PDA

Επιστροφή στο Forum : ΣΜΑ - ΣΧΟΛΗ ΙΚΑΡΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝΆγγελος
16-06-09, 21:36
Γεια σας...

Είμαι 17 + και σκέφτομαι να δηλώσω 1η επιλογή Ικάρων Μηχανικών...

Θα ήθελα απόψεις αυτων που υπηρέτησαν εκει ως Μηχανικοί ή Ιπτάμενοι, αλλά και όποια άλλη σοβαρή άποψη είναι δεκτή...

Ευχαριστώ

Antonius
16-06-09, 22:06
απο τις σοβαρότερες σχολες του ανωτατου εκπαιδευτικου συστήματος.

vplag
17-06-09, 10:27
Αρχικά, ΣΜΑ είναι για μηχανικούς και ΣΙ για ίκαρους βλέπε ιπτάμενους.
Αν θυμάμαι καλα, έχει μεγαλύτερη βάση η ΣΜΑ παρά των Ικάρων.
Απο ό,τι ξέρω, η ΣΜΑ μαζί με το οικονομικό και την ιατρική των Ε.Δ. αποτελούν την αφρόκρεμα των σωμάτων ασφαλείας.
Πιο πολύ διάβασμα έχουν στην σχολή παρά στρατιωτική εκπαίδευση.
Επιπλέον πλεονέκτημα, είναι ότι δεν έχεις κίνδυνο απο αεροπορικά ατυχήματα, plus το γεγονός ότι και Ικάρων να έχεις περάσει και να κοπείς στο 3ο έτος πχ, νομίζω πως σε μεταφέρουν στην ΣΜΑ.
Το μόνο που δεν γνωρίζω είναι αν οι τεχνικοί στην αεροπορία έχουν πτητικά...

πχ. εγώ στην υπηρέτησα στην ΑΣ (Αεροπορία Στρατού) και οι μηχανικοί έπαιρναν πτητικό επίδομα καθώς πέταγαν μαζί με τους κυβερνήτες. Δεν ξέρω αν συμβαίνει και αυτό στην Αεροπορία.

zafos90
17-06-09, 11:16
plus το γεγονός ότι και Ικάρων να έχεις περάσει και να κοπείς στο 3ο έτος πχ, νομίζω πως σε μεταφέρουν στην ΣΜΑ.
Το μόνο που δεν γνωρίζω είναι αν οι τεχνικοί στην αεροπορία έχουν πτητικά..
Μια μικρή διόρθωση:Αν κοπείς στα πτητικά ως ιπτάμενος δεν σε μεταφέρουν στη σμα.Μπορείς αν θες να πας ελεγκτής αεράμυνας που είναι η τρίτη ειδικότητα της σχολής ικάρων η οποία όμως δεν υπάρχει στα μηχανογραφικά.Πάνε μόνο όσοι απέτυχαν στη πτητική εκπαίδευση και σαν ειδικότητα είναι κανονικά 4 χρόνια όπως οι άλλες δύο.
Οι τεχνικοί στην αεροπορία έχουν πτητικά μόνο όταν πετάνε σαν πλήρωμα(μηχανικοί πτήσης).Αλλά μηχανικοί πτήσης γίνονται κυρίως οι μηχανοσυνθέτες από ΣΤΥΑ όχι οι μηχανικοί από ΣΜΑ.Αυτοί έχουν άλλα καθήκοντα(επιτελικοί,αρχιμηχανικοί και γενικά στη διοίκηση με υπογραφές κλπ).Οι μηχανικοί από ΣΜΑ ελάχιστα ασχολούνται με την επισκευή αεροσκαφών.
Είναι πάντως καλή σχολή,μπορείς μετά να κάνεις μεταπτυχιακά σε καλά πανεπιστήμια σε ελλάδα και εξωτερικό και παράλληλα να πληρώνεσαι.

Άγγελος
17-06-09, 16:12
Στο μηχανογραφικό γράφει ΙΚΑΡΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ (ΣΜΑ). Και από ότι ξέρω, ιπτάμενοι και μηχανικοί είναι μαζί στα 4 χρόνια φοιτησης τους...

