PDA

Επιστροφή στο Forum : Ιδιοκατασκευή οικιακού αποστακτήρα για απόσταξη τσίπουρου, αιθέρεια έλαια, κλπ.Σελίδες : [1] 2 3

bakmak
25-04-10, 22:49
:beer: Κατασκευή οικιακού αποστακτήρα για τσίπουρο κλπ, με υλικά που μπορούμε να βρούμε εύκολα και να κατασκευάσουμε εύκολα.
Δηλ.: Παλιά χύτρα ταχύτητας, χαλκοσωλήνα και εξαρτήματα υδραυλικού, μεγάλο πλαστικό δοχείο, σύρμα και εστία γκαζιού ή 3κιλο γκάζι camping.
Τον κατασκεύασα και έβγαλα και φωτογραφίες.

Εφόσον υπάρχει ενδιαφέρον, θα δώσω πλήρης οδηγίες κατασκευής με φωτογραφίες και βασικές γνώσεις - οδηγίες για την απόσταξη...
Θα ξεκινήσω (στο εξοχικό ΠΣΚ) πρώτα με απόσταξη μούρων (ωριμάζουν νωρίς) και τον σεπτέμβριο με σταφύλια. Ενδειάμεσα θα προσπαθήσω και για απόσταξη αιθέρειων ελαίων (πορτοκάλι, λεμόνι, λεβάντα, ευκάλυπτο, ρίγανη, δενδρολίβανο, κλπ) δειλά - δειλά όμως γιατί έχουν ιδιαιτερότητα.
Όποιοι έχουν ανάλογο ενδιαφέρον η θέλουν να μοιραστούν ανάλογες εμπειρίες και να ανταλλάσουμε απόψεις και γνώσεις.... ας προσέλθουν..:clap:

Θα επανέλθω..... σύντομα.:beer:37795

37796

37797

37798

37799

tuku
26-04-10, 12:30
πολύ καλή ιδέα .....

αν είχες και μερικές παραπάνω συμβουλές για να βγάζουμε το τσιπουρακι μας .....

σε ευχαριστώ και περιμένω συνέχεια

Yoshi
26-04-10, 14:12
nomizw prepei na eina xalkino to kazani
http://www.google.gr/url?sa=t&source=web&ct=res&cd=1&ved=0CAwQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.giannitsou.gr%2Fgr.files%2Ftsipouro.pdf&rct=j&q=%CE%BA%CE%B1%CE%B6%CE%B1%CE%BD%CE%B9+%CE%B3%CE%B9%CE%B1+%CF%84%CF%83%CE%B9%CF% 80%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BF&ei=e5HVS6LzGJ6InQPGobTPDw&usg=AFQjCNHfLJE7J6zODcuIZKHNDDo6VEj_kg
http://travelallworld.files.wordpress.com/2008/10/kazani_tsipouro.jpg

bakmak
26-04-10, 17:21
πολύ καλή ιδέα .....

αν είχες και μερικές παραπάνω συμβουλές για να βγάζουμε το τσιπουρακι μας .....

σε ευχαριστώ και περιμένω συνέχεια


Καλησπέρα. :hi:
Για όποια οδηγία χρειάζεται για την κατασκευή μπορώ να την καταθέσω.
Πρώτα πρέπει να ξέρουμε ότι για να αποστάξουμε, πρέπει να βράσουμε το περιεχόμενο, αυτό να εξατμισθεί και στη συνέχεια να ψυχθεί - υγροποιηθεί.
Στη χύτρα βράζουμε το υλικό για απόσταξη, ο ατμός περνάει μέσα απο τον χαλκοσωλήνα ο οποίος περιλαμβάνει και κομάτι σε σπείρες μέσα σε βαρέλι με νερό και έτσι ο ατμός, που περνάει απο το εσωτερικό του χακλοσωλήνα) ψύχεται και υγροποιείται δίνοντάς μας το τσίπουρο στη άκρη του.
Για το τσίπουρο, βράζουμε τα στέμφυλα (τα φλούδια με ότι έχει απομείνει αφού τα πατήσουμε για κρασί) ή όλο το περιεχόμενο των πατημένων σταφυλιών (χωρίς να βγάλουμε κρασί) αφού πρώτα έχουν ζυμωθεί (για περίπου 1μήνα).
Για την κατασκευή του αυτοσχέδιου οικιακού αποστακτήρα (Κανονικά απαγορεύεται η χρήση αποστακτήρων -καζάνια- απο όσους δεν έχουν άδεια,):
1ον Να βρείς μία χύτρα ταχύτητας όσο μεγαλύτερη μπορείς (για να βράζεις περισσότερο υλικό). Δεν χρειάζεται να να πατάει καλά στο μάτι της κουζίνας (θα μπεί στο γκάζι). Εγώ βρήκα μία παμπάλαια χύτρα 30 χρονών, απο μία θεία μου που την είχε για πέταμα στο χωριό. Είμαι όμως τυχερός γιατί έχει καπάκι απο κράμα αλουμινίου και έτσι αφού αφαίρεσα την βαλβίδα, διαμόρφωσα με τη λίμα, μεγαλύτερη τρύπα. ¨ημουν και τυχερός γιατί βρήκα και λάστιχο.
Αν δέν έβρισκα αυτή ήμουν αποφασισμένος να βρώ μία έστω και στα παλιατζίδικα.
Δέν κρύβω ότι είχα βάλει στο μάτι και τη χύτρα του σπιτιού (fishler), που έχει έτοιμη μεγάλη τρύπα απο πάνω άμα βγάλεις τη βαλβλιδα. Πού να τολμήσω όμως..
Κάνουν πάντως και αυτές οι παλιές τύπου ΣΙΤΡΑΜ ή SEB πού έχουν τη βαλβίδα με το "τσουτσούνι" και εκεί μπορείς να προσαρμόσεις εύκολα απευθείας το χαλκοσωλήνα.
2ον Αγοράζεις απο ένα κατάστημα υδραυλικιών, 8-10 μέτρα χαλκοσωλήνα κουλούρα μαλακιά μικρής διαμέτρου (6-10 χιλ) και ανάλογα εξαρτήματα (Σφυκτήρα για να σφύξει ο χαλκοσωλήνας πάνω στο τσουτσούνι της χύτρας, ρακόρ και μαστό άν θέλεις να μεταφέρεται εύκολα, κλπ). Το πρώτο τμήμα του χαλκοσωλήνα (περίπου 1μ) ξεκινάει κάθετα απο τή χύτρα (για να μήν ανεβαίνουν τα ζουμιά όταν βράζουν), στη συνέχεια το λυγίζουμε οριζόντια (περίπου 1,5 μ) και μετά κάθετα προς τον εναλάκτη - ψύκτη (πλαστικό δοχείο που μέσα έχει νερό και μέσα στο νερό περνάει ο διαμορφωμένος χαλκοσωλήνας σε σπείρες - ελάτήριο και βγαίνει απο το δοχείο μεσω στεγανοποιημένης τρύπας). Ο χαλκοσωλήνας που είναι μέσα στον εναλάκτη (διαμορφωμένος σαν ελατήριο) όσο μεγαλύτερο μήκος έχει (ανάλογα με το πόσο χωράει στο δοχείο) τόσο καλύτερα θα ψύχει τον ατμό. Μήν ανυσηχείτε όμως, απλά θα χρειάζεται να ρίχνετε στο δοχείο (εναλάκτη) νερό βρύσης όταν το νερό που υπάρχει ζεσταίνεται.
Λεπτομέρειες και λοιπά στοιχεία - οδηγίες και εξηγήσεις, διαθέσιμες άν ζητηθούν.:hi:

Ειμαι ένας απλός ερασιτέχνης που μου αρέσουν οι κατασκευές και γενικά να δημιουργώ το δικό μου. Όποιος φίλος έχει κάποια καλύτερη ιδέα για βελτίωση - τροποποίηση ή έστω για συζήτηση, καλό είναι να την καταθέσει για να πετύχουμε όσο γίνεται καλύτερο αποτέλεσμα.:hi:

Κίινητρο για τη συγκεκριμένη κατασκευή, είναι 1ον η αγάπη για καλή παρέα (Φαντάσου τι θα γίνεται στο βράσιμο δίπλα απο την ψησταριά με τα κοψίδια, το ραδιόφωνο με λαικά και τσίπουρο με παρέα !!!), 2ο η αξιοποίηση των όσων παράγει η γή και πάνε χαμένα & 3ο ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΤΟ ΑΤΙΜΟ ΤΟ ΤΣΙΠΟΥΡΑΚΙ ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ και μάλιστα ΔΙΚΟ ΜΟΥ....:beer:

Σημείωση:Για τη διαδικασία της απόσταξης χρειάζονται κάποιες γνώσεις.:wave:

bakmak
26-04-10, 17:58
[quote=Yoshi;15053282]nomizw prepei na eina xalkino to kazani


Φίλε μου ναι :yes:, όπως το λές είναι. Καλύτερα να είναι το καζάνι απο χαλκό που διαμορφώνεται εύκολα (σε αντίθεση με τον ανοξίδωτο χάλυβα) και απο ότι λένε προσδίδει καλύτερο άρωμα στο τσίπουρο.
Δεν είναι απαραίτητο όμως να είναι απο χαλκό. Γενικά χησιμοποπιούνται μέταλλα που χρησιμοποιούνται και στο μαγείρεμα. Εκείνο που απαγορεύεται είναι ο μόλυβδος (άκρως επικίνδυνος) και ο απλός χάλυβας (σίδηρος) που οξειδώνεται (σκουριάζει).
Ήδη στην βιομηχανία χρησιμοποιούνται ευρέως καζάνια ανοξίδωτα για πολλές χρήσεις και για απόσταξη τσίπουρου.
Μη ξεχνάμε ότι το τσίπουρο παράγεται εδώ και πολλές δεκαετίες και όπως καταλαβαίνεις ο ανοξίδωτος χάλυβας και η διαμόρφωσή του σε καζάνι ήταν κάτι το ανέφικτο, ενώ ο χαλκός ήταν και είναι εύκολος.
Άρα καλο θα ήταν, ακόμη και για λόγους διατήρησης της παραδοσιακής χαλκουργίας..
Μη ξεχνάμε όμως πως εδώ πρόκειται για έναν μικρό αυτοσχέδιο αποστακτήρα οικιακού τύπου (8-12 λίτρα) και όχι επαγκελματικό καζάνι απόσταξης (180 λιτρα).

Θα προτιμούσα και εγώ να είχα μία χύτρα ταχύτητας απο χαλκό αλλά δυστυχώς δέν υπάρχει.
Δεν σου κρύβω μάλλιστα ότι το επόμενο βήμα μου, θα είναι να διαμορφώσω ένα παλιό χάλκινο καζάνι (καμιά 60αριάλίτρα), που έχει η μάνα μου στο τζάκι για διακόσμιση και πιάνει όλη την εστία, σε ένα κλειστο καζάνι, με καπάκι που πρέπει να κατασκευασθεί ειδικά για να σφραγίζει και να έχει έξοδο για ντους ατμούς. Πρέπει επίσεις να αφαιρέσω και το καλάϊ που έχει ασωτερικά όλο το καζάνι ??.
Θα το ξεκινήσω (του χρόνου).:rolleyes2

Όποια άλλη παρατήρηση ή σχόλιο, καλοδεχούμενο...ως καλοπροαίρετο...:yes::yes:

st1998
26-04-10, 21:38
μην αφαιρεσης το καλαι ειναι απαραιτητο γιατι ο χαλκος πρασινιζει και καθε φορα που βγαινει οχαλκος στηνεπιφανεια πρεπει να βαφτει ξανα

bakmak
26-04-10, 22:01
μην αφαιρεσης το καλαι ειναι απαραιτητο γιατι ο χαλκος πρασινιζει και καθε φορα που βγαινει οχαλκος στηνεπιφανεια πρεπει να βαφτει ξανα

Ευχαριστώ για την πληροφορία.:rolleyes2
Διάβασα κάπου όμως οτι το καλάϊ περιέχει !!! συνήθως (δεν θυμάμαι πιό υλικό, μάλλον μόλυβδο), που είναι πολύ βλαβερό για την υγεία και σιγά σιγά φεύγει και πηγαίνει στο περιεχόμενο που βρ'αζουμε και κατα συνέπεια στον οργανισμό μας.:nugget:
Τα μεγάλα καζάνια που δουλεύουν ακόμη και σήμερα οι καζανάδες και αποστάζουν τσίπουρο, είναι καθαρός χαλκός και δέν τον γανώνουν (καλαλίζουν). Έτσι τουλάχιστον μου είπαν αυτοί που ασχολούνται συνεχώς με την απόσταξη του τσίπουρου σε Θεσσαλία & Ήπειρο.
Όπως καταλαβαίνεις πολύ θα με βόλευαι να μή χρειάζεται να αφαιρέσω το καλάϊ απο το καζάνι.
Ευχαριστώ για την πληροφορία και θα το ξάψω καλύτερα όταν θα έρθει εκείνη η ώρα.

Φιλικά: Μάκης

ΝΙΚΟΛΑΣ9999
28-04-10, 07:20
αρε φιλε σε τη μπελαδες μας εβαλες.και στην παρεα μου αρεσει το τσιπουρακι και ο καλος μεζες και απο το δικο σου ποστ εχουμε ξεκινησει και μαζευουμε οτι τσενζερικο υπαρχει που να μην το χρειαζωνται και του κανουμε πατεντες.ενας φιλος μου που εχει δει ενα παρομοιο συστημα σαν το δικο σου μας λεει οτι η χαλκοσωληνα που φυσικα αυτη κανει την πιο πολυ δουλεια, πρεπει να ειναι πιο στενη η διαμετρος της απο αυτη που λες.να ειναι δηλαδη σαν καλαμακι του καφε και να εχει πολλες σπειρες μεσα στο νερο.το εχεις ψαξει αυτο ,για πες μας.

bakmak
28-04-10, 11:22
αρε φιλε σε τη μπελαδες μας εβαλες.και στην παρεα μου αρεσει το τσιπουρακι και ο καλος μεζες και απο το δικο σου ποστ εχουμε ξεκινησει και μαζευουμε οτι τσενζερικο υπαρχει που να μην το χρειαζωνται και του κανουμε πατεντες.ενας φιλος μου που εχει δει ενα παρομοιο συστημα σαν το δικο σου μας λεει οτι η χαλκοσωληνα που φυσικα αυτη κανει την πιο πολυ δουλεια, πρεπει να ειναι πιο στενη η διαμετρος της απο αυτη που λες.να ειναι δηλαδη σαν καλαμακι του καφε και να εχει πολλες σπειρες μεσα στο νερο.το εχεις ψαξει αυτο ,για πες μας.

Φίλε μου Καλημέρα.
Πράγματι η Χαλκοσωλήνα του εναλάκτη πρέπει να έχει εσωτερική διάμετρο περίπου όσο το καλαμάκι του χυμού (Πάει ανάλογα με την ποσότητα του ατμου που με τη σειράτου εξαρτάται απο το μέγεθος της χύτρας και την ένταση της φωτιάς έτσι ώστε να προλαβαίνει την υγροποίηση αλλά όχι και να μπουκώνει και να καθυστερεί πολύ η απόσταξη της καζανιάς). Αυτή που έδωσα είναι η εξωτερική διάμετρος (6-10 χιλ.) γιατί έτσι την αγοράζεις. Προσοχή όμως να είναι η μαλακή (του ψυκτικού) για να μπορείς να τη διαμορφώνεις όπως θέλεις εύκολα.
Συμπληρωματικά: Θα βάλω και δύο (2) κάνουλες - βρυσάκι στο δοχείο του εναλλάκτη, μια πάνω - πάνω (για να φεύγει το συμπλήρωμα του νερού με λάστοχο ποτίσματος, χωρίς να ξεχυλίζει το δοχείο του εναλλάκτη) και μία κάτω για το άδειασμα του δοχείου όταν τελειώνω με το βράσιμο.
:rolleyes2Καλή επιτυχία και καλή παρέα... και ελπίζω να συνεχιστεί η ανταλλαγή απόψεων - ενημέρωσης σε όλες τις φάσεις (κατασκευή - απόσταξη) με όλα τα καλά... Έχουμε πολλά να πούμε...:tongue2:

ΝΙΚΟΛΑΣ9999
28-04-10, 16:30
ξεκιναμε δοκιμες αλλα αναβουμε και καρβουνα γιατι χωρις καλο μεζε δεν γινεται τιποτα.το καλυτερο τσιπουρο στην νοτια πελοπονησο που βρισκομαι ειναι απο εναν θαμνο που λεγεται <κουμαρια > και οι καρποι του ειναι κοκινοι.καλη επητυχια σε ολους που θα κανουν δοκιμες με αφορμη αυτο το ποστ.

bakmak
28-04-10, 16:47
ξεκιναμε δοκιμες αλλα αναβουμε και καρβουνα γιατι χωρις καλο μεζε δεν γινεται τιποτα.το καλυτερο τσιπουρο στην νοτια πελοπονησο που βρισκομαι ειναι απο εναν θαμνο που λεγεται <κουμαρια > και οι καρποι του ειναι κοκινοι.καλη επητυχια σε ολους που θα κανουν δοκιμες με αφορμη αυτο το ποστ.

Καλησπέρα φίλε.
Ήμουν σχεδόν σίγουρος οτι είσαι Λάκωνας απο τη φώτο στο προφίλ (Ναυάγιο μεταξύ Γυθείου και Σκάλας, ως φανατικός ψαροντουφεκάς). Τυχερέ !!! εγώ στην Αθήνα, πού τέτοια τύχη (Κούμαρα, σταφύλια, θάλασσα, κλπ), ευτυχώς έχω ένα εξοχικό κοντά σε θάλασσα και ξεφεύγω.:bananadan
Κουμαρίσιο τσίπουρο μου έφεραν απο Χαλκιδική, αλλά είχε γλυκάνισο και εγώ το προτιμό ΧΩΡΪΣ. Πότε ωριμάζουν τα κούμαρα; Αύγουστο;
Καλή επιτυχία στην κατασκευή κ άν βρείς κάτι καλύτερο στην κατασκευή ... και κυρίως στην παρέα και το μεζέ (πάει και το ψαράκι - χταποδάκι).:drunk:

Πρίν ξεκινήσεις απόσταξη, θα χρειαστείς πληροφορίες... αν δεν γνωρίζεις.:wall2:

ΝΙΚΟΛΑΣ9999
30-04-10, 18:17
εχω ανθρωπους που ξερουν τη διαδικασια παραγωγης τσιπουρου ,οσο για τα κουμαρα ειναι το σεπτεμβρη η ωριμανση τους . οσο για τα μεζεδακια τι καλυτερο απο θαλασιννα http://img684.imageshack.us/img684/5209/41741056733020491129083.jpg (http://img684.imageshack.us/i/41741056733020491129083.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)

bakmak
04-05-10, 09:00
:clap2: Το σύστημα δούλεψε άψογα. Έκανα την πρώτη απόσταξη απο κρασί (5λίτρα) και έβγαλα περίπου 1 λίτρο τσίπουρο, έφαγα 2 μπριζόλες, 3 λουκάνικα, 4 πιπεριές γεμιστές....κλπ.
38015

38016

38017

asfaleia
04-05-10, 15:30
Μράβο bakmak!!!Όποιος ενδιαφέρετε υπάρχει σε ηλεκτρονική μορφή βιβλίο για να φτιάξει κάποιος ότι ποτό θέλει.

bakmak
04-05-10, 17:36
Πλάκωσε η "asfaleia" !!! ???. :shoot2::shoot2:
Αστειεύομαι, αλλά όνομα είναι αυτό?:wavecry::thumbsup:
Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σου.
Άν σου είναι εύκολο: Πού θα βρώ το ηλεκτρονικό βιβλίο για την παρασκευή ποτών;

bakmak
05-05-10, 12:42
Πρόσθεσα στην κατασκευή:
α) Ένα αναλογικό θερμόμετρο στο χαλκοσωλήνα, πολύ κοντά στην έξοδο της χύτρας, προκειμένου να ελέγχω τη θερμοκρασία βρασμού που είναι περίπου 90 θαθμοί κελσίου. Άρα το θερμόμετρο πρέπει να φθάνει τουλάχιστον 120 θαθμούς για να μή σπάσει από υπερβολική θέρμανση. Το βρίσκουμε εύκολα σε καταστήματα που πουλάνε είδη για κεντρική θέρμανση - κλιματισμό - φυσικό αέριο ή και σε υδραυλικά. Πρέπει να εφαρμόσουμε τον αισθητήρα του θερμόμετρου πολύ καλά πάνω στον χαλκοσωλήνα (νά ακουμπάει καλά) για νά μήν έχουμε λάθος ένδειξη ερμοκρασίας. Έγώ αγόρασα (8,5 €) ένα αναλογικό θερμόμετρο με βελόνα και αγωγό με πίπα την οποία πίπα στερέωσα στο θαλκοσωλήνα με δύο κολεδάκια και στερέωσα και το θερμόμετρο. (βλέπε φώτο).
β) Δύο κάνουλες πλαστικές (3,0 € η μία) (βλέπε φώτο) με κωνικό σπήρωμα (σάν αυτές που έχουν τα κρασοβάρελα), και τοποθέτησσα (ανοίγωντας τρύπα και έβαλα κ σιλικόνη) τη μία στο κάτω μέρος του βαρελιού και στην αντίθετη πλευρά απο την έξοδο του χαλκοσωλήνα, προκειμένου να αδειάζω το νερό όταν τελειώνω με την απόσταξη & μία κάνουλα στο πάνω μέρος του βαρελιού (λίγο πρίν την κορυφή) και στη ίδια πλευρά με την κάτω κάνουλα, προκειμένου να βγαίνει το νερό της υπερχείλησης (νά μή χύνεται παντού απο το βαρέλι) όταν το νερό του βαρελιού χρειαστεί αναναίωση (με λάστιχο απο τη βρύση βουτηγμένο στον πάτο του βαρελιού) λόγω θέρμανσης απο την χρήση. Και στις δύο κάνουλες μπορούμε να συνδέσουμε εύκολα απλό λάστιχο ποτίσματος και να οδηγούμε το νερό όπου θέλουμε (γλάστρες, κήπο, νεροχύτη, κλπ).
Καλή επιτυχία...

asfaleia
05-05-10, 14:48
Εδώ είσαι bakmak http://rapidshare.com/files/383826654/Argiris_Tsakiris_-_Kano_to_diko_mou_tsipouro_kai_alla_alkoolouxa_pota__By_Krasodad_.rar.html

bakmak
05-05-10, 17:21
Εδώ είσαι bakmak http://rapidshare.com/files/383826654/Argiris_Tsakiris_-_Kano_to_diko_mou_tsipouro_kai_alla_alkoolouxa_pota__By_Krasodad_.rar.html

:thankyou: Ευχαριστώ πολύ, asfaleia... Μόλις το κατέβασα..

peplos
10-05-10, 09:16
thank you

cosmic
10-05-10, 10:23
thanks

bakmak
10-05-10, 11:43
Καλημέρα και πάλι.
Προς διευκόλυνση όσων θέλουν να ασχοληθούν με απόσταξη τσίπουρου απο διάφορα φρούτα (μούρα, φράουλες, σύκα, κορόμηλα, κούμαρα, κλπ, εκτός σταφυλιών που περιέχουν στη φλούδα τα αναγκαία ένζυμα) σας παραθέτω αυτούσια την απάντηση που έλαβα σε σχετικό e-mail, απο ειδικούς.:rolleyes2
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ...

:yes:Για μικρούς αποστακτήρες δεν υπάρχει πρόβλημα νομιμότητας, οποιοδήποτε φρούτο περιέχει ζάχαρα μπορεί να δώσει χυμό ο οποίος μπορεί να ζυμωθεί. Πιθανώς μερικές φορές να χρειάζεται η προσθήκη νερού και/ή ζάχαρης(για διόρθωση ρευστότητας, βαθμού) Οι ζύμες είναι οι ίδιες με αυτές που χρησιμοποιούνται στην οινοποίηση. Αναλογία 20-30 γρ/ 100 κιλά(χρειάζεται προσοχή στις οδηγίες ενυδάτωσης)

Ευχαριστούμε
GreekWineLand

bakmak
17-05-10, 12:05
Ζύμες - Ζητούνται πληροφορίες....
Ξέρει κανείς που μπορώ να προμηθευτώ ζύμες; Συγκεκριμένα σημεία στη Αθήνα.
Έψαξα σε οινολογικά εγαστήρια και οινοποιεία στα Μεσόγεια, αλλά τίποτα. Τα σταφύλια συνήθως δέν θέλουν ζύμες γιατί έχουν τα αναγκαία ένζυμα στη φλούδα, αλλά τα υπόλοιπα φρούτα όχι.
Θέλω να ζυμώνω φρούτα...και ψάχνω.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων...

zngeo
21-05-10, 08:45
thank you

bakmak
21-05-10, 09:28
thank you
Νά είσαι καλά φίλε μου.
Περιμένω σε λίγες ημέρες να μου φέρει κάποις ειδικός τις πλέον κατάλληλες ζύμες και με την ευκαιρία θα του ζητήσω και πολλές πληροφορίες σχετικά με τη ζύμωση των φρούτων ( χρόνος - συνθήκες και τρόπος διαπίστωσης ολοκλήρωσης της ζύμωσης, απαιυούμενη ποσότητα προσθήκης ζάχαρης και αραίωσης του μίγματος με νερό, ποσότητα απιτούμενης ζύμης ανα κιλό φρούτου, ποιά είναι τα καταλληλότερα φρούτα, κλπ).
Μόλις έχω τις πληροφορίες καθώς και το σημείο και τρόπο προμήθεις των ειδικών ζυμών, θα επανέλθω με ανάλογη δημοσίευση.
Ενοείται ότι θα επανέλθω και για να καταθέσω τα αποτελέσματα της πρώτης απόσταξης φρούτων (μέχρι τώρα έχω αποστάξει μόνο κρασί).
Θα παρακαλούσα όλους που ενδιαφέρονται για το συγκεκριμένο θέμα, να καταθέτουν και τις δικές τους εμπειρίες - πληροφορίες και γνώμες, προκειμένου όλοι να γίνουμε καλύτεροι.
Ευχαριστώ.

crowkill
23-05-10, 16:56
Oraios......

desait
27-05-10, 14:43
thanks!

bakmak
01-06-10, 11:08
:wave: Για όσους ενδιαφέρονται...
Βρέθηκε η πλέον κατάλληλη φυσική μαγιά (Φυσικά ένζυμα και όχι συνθετική μαγιά) για τη ζυμωση φρούτων. Όλα τα φρούτα περιέχουν ζάχαρη και όλα μπορούν να ζυμωθούν και να αποσταχθούν σε αλκοόλη με τα ανάλογα αρώματα.
Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να μου ζητήσει πληροφορίες όπως: για την προμήθεια, τύπο, τιμή, τρόπο και αναλογία, χαρακτηριστηκά, κλπ...
Πήρα πολλές πληροφορίες απο υπεύθυνο Οινολόγο - χημικό με οικολογικές ευαισθησίες..
Ευχαριστώ...:beer:

jorjito
01-06-10, 18:10
thanks!

dimitropd
03-06-10, 07:31
thanks

pocoyo5
04-06-10, 19:49
:clap::clap::clap::clap::clap::clap::clap:

bakmak
07-06-10, 22:28
:bananadan Μεγάλη επιτυχία !!!!
Έβγαλα απόσταγμα απο μούσμουλα και είναι το κάτι άλλο... Απίθανη γεύση και άρωμα.
Το έβγαλα δοκιμαστικά αυτοσχεδιάζοντας και σε μικρή ποσότητα...
Περισσότερα σε όποιον ενδιαφέρεται...

seirios
08-06-10, 05:25
εχω ανθρωπους που ξερουν τη διαδικασια παραγωγης τσιπουρου ,οσο για τα κουμαρα ειναι το σεπτεμβρη η ωριμανση τους . οσο για τα μεζεδακια τι καλυτερο απο θαλασιννα http://img684.imageshack.us/img684/5209/41741056733020491129083.jpg (http://img684.imageshack.us/i/41741056733020491129083.jpg/)

uploaded with imageshack.us (http://imageshack.us)
Εκεί που είναι αυτό το καράβι μόνο καρέτα καρέτα έχει πάντως.

Ποιο πέρα προς τον Λεήμονα όμως έχει αρκετά οστρακοειδεί.

bakmak
08-06-10, 06:17
Φίλε μου λες να βγάλουμε τσίπουρο και απο το αγγούρι και για μεζέ τα όστρακα;

ionass
08-06-10, 16:39
Αμα έχεις μεράκι και πιάνουν τα χέρια σου όλα τα κάνεις

bakmak
08-06-10, 16:47
Ευχαριστώ...

nikos1968
09-06-10, 02:52
thanxxx

sirisob
09-06-10, 20:03
μπραβο στην ιδεα!!!!!αφου διαβασα κι εγω οτι ειπατε....ειπα να μπω κι εγω στο τριπακι να κανω τσιπουρο......Αγιο ποτακι!!!

Georgaras!
10-06-10, 01:07
Με βάλατε και εμένα σε ιδέες τώρα... άντε να πειραματιστώ και εγώ με την σειρά μου!

bentouza
20-06-10, 22:17
mersiiiiiiiiii

bakmak
21-06-10, 08:32
"<ΤΣΙΠΟΥΡΟ> ΑΠΟ ΚΑΡΠΟΥΖΙ" !!!
" Απο ότι έχει ζάχαρη βγαίνει αλκοόλ".
Μετά το επιτυχημένο πείραμα με τα μούσμουλα, σειρά έχει το καρπούζι.
Ετοιμάζομαι !!!
Ξεκινάω τη συγκέντρωση χυμού καρπουζιού που θα βάζω στον καταψύκτη. Όταν συγκεντρωθεί αρκετή ποσότητα, θα προχωρήσω στη ζύμωση και εν συνεχεία απόσταξη.
Το καρπούζι περιέχει πολύ ζάχαρη (άρα παραγωγή μεγάλης ποσότητας αλκοόλ) και είναι και φθηνό (χαρά σε όσους είναι απο περιοχές παραγωγής καρπουζιού !!! να μαζέψουν όλα τα καρπούζια απο το χωράφι, στο τέλος της σεζόν που είναι ζαχαρωμένα και δεν πουλιούνται)
Δεν κρύβω ότι σκέφτομαι το ίδιο και με τα πεπόνια...
Όσοι θέλουν ας ακολουθήσουν, τώρα που είναι νωρίς για συγκέντρωση χυμών.... Όταν έρθει ο χειμώνας δεν θα βρίσκουμε και θα ψάχνουμε εναγωνίως το τσιπουράκι μας.
Των φρονίμων τα παιδιά ......
Σημείωση: Χρησιμοποιώ τον όρο <ΤΣΙΠΟΥΡΟ> για χάρη της κατανόησης, αφού τσίπουρο ονομάζεται το αλκοολούχο ποτό που παράγεται απο απόσταξη σταφυλιών - τσάμπουρα. Τα αποστάγματα απο άλλα φρούτα μπορεί ο κάθε ένας να τα ονομάσει όπως θέλει....

Καλή επιτυχία !!!!

bakmak
27-06-10, 19:41
Καλησπέρα σε όλους...
Για όσους - όσες θέλουν να αποστάξουν μούρα, τους πληροφορώ οτι δέν χρειάζονται προσθήκη ενζύμων υποχρεωτικά, γιατί περιέχουν απο μόνα τους ένζυμα όπως και τα σταφύλια (αρκεί να μήν μαζευτούν μετά απο βροχή και ξεπλυθούν μαζί και τα ένζυμα). Δηλ. πολτοποιούμε τα μούρα και τα βάζουμε σε δοχείο για ζύμωση όπως και τα σταφύλια...
Καλή επιτυχία ......

bakmak
11-07-10, 11:25
:hooray: Θέλω τα σχολιά σας ..... Καλό καλοκαίρι !!!:beer2:

ctrl
05-08-10, 15:02
efxaristo

ctrl
05-08-10, 15:04
thanks

nikolaras
06-08-10, 20:30
Μπράβο φίλε μου για την κατασκευή σου.
Θα πω και εγώ δυο λογάκια, μιας που είμαι λάτρης και αποστάζω πολλά χρόνια τσίπουρο.
Το ντόπιο τσίπουρο διαφέρει από περιοχή σε περιοχή.
Εμείς τσίπουρο λέμε το ΔΙΠΛΗΣ απόσταξης παρασκεύασμα από σταφύλια με την προσθήκη γλυκάνισου στην δεύτερη απόσταξη.
Το τελικό τσίπουρο είναι 29-30 βαθμούς γράδα και αν δεν αραιωθεί με νερό δεν πίνεται, καθώς αυτό μεταφράζεται σε βαθμούς αλκοόλ πάνω από 80, όπως καταλαβαίνετε φτιάχνουμε τσίπουρο σκέτο δυναμίτη.
Ο κάθε νοικοκύρης διαθέτει το δικό του αμπέλι με διάφορες ποικιλίες σταφυλιών (κυρίως επικρατεί η ντόπια ποικιλία μοσχάτου που παράγει άριστης ποιότητας τσίπουρο) και προσθέτει ποσότητα γλυκάνησου, ανάλογα με την αρέσκειά του, εμένα προσωπικά μου αρέσει το τσίπουρο με μέτρια ποσότητα γλυκάνησου.
Μεγάλη προσοχή, θα πρέπει να δώσουμε στην πρώτη απόσταξη που θα πρέπει να αφαιρέσουμε τα κουκούτσια και τα κοτσάνια, γιατί παράγουν το ξυλόπνευμα που είναι το κατεξοχήν υπεύθυνο για την παραγωγή πονοκεφάλου μεγάλης διάρκειας στους πότες του μέγιστου αυτού ποτού.

Και ένα στοιχάκι αφιερωμένο στους τσιπουρο-κρασο λάτρεις !!!

ΚΑΙ ΑΝ ΠΙΝΩ ΚΡΑΣΟΤΣΙΠΟΥΡΟ ΕΣΕΝΑ ΤΙ ΣΕ ΜΕΛΛΕΙ;
ΤΟΤΕ ΒΡΕ ΨΕΥΤΙΚΕ ΝΤΟΥΝΙΑ ΤΙ ΦΥΤΕΥΕΣ ΑΜΠΕΛΙ;

laganaros
10-08-10, 00:37
τηανκσ

vrutos
10-08-10, 20:25
:hooray:

mazdozi
13-08-10, 01:25
ρτυηνγτ

eikonikos
14-08-10, 18:06
Ωραίες πληροφορίες!
Και για παραγωγή βιολογικού καύσιμου ; Δεν γίνεται με απόσταξη κι αυτό; Έχω δει στην tv έναν κρητικό που το κατάφερε !

bakmak
18-08-10, 08:21
Απόσο γνωρίζω και η παραγωγή βιοκαυσίμου στηρίζεται στην ίδια λογική της απόσταξης. Μή ξεχνάμε οτι η αλκοόλη είναι καύσιμο... και παράγεται με απόσταξη χυμού που περιέχει φρουκτόζη ή γλυκόζη και αφού πρώτα ζυμωθεί.

bakmak
18-08-10, 09:14
Μπράβο φίλε μου για την κατασκευή σου.
Θα πω και εγώ δυο λογάκια, μιας που είμαι λάτρης και αποστάζω πολλά χρόνια τσίπουρο.
Το ντόπιο τσίπουρο διαφέρει από περιοχή σε περιοχή.
Εμείς τσίπουρο λέμε το ΔΙΠΛΗΣ απόσταξης παρασκεύασμα από σταφύλια με την προσθήκη γλυκάνισου στην δεύτερη απόσταξη.
Το τελικό τσίπουρο είναι 29-30 βαθμούς γράδα και αν δεν αραιωθεί με νερό δεν πίνεται, καθώς αυτό μεταφράζεται σε βαθμούς αλκοόλ πάνω από 80, όπως καταλαβαίνετε φτιάχνουμε τσίπουρο σκέτο δυναμίτη.
Ο κάθε νοικοκύρης διαθέτει το δικό του αμπέλι με διάφορες ποικιλίες σταφυλιών (κυρίως επικρατεί η ντόπια ποικιλία μοσχάτου που παράγει άριστης ποιότητας τσίπουρο) και προσθέτει ποσότητα γλυκάνησου, ανάλογα με την αρέσκειά του, εμένα προσωπικά μου αρέσει το τσίπουρο με μέτρια ποσότητα γλυκάνησου.
Μεγάλη προσοχή, θα πρέπει να δώσουμε στην πρώτη απόσταξη που θα πρέπει να αφαιρέσουμε τα κουκούτσια και τα κοτσάνια, γιατί παράγουν το ξυλόπνευμα που είναι το κατεξοχήν υπεύθυνο για την παραγωγή πονοκεφάλου μεγάλης διάρκειας στους πότες του μέγιστου αυτού ποτού.

Και ένα στοιχάκι αφιερωμένο στους τσιπουρο-κρασο λάτρεις !!!

ΚΑΙ ΑΝ ΠΙΝΩ ΚΡΑΣΟΤΣΙΠΟΥΡΟ ΕΣΕΝΑ ΤΙ ΣΕ ΜΕΛΛΕΙ;
ΤΟΤΕ ΒΡΕ ΨΕΥΤΙΚΕ ΝΤΟΥΝΙΑ ΤΙ ΦΥΤΕΥΕΣ ΑΜΠΕΛΙ;
Ευχαριστώ πολύ φίλεμου. Κάθε πληροφορία είναι χρήσιμη.
Συμπληρώνωντας - σχολιάζοντας :
Τό άρωμα και η γεύση του τσίπουρου εξαρτώνται πράγματι πάντοτε απο την πρώτη ύλη που θα αποστάξουμε (π.Χ. Ποικιλία σταφυλιών) καθώς και απο την προσθήκη δαφόρων αρωματικών κλπ (π.Χ. Γλυκάνισο) που γίνεται κυρίως κατα τη διαδικασία της δεύτερης απόσταξης (Διπλοβρασμένο). Έκανα απόσταξη κακής ποιότητας καρασιού (Μύριζε) και έκανα αμάν για να το συνεφέρω (Διπλή απόσταξη με προσθήκη μελιού).
Οι βαθμοί εξαρτώνται κυρίως απο το πότε θα σταματήσουμε την απόσταξη (βράσιμο). Δηλ. στους πόσους βαθμούς (γράδα) μετρώντας με το γραδόμετρο - αραιόμετρο το παραγόμενο τσίπουρο (Τσίπουρο ονομάζεται το αλκοολούχο ποτό που παράγεται μόνο απο στέμφυλα, αλλά για απλούστευση θα ονομάζω έτσι όλα τα αλκοολούχα ποτά που θα παράγω με απόσταξη). Στην αρχή της απόσταξης παράγεται τσίπουρο με το μεγαλύτερο βαθμό και όσο συνεχίζουμε το βράσιμο μικραίνει. Όταν σταματήσουμε την απόσταξη σε υψηλό βαθμό, πρέπει να το αραιώσουμε με νερό για να μήν είναι δυναμήτης (όπως λέει και ο φίλος μας), αλλά προσοχή !!! όχι με νερό απο το δίκτυο ύδρευσης... περιέχει χλώριο κλπ στοιχεία που αλάζουν την σύνθεση - ποιότητα. Καλό είναι να αποστάξουμε, με την ίδια διαδικασία, νερό απο την βρύση και με αυτό να κάνουμε την αραίωση. Στην ανάγκη εμφυαλομένο.
Εγώ το μόνο που κάνω είναι να αφαιρώ όλα τα κοτσάνια (που παράγουν και τη μεγαλύτερη ποσότητα ξυλοπνεύματος - βαράει στο κεφάλι -), τα δέ καουκούτσια όσα μπορώ βγάζω (όσα επιπλέουν στη λεκάνη κατά το πάτημα των σταφυλιών). Άν έχεις κάποιον τρόπο για να βγαίνουν όλα τα κουκούτσια, πού θα το εκτιμούσα.. Υπόψη ότι αποστάζω όχι μόνο τα στέμφυλα (Φλούδες με λίγο χυμό) αλά οόκληρες τις ρώγες (Χυμό και φλούδια - όπως παράγεται η ιταλική Γκράπα) αφού πρώτα τις πατήσω καλά με τα πόδια μέσα σε ένα τσουβάλι που έχω βάλει μέσα σε μία μεγάλη λεκάνη. Για νά μη γίνει η ζύμωση άμμεσα, μπορείτε να βάλετε το χυμό στον καταψύκτη (Σε πού χαμηλή θερμοκρασία δεν γίνεται η ζύμωση απο τα ένζυμα που υπάρχουν στις φλούδες) και να αποφασίσετε εσείς πότε θα τον ζυμώσετε Προσοχή στη θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της ζύμωσης. Σταματάει η ζύμωση όταν αυτή ξεπερνάει τους 35 βαθμούς Κελσίου με κίνδυνο καταστροφής των ενζύμων όσο αυτή ανεβαίνει υψηλότερα (40 και άνω) - Ιδανική θερμοκρασία για ζύμωση και απόδοση όλων των αρωμάτων του σταφυλιού, είναι 25 βαθμοί Κελσίου. Κατά τη διαδικασία της ζύμωσης παράγεται θερμότητα, διοξείδιο του άνθρακα (φυσαλίδες) και αλκοόλη. Άρα πρέπει να προσέχουμε τη θερμοκρασία του χυμού που επιρεάζεται, όχι μόνο απο τη θερμοκρασία του περιβάλοντος, αλλά και απο τη διαδικασία της ζύμωσης. Καλό θα είναι να ανακατευουμε το χυμό που ζυμώνουμε για ομοιογένεια στο μίγμα (Η μεγάλη συγκέντρωση αλκοόλης σκωτώνει τα ένζυμα)
Ψάχνω και πειραματίζομαι με διάφορα αρωματικά (Μέλι, μοσχοκάρυδο, κλπ) που βάζω στη 2η απόσταξη για να βρώ την καλύτερη για μένα γεέυση (προσωπικά δεν μου αρέσει το γλυκάνισο. Το προτιμώ στο ούζο). Παρακαλώ όποιον έχει να μου προτείνει κάτι ανάλογο καθώς και τα χαρακτηρηστικά που δίνει στη γεύση - άρωμα του τσίπουρου, θα το εκτιμούσα...
Όπως είχα πεί, έκανα και ζύμωση - απόσταξη χυμού απο μούσμουλα και βγήκε υπέροχο στη γεύση - άρωμα και λίγο δυνατό.
Είμαι έτοιμος να ζυμώσω και αποστάξω χυμό καρποζιού και αργότερα φραγκόσυκου...
Γιά να δούμε...

nikolaras
18-08-10, 10:15
Tα κουκούτσια, εγώ τα αφαιρώ μετά τη ζύμωση, που παραμένουν στον πάτο.
Θα σου προτείνω να δοκιμάσεις να αποστάξεις τσίπουρο από δαμάσκηνα, φτιάχνει ένας φίλος μου στην Τραγάνα (εκεί φτιάχνει όλο το χωριό από παράδοση), μου άρεσε πολύ....