Κάποιος μπορεί να μου εξηγήσει τη διαφορά ΣΜΑ και ικάρων...

sfezapreza
17-06-09, 17:53
Και επίσης να ξέρεις οτι μεχρι πριν 5 χρόνια τουλαχιστον που γνωρίζω, τα πρώτα 2 έτη έτρωγες ΤΡΕΛΟ ΚΑΨΩΝΙ (μετά τα έκανες εσύ στους μικρότερους) και οι περισσότεροι τα παρατάγανε και πηγαίνανε πολυτεχνείο ή ιατρική. Το λέω με κάθε επιφύλαξη για τώρα, αλλα για τότε ίσχυε 100% και το ξέρω απο πρώτο( μλν δεύτερο γιατι δεν πηγα εγω :p) χερι.

impz
09-07-09, 21:15
ΣΜΑ δεν υπάρχει πλέον σαν όνομα, είναι Σχολή Ικάρων/ Τμήμα Μηχανικών.
Η βάση είναι διαφορετική (πολύ υψηλότερη) για τους μηχανικούς σε σχέση με τους ιπταμένους, αλλά είναι λιγότερες οι ιατρικές εξετάσεις που πρέπει να περάσεις (πχ δεν επιτρέπεται όταν πας για ιπτάμενος να φοράς γυαλιά ενώ για μηχανικός δεν υπάρχει πρόβλημα)
Η φοίτηση στη σχολή είναι 4 χρόνια. Στη σχολή, που βρίσκεται στο Τατόι, περιλαμβάνεται στρατιωτική και ακαδημαϊκή εκπαίδευση. Η καθημερινότητα είναι κοινή για τους μηχανικούς και τους ιπταμένους, αλλά τα μαθήματα είναι διαφορετικά, και φυσικά οι μηχανικοί δεν έχουν πτητική εκπαίδευση.
Στη σχολή τα πράγματα είναι κάπως ζόρικα γιατί το περιβάλλον είναι στρατιωτικό και απαιτεί πειθαρχία και μπόλικο "τρέξιμο". Τις καθημερινές μένεις μέσα στη σχολή και βγαίνεις μόνο τα σαββατοκύριακα (εάν δεν έχεις καμιά στέρηση εξόδου).
Επειδή έχεις ακαδημαϊκή, στρατιωτική και αθλητική εκπαίδευση μαζί, το πρόγραμμα είναι αρκετά πιεσμένο και κουραστικό.
Από στρατιωτικής πλευράς υπάρχει βασική εκπαίδευση, σκοπιές, πορείες, διαβιώσεις, βολές αλλά με τίποτα στην έκταση που γίνονται σε άλλες αντίστοιχες στρατιωτικές σχολές, όπως η Ευελπίδων.
Από ακαδημαϊκής πλευράς, τα μαθήματα είναι αντίστοιχα μιας πολυτεχνικής σχολής, αλλά οι παρακολουθήσεις είναι υποχρεωτικές και δε μπορείς να αφήσεις μάθημα για άλλο εξάμηνο. Εάν σε κάποιο μάθημα κοπείς, επανεξετάζεσαι και αν δεν καταφέρεις να περάσεις χάνεις όλη τη χρονιά. Αν αυτό γίνει και δεύτερη χρονιά φεύγεις από τη σχολή.
Υπάρχουν τρεις ειδικότητες μηχανικών, από τις οποίες επιλέγεις στο τέλος του πρώτου έτους: μηχανικός αεροσκαφών, μηχανικός τηλεπικοινωνιών- ηλεκτρονικών και μηχανικός εγκαταστάσεων, που είναι τα αντίστοιχα του μηχανολόγου, ηλεκτρολόγου και πολιτικού μηχανικού. Σημειωτέων δε, ότι το πτυχίο της σχολής αναγνωρίζεται σαν πτυχίο ΑΕΙ αλλά όχι από το ΤΕΕ, οπότε δεν έχεις άδεια ασκήσεως του επαγγέλματος μηχανικού εκτός Πολεμικής Αεροπορίας. Πολλοί απόφοιτοι της ΣΜΑ για αυτό το λόγο μετά τη σχολή τελειώνουν και τα αντίστοιχα τμήματα του πολυτεχνείου.
Κοινώς στη σχολή είναι λίγο ζόρικα τα πράγματα, μην περιμένεις να ζήσεις τη φοιτητική ζωή που θα ζήσεις σε ένα πανεπιστήμιο. Έχεις όμως τη δυνατότητα να ζήσεις μια καλή νεανική ζωή, αφού μετά τη σχολή δουλεύεις κατευθείαν στην Πολεμική Αεροπορία, και φυσικά δεν πας και στρατό.
Μετά τη σχολή γίνεσαι αξιωματικός. Αναλόγως την ειδικότητα, μπορεί να δουλεύεις σε πολεμικές μοίρες ή σε ραντάρ. Η άμεση επαφή με τα αεροπλάνα είναι κυρίως τα πρώτα χρόνια γιατί μετά παίρνεις θέσεις επιτελικές και διοικητικές, δηλαδή ασχολείσαι με το σχεδιασμό, τον προγραμματισμό ή την ποιότητα της τεχνικής υποστήριξης. Γενικά οι μηχανικοί σηκώνουν το κυριότερο βάρος των προβλημάτων της αεροπορίας όσον αφορά την τεχνική υποστήριξη. Για το σκοπό αυτό έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν επιπλέον μεταπτυχιακές σπουδές σε καλά πανεπιστήμια του εξωτερικού ή της Ελλάδας, με έξοδα της ΠΑ φυσικά.
Στο θέμα των μεταθέσεων, αντίθετα με τους στρατιωτικούς του Στρατού Ξηράς, δεν έχουν πολλές, τόσο γιατί οι μονάδες της ΠΑ είναι λίγες και κοντά σε μεγάλες πόλεις, όσο και γιατί πολλές μονάδες βρίσκονται κοντά ή εντός της Αθήνας.
Σχετικά με το θέμα των αποδοχών, πρέπει να έχεις υπόψη σου ότι και οι στρατιωτικοί είναι δημόσιοι υπάλληλοι και μάλιστα χωρίς σωματεία και διακαιώματα για απεργίες και διεκδικήσεις.
Ελπίζω να σε βοήθησα, πες μου αν θες να μάθεις κάτι άλλο.