bakmak
18-08-10, 11:19
tα κουκούτσια, εγώ τα αφαιρώ μετά τη ζύμωση, που παραμένουν στον πάτο.
Θα σου προτείνω να δοκιμάσεις να αποστάξεις τσίπουρο από δαμάσκηνα, φτιάχνει ένας φίλος μου στην Τραγάνα (εκεί φτιάχνει όλο το χωριό από παράδοση), μου άρεσε πολύ....
Ευχαριστώ για την ανταπόκριση και τη συμβουλή σου.
Πολύ καλή ιδέα για τα δαμάσκινα. Ζυμώνωνται απο μόνα τους (έχουν δηλ. ένζυμα στο φλοιό) ή προσθέτουν ένζυμα για τη ζύμωση;
Υστερόγραφο: Ποτέ μετά απο βροχή δεν μαζεύουμε ή πλένουμε τα σταφύλια ή τα μούρα ή τα κούμαρα ή ότι άλλο που έχει ένζυμα για ζύμωση, γιατί φεύγουν όλα τα ένζυμα και δέν γίνεται η ζύμωση.

nikolaras
18-08-10, 15:12
Ειλικρινά δεν το γνωρίζω, αυτό φίλε μου, έχω την εντύπωση ότι δεν προσθέτουν τίποτα.
Θα επανέλθω όμως με νεώτερα, σύντομα.

nikolaras
23-08-10, 14:28
Λοιπόν τα νεώτερα για το τσίπουρο από δαμάσκηνα !!!
Στα χωριά της Αταλάντης έχουν 2-3 καζαναριά (αποστακτήρια) ιδιωτικά και τα πάνε από σπίτι σε σπίτι και αποστάζουν για σπιτικό τσίπουρο από δαμάσκηνα, αυτό είναι παράνομο βέβαια, αλλά δεν υπάρχει πρόβλημα γιατί δεν το εμπορεύονται οι άνθρωποι.
Μετά τη συγκομιδή των δαμάσκηνων, τα πατάνε, ώστε να γίνει χυλός, μετά τα στραγγίζουν και παίρνουν το χυμό.
Αυτόν τον αποθηκεύουν σε βαρέλια, ώστε να γίνει η ζύμωση, ΔΕΝ προσθέτουν κάτι μέσα και μετά από 1 μήνα περίπου αποστάζουν.
Καλή επιτυχία σου εύχομαι, το αποτέλεσμα θα σε δικαιώσει.

bakmak
24-08-10, 09:06
Λοιπόν τα νεώτερα για το τσίπουρο από δαμάσκηνα !!!
Στα χωριά της Αταλάντης έχουν 2-3 καζαναριά (αποστακτήρια) ιδιωτικά και τα πάνε από σπίτι σε σπίτι και αποστάζουν για σπιτικό τσίπουρο από δαμάσκηνα, αυτό είναι παράνομο βέβαια, αλλά δεν υπάρχει πρόβλημα γιατί δεν το εμπορεύονται οι άνθρωποι.
Μετά τη συγκομιδή των δαμάσκηνων, τα πατάνε, ώστε να γίνει χυλός, μετά τα στραγγίζουν και παίρνουν το χυμό.
Αυτόν τον αποθηκεύουν σε βαρέλια, ώστε να γίνει η ζύμωση, ΔΕΝ προσθέτουν κάτι μέσα και μετά από 1 μήνα περίπου αποστάζουν.
Καλή επιτυχία σου εύχομαι, το αποτέλεσμα θα σε δικαιώσει.
Ευχαριστω πολύ για τις πληροφορίες. Άρα και τα δαμάσκηνα έχουν ένζυμα στη φλούδα όπω τα σταφύλια. Το ίδιο ισχύει και για τα μούρα και τα κούμαρα.
Δυστυχώς δεν έχω παραγωγή απο δαμάσκηνα και δεν συμφέρει να τα αγοράσω, αλλά άμα βρώ θα το δοκιμάσω σίγουρα. Άν κρίνω απο τη γεύση και το άρωμα του δαμάσκηνου, το άρωμα και η γεύση του τσίπουρου απο δαμάσκηνα, θα είναι πολύ καλή και ξεχωριστή.
Ετοιμάζω γισ ζύμωση εκτός απο σταφύλια, χυμό καρπουζιού και αργότερα απο φραγκόσυκα.
Ευχαριστώ και πάλι.

satfoxy
24-08-10, 12:45
θα ηθελα να σας ευχαριστησω ολους για τις πολύτιμες πληροφοριες.Καπου εχω μια χυτρα που ειχα παρει απο τους ρωσσους στο παζαρι.

bakmak
24-08-10, 12:58
θα ηθελα να σας ευχαριστησω ολους για τις πολύτιμες πληροφοριες.Καπου εχω μια χυτρα που ειχα παρει απο τους ρωσσους στο παζαρι.
Νά είσαι καλά..
Ότι χρειαστείς... εδώ είμαι.
Είναι άλλο πράγμα να πίνεις το δικό σου τσίπουρο και να το φτιάχνεις όπως σου αρέσει...
Καλή επιτυχία και.... στην υγειά σου....

jkltrxa
26-08-10, 19:08
thanks

nikolaras
27-08-10, 01:15
thanks

Τι ακριβώς ευχαριστείς δεν το καταλαβαίνω.....
Οπως δεν καταλαβαίνω πως οι διαχειριστές ανέχονται αυτές τις καταστάσεις που στην ουσία οδηγούν σε αδικίες ......

bakmak
27-08-10, 08:49
Τι ακριβώς ευχαριστείς δεν το καταλαβαίνω.....
Οπως δεν καταλαβαίνω πως οι διαχειριστές ανέχονται αυτές τις καταστάσεις που στην ουσία οδηγούν σε αδικίες ......

Καλημέρα φίλε nikolaras.

Ένα ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ είπε δέν έβρισε, δεν έθιξε, δεν πρόσβαλε.
Ακόμα και όταν δεν είναι αναγκαίο, ένα ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ακούγεται και εκλαμβάνεται ως μια καλή κουβέντα.
Ας είμαστε λιγότερο κριτικοί και ας μένουμε στην ουσία και τις προθέσεις των άλλων.
Η ανθρωπιά πρέπει να ενισχύεται και μάλλιστα απο ανθρώπους της παρέας. Τσίπουρο χωρίς παρέα, δέν πάει και πολύ...
Όλα καλά.... Στην υγειά όλων. Ετοιμάστε το χειμωνιάτικο τσιπουράκι. Θα σας χρειαστεί..
Πάω να ανακατέψω το χυμό που ζυμώνω....

nikolaras
27-08-10, 10:34
Φίλε μου, το άτομο που είπε thanks το έκανε μόνο και μόνο για να μεγαλώσει τον αριθμό των post, ώστε να΄ανοίξει η πρόσβαση στα downloads. Ούτε καν μπήκε στον κόπο να διαβάσει.
Και θέλω να εκφράσω τα παραπονά μου μέσα από εδώ προς τους διαχειριστές, γιατί υπάρχουν άτομα που ασχολούνται πραγματικά με το φόρουμ αλλά δεν έχουν πολλά ποστ, επειδή δεν λένε thanks.
Αυτό το θεωρώ αδικία.
Αν είναι έτσι εγώ που έχω 1,5 χρόνια στο φόρουμ, έπρεπε να έχω 5000 δημοσιεύσεις.

satfoxy
27-08-10, 11:03
Νά είσαι καλά..
Ότι χρειαστείς... εδώ είμαι.
Είναι άλλο πράγμα να πίνεις το δικό σου τσίπουρο και να το φτιάχνεις όπως σου αρέσει...
Καλή επιτυχία και.... στην υγειά σου....

Κανουμε δυο καζανιες στο αποστακτηριο και παιρνουμε 60 κιλα μεταβρασμενο τσιπουρο απο
αν θυμαμαι καλα καμια 250-300 κιλα σταφυλια.Αυτο που μου εκανε εντυπωση ειναι οτι ισως γινεται και απο το καρπουζι,και μιας και ο πατερας μου βαζει αρκετα καρπουζια και επιδη μπορουμε να το βαλουμε στον καταψυκτη μου κινησε το ενδοιαφερον.
Την χυτρα ακομη δεν την βρηκα.:(

bakmak
27-08-10, 14:38
Φίλε μου, το άτομο που είπε thanks το έκανε μόνο και μόνο για να μεγαλώσει τον αριθμό των post, ώστε να΄ανοίξει η πρόσβαση στα downloads. Ούτε καν μπήκε στον κόπο να διαβάσει.
Και θέλω να εκφράσω τα παραπονά μου μέσα από εδώ προς τους διαχειριστές, γιατί υπάρχουν άτομα που ασχολούνται πραγματικά με το φόρουμ αλλά δεν έχουν πολλά ποστ, επειδή δεν λένε thanks.
Αυτό το θεωρώ αδικία.
Αν είναι έτσι εγώ που έχω 1,5 χρόνια στο φόρουμ, έπρεπε να έχω 5000 δημοσιεύσεις.

Με αυτή την έννοια δεν έχεις άδικο.
Προσωπικά δεν ασχολούμε με τα ποστ κλπ. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να έχουμε τη δυνατότητα να επικοινωνούμε και να είμαστε χρήσιμοι όσο γίνεται.
Δέν πειράζει όμως. Δέν ζημιώνει κανέναν.
Καλή συνέχεια.

bakmak
27-08-10, 14:43
Κανουμε δυο καζανιες στο αποστακτηριο και παιρνουμε 60 κιλα μεταβρασμενο τσιπουρο απο
αν θυμαμαι καλα καμια 250-300 κιλα σταφυλια.Αυτο που μου εκανε εντυπωση ειναι οτι ισως γινεται και απο το καρπουζι,και μιας και ο πατερας μου βαζει αρκετα καρπουζια και επιδη μπορουμε να το βαλουμε στον καταψυκτη μου κινησε το ενδοιαφερον.
Την χυτρα ακομη δεν την βρηκα.:(

Αφού έχετε πολλα καρπούζια, βάλτε και αποστάξτε το ζυμωμένο χυμό τους, στα μεγάλα καζάνια που έχετε όταν θέλετε.
Άν όμως θέλεις να το κάνεις σε μικρή ποσότητα και όλοκληρωτικά δικό σου, προχώρα στην κατασκευή.
Καλή επιτυχία...

satfoxy
28-08-10, 06:31
Πολλα καρπουζια δεν ειναι αλλα τρωμε τοσα ωστε στο τελος ακουμε καρπουζι και κανουμε σαν τα μωρα που γυριζουν το κεφαλι οταν δεν θελουν να φανε.Οσο για τα καζανια δεν ειναι δικα μας αλλα πληρωνουμε στον αδειουχο καζανα που ανοιγει συγκεκριμενη περιοδο και μονο δυο μηνες τον χρονο.
Γι αυτο θα ηταν ωραια να δοκιμαζα σε δικη μου ιδιοκατασκευη το πειραμα.Παντος απο οτι καταλαβα το κοκινο του καρπουζιου θα παει για ζημωση οχι και οι φλουδες...

bakmak
29-08-10, 20:43
Κανουμε δυο καζανιες στο αποστακτηριο και παιρνουμε 60 κιλα μεταβρασμενο τσιπουρο απο
αν θυμαμαι καλα καμια 250-300 κιλα σταφυλια.Αυτο που μου εκανε εντυπωση ειναι οτι ισως γινεται και απο το καρπουζι,και μιας και ο πατερας μου βαζει αρκετα καρπουζια και επιδη μπορουμε να το βαλουμε στον καταψυκτη μου κινησε το ενδοιαφερον.
Την χυτρα ακομη δεν την βρηκα.:(

:icecream: Φυσικά μόνο τον χυμό του καρπουζιού, χωρίς φλούδες και κουκούτσια.
Εγώ στίβω το καρπούζι σε ένα τρυπητό για μακαρόνια, πέρνω τον χυμό και τον βάζω σε μπουκάλια και κατάψυξη.
Σκέφτομαι να βρώ κάποιον άλλον τρόπο για να το στίβω. Έτσι με το τρυπητό παγώνουν τα χέρια και πονάνε τα δάχτυλα απο το πάτημα - στίψιμο. !!!!
Θα τον βγάλω απο την κατάψυξη όταν θελήσω να τον ζυμώσω και να τον βράσω.
Για τη ζύμωση χρειάζονται οποσδήποτε ζύμες, αφού δεν έχει απο μόνο του. Χρειάζεται να βρείς ζύμες (ένζυμα). Άν δεν μπορείς να βρείς, στείλε μου PM.
Όποια άλλη πληροφορία - βοήθεια χρειαστείς,και εφόσον προχωρήσεις σε ιδιοκατασκευή, εδώ είμαι.
Έυχομαι καλή επιτυχία...

stelios1
01-09-10, 21:50
Συγχαρητηρια bakmak! Σας διαβαζω απ την αρχη εδω, δεν εγραψα για να μην επεμβω στ πειραματα και στ ενδιαφερον σας.. Εχουμε καζανι απ το 1936 ειναι η πρωτη αδεια στ ονομα του παπου. Αμπελι 9 στρεματα, ολο κρασοσταφυλα, κατι σαν δευτερη δουλεια ειναι για μενα.
Απο τοτε που θυμαμαι τ εαυτο μου θυμαμαι και αυτην την εποχη, Οκτωμβριο- Νοεμβριο δινουν αδειες εδω πανω. Με τα καρα ερχοταν απο διπλανα χωρια, εμεναν και περιμεναν σειρα, ουτε τηλ τοτε ουτε τιποτα. Κ ομως ερχοταν για 1-2 καζανια και περιμεναν ωρες, νυχτες, μερες. Ακουσα ιστοριες απ ανθρωπους που ηταν στο μετωπο. Γνωρισα τον παλιο κοσμο. Χαθηκε..
Λοιπον. Εχω πρακτικα βαθεια γνωση γ τ κρασι (τ χυμα) κ τ τσιπουρο (ουζο κανουμε εδω κυριως, με γλυκαννισο δηλαδη), αν κανεις θελει να ρωτησει κατι κ μπορω ευχαριστως να βοηθησω.
Και θελω να ρωτησω, αν ξερει να μου πει κανεις, πως ακριβως θα κανω βοτκα. Ποσο σταρι η κριθαρι για ενα συνολο 130-50 κιλων και ποσο νερο. Ακομη δ ξερω αν χρειαζεται μαγια (οχι υποθετω) για να ξεκινησει η ζυμωση και αν βρασω ολο το μιγμα η μονο το ζουμι.

stelios1
01-09-10, 22:09
Ολα τα φρουτα λογω σακχαρου δινουν αλκοολ. Κ ολες οι τροφες που περιεχουν αμυλο, το οποιο με τ σειρα του μετατρεπεται με σωστη ζυμωση, σ σακχαρο και στ συνεχεια σ αλκοολ. Δινουν αλλη γευση το καθ ενα ομως και μαλλον ειναι καλυτερα να αποσταζονται χωρις γλυκαννισο, αλλιως βγαινει κατι περιεργο που θυμιζει τσιπουρο αλλα δεν ειναι. Η ζαχαρη ενα κιλο δινει ενα κιλο περιπου 20 γραδων αλλα δεν ειναι τσιπουρο και απαγορευεται. Υπαρχει φημη οτι φερνει πονοκεφαλο. Σιγουρα πονοκεφαλο φερνουν τα τσιπουρα που παραγονται απο ρογες επιτραπεζιου σταφυλιου και γενικα απο επιτραπεζιο σταφυλι. Γιατι ειναι πρωιμα, ευπαθη, πρεπει να εχουν εμφανιση(ακομα και τ παραμικρο στιγμα στ ρογα ριχνει τ τιμη τους) κ για να διατηρηθουν πολυ καιρο στ κλιμα ραντιζονται εως το τελος.. Ειδικα αν εχει πεσει θειαφι τελευταια βγαζει μυρωδια στ τσιπουρο, ακομη και χρωμα, που δεν φευγουν με τιποτα! Πολλοι ερχονται με μερακι γ ενα καζανι και βγαζουν μαπα παρ ολη τ ορεξη.
Εγω θελω να κανω βοτκα, ελπιζω να ξερει καποιος να μου πει..

bakmak
02-09-10, 09:56
:cap:Συγχαρητηρια bakmak! Σας διαβαζω απ την αρχη εδω, δεν εγραψα για να μην επεμβω στ πειραματα και στ ενδιαφερον σας.. Εχουμε καζανι απ το 1936 ειναι η πρωτη αδεια στ ονομα του παπου. Αμπελι 9 στρεματα, ολο κρασοσταφυλα, κατι σαν δευτερη δουλεια ειναι για μενα.
Απο τοτε που θυμαμαι τ εαυτο μου θυμαμαι και αυτην την εποχη, Οκτωμβριο- Νοεμβριο δινουν αδειες εδω πανω. Με τα καρα ερχοταν απο διπλανα χωρια, εμεναν και περιμεναν σειρα, ουτε τηλ τοτε ουτε τιποτα. Κ ομως ερχοταν για 1-2 καζανια και περιμεναν ωρες, νυχτες, μερες. Ακουσα ιστοριες απ ανθρωπους που ηταν στο μετωπο. Γνωρισα τον παλιο κοσμο. Χαθηκε..
Λοιπον. Εχω πρακτικα βαθεια γνωση γ τ κρασι (τ χυμα) κ τ τσιπουρο (ουζο κανουμε εδω κυριως, με γλυκαννισο δηλαδη), αν κανεις θελει να ρωτησει κατι κ μπορω ευχαριστως να βοηθησω.
Και θελω να ρωτησω, αν ξερει να μου πει κανεις, πως ακριβως θα κανω βοτκα. Ποσο σταρι η κριθαρι για ενα συνολο 130-50 κιλων και ποσο νερο. Ακομη δ ξερω αν χρειαζεται μαγια (οχι υποθετω) για να ξεκινησει η ζυμωση και αν βρασω ολο το μιγμα η μονο το ζουμι.[/QUOTE]

Φίλε μου ευχαριστώ κατά 1ον για τα καλά σου λόγια και κατά 2ον για τις χρήσιμες πληροφορίες που δίνεις και μπορείς να δώσεις λόγω της εμπειρίας που έχεις και πιστεύω και μεράκι.
Όπως θα κατάλαβες και εγώ ενδιαφέρομαι για την παρασκευή αλκοολούχων σπιτικών ποτών και όσο γίνεται αγνών. Ξεκίνησα με τα εύκολα και στη συνέχεια θέλω να φτάσω στα πιό δύσκολα.
Για την ώρα το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να σε παραπέμψω εδώ http://dontknow.me/?http://rapidshare.com/files/383826654/Argiris_Tsakiris_-_Kano_to_diko_mou_tsipouro_kai_alla_alkoolouxa_pota__By_Krasodad_.rar.html.
Μου το έστειλε ο φίλος asfaleia και τον ευχαριστώ.
Το βρήκα πολύ καλό και χρήσιμο. Περιέχει όχι μόνο για Βότκα αλλά και για όλα σχεδόν τα γνωστά αλκοολούχα ποτά. Πάντος η διαδικασία ζύμωσης του κριθαριού ή του σιταριού, είναι μιά διαφορετική και ενδιαφέρουσα διαδικασία.
Πιστεύω να σε βοηθήσει.
Παράκληση: Στείλε όσες πληροφορίες και μυστικά - τεχνικές μπορείς. Θα μας βοηθήσεις όλους.
Καλή σου μέρα και να είσαι καλά.

bakmak
02-09-10, 10:18
Ολα τα φρουτα λογω σακχαρου δινουν αλκοολ. Κ ολες οι τροφες που περιεχουν αμυλο, το οποιο με τ σειρα του μετατρεπεται με σωστη ζυμωση, σ σακχαρο και στ συνεχεια σ αλκοολ. Δινουν αλλη γευση το καθ ενα ομως και μαλλον ειναι καλυτερα να αποσταζονται χωρις γλυκαννισο, αλλιως βγαινει κατι περιεργο που θυμιζει τσιπουρο αλλα δεν ειναι. Η ζαχαρη ενα κιλο δινει ενα κιλο περιπου 20 γραδων αλλα δεν ειναι τσιπουρο και απαγορευεται. Υπαρχει φημη οτι φερνει πονοκεφαλο. Σιγουρα πονοκεφαλο φερνουν τα τσιπουρα που παραγονται απο ρογες επιτραπεζιου σταφυλιου και γενικα απο επιτραπεζιο σταφυλι. Γιατι ειναι πρωιμα, ευπαθη, πρεπει να εχουν εμφανιση(ακομα και τ παραμικρο στιγμα στ ρογα ριχνει τ τιμη τους) κ για να διατηρηθουν πολυ καιρο στ κλιμα ραντιζονται εως το τελος.. Ειδικα αν εχει πεσει θειαφι τελευταια βγαζει μυρωδια στ τσιπουρο, ακομη και χρωμα, που δεν φευγουν με τιποτα! Πολλοι ερχονται με μερακι γ ενα καζανι και βγαζουν μαπα παρ ολη τ ορεξη.
Εγω θελω να κανω βοτκα, ελπιζω να ξερει καποιος να μου πει..
Ευχαριστώ για τις πληροφορίες.
Ήξερα για το θειάφι αλλά δεν ήξερα οτι τα επιτραπέζια σταφύλια παράγουν τσίπουρο που φέρνει πονοκέφαλο !!!!
Ξέρω ότι πονοκέφαλος προκαλείτε απο το ξυλόπνευμα που ατμοποιείται πρώτο στο βράσιμο και ότι αυτό προέρχεται κυρίως απο τα κοτσάνια...Για το λόγο αυτό πετάμε η μεταφέρουμε στην επομενη καζανιά την πρώτη μικρή ποσότητα που αποστάζεται όταν αρχίσει το βράσιμο (Το λεγόμενο κεφάλι).
Αυτή τι στιγμή ζυμώνω ρόγες σταφυλιών επιτραπέζιων (Κέρινο περίπου 15 λιτρα χυμό) και μάλλιστα όχι ώριμα (Τα έκοψα νωρίτερα γιατί μου τα ρημάζανε τα σπουργίτια και οι σφήκες. Προσέθεσα και ζάχαρη και ζύμη και σε περίπου 10 ημέρες θα το βράσω.
Άν είναι να βαράει στο κεφάλι (Επιτραπέζια και όχι ώριμα), να μή τα βράσω καθόλου.
Έχω και άλλα τόσα να ζυμώσω... Να τα ζυμώσω ή να τα πετάξω ; (Τα έχω κατάψυξη).

stelios1
02-09-10, 20:37
Ευχαριστώ για τις πληροφορίες.
Ήξερα για το θειάφι αλλά δεν ήξερα οτι τα επιτραπέζια σταφύλια παράγουν τσίπουρο που φέρνει πονοκέφαλο !!!!
Ξέρω ότι πονοκέφαλος προκαλείτε απο το ξυλόπνευμα που ατμοποιείται πρώτο στο βράσιμο και ότι αυτό προέρχεται κυρίως απο τα κοτσάνια...Για το λόγο αυτό πετάμε η μεταφέρουμε στην επομενη καζανιά την πρώτη μικρή ποσότητα που αποστάζεται όταν αρχίσει το βράσιμο (Το λεγόμενο κεφάλι).
Αυτή τι στιγμή ζυμώνω ρόγες σταφυλιών επιτραπέζιων (Κέρινο περίπου 15 λιτρα χυμό) και μάλλιστα όχι ώριμα (Τα έκοψα νωρίτερα γιατί μου τα ρημάζανε τα σπουργίτια και οι σφήκες. Προσέθεσα και ζάχαρη και ζύμη και σε περίπου 10 ημέρες θα το βράσω.
Άν είναι να βαράει στο κεφάλι (Επιτραπέζια και όχι ώριμα), να μή τα βράσω καθόλου.
Έχω και άλλα τόσα να ζυμώσω... Να τα ζυμώσω ή να τα πετάξω ; (Τα έχω κατάψυξη).

Οχι να τα κρατησεις και να τα βρασεις.. Ειπα οτι, επειδη τα επιτραπεζια ειναι γ φαγωμα. Ειναι κατα κανονα πρωιμα κ για να σταθουν στ κλιμα μεγαλο διαστημα χρειαζονται συνηθως πολλα ραντισματα. Και κρασοσταφυλο να ναι αν αρρωστησει θα ραντιστει. Ειναι γενικα πιο αντοχης και συνηθως απαιτουν πολυ λιγοτερα ραντισματα. Αυτο μονο εννοω.
Ναι το πρωτο εχει ανεπιθυμητες ουσιες (ουσιες πτητικοτερες-ελαφρυτερες απ τ οινοπνευμα) που στο επομενο καζανι αθροιζονται, δεν κερδιζεις κατι δηλαδη. Το ιδιο και προς το τελος το απορακο. Στ απορακο ομως πλεον, ειναι βαρυτερες οι ουσιες αυτες και δεν λειτουργει αθροιστικα αυτο. Δηλαδη.. το πρωτο κανονικα θελει πεταμα! Κανεις δεν τ πετα βεβαια.. Το καθαροτερο βγαινει στην μεση. Οταν τρεχει 21 γραδα. Οχι συνολικα η ποσοτητα 21 γραδα, αλλα την στιγμη που τρεχει 21. Ναι τ κοτσανια επιβαρυνουν. Κ τα σπορια ακομη το ιδιο. Κυριως στ γευση και ειδικα αν ειναι πικρο τ ξυλο κ ο σπορος. Αν σ μια ποικιλια δεν ειναι αυτα πικρα στ δαγκωμα τοτε δ επηρεαζεται η γευση.
Μια χαρα ειναι γ ουζο και τα επιτραπεζια. Συνηθως εχουν περισσοτερο φαρμακο ομως και αν τ αγορασει καποιος δεν ξερει ποσο.
Ευχαριστω για τ πληροφορια θα το κοιταξω.

stelios1
02-09-10, 20:56
Αυτο με τ κοτσανια ειναι μεγαλη και υπουλη ιστορια. Σιγουρα βγαζουν ξυλοπνευμα. Ομως ειναι αμελητεο ΣΙΓΟΥΡΑ. Διοτι. Οι παλιοι, τραβουσαν τ κρασι κ αφηναν ελαχιστο μεσα γ να βρασει στ καζανι, πολλες φορες ριχνουμε κ αρκετο νερο (εως και 30 κιλα στ καζανια) αν δεν εχει κρασια μεσα γιατι αλλιως θα βγουν τηγανητα! Κοινως θα κολλησει τ καζανι, θα πιασει, τ ουζο θα βγει με ασχημη μυρωδια, γευση, χρωμα, τα οποια δεν φευγουν μετα με τιποτα! Κ ομως τα τσιπουρα ολα τοτε ηταν καθαρα και δεν χτυπουσαν στ κεφαλι! ΠΡΟΣΕΞΕ ΤΩΡΑ.. πειραζουν τα κοτσανια λενε αλλα ταυτοχρονα.. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να καψεις κρασια! Ζουμια δηλαδη να εχουν! Για να ριξεις κρασι μεσα πρεπει να παρεις ειδικη αδεια κ να συντρεχουν λογοι, πχ μου χαλαει θα το πεταξω. Οι αδειες αυτες δεν ειναι επαγγελματικες. Δοθηκαν τοτε με την λογικη- ο γεωργος δεν εχει εγκαταστασεις και μηχανηματα να πρεσσαρει κτλ και ενω παιρνει τ κρασι πετα σοβαρο μερος υλης, Οινοπνευματος δηλαδη. Στην απαγορευση στοχευουν αυτα και σιγουρα ειναι μεθοδευμενα απο τ βιομηχανια. Το οτι τα κοτσανια κανουν κακο κτλ. ξεροντας το λογο που δοθηκαν οι αδειες αυτες και καποια στιγμη θα καταργηθουν. Ολοι σχεδον οι αμπελουργοι σημερα πατανε με μηχανες που βγαζουν τα κοτσανια γ λογους ευκολιας κυριως. Τα κεφαλια ομως σημερα πονανε οχι παλια κ ας ειχαν τα κοτσανια μεσα τοτε..

bakmak
02-09-10, 21:11
Οχι να τα κρατησεις και να τα βρασεις.. Ειπα οτι, επειδη τα επιτραπεζια ειναι γ φαγωμα. Ειναι κατα κανονα πρωιμα κ για να σταθουν στ κλιμα μεγαλο διαστημα χρειαζονται συνηθως πολλα ραντισματα. Και κρασοσταφυλο να ναι αν αρρωστησει θα ραντιστει. Ειναι γενικα πιο αντοχης και συνηθως απαιτουν πολυ λιγοτερα ραντισματα. Αυτο μονο εννοω.
Ναι το πρωτο εχει ανεπιθυμητες ουσιες (ουσιες πτητικοτερες-ελαφρυτερες απ τ οινοπνευμα) που στο επομενο καζανι αθροιζονται, δεν κερδιζεις κατι δηλαδη. Το ιδιο και προς το τελος το απορακο. Στ απορακο ομως πλεον, ειναι βαρυτερες οι ουσιες αυτες και δεν λειτουργει αθροιστικα αυτο. Δηλαδη.. το πρωτο κανονικα θελει πεταμα! Κανεις δεν τ πετα βεβαια.. Το καθαροτερο βγαινει στην μεση. Οταν τρεχει 21 γραδα. Οχι συνολικα η ποσοτητα 21 γραδα, αλλα την στιγμη που τρεχει 21. Ναι τ κοτσανια επιβαρυνουν. Κ τα σπορια ακομη το ιδιο. Κυριως στ γευση και ειδικα αν ειναι πικρο τ ξυλο κ ο σπορος. Αν σ μια ποικιλια δεν ειναι αυτα πικρα στ δαγκωμα τοτε δ επηρεαζεται η γευση.
Μια χαρα ειναι γ ουζο και τα επιτραπεζια. Συνηθως εχουν περισσοτερο φαρμακο ομως και αν τ αγορασει καποιος δεν ξερει ποσο.
Ευχαριστω για τ πληροφορια θα το κοιταξω.Ευχαριστώ για την ανταπόκριση και τις διευκρινήσεις.
Ετοιμάζω παράλληλα και τον χυμό καρπούζι για ζύμωση. Μόλις τον έβγαλα απο κατάψυξη (καμιά 10 λίτρα) και αύριο θα του προσθέσω τη ζύμη (ένζυμα σε χλιαρό νερό και λίγη ζάχαρη).
Μία ακόμη πληροφορία (άν γνωρίζεις): Πώς καταλαβαίνω οτι ηζύμωση έχει ολοκληρωθεί;
Έχω αραιόμετρο (γραδόμετρο) που έχει και ένδειξη bome κλπ, αλλά δέν ξέρω πως να το χρησιμοποιώ για άλλες μετρήσεις εκτός απο γράδα (βαθμοί αλκοόολης).
Μέχρι τώρα, καταλαβαίνω σταματάω τη ζύμωση και προχωρώ στην απόσταξη, όταν σταματήσει ο χυμός να παράγει CO2 (φυσαλίδες) και παράλληλα περάσουν περίπου 20 - 30 ημέρες.
Ξέρεις πώς μπορώ να διαπιστώνω με το αραιόμετρο ότι η ζήμωση ολοκληρώθηκε; ή άλλον αξιόπιστο πρακτικό τρόπο;
Ήδη ο χυμός των σταφυλιών που ζυμώνω εδώ και 15 ημέρες (με προσθήκη ζάχαρης και ενζύμων), έπαυσε να εκλείει CO2 και στη επιφάνεια υπάρχει μόνο χυμός και οι φλούδες στον πάτο, σε αντίθεση με το προηγούμενο διάστημα που έβραζε (καθημερινό ανακάτεμα με καπάκι απλά κλειστό) στην επιφάνεια υπήρχαν οι φλούδες.
Τώρα το σφράγισα, πιστεύοντας οτι έτσι δεν θα ξυνήσει, και θα το βράσω το άλλο ΠΣΚ (σε μία εβδομάδα). Δεν είμαι όμως σίγουρος οτι κάνω καλά!! (Άραγε, ολοκληρώθηκε η ζύμωση και πέρπει να το βράσω άμμεσα ή να το βάλω ψυγείο - κατψυξη μέχρι την άλλη εβδομάδα; ή δεν ολοκληρώθηκε και θα συνεχίσει η ζύμωση και σφραγισμένο και δέν τρέχει τίποτε;). Ο φόβος μου είναι να μή ξυνήσει - χαλάσει. Τη ζύμωση την κάνω σε πλαστικό δοχείο σε υπόγειο.:judge:
Ευχαριστώ..

bakmak
02-09-10, 21:24
Αυτο με τ κοτσανια ειναι μεγαλη και υπουλη ιστορια. Σιγουρα βγαζουν ξυλοπνευμα. Ομως ειναι αμελητεο ΣΙΓΟΥΡΑ. Διοτι. Οι παλιοι, τραβουσαν τ κρασι κ αφηναν ελαχιστο μεσα γ να βρασει στ καζανι, πολλες φορες ριχνουμε κ αρκετο νερο (εως και 30 κιλα στ καζανια) αν δεν εχει κρασια μεσα γιατι αλλιως θα βγουν τηγανητα! Κοινως θα κολλησει τ καζανι, θα πιασει, τ ουζο θα βγει με ασχημη μυρωδια, γευση, χρωμα, τα οποια δεν φευγουν μετα με τιποτα! Κ ομως τα τσιπουρα ολα τοτε ηταν καθαρα και δεν χτυπουσαν στ κεφαλι! ΠΡΟΣΕΞΕ ΤΩΡΑ.. πειραζουν τα κοτσανια λενε αλλα ταυτοχρονα.. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να καψεις κρασια! Ζουμια δηλαδη να εχουν! Για να ριξεις κρασι μεσα πρεπει να παρεις ειδικη αδεια κ να συντρεχουν λογοι, πχ μου χαλαει θα το πεταξω. Οι αδειες αυτες δεν ειναι επαγγελματικες. Δοθηκαν τοτε με την λογικη- ο γεωργος δεν εχει εγκαταστασεις και μηχανηματα να πρεσσαρει κτλ και ενω παιρνει τ κρασι πετα σοβαρο μερος υλης, Οινοπνευματος δηλαδη. Στην απαγορευση στοχευουν αυτα και σιγουρα ειναι μεθοδευμενα απο τ βιομηχανια. Το οτι τα κοτσανια κανουν κακο κτλ. ξεροντας το λογο που δοθηκαν οι αδειες αυτες και καποια στιγμη θα καταργηθουν. Ολοι σχεδον οι αμπελουργοι σημερα πατανε με μηχανες που βγαζουν τα κοτσανια γ λογους ευκολιας κυριως. Τα κεφαλια ομως σημερα πονανε οχι παλια κ ας ειχαν τα κοτσανια μεσα τοτε..Για το ότι κολάνε στο καζάνι - χύτρα, ότι είναι σε πολτό κλπ και σε συνάρτηση με την υψηλή θερμοκρασία και ποσότητα του περιεχομένου, το έχω πληροφορηθεί. Για τον λόγο αυτό βάζω μέσα στη χύτρα ένα τρυπητό αλουμινίου με κομένα τα χερούλια (έτυχε να ταιριάζει ακριβώς στη διάμετρο της χύτρας) και ρίχνοντας τον χυμό μέσα, τα φλούδια κλπ, μένουν στο τρυπητό και δέν ακουμπάνε στον πάτο της χύτρας. Έτσι αποφεύγω το πολύ κόλλημα στον πάτο.
Το βράσιμο το κάνω στην μικρότερη θερμοκρασία που αρχίζει η απόσταξη (περίπου 85 - 95 θαθμοί Κελσίου δείχνει το θερμόμετρο - ίσως δεν δείχνει καλά, αφού κανονικά/θεωθητικά η αλκοόλη εξατμίζεται στους 78 βαθμούς.
Τέλος πάντων.
Θέλω να σε ρωτήσω άν ξέρεις τι αρωματικά μπορώ να βάλω στη 2η απόσταξη και τί άρωμα - γεύση δίνει το καθένα;
Ευχαριστώ.

stelios1
04-09-10, 22:22
Αραιομετρο λεμε αυτο που μετρα το τσιπουρο, το ρακι. Μετρα δηλαδη αραιοτερα υγρα απ το νερο που θεωρειται σαν βαση στ κλιμακα, (το τσιπουρο περιεχει οινοπνευμα και ειναι αραιοτερο κ ελαφρυτερο απ το νερο) δηλαδη το νερο ειναι το μηδεν. Στους βαθμους οινοπνευματος ομως, τα γραδα ειναι αλλη μοναδα (κατι σαν την οκα). Απο παραδοση ομως συναχιζουμε να μετραμε γραδα.
Τον μουστο ομως, εως και τα αβραστα τσιπουρα, τα μετραμε με πυκνομετρο (μουστογραδο), αυτο μετρα πυκνοτερα υγρα απ το νερο (πυκνος ο μουστος και βαρυς). Σ αυτο βρισκονται οι βαθμοι μπωμε και απ την αλλη αντιστοιχα το σταφυλοσακχαρο επι τοις εκατο. Μπορεις δηλαδη να υπολογισεις ποση ζαχαρη θα βαλεις ωστε να φτασεις σε μπωμε το 12.5 ας πουμε.
Κανενα δεν ειναι ακριβειας, ειδικα το μουστογραδο.
Υπαρχει και τριτο που πρακτικα δ χρησιμοποιειται απ τους παραγωγους, το οποιο μετρα το κρασι. Αυτο ειναι ουσιαστικα τριχοειδες αγγειο, δεν βυθιζεται στ κρασι, αντιθετα το <αποροφα> μεσα του (σαν θερμομετρο στηλης) και οι μοναδες διαβαζονται εξωτερικα του. Μονο με αυτο μπορεις να μετρησεις ακριβως (παλι σχετικα αλλα πολυ καλυτερα) αν τελειωσε η ζυμωση.
Ολα Γραφουν καπου βαθμους θερμοκρασιας. Συνηθως 15 η 20. Για να εχεις σχετικα σωστη μετρηση πρεπει ο μουστος η το ουζο να ναι στην θερμοκρασια αυτην! Τ χειμωνα ενα ουζο που το μετρας 19 γραδα το καλοκαιρι θα σ δειξει 20-21. Στον μουστο συμβαινει το αντιστροφο, στο κρυο θα στον δειξει πιο γλυκο.
Αν λοιπον τυχει να αγορασεις σταφυλια για τσιπουρο και τα μετρησεις για παζαρι τιμης πχ θα τα μετρησεις απογευμα. Πρωι θα δειξουν γλυκοτερα. Αυτα συμβαινουν λογω διαστολης η συστολης.

stelios1
04-09-10, 22:38
Πρακτικα γ να καταλαβεις αν ειναι ετοιμα, ειναι καλυτερα.. Οταν κατσουν κατω τελειως τα τσιπουρα, η το ιζημα, μιας και κανεις διαφορα εσυ, τοτε μονο ειναι ενταξει. Προσοχη μην καθησουν λογω ψυχρας και μπερδευτεις. Πολλες φορες τα βλεπεις ετοιμα κ καθισμενα κατω γ μερες και ξαφνικα μια ζεστη μερα σηκωνονται παλι επανω. Πρακτικα ομως η ζυμωση εχει γινει και η ποσοτητα σακχαρου ειναι αμελητεα.
Αν μονο ενω ζυμωνονται πιασει κρυο και καθησουν τοτε αυτο προσεξε το. Μην προσπαθησεις να τα μετρησεις αν τελειωσε η ζυμωση, τ μουστογραδο <παιζει> πολυ! Χρησιμοποιειτε κυριως για να δεις την αρχικη γλυκητητα καθως επισης και παρακολουθηση για να κανεις ημιγλυκο κρασι.
Παρε μισο φλυτζανακι ζουμι οταν αποσταζεις, ριξτο επανω στο καπακι (τον θολο που πρωτομαζευει τον ατμο λεω) κ αμεσως βαλε φωτια στον ατμο που θα αχνισει. Η φλογα πρεπει να ναναι μπλε και μετα με το χερι αν το τριψεις δεν θα μαγκωνει επανω θα γλυστραει. Αν ειναι κοκκινη η φλογα και μαγκωνει στην αφη το καπακι εχει ακομα σακχαρα.

stelios1
04-09-10, 23:07
Τα τσιπουρα αν ειναι καλα δεν χαλανε ουτε σ μηνες. Κρασι ειναι στην ουσια και οσο παλιωνει στρωνει.
Αρωματικα οχι δεν ξερω. Πολλοι βαζουν μεσα εκεινη τ ωρα πριν βρασει διαφορα φρουτα. Μηλα κυδωνια τετοια. Αλλα οπως μυριζει εκει μεσα δεν καταλαβαινεις αν κανουν κατι καλο. Ειναι λεπτες μυρωδιες κ γευσεις τ γλυκαννισο τ σκεπαζει. Μαστιχα αν σ αρεσει. Πολυ λιγη ομως γιατι βγαινει και στ γευση, καλυτερα ειναι σ ενα μπουκαλι ουζο η γραπα να κρεμασεις απ τ φελο με κλωστη λιγη σε τουλι (σιτα) μπουμπουνιερας πχ περιπου στ μεση να αιωρειται. Αυτη διαλυεται απ τ οινοπνευμα και μυριζει ολο. Οταν παρει οση μυρωδια θελεις το υπολοιπο τ απομακρυνεις. Τ μπουκαλι αυτο γ πολλες φορες μετα θα δινει μυρωδια στ ουζοι γιατι ακριβως κατω στ πατο κολλαει μαστιχα λιωμενη. Στ 130 κιλα παντως 2 φακελακια μαστιχα στο βρασιμο φτανουν..
Στο διπλοβρασμα ριχνουμε μεσα λιγα σβηστα πλυμενα καρβουνα, τραβανε καποιες μυρωδιες. Αυτο απο παιδι το θυμαμαι. (φιλτρα ανθρακα που λεμε?) κατι τετοιο.. Και αλλοιμα με μελι το καπακι.
Εχει και πολλες μαλακιες! Μισο σαπουνι πχ γ να κανει αλλυσιδα το ουζο να φαινεται δυνατο. Ρε τι κανεις.. τι σε νοιαζει εσενα δικο μου ειναι σ λεει..
Τ χειροτερα τα κανουν κατι ηλικιωμενοι που κανουν τ χομπυ τους και καλα. Οι παραγωγοι κανουν αλλα, οχι χαζα αλλα γ κερδος. Το σταματαει ο αλλος στο 23 συνολο και το υπολοιπο το ριχνει στην επομενη καζανια, το πουλαει για διπλο ετσι ενω δεν ειναι. Δυνατο ειναι. Διπλοβρασμα δεν ειναι. Εγω απ αυτο σαν καζανι ας πουμε χανω. Οι καζανιες αργουν κ ειναι συμφωνημενες στ τιμη, αλλα.. πελατης..

nikolaras
04-09-10, 23:28
. Μπορεις δηλαδη να υπολογισεις ποση ζαχαρη θα βαλεις ωστε να φτασεις σε μπωμε το 12.5 ας πουμε..
Μη το κάνεις αυτό...... να ξέρεις ότι είναι εγκληματικό....
Μπορεί να οδηγήσει στην τύφλωση τσίπουρο που έχεις προσθέσεις ζάχαρη για να ανεβάσεις βαθμούς:blink: ΠΡΟΣΟΧΗ !!!

bakmak
05-09-10, 13:11
Τα τσιπουρα αν ειναι καλα δεν χαλανε ουτε σ μηνες. Κρασι ειναι στην ουσια και οσο παλιωνει στρωνει.
Στο διπλοβρασμα ριχνουμε μεσα λιγα σβηστα πλυμενα καρβουνα, τραβανε καποιες μυρωδιες. Αυτο απο παιδι το θυμαμαι. (φιλτρα ανθρακα που λεμε?) κατι τετοιο.. Και αλλοιμα με μελι το καπακι.Καλημέρα. Είσαι απαιχτος !!! :mama:
Πήρα αμέσωα το πυκνόμετρο στα χέρια μου και άρχισα να το μελετάω σύμφωνα με τις οδηγίες σου. Μέτρησα και και τους δύο χυμούς που ζυμώνω (Σταφύλια & καρπούζι). Δεν ξέρω αν τελικά αυτό που έχω οτι είναι πυκνόμετρο που μετράει υγρά ελαφρύτερα απο το νερό ή για υγρά βαρύτερα απο το νερό;................
Μόλις έφαγα φλασιά και πήγα επιτόπου να το διαπιστώσω....... Βούτηξα το πυκνόμετρο σε ένα μπουκάλι με νερό και είδα οτι βυθίζεται σχεδόν ολόκληρο. Άρα οι ενδείξεις του αναφέρονται σε υγρά βαρύτερα απο το νερό - μεγαλύτερου ειδικού βάροους-.
Μόλις πρόσεξα επίσης, οτι στο επάνω μέρος του πυκνόμετρου ναναγράφεται:<ΜΟΥΣΤΟΜΕΤΡΟ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ> και έτσι επιβεβαιώνονται....τα προηγούμενα.
Εγώ πάντως για Γραδόμετρο το αγόρασα ?????:wall2:

Κάποιες διευκρυνήσεις:
- Φαντάζομαι οτι εννοείς δεν χαλάει ο χυμός, εφόσον το βαρέλι σφραγιστεί. Διαφορετικά υποπτεύομαι οτι τουλάχιστον θα ξυνίσει. Είναι έτσι;
- Πολύ έξυπνο αυτό με τα κάρβουνα (Φίλτρο ενεργού άνθρακα απο Ελληνικά μυαλά). Κρατάει όμως και αρώματα που θέλουμε να υπάρχουν,και επομένως τα χρησιμοποιούμε σε ανάγκη (όταν έχουμε δυσάρεστες μυρωδιές-γεύσεις και δεν γίνεται αλλοιώς); Το μέλι γιατί στο καπάκι και όχι μέσα;
Ελπίζω να μή σε ζάλισα....