Άγγελος
10-07-09, 17:52
impz ευχαριστω πολυ, ησουν κατατοπιστηκοτατος...

Μια ερωτηση μονο. Εχω βαθμους μυωπιας 3 στο αριστερο και στο δεξι...μπορουν να με παρουν; Γιατι άκουσα οτι για Ικαρων μηχανικων πρεπει να εχεις κατω απο 2,5... Σε ρωταω, αν ειναι, να κοιταξω για laser

Ευχαριστω παρα πολυ και παλι

impz
10-07-09, 20:01
Από όσο θυμάμαι, το όριο ήταν 4,5. Όμως επειδή αυτά μπορεί να έχουν αλλάξει, το ασφαλέστερο είναι να διαβάσεις τη σχετική εγκύκλιο που μοιράζεται στα σχολεία. Ζήτησέ τη από το λυκειάρχη, θα την έχει.

Άγγελος
12-07-09, 17:23
Ευχαριστώ πολύ φίλε μου. Να σαι καλά. Θα θελα να ρωτήσω ακόμα κάτι. Οι ιπτάμενοι μόνο μπορούν να εξελιχθούν μέχρι τις ανώτατες βαθμίδες. Οι μηχανικοί μέχρι ποια βαθμίδα μπορούν να φτάσουν; Πάντως βγαίνουν με τον βαθμό του ανθυποσμηναγού.

sk7man
15-07-09, 07:39
Ευχαριστώ πολύ φίλε μου. Να σαι καλά. Θα θελα να ρωτήσω ακόμα κάτι. Οι ιπτάμενοι μόνο μπορούν να εξελιχθούν μέχρι τις ανώτατες βαθμίδες. Οι μηχανικοί μέχρι ποια βαθμίδα μπορούν να φτάσουν; Πάντως βγαίνουν με τον βαθμό του ανθυποσμηναγού.

Μέχρι τον βαθμό του Υποπτεράρχου. Αλλά να υπολογίζεις ως σίγουρο το βαθμό του Σμηνάρχου , μετά παίζουν και άλλα πράγματα :angry::angel:

Άγγελος
15-07-09, 15:01
Μέχρι τον βαθμό του Υποπτεράρχου. Αλλά να υπολογίζεις ως σίγουρο το βαθμό του Σμηνάρχου , μετά παίζουν και άλλα πράγματα :angry::angel:

Ευχαριστώ φίλε μου...Ναι όντως, από μια βαθμίδα και πάνω, δεεεννν....μετά μιλάνε τα κονέ!

iaveris
24-06-11, 14:59
Εδωσα φετος και εβγαλα 18580 στο 4ο επιστημονικο πεδιο, σκεφτομαι να παω σχολη ικαρων με πρωτη τη σμα αν την πιασω (19040 περισυ),
επισης σκεφτομαι να συνεχισω σπουδες αν τελειωσω καποια στρατιωτικη σχολη
Αρχικα ειχα στοχο πολυτεχνειο αλλα στην πορεια και ιδιαιτερα λογω οικονομικων συνθηκων και ανεργιας σκεφτηκα σοβαρα το στρατο, γενικα δεν τρελενομαι για στρατο
τι προτεινεται ?