Υστερόγραφο:Χθές γύρισα απο επαγγελματικό ταξίδι στη Μυτηλήνη και όπως ήταν φυσικό και το κάνω πάντα, ήπια και τα ουζάκια μου με τους κατάλληλους θαλλασινούς μεζέδες. Εκεί όλοι λένε οτι το καλύτερο ούζο είναι του ΠΙΤΣΙΛΑΔΗ (εμφυαλομένο) και εγώ αυτό πίνω εκεί. Αλλού πίνω το Πλωμάρι.
Το ξέρεις αυτό το ούζο; Ποιά είναι η γνώμη σου για τα πολύ εμπορικά ούζα (Ισιδώρου Αρβανίτη - Πλώμάρι, !2, Μίνι, κλπ); Απο τί εξαρτάται η ποιότητα στο ούζο;\
Ευχαριστώ..

stelios1
06-09-10, 21:34
Τα βιομηχανικα ουζα κατα τ γνωμη μου ειναι καλα. Απλα ειναι πολυ ραφιναρισμενα, πολυ σταθερα στην γευση παντα και ιδιαιτερα <γλυκα>, δεν νομιζω εξ αλλου, μια εταιρεια να ρισκαρει την φημη που με κοπο χτιζει να εκτιθεται ετσι προχειρα.
Εξ αλλου γ αποσταξη μιλαμε, χημεια δηλαδη. Ο κοσμος εχει μαθει την σταθερη γευση, εδινα τσιπουρο, τελειωνε η μια νταμιτζανα συνεχιζα με την αλλη κ εκαναν παραπονα. Αλλαζε λιγο η γευση κ ο αλλος νομισε οτι κανω νοθεια. Τωρα τ κανω χαρμανι σε δεξαμενες κ κανενα παραπονο..
Δεν ξερω γιατι στ καπακι το μελι, ετσι κανουμε εδω, ετσι εκαναν παντα.
Να σφραγιστει οταν λες τι εννοεις? Φυσικα σωστο ειναι να κλεισει να μην εχει επαφη αμεση με το περιβαλον.
Nikolara η ζαχαρη απαγορευεται! Κ οτι κανει ο φιλος απο χομπυ απαγορευεται οπως και παρα πολλα αλλα.. Δεν βαζω ζαχαρη γιατι ετσι κ αλλιως δεν πουλιεται το τσιπουρο, δεν εχει νοημα να βγαλω ντε κ καλα πολυ τσιπουρο.. τζαμπα παει! Εχω πλεονασμα απ τ αμπελι, δεν βγαινω να πουλησω δεν ειναι η δουλεια μου αυτη και μου περισευει. Να βαλω ζαχαρη ωστε να βγαλω παραπανω τσιπουρο και να το κανω τι? Συζηταμε εδω και να πω τωρα οτι- οποιος κανει απο μερακι κατι ας τ αποφυγει αυτα. Να το κανει γνησια κ ας μην ειναι και τοσο πολυ η τοσο δυνατο! Αυτη ειναι η γνωμη μου. Οποιος εχει αδυνατα σταφυλια, 10 μπωμε και κατω καλυτερα να τα ενισχυει με σταφιδα. Την μουλιαζεις με ζεστο νερο κ οταν φουσκωσει και γινει ξανα, την περνας απ τον σπαστηρα λιγη λιγη αναμεσα στα σταφυλια.
Ειναι γεγονος οτι υπαρχει αυτη η φημη με τ ζαχαρη. Οπως ειναι και γεγονος το οτι στ Γερμανια πχ επειδη δεν εχουν τον δικο μας ηλιο δικαιουνται σαν κρατος απ την ΕΕ καποιες χιλιαδες τονους ζαχαρη να ενισχυουν τα κρασια τους! Ειναι ενα απ τα παρα πολλα σημεια που οι πολιτικοι μας φταινε! Οχι γ το κεφαλι τ δικο σ και το δικο μου αλλα γ τις ποσοστοσεις που γενικα επιβληθηκαν στην παραγωγη μας.
Εδω παντως τσιπουρο κανουμε με γκυκανισο χωρις αλλα μεσα. Αυτος ειναι ο κανονας εδω. Θα ηθελα ν ακουσω σ αλλες περιοχες τι βαζουν και πως..
Ωραια γραπα βγαινει απο ενα ειδος σταφυλι και μονο! Οχι απο μπερδεμα απο διαφορα, ωστε να ξεχωριζει η γευση και το αρωμα. Πχ μοσχατο..

stelios1
06-09-10, 21:47
Διπλοβρασμα σημαινει δυο φορες βρασιμο! Δεν σημαινει δυνατο. Οπως ειπα, καποτε ο νομος ηταν αυστηρος και σαφης, εβραζε ο αγροτης τα τσιπουρα ωστε να μην χασει το οινοπνευμα που απεμενε. Οχι και τα κρασια, απαγορευεται κανονικα να καψεις κρασια. Εβγαινε αδυνατο και για να γινει τσιπουρο τ ξανα εβραζαν..
Τα καζανια ειχαν μια <πορτα> κατω την ανοιγες και αδειαζαν τα τσιπουρα στην αλλαγη απο καζανια σε καζανια, επειδη οταν ερχοταν ελεγχος (αστυνομια) ανοιγαν τ πορτα κ προλαβαιναν κ εφευγαν τα κρασια μην τους πιασουν, αυτη η πορτα απαγορευτηκε! Εγω (48 ειμαι) θυμαμαι παντα μικρος το καζανι μας χωρις αυτη την εξοδο. Ιστοριες μονο ηξερα και τ πορτα στο υπογειο που μου εδειχνε ο μπαμπας πως ηταν καποτε.. Τελευταια (εδω και 10-15 χρονια) ξανα επετραπει και ολα πλεον ειναι παλι ετσι.

ReLar
06-09-10, 21:56
Ένα ενδιαφέρον υπό-θεμα θα ήταν και η παραγωγή μούστου. Χρήσιμος για μουστοκούλουρα, αλλά και για σάλτσες κρέατος.

stelios1
07-09-10, 19:29
Ένα ενδιαφέρον υπό-θεμα θα ήταν και η παραγωγή μούστου. Χρήσιμος για μουστοκούλουρα, αλλά και για σάλτσες κρέατος.

Μουστοκουλουρα, μοσταλευρια.. σαλτες κρεατος ομως? Για πες!!

nikolaras
08-09-10, 01:34
To καλύτερο γλυκο του μούστου (ο άρχοντας για μένα) είναι τα ριτσέλια......
Συνταγή πανάρχαια, που θα έπρεπε να ξέρει ο κάθε Ελληνας......
Λεπτομέρειες αύριο......

ReLar
08-09-10, 20:26
Μουστοκουλουρα, μοσταλευρια.. σαλτες κρεατος ομως? Για πες!!

Kαλησπέρα. Καταρχήν κάτι για το μούστο. Θέλει προσοχή στη μεταφορά γιατί βρίσκεται σε βρασμό και μπορεί να εκραγεί, και όταν τον βράζεις για να γίνει σιρόπι, μου έχουν πει ότι βάζουν και στάχτη τυλιγμένη σε ύφασμα.
Κάποια μυστικά των γιαγιάδων δυστυχώς πέθαναν μαζί με αυτές...
Εγώ έχω δοκιμάσει να μαρινάρω κρέας με μερικές κουταλιές μούστο και αφού ψηθεί, παίρνω τον ζωμό του, προσθέτω λίγη μαρινάδα, μία βράση και έτοιμο. Σε όσους αρέσει να δοκιμάζουν κρέας με δαμάσκηνα, μήλα, κυδώνια κτλ, ας το δοκιμάσουν. Συμφωνώ με τον nicolaras, καμία σχέση με τα ριτσέλια γλυκόζης.

stelios1
08-09-10, 20:45
kαλησπέρα. Καταρχήν κάτι για το μούστο. Θέλει προσοχή στη μεταφορά γιατί βρίσκεται σε βρασμό και μπορεί να εκραγεί, και όταν τον βράζεις για να γίνει σιρόπι, μου έχουν πει ότι βάζουν και στάχτη τυλιγμένη σε ύφασμα.
Κάποια μυστικά των γιαγιάδων δυστυχώς πέθαναν μαζί με αυτές...
Εγώ έχω δοκιμάσει να μαρινάρω κρέας με μερικές κουταλιές μούστο και αφού ψηθεί, παίρνω τον ζωμό του, προσθέτω λίγη μαρινάδα, μία βράση και έτοιμο. Σε όσους αρέσει να δοκιμάζουν κρέας με δαμάσκηνα, μήλα, κυδώνια κτλ, ας το δοκιμάσουν. Συμφωνώ με τον nicolaras, καμία σχέση με τα ριτσέλια γλυκόζης.

Ποια μεταφορα? που να τον πας τ μουστο? Εκρηξη?? Κανενα ταπερ εννοεις να ανοιξει μαλλον λογω πιεσης.. Αλλο ειναι το βρασιμο που αποστειρωνει με την θερμοκρασια κ αλλο η σταχτη η το χωμα που τον <εκοβαν>, ο πατερας μου ειναι 86 καταγερος, θα τον ρωτησω (να μην λεω ανακριβειες) και θα σας πω. Ρετσελι εδω λεγαμε τα ωριμα συκα βρασμενα με ζαχαρη (κατι σαν γλυκο κουταλιου με μαρμελαδα). Με τ μουστο κιουμπαλι εκαναν (ετσι το ξερω) βουτουσαν σπαγγο η κλωστη μεσα ξανα κ ξανα κ παχαινε σταδιακα οπως το κερι κατι.. θα μαθω και θα σας πω. Ξεφευγουμε της αποσταξης ομως..

nikolaras
08-09-10, 23:11
Ριτσέλια λέμε το γλυκό που γίνεται από κολοκύθι που το βράζουμε με το μούστο.
Εχει κάποια διαδικασία για να γίνει,θέλει να μείνει στον ασβέστη 1 μέρα κλπ. με την πρώτη ευκαιρία θα ρωτήσω τη μάνα μου και θα γράψω...

bakmak
09-09-10, 12:18
Καλησπέρα.
Το θέμα της παραγωγής μούστου, έχει συγγένεια με το θέμα της απόσταξης, αφού αναφέρόμαστε στην παραγωγή του - ζύμωση που προηγείται της απόσταξης και έχει άμεση επίδραση στο αποτέλεσμα της απόσταξης.
Και επειδή και για εμένα έχει ενδιαφέρον, πρόσθεσα στο θέμα και τη λέξη ΖΥΜΩΣΗ (έτσι για τους τύπους).
Θα παρακαλούσα όμως να μή μετατρέψουμε το θέμα σε συνταγές ζαχαροπλαστικής και το χάσουμε τελείως.
Ευχαριστώ όλους για την κατανόηση..

magelas
10-09-10, 06:08
Πολύ καλό, μπράβο

nsailor
10-09-10, 18:11
thanks

ReLar
10-09-10, 23:57
Καλησπέρα.
Το θέμα της παραγωγής μούστου, έχει συγγένεια με το θέμα της απόσταξης, αφού αναφέρόμαστε στην παραγωγή του - ζύμωση που προηγείται της απόσταξης και έχει άμεση επίδραση στο αποτέλεσμα της απόσταξης.
Και επειδή και για εμένα έχει ενδιαφέρον, πρόσθεσα στο θέμα και τη λέξη ΖΥΜΩΣΗ (έτσι για τους τύπους).
Θα παρακαλούσα όμως να μή μετατρέψουμε το θέμα σε συνταγές ζαχαροπλαστικής και το χάσουμε τελείως.
Ευχαριστώ όλους για την κατανόηση..

kαλησπέρα. Το θέμα "τσίπουρο" το βρήκα ενδιαφέρον και απλώς ήθελα να τονίσω και μερικά άλλα... Για εμάς ήταν έθιμο, η όλη διαδικασία. Όπως και οι "τσιγαρίδες" σε σχέση με τα Χριστούγεννα.
Συγνώμη για την ενόχληση.
Τσιπουράς είμαι, αλλά ευτυχώς έχω ακόμα συγγενείς στο χωριό....

Stefazer
13-09-10, 07:47
thank you

bakmak
13-09-10, 21:52
Φίλε stelios, καλησπέρα.
Ευχαριστώ για τις συμβουλές σου. Απέσταξα το ΠΣΚ το πρώτο σκέλος της συγκομιδής των σταφυλιών που μάζεψα και ζύμωσα οπως προανέφερα, και το αποτέλεσμα ήταν παρα πολυ καλό παρά το ότι τα σταφύλια ήταν άγουρα, επιτραπέζια και προέθεσα στα 20 λίτρα και 1 κιλό ζάχαρη και ανάλογα ένζυμα.
Την επόμενη μισή παρτίδα θα την διπλοβράσω και στη 2η απόσταξη θα προσθέσω και τζίτζερ Χρησιμοποιείται στο Τζίν) για να δοκιμάσω γεύση και άρωμα.
Μάζεψα περί τα 20 κιλά φργκόσυκα (γέμισα αγκαθάκια ΠΑΝΤΟΥ) και ήδη τα ζυμώνω (Τα διέλυσα στο βαρέλι με δράπανο και αναδευτήρα για κόλα πλακιδίων και πρόσθεσα λίγο νερό). Να δούμε τελικά τι θα βγεί !!!
Παράλληλα κοντεύει να ολοκληρωθεί και η ζύμωση του χυμού απο καρπούζι και περιμένω με αγωνία για να δώ τι θα βγεί με την απόσταξη????

Όσο για συνταγές και αρωματικά που σε άλλα μέρη, ξέρω ότι: Παράγουν τσίπουρο (εκτός απο σταφύλι) από ΚΟΥΜΑΡΑ, ΜΟΥΡΑ, ΒΑΤΟΜΟΥΡΑ και ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ αλλά σε μικρές ποσότητες. Προσθέτουν αρωματικά (εκτός απο γλυκάνισο) ΜΕΛΙ, ΜΟΣΧΟΚΑΡΥΔΟ, ΚΑΝΕΛΑ, ΓΑΡΥΦΑΛΟ, ΧΑΡΟΥΠΙ, ΚΕΔΡΟ, και ΦΡΟΥΤΑ (Μήλα, αχλάδια, κλπ), άκουσα και για ΚΡΕΜΥΔΙ, ΚΡΙΘΑΡΙ κλπ.
Εγώ δοκίμασα μέχρι στιγμής: ΜΕΛΙ με πολύ καλό αποτέλεσμα στο άρωμα χωρίς να γλυκίζει. ΧΑΡΟΥΠΙ αδιάφορο, ΦΡΟΥΤΑ: το μήλο καλό, το αχλάδι πολύ βαρύ.
Στο μέλον θα δοκιμάσω και άλλα. Στα νησιά των κυκλάδων έμαθα οτι δουλέυουν πολύ το μέλι, κανέλα και γαρύφαλο σε διαφορους συνδιασμούς (Δέν ξέρω συνταγές και αναλογίες, αλλά θα δοκιμάσω κάποτε). Θα προσπαθήσω να μάθω απο γνωστούς (Άν κάποιος φίλος γνωρίζει σχετικά, θα τον παρακαλούσα για πληροφορίες).

Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία με το ΚΑΡΠΟΥΖΙ και τα ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΑ, θα ενημερώσω για το αποτέλεσμα.

Ευχαριστώ ....

stelios1
23-09-10, 22:15
Bakmak προσεχε να μην δοκιμαζεις πολυ, τ αλκοολ ειναι η χειροτερη δρογα. Αν <κολλαει> ιζημα στ αποστακτηρα σου δοκιμασε να ριξεις στ πατο λιγη πλυμενη αμμο. Ταραζονται οι κοκοι με την βραση πανω κατω και βοηθαει. Αν φουσκωνει (παει να <ξερασει> που λεμε) ριχνε λιγο λαδι (παραφινελαιο ποσιμο καλυτερα καθως τα αλλα πολλες φορες ειναι ταγγιζουν κ βγαζει μυρωδια) στα 140 λιτρα μισο φλυτζανι του καφε αρκει.
Για οσους θελουν να κανουν γλυκο κρασι γ παρτη τους, μπορουν αντι γ φαρμακο να ριξουν ασπιρινη μεσα. Μια σ μισο λιτρο αρκει, αποφευγουν τα συντηρητικα ετσι. Τ ιδιο ισχυει γ καθε μουστο- πολτο σταματα η βραση και μενει οπως ειναι. Οτι αλλο θυμηθω θα σας πω. bakmak σ ευχαριστω γ τ πληροφοριες!

asthenis
25-09-10, 16:34
Απόσταξη γίνετε από κάθε φρούτο που περιέχει γλυκωδη ιστό το οποίο αν αφήσουμε να σαπίσει μέσα σε βαρέλι με νερό θα μετατρέψει τα ΄σακχαρα σε αλκοόλη. Η ασπίρινη δεν ενδείκνυται για γλυκό κρασί γιατί εκτός του ότι "περιέχει συντηριτικό " Ακετυλοσαλικιλικό οξύ το σαλικιλικό είναι συντηριτικό, προκαλεί και πόνους στο στομάχι και πονοκέφαλο!!!!¨οσο για τα πρόσθετα που βάζουν το κριθάρι μπαίνει για να δημιουργεί στο τέλος διάρκεια στις φουσκάλες μέσα στο ποτήρι του τσίπουρου, τα κρεμμύδια για να αυξάνουν την επίγευση των βαθμών του τσίπουρου να φαίνεται δυνατότερο από ότι είναι και γενικά κάθε είδους γλυκαντικού όταν βράσει μαζί με τα στέμφυλα( πατημένα σταφύλια με τον μούστο του) αυξάνει την ποσότητα του τελικού προιόντος αλλά όχι της ποιότητος που συχνό αποτέλεσμα είναι ο πονοκέφαλοςΑΥΤΑ. Τσιπουροπαραγωγός από την ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

dlmen
26-09-10, 21:43
thanks... :gathering

bakmak
26-09-10, 22:38
Απόσταξη γίνετε από κάθε φρούτο που περιέχει γλυκωδη ιστό το οποίο αν αφήσουμε να σαπίσει μέσα σε βαρέλι με νερό θα μετατρέψει τα ΄σακχαρα σε αλκοόλη. Η ασπίρινη δεν ενδείκνυται για γλυκό κρασί γιατί εκτός του ότι "περιέχει συντηριτικό " Ακετυλοσαλικιλικό οξύ το σαλικιλικό είναι συντηριτικό, προκαλεί και πόνους στο στομάχι και πονοκέφαλο!!!!¨οσο για τα πρόσθετα που βάζουν το κριθάρι μπαίνει για να δημιουργεί στο τέλος διάρκεια στις φουσκάλες μέσα στο ποτήρι του τσίπουρου, τα κρεμμύδια για να αυξάνουν την επίγευση των βαθμών του τσίπουρου να φαίνεται δυνατότερο από ότι είναι και γενικά κάθε είδους γλυκαντικού όταν βράσει μαζί με τα στέμφυλα( πατημένα σταφύλια με τον μούστο του) αυξάνει την ποσότητα του τελικού προιόντος αλλά όχι της ποιότητος που συχνό αποτέλεσμα είναι ο πονοκέφαλοςΑΥΤΑ. Τσιπουροπαραγωγός από την ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Φίλε μου ευχαριστώ πολύ για τις χρήσιμες πληροφορίες. Πρίν διαβάσω το μήνυμά σου, διάβασα Περιοχή Δωδεκάνησα και στο μήνυμα Τσιπουροπαραγωγός απο Μακεδονία. Άν έχεις σχέση με Δωδεκάνησα και γνωρίζεις σχετικά με τα ντόπια αλκοολούχα αποστάγματα, θα παρακαλούσα να τις αναφέρεις.
Προσπαθώ να βρώ και να παράγω ερασιτεχνικά και άλλα καλόπιοτα αλκοολούχα αποστάγματα, εκτός απο σταφυλιών.

Έκανα απόσταξη του ζυμωμένου χυμού απο ΚΑΡΠΟΥΖΙ και η απόσταξη εστέφθει από πλήρη αποτυχία. ΧΑΛΙΑ γεύση και άρωμα καθώς και πολύ μικρή ποσότητα.
Υπενθυμίζω ότι απόσταξη χυμού απο ΜΟΥΣΜΟΥΛΑ είχε πάρα πολύ καλό αποτέλεσμα και θα το επαναλάβω του χρόνου σε μεγαλύτερη ποσότητα.
Το επόμενο ΠΣΚ θα αποστάξω τον χυμό από ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΑ και θα ενημερώσω.
Ευχαριστώ όλους.

ReLar
28-09-10, 21:46
Και από σύκα γίνεται. Κάπου διάβασα για ασπιρίνη, αλλά εγώ έχω ακούσει για Αρντάν. Έχει σχέση με τον χρωματισμό. Άμα σε πιάσει απότομα πονοκέφαλος, σταμάτα...

ReLar
28-09-10, 21:54
Και από σύκα γίνεται. Κάπου διάβασα για ασπιρίνη, αλλά εγώ έχω ακούσει για Αρντάν. Έχει σχέση με τον χρωματισμό. Άμα σε πιάσει απότομα πονοκέφαλος, σταμάτα...

mιλάω για τσίπουρο που σερβίρεται σε καταστήματα.

stelios1
29-09-10, 22:06
Και από σύκα γίνεται. Κάπου διάβασα για ασπιρίνη, αλλά εγώ έχω ακούσει για Αρντάν. Έχει σχέση με τον χρωματισμό. Άμα σε πιάσει απότομα πονοκέφαλος, σταμάτα...


Επειδη ανεφερα κ εγω την ασπιρινη, πρεπει να πω, οτι σταματα τ βραση-ζυμωση οχι οτι ειναι συντηρητικο η οτι μπαινει στ καζανι. Καμια σχεση.

stelios1
29-09-10, 22:16
bakmak θα σ κανω μια προταση γ πειραμα (μιας κ αποσταζεις μικρες ποσοτητες) δοκιμασε να ζυμωσεις σκετη ζαχαρη (με μαγια φυσικα) να δουμε αν το απεσταγμενο προιον θα φερνει τελικα πονοκεφαλο η οχι (κ αυτο τ πειραμα, να δοκιμασεις δηλαδη, εσυ θα τ κανεις φυσικα και θα μας πεις! Ενταξει αστεια τ λεω ετσι..). Φυσικο προιον ειναι γιατι να πειραζει?
Εκτος κ αν στ ραφιναρισμα πεφτει χημεια και κακως ακομη και που την τρωμε τελικα..

karfwmenos
30-09-10, 14:54
Εδώ είσαι bakmak hidden content may not be quoted
nice

thraks
01-10-10, 16:58
thanks

bakmak
02-10-10, 08:03
bakmak θα σ κανω μια προταση γ πειραμα (μιας κ αποσταζεις μικρες ποσοτητες) δοκιμασε να ζυμωσεις σκετη ζαχαρη (με μαγια φυσικα) να δουμε αν το απεσταγμενο προιον θα φερνει τελικα πονοκεφαλο η οχι (κ αυτο τ πειραμα, να δοκιμασεις δηλαδη, εσυ θα τ κανεις φυσικα και θα μας πεις! Ενταξει αστεια τ λεω ετσι..). Φυσικο προιον ειναι γιατι να πειραζει?
Εκτος κ αν στ ραφιναρισμα πεφτει χημεια και κακως ακομη και που την τρωμε τελικα..

Καλημέρα. Σίγουρα απο το ζαχαρόνερο θα βγεί αλκοολούχο ποτό. Όσο για το άν θα βαράει στο κεφάλι.....δέν θέλω να ξέρω.
Η κοινή λευκή ζάχαρη έχει περάσει σίγουρα απο επεξεργασία (λεύκανσης κλπ).
Θα το έκανα δοκιμαστικά με ακατέργαστη ζάχαρη, αλλά δυστυχώς είναι δυσεύρετη και όποια, σχεδόν ακατέργαστη κυκλοφορεί, είναι πανάκριβη λόγω χαμηλής ζήτησης.
Με αφορμή την πρότασή σου, σκέφτηκα να κάνω από ζαχαρότευτλα. Έχω φίλους στην Ορεστιάδα και άν θα ανέβω με αυτοκίνητο, μάλλον θα πάρω κανένα τελάρο, έτσι για δοκιμή και βλέπουμε.
Ο ζυμωμένος χυμός απο φραγκόσυκα, περιμένει για βράσιμο μάλλον το ερχόμενο ΠΣΚ.

bakmak
06-10-10, 11:06
Καλημέρα.
Ερώτηση: Ποιό σταφύλι βγάζει το καλύτερο ΤΣΙΠΟΥΡΟ;
:mbounce:
(Εννοώ σε γεύση και άρωμα και πάντα κατα το γούστο σας)

satfoxy
06-10-10, 12:51
BakMak ποσο μεγαλη ειναι η χυτρα της κατασκευης?
Ποση ωρα θελει για τελειωσει το βρασιμο?
Η φωτια ειναι χαμηλη η δυνατη?

Ευχαριστω

mitsoman61
06-10-10, 19:20
ευχαριστω

bakmak
06-10-10, 20:05
bakmak ποσο μεγαλη ειναι η χυτρα της κατασκευης?
Ποση ωρα θελει για τελειωσει το βρασιμο?
Η φωτια ειναι χαμηλη η δυνατη?

Ευχαριστω


Πολύ καλές ερωτήσεις !!!
Λοιπόν:
1.Όσο ποιό μεγάλη χύτρα τόσο καλύτερα. Θα χωράει περισσότερο περιεχόμενο και θα βτάζεις λιγότερες φορές. Και μή ξεχνάμε: Μετά απο κάθε βράσιμο, πρέπει να καθαρίζουμε τη χύτρα. Εγώ πάντως χρησιμοποιώ χύτρα 8 λιτρων (Αυτή βρήκα και είμουν τυχερός που βρήκα χύτρα απο αλουμίνιο και όχι ανοξείδωτη - μπόρεσα και μεγάλωσα εύκολα την τρύπα της βαλβίδας). Πάντως όλες οι χύτρες ταχύτητας κάνουν.. Μή γεμίζεις τη χύτρα μέχρι πάνω, καλύτερα περίπου στο 70 - 80% για να μή πετάει ζουμιά με το χόχλασμα και ξερνάνε στη έξοδο του χαλκοσωλήνα μαζί με το τσίπουρο που αποστάζεται.
2. Με το Γκάζι που χρησιμοποιώ (Όπως στις φώτο), θέλει περίπου 45 - 60 λεπτά το κάθε βράσιμο (εξαρτάται απο τα γράδα που θέλεις να το σταματήσεις - όσο συνεχίζεις το βράσιμο, βγαίνει και ποιό χαμηλό σε γράδα/βαθμοί αλκοοόλ). Το πρώτο βράσιμο καθυστερεί επιπλέον 15 λεπτά περίπου, λόγω του ότι η χύτρα είναι κρύα.
3. Στην αρχή βάζω φούλ τη φωτιά και μετά απο 15 - 20 λεπτά και αφού η θερμοκρασία φθάσει περίπου 70 βαθμούς Κελσίου, τη χαμηλώνω σιγγά σιγά μέχρι σχεδόν τέρμα, γιατί εκεί κρατάει τη θερμοκρασία σταθερή γύρω στους 80 - 85 βαθμούς και έχει αρχίσει η ροή του τσίπουρου. Όσο ποιό αργά τρέχει το τσίπουρο, τόσο ποιό σίγουρος είσαι ότι δεν θα ξερνάει, κλπ. Πάντως εξαρτάται και απο το πόσο κρύο είναι το περιβάλον, το πόσο δυνατό είναι το γκάζι, κλπ. Μήν ανησυχείς όμως αν δεν έχεις θερμόμετρο. Ξεκίνα με δυνατή φωτιά, χαμήλωσε τη φωτιά όταν αρχίσει και καίει ο χαλκοσωλήνας στο σημείο που μπαίναι στι νερό και κράτα χαμηλή φωτία τόσο όσο να τρέχει ή να στάζει τσίπουρο.

Εύχομαι καλή επιτυχία και ότι χρειαστείς, εδώ είμαι.

satfoxy
07-10-10, 08:13
Ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις.
Και μια ακομη.
Εκει που τρεχει το τσιπουρο,στην εξοδο δηλαδη, βαζεις κατι για στραγγισμα,βαβμβακι ας πουμε?
Γιατι καπου ειχα ακουσει οτι οσο ποιο ηρεμη η φωτια τοσο ποιο καθαρο τσιπουρο βγαινει.
Και μια απορια.Εχει διαφορα στο τι τσιπουρο θα βγει αν βρασουμε στεμφυλα και χυμο μαζι,απο το αν βρασουμε μονο το χυμο-κρασι?

bakmak
07-10-10, 10:41
Ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις.
Και μια ακομη.
Εκει που τρεχει το τσιπουρο,στην εξοδο δηλαδη, βαζεις κατι για στραγγισμα,βαβμβακι ας πουμε?
Γιατι καπου ειχα ακουσει οτι οσο ποιο ηρεμη η φωτια τοσο ποιο καθαρο τσιπουρο βγαινει.
Και μια απορια.Εχει διαφορα στο τι τσιπουρο θα βγει αν βρασουμε στεμφυλα και χυμο μαζι,απο το αν βρασουμε μονο το χυμο-κρασι?


Καλημέρα.
Εγώ βάζω ένα διπλό πυκνό πανί στο στόμιο - άνοιγμα της κανάτας εκεί που πέφτει και μαζεύω το τσίπουρο απο την έξοδο του χαλακοσωλήνα, ως φίλτρο για τυχόν ξεράσματα και κυρίως για μυγάκια, σκουπίδια, κλπ. Δεν βάζω τίποτε στην τρύπα εξόδου του χαλκοσωλήνα (για να μλη μπουπώνει).
Για την ήρεμη φωτία πράγματι ισχύει. Γιαυτό είπα οτι, αφού αρχίσει το βράσιμο, να χαμηλώσεις τη φωτιά ίσα - ίσα να τρέχει ή να στάζει το τσίπουρο (περίπου 80-85 βαθμοί κελσίου). Όχι να τρέχει τσίπουρο σαν βρύση.
"Τσίπουρο" είναι το αλκοολούχο που βγαίνει απο την απόσταξη των στέμφυλων (τσάμπουρα). Δηλ. απο τα φλούδια των σταφυλιών που έμεναν μετά το πάτημα και την παραλαβή του χυμού (μούστου) για κρασί. Τα φλούδια, μετά το πάτημα, περιείχαν πάντα και μία ποσότητα χυμού. Για τον λόγο αυτό δώσανε άδειες για καζάνια στους αμπελοπαραγωγούς (Εκμετάλευση των στέμφυλων).
Σήμερα πολλοί βράζουν το σύνολο (χυμό & στέμφυλα).
Ότι και να βράσεις (ζυμωμένα στέμφυλα και χυμό ή κρασί) θα βγάλεις τσίπουρο. Η διαφορά είναι στη γεύση και το άρωμα (ανάλογα το είδος του σταφυλιού ή του κρασιού - όταν βράζεις και τα στέμφυλα πέρνεις ποιό πολλά αρώματα και γεύσεις). Η ποιότητα εξαρτάται απο την ποιότητα και αγνότητα του ζυμωμένου χυμού. Ένα κακό κρασί που μυρίζει, θα σου δώσει τσίπουρο με άσχημη μυρωδιά. Ένας κακός ζυμωμένος χυμός και στέμφυλα απο σταφύλια που είχαν πρόσφατα θειαφιστεί ή σάπισαν, κλπ, θα δώσει τσίπουρο κακής ποιότητα με άσχημη μυρωδιά και γεύση.
Σημαντικό είναι να μή ζυμώνεις και βράζεις και τα κοτσάνια γιατί είναι αυτά κυρίως που παράγουν το ξυλόπνευμα (βαράει στο κεφάλι, τύφλωση, κλπ). Άν το κάνεις πρέπει οπωσδήποτε την πρώτη μικρή ποσότητα αποστάγματος (περίπου 1-2%) σε κάθε βρασιά να την πετάς ή να την κρατάς για εντριβές (Το ξυλόπνευμα εξατμίζεται πρώτο). Για τα κουκούτσια μήν ανησυχείς. Μένουν στον πάτο του δοχείου που ζυμώνεις.

sv1eji
07-10-10, 15:18
thank you

satfoxy
07-10-10, 16:25
Απλωχερα μοιρασμα γνωσης.Ευχαριστω.
Αλλα ξεχασα να ρωτησω τι ποσοτητα τσιπουρου δινει η χυτρα σου σε καθε βρασιμο?

stelios1
07-10-10, 23:36
Απλωχερα μοιρασμα γνωσης.Ευχαριστω.
Αλλα ξεχασα να ρωτησω τι ποσοτητα τσιπουρου δινει η χυτρα σου σε καθε βρασιμο?


Σε ετοιμα τσιπουρα για αποσταξη πρακτικα υπολογιζε 5 προς 1.
Για σταφυλια (σταφυλια για να σπασεις, ζυμωθουν κτλ) 6 προς 1 γιατι μειωνεται ο ογκος κατα την ζυμωση. 150 κιλα σταφυλια πχ θα δωσουν μια καζανια 130 κιλων με τελικη ποσοτητα τσιπουρου 20-25 λιτρα. Σε αλλα φρουτα διαφερουν πολυ αυτα.

bakmak
08-10-10, 07:45
Απλωχερα μοιρασμα γνωσης.Ευχαριστω.
Αλλα ξεχασα να ρωτησω τι ποσοτητα τσιπουρου δινει η χυτρα σου σε καθε βρασιμο?

Βράζοντας περίπου 6 λίτρα χυμό σταφυλιών, μου δείνει περίπου 1 λίτρο τσίπουρου 19 γράδα. Αυτό όμως είναι σχετικό, γιατί εξαρτάται άμεσα απο το βαθμό σακχάρων του χυμού που θα ζυμώσεις (όσο ποιό πολλά σάκχαρα, τόσο περισσότερο αλκοόλ θα παραχθεί κατά τη ζύμωση άρα και περισσότερο τσίπουρο). Πάντως να υπολογίζεις περίπου 1 λίτρο στα 6 λίτρα ζυμωμένου χυμού σταφυλιών. (Νομίζω καλή ποσότητα για να εξασφαλίζουμε το τσιπουράκι μας).

bakmak
13-10-10, 08:26
Καλημέρα.
Έχει δοκιμάσει κανείς, να βάλει "γαρύφαλο" ή "κανέλα" στη 2η απόσταξη;
Άν ναί, τί αποτέλεσμα είχε;

DIMIS_222
13-10-10, 13:22
Πολυ ενδιαφερον Θέμα παιδια....

bakmak
14-10-10, 08:14
Φίλε stelios1, καλημέρα.
Εκμεταλεύομαι την πατροπαράδοτη δραστηριότητά - εμπειρία σου σε σχέση με την απόσταξη τσίπουρου για να σε ρωτήσω:
- Από ποιό συγκεκριμένο είδος σταφυλιού βγαίνει, κατά την άποψή σου, το ποιό εύγευστο και αρωματικό τσίπουρο; Άκουσα οτι το ¨Μοσχάτο¨ είναι πολύ καλό.
Θέλω τη γνώμη σου, εφόσον βρείς διαθέσιμο χρόνο. Φαντάζομαι οτι αυτή την εποχή το καζάνι σου δεν προλαβαίνει να κρυώσει.
Καλές αποστάξεις.

marianos
14-10-10, 13:39
...μπορει καποιος να γραψει πως γινετε τσιπουρο απο μελι ?
εχω διαθεση να πειραματιστω
1) αλλα δεν ξερω σε ποια αναλογια προσθετω μελι στο νερο
2) πως καταλαβαινω ποτε ειναι ωριμο για αποσταξη(μετα απο ποσες μερες - ποσους βαθμους)
3) ποια ειναι τα απαραιτητα οργανα για τις μετρησεις

ευχαριστω προκαταβολικα

stelios1
15-10-10, 00:29
Φίλε stelios1, καλημέρα.
Εκμεταλεύομαι την πατροπαράδοτη δραστηριότητά - εμπειρία σου σε σχέση με την απόσταξη τσίπουρου για να σε ρωτήσω:
- Από ποιό συγκεκριμένο είδος σταφυλιού βγαίνει, κατά την άποψή σου, το ποιό εύγευστο και αρωματικό τσίπουρο; Άκουσα οτι το ¨Μοσχάτο¨ είναι πολύ καλό.
Θέλω τη γνώμη σου, εφόσον βρείς διαθέσιμο χρόνο. Φαντάζομαι οτι αυτή την εποχή το καζάνι σου δεν προλαβαίνει να κρυώσει.
Καλές αποστάξεις.

Μοσχατο ναι. Φανταζομαι κ απο οποιοδηποτε σταφυλι με ιδιαιτερη γευση, οπως ενα που λεμε εδω τζωρτζινα, ειναι ενα <αγριο> σταφυλι που ευδοκιμει σε κληματαρια (δενει μακρυα τ καρπο) κ δεν χρειαζεται ραντισματα, αυτο κανει πολυ ωραιο ημιγλυκο κρασι. Γενικα αν εχει ιδιαιτερη γευση τ σταφυλι αυτη θα βγει και στ τσιπουρο αλλα τ σκεπαζει ο γλυκαννισος, στ γραπα φαινεται.
Τ καζανι δουλευει μερα παρα μερα. Λογω εποχης (τζακια κανω) δεν ασχολουμαι εγω τωρα εκει ο πατερας μου κυριως.

stelios1
15-10-10, 00:37
...μπορει καποιος να γραψει πως γινετε τσιπουρο απο μελι ?
εχω διαθεση να πειραματιστω
1) αλλα δεν ξερω σε ποια αναλογια προσθετω μελι στο νερο
2) πως καταλαβαινω ποτε ειναι ωριμο για αποσταξη(μετα απο ποσες μερες - ποσους βαθμους)
3) ποια ειναι τα απαραιτητα οργανα για τις μετρησεις

ευχαριστω προκαταβολικα

Δεν το εχω ξανακουσει αλλα σιγουρα γινεται. Παλια εβαζα μια κουταλια μελι σε μπουκαλι με μπρουσικο κρασι, τ σφραγιζα και μετα απο μηνες γινοταν σαμπανια. Δεν ξερω αν απο μονο του το μελι εχει ενζυμα να ξεκινησει η ζυμωση. Με μουστομετρο πρεπει να μετρησεις να εχει 12-13 βαθμους μπωμε. ωριμο θα ειναι οταν σε θερμοκρασια περιβαλοντος πανω απο 10-15 βαθμους θα σταματησει να βραζει. Διαβασε παραπανω στα μηνυματα που εγραψαν και θα καταλαβεις.

bakmak
15-10-10, 07:48
...μπορει καποιος να γραψει πως γινετε τσιπουρο απο μελι ?
εχω διαθεση να πειραματιστω
1) αλλα δεν ξερω σε ποια αναλογια προσθετω μελι στο νερο
2) πως καταλαβαινω ποτε ειναι ωριμο για αποσταξη(μετα απο ποσες μερες - ποσους βαθμους)
3) ποια ειναι τα απαραιτητα οργανα για τις μετρησεις

ευχαριστω προκαταβολικα

Καλημέρα φίλε μου.
Αφού κ εσύ θέλεις να πειραματιστείς, όπως & εγώ, θα σου πώ όσα ξέρω.
1. Είπαμε οτι απο ότι έχει ζάκχαρα, παράγεται αλκοόλ με ζύμωση. Άρα και απο το μέλι παράγεται (Θα είναι όμως λίγο ακριβό), αφού το αραιώσεις και προσθέσεις ένζυμα (Για τα ένζυμα και αναλογία, διάβασε προηγούμενες απαντήσεις. Στην ανάγκη βάλε και ξηρή μαγιά για το ψωμί - Γιώτης κλπ-). Εγώ οταν παράγω τσίπουρο απο πολτοποιημένα φρούτα, προσθέτω νερό με το μάτι έτσι ώστε να μήν είναι πολύ πηχτός ούτε όμως αραιός σαν νεράκι.
2. Για το πότε είναι έτοιμος ο χυμός (ολοκληρωμένη ζύμωση) και τί όργανα χρειάζεσαι, σου εξήγησε παραπάνω ο φίλος Stelios1. Ενδεικτικά σου λέω ότι χρειάζεται περίπου 3-4 εβδομάδες.

Αυτό το ΠΣΚ τελικά θα αποστάξω τον ζυμωμένο χυμό απο φραγκόσυκα. Θα ενημερώσω για τα αποτελέσματα.
Καλό ΣαβατοΚύριακο σε όλους.