impz
25-06-11, 09:31
Φίλε iaveris, μη νομίζεις ότι όποιος πάει στις στρατιωτικές σχολές είναι είναι γεννημένος Ράμπο, ο κυριότερος λόγος είναι η επαγγελματική αποκατάσταση. Κατά τη γνώμη μου αυτό δεν είναι κακό, αλλά θετικό, ειδικά όταν το αντικείμενο είναι τεχνικό, όπως πχ στην Πολεμική Αεροπορία, όπου ο επαγγελματισμός χρειάζεται πιο πολύ από την πειθαρχία με τη στρατιωτική έννοια.
Για την περίπτωσή σου, δυστυχώς δεν το βλέπω πολύ πιθανό να πέσει τόσο πολύ η βάση των μηχανικών, οπότε σε αεροπορία μένουν οι ιπτάμενοι και η ΣΤΥΑ.
Ιπτάμενος δεν το συνιστώ να πας από σπόντα, δηλαδή χωρίς πραγματικά να θέλεις να γίνεις και με το σκεπτικό να συνεχίσεις τις σπουδές σου για να φύγεις.
Για τη ΣΤΥΑ, μέσες άκρες ισχύουν αυτά που έγραψα πιο πάνω για τη ΣΜΑ, αλλά με τη διαφορά ότι έχεις πιο περιορισμένη επαγγελματική εξέλιξη και λιγότερες ευκαιρίες. Από την άλλη όμως λιγότερες ευθύνες και λιγότερες μεταθέσεις. Γενικά είναι όπως η διαφορά μεταξύ ενός τεχνικού από ΤΕΙ και ενός μηχανικού από πολυτεχνείο στην αγορά. Η μισθολογικη διαφορά ωστόσο, δεν είναι σημαντική. Γενικά να ξέρεις ότι στο στρατό δυστυχώς δεν πληρώνεσαι με βάση τη δουλειά που κάνεις, αλλά με βάση το βαθμό που έχεις.
Για τις στρατιωτικές σχολές του Στρατού Ξηράς (Ευελπίδων, ΣΜΥ), δυστυχώς οι συνεχόμενες μεταθέσεις και οι αλλαγές αρμοδιοτήτων είναι εξαντλητικές.
Για το Πολεμικό Ναυτικό, δεν έχω πλήρη εικόνα, γιατί δεν έχω γνωστούς, οπότε καλύτερα να σου πει κάποιος που ξέρει για να μη σε παραπληροφορήσω.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, αυτό που πρέπει να καταλάβεις είναι ότι πρέπει να βρεις αυτό που ταιριάζει καλύτερα σε εσένα: στο χαρακτήρα και στις δυνατότητές σου για επαγγελματική εξέλιξη, οπότε ό,τι και να σου λέει ο οποιοσδήποτε, είναι σχετικό.

Αν έχεις πιο συγκεκριμένες ερωτήσεις, ευχαρίστως να σε βοηθήσω αν μπορώ.

@962fm@
25-06-11, 10:29
μεταξυ Ικαρων και ΣΤΥΑ , καμια σχεση...
αλλο να περασεις μια ζωη σαν αξιωματικος και αλλο να περασεις μια ζωη μεχρι να γινεις αξιωματικος..
καμια απολυτως σχεση..
για μενα επιλεγεις Ικαρων και δεν γινεσαι ιπταμενος.. εχει τοσες αλλες επιλογες ...

nick_lev
26-09-11, 13:47
re paidia diabazw ta sxolia sas kai dn rwtise kapoios to pio simantiko exei gomenes sti sma? H' tha brw gomena ama perasw sti sma H' tha eimai sinexeia mesa kleismenos?

impz
26-09-11, 21:16
re paidia diabazw ta sxolia sas kai dn rwtise kapoios to pio simantiko exei gomenes sti sma? H' tha brw gomena ama perasw sti sma h' tha eimai sinexeia mesa kleismenos?

Έχει γκόμενες, αλλά σε πηδάνε αυτές αντί να τις πηδάς εσύ.
Για το αν θα βρεις γκόμενα, βαλε την πιθανότητα που έχεις τώρα και διαίρεσε με το 3, μιας και τις 5 από τις 7 μέρες (τουλάχιστον) θα είσαι κλεισμένος μέσα.
Ελπίζω να σε κάλυψα :p

nick_lev
27-09-11, 08:49
Η αλήθεια είναι πως με κάλυψες, αλλά και με απογοήτευσες λίγο!
Απο την άλλη όμως..... καλύτερα η μαλακία, παρά η ανεργία!

impz
27-09-11, 09:27
Χα χα, σωστός!
Από τις στρατιωτικές νομίζω είναι η καλύτερη περίπτωση, αν δε θέλεις να πετάς και αν είσαι των των θετικών επιστημών.