NIKTWO
17-10-10, 04:30
ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ

nikolis9
17-10-10, 12:17
thnks

marianos
18-10-10, 13:58
...παλι εδω.
αφου ευχαριστησω πολυ οσους απαντησαν
να ενημερωσω αυτους που ενδιαφεροντε να φτιαξουν τσιπουρο η "κρασι" απο μελι
οτι στη σελιδα
"http://www.melissokomos.gr/07001.html"
υπαρχη εκτενες αρθρο .
εχω ηδη αρχισει να το μελεταω και το επομενο βημα ειναι η αγορα μουστομετρου.
θα σας παρακολουθω...και παλι ευχαριστω.

gpp
18-10-10, 19:51
....geia sou file..., poly mou arese i kataskeui sou..., an einai dunaton steile mou parapano plirofories , giati the ithela na ftiakso kai ego..

filika,

GPP


:beer: Κατασκευή οικιακού αποστακτήρα για τσίπουρο κλπ, με υλικά που μπορούμε να βρούμε εύκολα και να κατασκευάσουμε εύκολα.
Δηλ.: Παλιά χύτρα ταχύτητας, χαλκοσωλήνα και εξαρτήματα υδραυλικού, μεγάλο πλαστικό δοχείο, σύρμα και εστία γκαζιού ή 3κιλο γκάζι camping.
Τον κατασκεύασα και έβγαλα και φωτογραφίες.

Εφόσον υπάρχει ενδιαφέρον, θα δώσω πλήρης οδηγίες κατασκευής με φωτογραφίες και βασικές γνώσεις - οδηγίες για την απόσταξη...
Θα ξεκινήσω (στο εξοχικό ΠΣΚ) πρώτα με απόσταξη μούρων (ωριμάζουν νωρίς) και τον σεπτέμβριο με σταφύλια. Ενδειάμεσα θα προσπαθήσω και για απόσταξη αιθέρειων ελαίων (πορτοκάλι, λεμόνι, λεβάντα, ευκάλυπτο, ρίγανη, δενδρολίβανο, κλπ) δειλά - δειλά όμως γιατί έχουν ιδιαιτερότητα.
Όποιοι έχουν ανάλογο ενδιαφέρον η θέλουν να μοιραστούν ανάλογες εμπειρίες και να ανταλλάσουμε απόψεις και γνώσεις.... ας προσέλθουν..:clap:

Θα επανέλθω..... σύντομα.:beer:37795

37796

37797

37798

37799

bakmak
18-10-10, 20:13
...παλι εδω.
αφου ευχαριστησω πολυ οσους απαντησαν
να ενημερωσω αυτους που ενδιαφεροντε να φτιαξουν τσιπουρο η "κρασι" απο μελι
οτι στη σελιδα
"http://www.melissokomos.gr/07001.html"
υπαρχη εκτενες αρθρο .
εχω ηδη αρχισει να το μελεταω και το επομενο βημα ειναι η αγορα μουστομετρου.
θα σας παρακολουθω...και παλι ευχαριστω.

Ευχαριστώ για το site. Έμαθα κάτι σημαντικό που δεν ήξερα. Πρέπει ο προς ζύμωση χυμός, να είναι μέσα σε κάποια όρια (11-14) βαθμών σακχάρων (baume)
Τώρα εξηγείται γιατί δεν πέτυχε η ζύμωση του χυμού απο καρπούζι και χυμού απο φραγκόσυκου. Και να φανταστεί κανείς οτι είχα Μπομόμετρο......
Ο χυμός απο μούσμουλο πέτυχε, αλλά μάλλον απο τύχη.
Στην επόμενη ζύμωση θα δουλέψω με το πυκνόμετρο (Μπομόμετρο).
(όσο ζώ μαθαίνω)

bakmak
18-10-10, 20:17
....geia sou file..., poly mou arese i kataskeui sou..., an einai dunaton steile mou parapano plirofories , giati the ithela na ftiakso kai ego..

Filika,

gpp

Καλησπέρα.
Πολύ ευχαρίστως να βοηθήσω όσο μπορώ.
Τι ακριβώς πληροφορίες θέλεις;
Ρώτα οτι θές, ακόμη και το πιό απλό, εδώ είμαι.

kaigamo
19-10-10, 07:35
thank you

giorgosx35
20-10-10, 19:32
σε ευχαριστω..

GREG1981
22-10-10, 07:46
thanks

tony800
10-11-10, 12:22
τηανκ υοθ

hontakias
11-11-10, 15:41
thanksss

johnmani2883
11-11-10, 20:40
τηανκσσσσσσσσσσσσσσσσσσσσσ

bakmak
12-11-10, 11:45
:judge: Καλημέρα σε όλους.
Προετοιμάζω την κατασκευή πατητηριού για σταφύλια και άλλα φρούτα.
Η ιδέα είναι η εξής:
1. Απο κοιλοδοκούς που έχω: Κατασκευή βάσης τετράγωνης με πλευρά περίπου 50 εκ. και ενός Π ύψους περίπου 60 εκ. (εξαρτάται απο το ύψος του δοχείου, του μήκους του κοχλία, κλπ) και πλάτους περίπου 50 εκ. (όσο και η βάση) το οποίο Π θα κολήσω πάνω στη βάση.
2. Θα κάνω τρύπα στο κέντρο της πάνω πλευράς του Π και θα κολήσω το παξιμάδι/πεταλούδα απο βίδα του μπετατζή (από σκαλωσιά που χρησιμοποιούν για καλούπωμα οι οικοδόμοι). Μπορεί να κοληθεί και απευθείας πάνω στον κυλοδοκό χωρίς τρύπα. Στο παξιμάδι/πεταλούδα αυτή θα βιδώνει ο αντίστοιχη βίδα/κοχλίας (πάλι απο σκαλωσιάς. είναι σέτ)
3. Στο πάνω μέρος του της βίδας/κοχλία θα κολήσω σταυρωτά δύο χονδρές μπετόβεργες ή άλλα σίδερα, για να μπορώ να βάζω δύναμη όταν βιδώνω.
4. Στο κάτω μέρος του κοχλία θα προσαρμόσω μία κυκλική πλάκα που να αντέχει σε δυνάμεις και να μη χαλάει απο τα ζουμιά (σκέφτωμαι μάρμαρο/γρανίτη. Το καλύτερο θα ήταν ανωξείδωτη πλάκα, αλλά πού?).
5. Κάτω απο την πλάκα θα βάλω ένα γερό πλαστικό κυκλικό δοχείο (με λίγο μεγαλύτερη διάμετρο απο την πλάκα) το οποίο θα κάνω τρύπες στον πάτο και στα πλάγια.
6. Κάτω απο το δοχείο θα βάλω μία πλαστική λεκάνη μεγαλήτερης διαμέτρου απο το δοχείο και να χωράει στη βάση εσωτερικά του Π. Σο πλάϊ και κάτω κάτω θα κάνω τρύπα όπου θα προσαρμόσω μία κωνική κάνουλα πλαστική (σαν αυτή των βαρελιών για μούστο/κρασί) και ένα μικρό κομμάτι λάστιχο ποτίσματος.

Δηλ.: Μέσα στο τρυπητό πλαστικό δοχείο θα βάζω τα σταφύλια/φρούτα. Πάνω στη βάση του πατητηριού θα βάζω τη λεκάνη με την κάνουλα και μέσα σε αυτή βάζω το πλαστικό τρυπητό δοχείο με τα σταφύλια. Σφίγγω τη βίδα και αρχίζουν τα σταφύλια να συμπιέζονται. όσο πιό πολύ σφίγγω τόσο πιό πολύ στίβονται και τα σταφύλια. Ο χυμός του σταφυλιού τρέχει απο το τρυπητό δοχείο στη λεκάνη και απο εκεί, μέσω κάνουλα και λάστιχου, στα δοχεία που θέλουμε να μαζέψουμε τον χυμό/μούστο.

Θέλω τα σχόλιά σας και παρατηρήσεις ή συμβουλές.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

stelios1
14-11-10, 06:57
Σκεψου την περιπτωση υδραυλικης χειροκινητης μπουκαλας για πιεση. Το τετραγωνο σχημα δεν ειναι σωστο, εχει μ,εγαλυτερη επιφανεια για τ ιδια χωρητικοτητα και πολυ μικροτερη αντοχη. Αρα πιο ενισχυμενο πιο βαρυ. Στρογγυλο (κυλινδρος) πρεπει να ειναι. Η σκουρια ειναι οτι χειροτερο κ αρα θα πρεπει να το συντηρεις καλοβαμενο.
Δεν ειναι πατητηρι πρεσσα ειναι και μαλλον θα πρεπει να τα σπας πρωτα και μ αυτο να τα στραγγιζεις.
Τελος κοιταξε μηπως συμφερει να παρεις κατι ετοιμο, δ ξερω ποσο κανουν αλλα σ καταστημα με σπαστηρες κ γεωργικα θα βρεις σιγουρα..

bakmak
14-11-10, 08:28
Σκεψου την περιπτωση υδραυλικης χειροκινητης μπουκαλας για πιεση. Το τετραγωνο σχημα δεν ειναι σωστο, εχει μ,εγαλυτερη επιφανεια για τ ιδια χωρητικοτητα και πολυ μικροτερη αντοχη. Αρα πιο ενισχυμενο πιο βαρυ. Στρογγυλο (κυλινδρος) πρεπει να ειναι. Η σκουρια ειναι οτι χειροτερο κ αρα θα πρεπει να το συντηρεις καλοβαμενο.
Δεν ειναι πατητηρι πρεσσα ειναι και μαλλον θα πρεπει να τα σπας πρωτα και μ αυτο να τα στραγγιζεις.
Τελος κοιταξε μηπως συμφερει να παρεις κατι ετοιμο, δ ξερω ποσο κανουν αλλα σ καταστημα με σπαστηρες κ γεωργικα θα βρεις σιγουρα..

Καλημέρα.
1. Αν κατάλαβα καλά, ενοείς το τετράγωνο σχήμα του Π. Δεν νομίζω οτι υπάρχει πρόβλημα αφού είναι απλά ο σκελετός στήριξης της βίδας που θα πρεσάρει.
Το πλαστικό δοχείο που μπαίνουν τα σταφύλια/φρούτα, και η πλάκα που τα πιέζει, φυσικά και θα είναι κυλινδρικό και κυκλική αντίστοιχα.
2. Είχα σκεφτεί να βάλω αντί για βίδα, γρύλο αυτοκινήτου με μπουκάλα, αλλά το απέρριψα λόγω της πολύ μικρής διαδρομής που έχει και επομένως το περιεχόμενο σταφυλιών στο δοχείο πρέπει να είναι πολύ λίγο και το δοχείο πολύ ρηχό.
3. Συμφωνώ απόλυτα για τη σκουριά και για το λόγο αυτό θέλω να βάλω πλαστικό δοχείο και μαρμάρινη πλάκα. Το μόνο που δεν μπορώ να αποφύγω είναι η βίδα που είναι σιδερένια και επομένως πρέπει να την τρίψω καλά και στη συνέχεια να τη βάψω και να τη συντηρώ βαμμένη.
4. Γνωρίζω οτι πουλάνε έτοιμα πατητήρια αλλά μου αρέσει να τα φτιάχνω μόνος μου χρησιμοποιόντας κατα βάση ότι υλικά έχω. Η πιό σωστή ονομασία είναι όπως είπες πρέσσα και όχι πατητήρι, αφού συνθλήβει τα σταφύλια και δεν τα σπάει μόνο.
Ευχαριστώ για τις επισημάνσεις.

stratos66
14-11-10, 10:01
danke!

shark0000
15-11-10, 19:29
:thankyou: Ευχαριστώ πολύ, asfaleia... Μόλις το κατέβασα..

μπραβο παιδες

teo20GR
17-11-10, 19:42
thanks

blackhawk007
19-11-10, 12:02
thanks!!!!!!

satfoxy
24-11-10, 05:26
Καλημερα.
Ετσι για την ιστορια .....εχθες βγαλαμε το τσιπουρο στο κανονικο τσιπουραδικο.
Μεταβρασμενο,αλλα λογω της αρκετης ποσοτητας καταναλωσης κρασιου και τσιπουρου του τσιπουρα οταν βγηκε το δικο μου δεν μπορεσα να το δοκιμασω καθοτι ειχε παρει η βαρκα νερο.
Σημερα η μαλλον καλυτερα αυριο.
ΚΑλα να ειμαστε να το καταναλωσουμε ......

bakmak
24-11-10, 19:06
Καλημερα.
Ετσι για την ιστορια .....εχθες βγαλαμε το τσιπουρο στο κανονικο τσιπουραδικο.
Μεταβρασμενο,αλλα λογω της αρκετης ποσοτητας καταναλωσης κρασιου και τσιπουρου του τσιπουρα οταν βγηκε το δικο μου δεν μπορεσα να το δοκιμασω καθοτι ειχε παρει η βαρκα νερο.
Σημερα η μαλλον καλυτερα αυριο.
ΚΑλα να ειμαστε να το καταναλωσουμε ......

Φίλε μου να είσαι καλά και πάντα τέτοια "βάζει νερό η μηχανή απο τη σαλαμάστρα.."

Το ΠΣΚ έβγαλα και εγώ το κάποιο απο το δικόμου τσίπουρο (απο επιταπέζια σταφύλια) και το διπλοαπέσταξα. Στη δεύτερη απόσταξη έβαλα μέσα και μία μικρή ποσότητα απο κανέλα (σε ξύλο), γαρύφαλα, θυμάρι & φασκόμηλο. Το αποτέλεσμα μου άρεσε πολύ γευστικά και αρωματικά, έσπασε το πολύ αλκοόλ, παρότι το σταμάτησα στα 22 γράδα (περίπου 70 βαθμοί αλκοόλ). Μή φανταστείτε πολύ ποσότητα! Έβγαλα περίπου 3,5 λίτρα απο μία ποσότητα 20 - 25 λίτρων μούστου, αλλά καλά είναι, να μήν είμαστε και πλεονέκτες, για το σπίτι το θέλουμε και άλωστε μιά χύτρα τί να σου κάνει; έβγαζε περίπου 0,75 λίτρα στην κάθε βρασιά διπλοβρασμένο και έφαγα περίπου 5-6 ώρες.
Τώρα στα βαρέλια ζυμώνω πολτό απο λωτούς και στο ένα δεν πρόσθεσα και ζύμες, για να μάθω άν απο μόνοι τους έχουν ζύμες (Σακχαρομύκητες) και αν πετύχει, του χρόνου θα κάνω παραγωγή. Το πρόβλημα είναι οτι δεν μπορώ να μετρήσω τα γράδα (Σάκχαρα) του χυμού γιατί είναι πολτός αραιωμένος με το μάτι με νερό. Θα δούμε το αποτέλεσμα. Ας ελπίσω οτι θα βγεί καλό.

Ήδη άρχισα την κατασκευή του πατητηριού που προανέφερα και κατασκεύασα το ποιό δύσκολο κομμάτι. Το καπάκι απο το Π όπου τοποθετήθηκε - κολήθηκε η βίδα. Μου βγήκε ο πάτος να τρίβω για να φύγουν οι σκουριές. Τώρα βρίσκομαι στη φάση να αγοράσω το πλαστικό δοχείο - κάδο και μάλλον για πλάκα στη βίδα θα βάλω διπλό ξύλο σύνθετο (για να φωλιάσει και το παξιμάδι και να αντέχει και να μή σκουριάζει). Ελπίζω και αυτό να πετύχει για να μπορώ να βγάζω χυμό και όχι πολτό απο τα φρούτα (Λωτοί, φραγκόσυκα, μούσμουλα, σταφύλια, κλπ).
Στην υγειά μας !!!!

bakmak
01-12-10, 11:57
Καλησπέρα σε όλους.
Για όσους ενδιαφέρονται:
- Ετοιμάζεται ήδη στο βαρέλι χυμός απο ΚΟΥΜΑΡΟ και ήδη ζυμώνεται. Η ζύμωση γίνεται απο ζακχαρομύκητες που υπάρχουν στα ίδια τα κούμαρα, αρκεί να μη πλυθούν. Πιστεύω οτι σε ένα μήνα περίπου θα είναι έτοιμος για απόσταξη.
- Σε άλλα δοχεία ζυμώνεται ήδη χυμός απο ΛΩΤΟ. Στο ένα δοχείο πρόσθεσα ένζυμα ενώ στο άλλο όχι. Διαπίστωσς οτι και οι δύο χυμοί ζυμώνωνται κανονικά. Άρα και ο λωτός έχει ζακχαρομύκητες. Την πρώτη φουρνιά θα την αποστάξω το ερχόμενο ΠΣΚ και θα ενημερώσω για το αποτέλεσμα.

Σε όποιον ενδιαφέρεται, μπορώ να δώσω περισσότερα στοιχεία.
Καλό απόγευμα !

bakmak
03-12-10, 08:53
Καλημέρα.
Λόγω υποχρεώσεων, η απόσταξη του χυμού απο Λωτόυς, αναβάλεται για το άλλο ΠΣΚ.
Στο διάστημα αυτό ο χυμός θα συνεχίζει να ζυμώνεται (είναι στα τελευταία του). Η ζύμωση καθυστερεί όταν η θερμοκρασία είναι χαμηλή (και σταματάει όταν είναι πολύ υψηλή ή πολύ χαμηλή: Πάνω απο 35-40 και κάτω απο 10 - 15 βαθ. Κελσίου).
Θα επανέλθω !

pancyber
03-12-10, 11:46
ΠΡΟΣΟΧΗ: το ξυλόπνευμα είναι τοξικό και άκρως επικίνδυνο. Κατανάλωση ακόμα και μικρής ποσότητας προκαλεί γλαύκομα στα μάτια και κατά συναίπεια τύφλωση.

bakmak
03-12-10, 19:41
ΠΡΟΣΟΧΗ: το ξυλόπνευμα είναι τοξικό και άκρως επικίνδυνο. Κατανάλωση ακόμα και μικρής ποσότητας προκαλεί γλαύκομα στα μάτια και κατά συναίπεια τύφλωση.

Ευχαριστώ φίλε μου για την επισήμανση - υπενθύμιση.
Το θέμα αυτό είναι γνωστό και έχει αναφερθεί σε προηγούμενες συνομιλίες.
Με την ευκαιρεία να υπενθυμίσουμε ότι:
- Το ξυλόπνευμα παράγεται κυρίως απο την απόσταξη των κοτσανιών του σταφυλιού (ξυλώδες μέρος).
- Το ξυλόνευμα έχει χαμηλότερη θερμοκρασία εξάτμισης απο το αλκοόλ και αποστάζεται πρώτο.
- Επομένως πρέπει να πετάμε πάντα μία μιρή ποσότητα που παράγεται στην αρχή της απόσταξης (ξυλόπνευμα), όταν αποστάζουμε χυμό (μούστο) σταφυλιών που ζυμώθηκαν μαζί με τα κοτσάνια. Καλό θα είναι να κάνουμε το ίδιο σε κάθε περίπτωση για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο. Εναλακτικά μπορούμε να το κρατήσουμε για εντριβές.

motrd
07-12-10, 11:14
tnx

PETERMELI
13-12-10, 18:39
thaaaaaaaaanks

vvanias
13-12-10, 20:10
ευχαριστω

vvanias
13-12-10, 20:25
και για καποιους κακοπροαιρετους που θα πουν οτι εγραψα ευχαριστω για να ανεβασω τον αριθμο των ποστ μου θα του πω απλα οτι ειμαι μελος απο το 2007 και πολλες φορες vip member οποτε για να ζοριζουν το μικρο μυαλουδακι τους το εγραψα μονο και μονο για μου ανοιξει το ebook

bakmak
13-12-10, 22:55
και για καποιους κακοπροαιρετους που θα πουν οτι εγραψα ευχαριστω για να ανεβασω τον αριθμο των ποστ μου θα του πω απλα οτι ειμαι μελος απο το 2007 και πολλες φορες vip member οποτε για να ζοριζουν το μικρο μυαλουδακι τους το εγραψα μονο και μονο για μου ανοιξει το ebook

Φίλε μου, δεν υπάρχει πρόβλημα.
Εγώ πάντως δεν τα ξέρω αυτά. Γράφω για να μοιράζομαι και δεν ξέρω καμμία τεχνική αυτού του είδους και ούτε με αφορά.
Μή ξεχνάς: "Ζήσε όπως θέλεις και όχι όπως πρέπει" και άστα να πάνε!
Νά είσαι πάντα καλά !

bakmak
21-12-10, 19:48
Καλησπέρα σε όλους.
- Το ΠΣΚ απέσταξα τον χυμό απο ΛΩΤΟΥΣ και το αποτέλεσμα ήταν ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ !!!
Έδωσε ποσότητα σε αναλογία 1 λίτρο διπλοαπεστάγματος για κάθε 8 λίτρα χυμού Λωτού.
Η γεύση του είναι απαλή και ελαφρά γλυκίζουσα και διακρητικό άρωμα. Προσωπικά μου άρεσε πολύ.
Η ζύμωση του χυμού - πολτού απο λωτό και κάτω απο τις συνθήκες θερμοκρασίας που είχαμε το τελευταίο διάστημα, κράτησε περίπου 1 μήνα. Στον χυμό αυτό έιχα προσθέσει και ένζυμα (ζαχαρομύκητες) για τη ζύμωση.
Ζυμώνεται ήδη και άλλο δοχείο με χυμό πολτού χωρίς ζαχαρομύκητες. Έβαλα κοινή ζύμη - μαγιά σε φακελλάκι από το σούπερ μάρκετ, την οποία δοκίμασα σε ζαχαρόνερο για να διαπιστώσω οτι πράγματι δουλεύει. Η ζύμωσή του αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 1 εβδομάδα περίπου.
Η ζύμωση του χυμού απο ΚΟΥΜΑΡΟ αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 2 εβδομάδες περίπου και η απόσταξή του υπολογίζεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές τοτ χρόνου.
Στην υγειά μας και καλές γιορτές σε όλους και όλες !!!!:mbounce:

geofh
23-12-10, 17:50
Ευχαριστώ

biris
25-12-10, 08:33
Εδώ είσαι bakmak hidden content may not be quoted

ευχαριστω

nikolakis2
25-12-10, 09:41
Αρχηγος...............

dakar
26-12-10, 22:52
:bow::bow::bow::bow:

littleprince
31-12-10, 15:01
efkaristo

baggos
02-01-11, 08:33
ty

mpalou2
08-01-11, 14:33
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ !!!

modmod15
09-01-11, 00:53
thanks

xlarg
11-01-11, 11:11
Εδώ είσαι bakmak hidden content may not be quoted

eyxaristo poly

ioannisc
12-01-11, 15:47
Εδώ είσαι bakmak hidden content may not be quoted
thanx

ttsog
19-01-11, 10:31
:angel:
Εδώ είσαι bakmak hidden content may not be quoted

polikretisantonis
23-01-11, 13:38
thanks

bakmak
31-01-11, 19:29
Καλησπέρα σε όλους!
Έκανα απόσταξη ζυμωμένου χυμού ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ (σε πολύ μικρή ποσότητα - δοκιμαστικά) και το αποτέλεσμα ΚΑΛΟ.
Λέω καλό και όχι πολύ καλό γιατί μαζί με τον χυμό πορτοκαλιού, ζύμωσα και όλες τις φλούδες (για να δώσει σπιρτάδα), με αποτέλεσμα η γέυση του να είναι λίγο πικρή με έντονο άρωμα πορτοκαλιού.
Ήδη Ζύμωσα νέο χυμό πορτοκαλιού με πολύ λίγες φλούδες. Το ΠΣΚ θα κάνω την απόσταξη και θα ενημερώσω.
Βέβαια δεν είναι τσίπουρο αλλά αλκοολούχο ποτό απόσταξης διαφορετικό όπως και απο χυμό λωτού.
Όποις ενδιαφέρεται, μπορεί να ζητήσει πρόσθετες πληροφορίες.
Σκέφτομαι και για ζύμωση - απόσταξη χυμού απο ΛΕΜΟΝΙ & από ΓΚΕΙΠ ΦΡΟΥΤ. Θα δούμε!

NAGUSINA
08-02-11, 18:37
Η απόσταξη του τσιπουρου κρύβει δύο κινδύνους:
1. Υπαρξη μεθανολης: υποπροϊόν της ζύμωσης . Το τσίπουρο πρέπει να περιέχει κάτω απο 0,2%. Τα ανοξοίδωτα αποστακτήρια δεν δίνουνε την δυνατότητα καλού διαχωρισμού της μεθανόλης γι΄αυτό και σχεδόν ολα τα τσιπουρα απο αυτά περιέχουνε πολλη μεθανόλη, η οποία προκαλεί τύφλωση.
2. Υπαρξη μολύβδου: προέρχεται απο το υλικό που χρησιμοποιούνε για το γάνωμα των χάλκινων καζανιών. Το χρησιμοποιούνε γιατι δουλεύεται ευκολότερα απο τον κασσίτερο και επομενως ο γανωματας βγάζει περισσοτερα καζάνια την ημέρα. Αν θυμάμαι καλά οι κάτοικοι κάποιου χωριού στα Τρικαλα ειχαν προσβληθει ο μολυβδίαση. Αυτή ητανε η αιτία που προσπαθήσανε να σταματήσουνε την παραγωγή τσίπουρου απο ιδιωτες προς οφελος των εταιριών. Και σήμερα πάλι εχει ξεκινήσει καποια τετοια προσπάθεια.
Γενικά η παραγωγή τσίπουρου δεν είναι απλή υπόθρση. Σε ολους μας αρέσει να λέμε οτι το φτιάξαμε μόνοι μας αλλα οι κίνδυνοι είναι πολλοι.

bakmak
08-02-11, 23:16
Η απόσταξη του τσιπουρου κρύβει δύο κινδύνους:
1. Υπαρξη μεθανολης: υποπροϊόν της ζύμωσης . Το τσίπουρο πρέπει να περιέχει κάτω απο 0,2%. Τα ανοξοίδωτα αποστακτήρια δεν δίνουνε την δυνατότητα καλού διαχωρισμού της μεθανόλης γι΄αυτό και σχεδόν ολα τα τσιπουρα απο αυτά περιέχουνε πολλη μεθανόλη, η οποία προκαλεί τύφλωση.
2. Υπαρξη μολύβδου: προέρχεται απο το υλικό που χρησιμοποιούνε για το γάνωμα των χάλκινων καζανιών. Το χρησιμοποιούνε γιατι δουλεύεται ευκολότερα απο τον κασσίτερο και επομενως ο γανωματας βγάζει περισσοτερα καζάνια την ημέρα. Αν θυμάμαι καλά οι κάτοικοι κάποιου χωριού στα Τρικαλα ειχαν προσβληθει ο μολυβδίαση. Αυτή ητανε η αιτία που προσπαθήσανε να σταματήσουνε την παραγωγή τσίπουρου απο ιδιωτες προς οφελος των εταιριών. Και σήμερα πάλι εχει ξεκινήσει καποια τετοια προσπάθεια.
Γενικά η παραγωγή τσίπουρου δεν είναι απλή υπόθρση. Σε ολους μας αρέσει να λέμε οτι το φτιάξαμε μόνοι μας αλλα οι κίνδυνοι είναι πολλοι.Φίλε μου ευχαριστώ για το ενδιαφέρον.
Δεν διαφωνώ σε αυτα που αναφέρεις. Έτσι είναι.
Ευχαριστώ για την υπενθύμιση και με την ευκαιρία περαθέτω τα παρακάτω:
- Για το 1ο έχουμε πεί ότι η μεθανόλη κάνει ζημιά και πρέπει να την αποφύγουμε. Όχι κοτσάνια, κλπ. Ο παρακάτω πίνακας είναι πολύ χρήσιμος για όσους θέλουν να προσέξουν ιδιαίτερα:
The alcohols in the wash begin to vapourise from the wash around specific temperatures. If by themselves they would be ...
* Acetone 56.5C (134F)
* Methanol (wood alcohol) 64C (147F)
* Ethyl acetate 77.1C (171F)
* Ethanol 78C (172F)
* 2-Propanol (rubbing alcohol) 82C (180F)
* 1-Propanol 97C (207F)
* Water 100C (212F)
* Butanol 116C (241F)
* Amyl alcohol 137.8C (280F)
* Furfural 161C (322F)
Προσέξτε ότι η ΜΕΘΑΝΟΛΗ (κακή), εξατμίζεται σε μικρότερη θερμοκρασία απο την ΕΘΑΝΟΛΗ (καλή). Για το λόγο αυτό την "κεφαλή" - "πρωτοστάλαμα" πρέπει να την αποφύγουμε (ιδιαίτερα άν ζυμώθηκαν και κοτσάνια) λόγω πιθανής ύπαρξης ΜΕΘΑΝΟΛΗΣ που όχι μόνο "βαράει στο κεφάλι", αλλά σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει ακόμη και τύφλωση.

-Για το 2ο, πράγματι έγινε έρευνα και εδειξε ότι οι παλαιοί ¨λουλάδες" απο μόλυβδο (λόγω ευκολίας), μέλλον ευθύνεται για το αυξημένο ποσοστό μολυβδίασης σε άτομα αποτην περιοχή της Θεσσαλίας (Τρίκαλα). Άρα ΌΧΙ ΜΟΛΥΒΔΟ σε κανένα σημείο της διαδρομής παραγωγής του Τσίπουρου. ΌΧΙ ΓΑΝΩΜΕΝΑ ΚΑΖΑΝΙΑ γιατί ό κασσίτερος φεύγει σιγά - σιγά και πηγαίνει στο Τσίπουρο που καταναλώνουμε.

Η γνώση πάντα βοηθάει και φοβόμαστε ότι δέν ξέρουμε.!!!

stelios1
20-02-11, 17:39
bakman τι κανεις! Διαβασα αρκετες σελιδες και σκεφτηκα κατι, αλλα εγω δεν εχω τον τροπο τωρα να δω αν δουλευει.. Εσυ μπορεις να το βρεις (αν εχεις ορεξη, χρονο και διαθεση φυσικα) Πως να βρισκει καποιος τους βαθμους Μπωμε! Με αυγο πχ οπως στ αλμυ του τουρσι, φυσικα ισως και να βυθιζεται τελειως το αυγο αλλα σαν παραδειγμα το λεω. Πχ ενα μπουκαλακι νερου μικρο (500αρι) μισο με νερο ακριβως και να μετρησεις ποσο βυθιζεται στους 12 ποσο στους εξι
κ ποσο στ μηδεν και αναλογα να βγαλεις μια εμπειρικη αξιοπιστη κλιμακα. Παραλογο? Οσο πιο στενομακρο ειναι το αντικειμενο τοσο μεγαλυτερη ακριβεια διαβαθμισης θα εχει, αλλα πρεπει να ναι κ κατι που βρισκεται προχειρα σ ολα τα σπιτια (αν ειναι να τρεχει να ψαχνει ο αλλος αγοραζει κ το γραδο).

Νικόλαος Λαγ
18-03-11, 16:43
Θα μπορούσατε να με ενημερώσετε πως γίνεται η ζύμωση ενός χυμού, όπως πορτοκάλι;;;

bakmak
05-04-11, 20:53
Θα μπορούσατε να με ενημερώσετε πως γίνεται η ζύμωση ενός χυμού, όπως πορτοκάλι;;;

Καλησπέρα. Ευχαρίστως φίλε μου.
Θα προσπαθήσω να τα γράψω όσο πιό απλά και αναλυτικά μπορώ.

Για να γίνει η ζύμωση χυμών ή φρούτων, πρέπει:
1 - Τα φρούτα να να περιέχουν ζάχαρα (όσο πιό γλυκά τόσο καλύτερα) - όλα τα φρούτα περιέχουν ζάχαρα.
2 - Να τα στίψουμε ή να τα πολτοποιήσουμε.
3 - Να βάλουμε το περιεχόμενο (χυμό ή φρούτα πολτοποιημένα) σε ένα δοχείο μεγάλο με καπάκι (δοχείο χωρητηκότητας περίπου 20 λίτρων για ποσότητα χυμού 3-5 λίτρων ή αντίστοιχης ποσότητας πολτοποιημένων φρούτων).
4 - Να μετρήσουμε (Θα εξηγήσω παρακάτω το πώς) το ποσοστό ζαχάρων του χυμού ή του πολτού που έχουμε αραιώσει με νερό μέχρι να γίνει σχετικά ρευστό.
5 - Συμπληρώνουμε με ζάχαρη ή μέλι (διαλυμένα σε καυτό νερό - όσο νερό πάρει / περίπου όση η ποσότητα της ζάχαρης ή 1/2 απο το μέλι) και συνεχίζουμε μέχρι η ποσότητα φτάσει περίπου στο 70 - 80% της χωρητικότητας του δοχείου. Τα ζάχαρα πρέπει να είναι μεταξύ 11 - 20% (Σημαντικό). Ιδανικό 13-14% / όσο μεγαλύτερο τόσο περισσότερο αλκοόλ θα μας δώσει.
6 - Να μετρήσουμε (θα εξηγήσω παρακάτω) το ph του μίγματος που πρέπει να είναι μεταξύ 4 και 5. (Σημαντικό).
6 - Άν Τα φρούτα δέν έχουν ένζυμα (Όπως τα σταφύλια στη φλούδα, τα μούρα, τα κούμαρα, κλπ), τότε πρέπει να προσθέσουμε ένζυμα (θα αναφερθώ παρακάτω).
7 - Να κλείσουμε το δοχείο (π.χ. ελαφρά σφιγμένο το καπάκι) έτσι ώστε να μπορεί να βγαίνει το διοξείδιο του άνθρακα (αέριο που παράγεται απο τη ζύμωση) και να ανακατεύουμε όσο συχνά μπορούμε. Η θερμοκρασία του μίγματος πρέπει να είναι από 15 - 35 βαθμοί Κελσίου σε όλη τη διάρκεια της ζύμωσης (Σημαντικό). Κάτω απο 15 βαθμούς σταματάει η ζύμωση και πάνω απο 35 - 40 βαθμούς νεκρώνονται τα ένζυμα. Ιδανική θερμοκρασία 25 βαθμοί κελσίου.
8 - Να περιμένουμε, ανακατεύοντας συχνά, την ολοκλήρωση (θα εξηγήσω παρακάτω) της ζύμωσης (5-45 ημέρες).

Στη συνέχεια σουρώνουμε το μίγμα (κυρίως για να μή κολάει στον αποστακτήρα) και αποστάζουμε το υγρό που μένει.

- Μέτρηση ζαχάρων:
Απιτούμενος εξοπλισμός: 1. Μετρητής πυκνότητας (πυκνόμετρο ή πομόμετρο ή μουστόμετρο) - Περίπου 10€ στα ειδικά καταστήματα ή τα φαρμακεία.
2. Δοκιμαστικός σωλήνας 250 ml (μήκος περίπου 30 εκ για να χωράει το πυκνόμετρο) - Περίπου 6€ στα φαρμακεία.
3. Δείκτες ζαχάρου. (μικρές ταινίες που μετράνε το ζάχαρο στα ούρα) - Περίπου 8€ οι 100 δείκτες / στα φαρμακεία.
4. Μία σύριγγα μεγάλη - Περίπου 0,60€ στα φαρμακεία.
5. Ένα σουρωτήρι μικρό (σίτα) - Στη λαϊκή ή στα Σούπερ Μάρκετ.
6. Ένα μικρό κανατάκι (περίπου 1/2 λίτρου, γυάλινο ή πλαστικό) ή μπρίκι του καφέ.
Πώς μετράμε τα ζάχαρα:
1ος τρόπος - Δείκτες ζαχάρου (πολύ αξιόπιστος τρόπος)
- Παίρνουμε με το κανατάκι λίγο χυμό απο το μίγμα και τον σουρώνουμε με το σουρωτήρι.
- Πένουμε με τη σύριγγα απο το σουρωμένο χυμό, μετράμε να είναι 10ml και το αδειάζουμε σε μία κούπα.
- Πέρνουμε με τυ σύριγγα 90ml νερό και το βάζουμε και αυτό στην κούπα. Έτσι τώρα έχουμε μίγμα αραιωμένο 10 φορές.
- Βουτάμε για λίγο (1 δευτερ) τον δείκτη ζαχάρου στην κούπα και μετά από λίγα δευτερόλεπτα, συγκρίνουμε το χρώμα του δείκτη με το χρωματολόγιο του κουτιού των δεικτών και βρίσκουμε το ποσοστό (%) των ζαχάρων (το ποσοστό που μετράει είναι μέχρι 0,5%. Εμείς όμως κάναμε την αραίωση κατά 10 φορές και επομένως μπορούμε να μετρήσουμε τα ζάχαρα στο ποσοστό που επιθυμούμε (11-20% με ιδανικό το 14%). Δηλ. άν το χρώμα του δείκτη αντιστοιχεί σε 0,15%, σημαίνει ότι το μίγμα μας στο δοχείο περιέχει 15% ζάχαρα.
2ος τρόπος - Πυκνόμετρο.
- Παίρνουμε με το κανατάκι χυμό απο το μίγμα και τον σουρώνουμε με το σουρωτήρι.
- Βάζουμε τον σουρωμένο χυμό στον δοκιμαστικό σωλήνα και τον μετράμε με το πυκνόμετρο. Κοιτάζουμε τη στήλη που γράφει ΒΟΜΕ και πρέπει και εδώ να δείχνει από 11 -20 βαθμούς ΒΟΜΕ.


- Μέτρηση PH:
Απαιτούμενος εξοπλισμός:
1. Δείκτες ph (μικρές ταινίες) - περίπου 19€ οι 100 δείκτες στα φαρμακεία.

Μέτρηση PH:
- Βουτάμε για λίγο τον δείκτη κατευθείαν στο μίγμα του δοχείου και βλέπουμε το ph συγκρίνοντας το χρώμα του δείκτη με το χρωματολόγιο του κουτιού. Το PH πρέπει να είναι μεταξύ 4 - 5. Άν είναι π΄πανω απο 5 πρέπει να προσθέσουμε όξινο (εγώ στίβω λεμόνι), άν είναι μικρότερο απο 4 προσθέτουμε βάση (εγώ βάζω σόδα φαγητού) και μετράμε με νέο δείκτη μέχρι να πετύχουμε το ph μεταξύ 4 και 5.

Ένζυμα:
Υπάρχουν στο εμπόριο ένζυμα (Ζαχαρομύκητες) που είναι τα πλέον κατάλληλα για την κάθε περίπτωση. Εγώ μέχρι να τα βρώ, έβαζα ξηρή μαγιά (στα φακελάκια στο σούπερ μάρκετ -Γιώτης, Magic-)
Τα ένζυμα αυτά είναι κυρίως ζωντανοί οργανισμοί και μετατρέπουν τα ζάχαρα σε αλκοόλ. Υπάρχουν ένζυμα που επιταχύνουν τη ζύμωση, κλπ.


Η ΖΥΜΩΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΟΤΑΝ ΣΤΑΜΑΤΉΣΕΙ ΤΟ ΒΡΑΣΙΜΟ (μπουρμπουλήθρες) ΚΑΙ ΤΑ ΖΑΧΑΡΑ ΦΤΑΣΟΥΝ ΣΧΕΔΟΝ ΜΗΔΕΝ.

Ελπίζω να βοήθησα και να μη παρέλειψα κάτι σημαντικό.
Γράφω και πίνω τσίπουρο απο πορτοκάλι διπλοαπεσταγμένο. ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ !!!!!!!!!!!!!!!

evans1
06-04-11, 11:00
Ευχαριστώ γιά την αναλυτική παρουσίαση " bakmak ", θα γράψω τις ενέργειες και τα υλικά και ελπίζω να βρώ τον χρόνο να ασχοληθώ !!

bakmak
06-04-11, 17:54
bakman τι κανεις! Διαβασα αρκετες σελιδες και σκεφτηκα κατι, αλλα εγω δεν εχω τον τροπο τωρα να δω αν δουλευει.. Εσυ μπορεις να το βρεις (αν εχεις ορεξη, χρονο και διαθεση φυσικα) Πως να βρισκει καποιος τους βαθμους Μπωμε! Με αυγο πχ οπως στ αλμυ του τουρσι, φυσικα ισως και να βυθιζεται τελειως το αυγο αλλα σαν παραδειγμα το λεω. Πχ ενα μπουκαλακι νερου μικρο (500αρι) μισο με νερο ακριβως και να μετρησεις ποσο βυθιζεται στους 12 ποσο στους εξι
κ ποσο στ μηδεν και αναλογα να βγαλεις μια εμπειρικη αξιοπιστη κλιμακα. Παραλογο? Οσο πιο στενομακρο ειναι το αντικειμενο τοσο μεγαλυτερη ακριβεια διαβαθμισης θα εχει, αλλα πρεπει να ναι κ κατι που βρισκεται προχειρα σ ολα τα σπιτια (αν ειναι να τρεχει να ψαχνει ο αλλος αγοραζει κ το γραδο).

Καλησπέρα ΣΤΕΛΙΟ.
Σάν ιδέα μου φαίνεται οτι στέκει.
Σκέψου όμως ότι πρέπει ήδη να έχεις μετρήσει τα ΒΟΜΕ του μίγματος με πυκνόμετρο (άρα το έχεις) προκειμένου ταυτόχρονα να βαθμονομίσεις το μισογεμάτο μπουκάλι και επομένως σου είναι χρήσιμο για την επόμενη φορά.
Την επόμενη όμως φορά θα είναι πράγματι χρήσιμο εφόσον το περιεχόμενο του μπουκαλιού έχει παραμείνει το ίδιο και οι συνθήκες περιβάλλοντος είναι ίδιες (φαντάσου ένα φουσκωμένο μπουκάλι, λόγω ζέστης ή να έχει εξατμισθεί ποσότητα νερού απο αυτό).
Σκέψου επίσης ότι η επιφάνεια (πάτος +πλαϊνά)) του μπουκαλιού που βυθίζεται είναι πολύ μεγαλύτερη και τραχύτερη απο αυτή του πυκνόμετρου και έτσι η ευαισθισία στην βύθιση, άρα και η ακρίβεια θα είναι όχι και τόσο καλή.
ΕΝΑ ΠΥΚΝΟΜΕΤΡΟ - ΜΠΟΜΟΜΕΤΡΟ ΕΧΕΙ ΓΥΡΩ ΣΤΑ 10 ΕΥΡΩ και ήδη θα το έχεις για βαθμονόμιση.
Ευχαριστω για την ιδέα.

panikas
13-04-11, 15:47
geia saskai apo mena...tha ithela na kanw mia erwtisi.mporw na agorasw krasi kai na kanw apostaksi kai na bgalw tsipouro;;;

eyxaristw

stelios1
13-04-11, 19:18
geia saskai apo mena...tha ithela na kanw mia erwtisi.mporw na agorasw krasi kai na kanw apostaksi kai na bgalw tsipouro;;;

eyxaristw


Φυσικα και μπορεις, δεν σου συμφερει ομως. 5-6 λιτρα κρασι θα σου δωσουν ενα λιτρο τσιπουρο..
Καλυτερα αν ειναι να ασχοληθεις κανε απο φρουτα (σταφυλια δεν εχει τωρα βεβαια) αλλα εχει μηλα πχ κ σε λιγο καιρο βερυκοκα. Ο bakmakεχει αναφερθει στ πως γινεται και ηδη εχει γινει εξπερ σ αυτο.

panikas
14-04-11, 23:10
se euxaristw gia tis plirofories!!!

panikas
18-04-11, 19:49
tha ithela mia boithia....exw peripou 10 me 15 kila mila pws tha mporousa na kanw tsipouro...an gnwrizei kapoios tha ithela mia boithia!!!!
sas euxaristw ek ton protervn...

Thinker
26-04-11, 21:06
Γεια σας και απο εμένα.

Λοιπόν, διάβασα όλο το θέμα και χάρηκα που υπάρχει κόσμος με ενδιαφέροντα παρόμοια με τα δικά μου! Κάποιες φιλικές συμβουλές:

1) Τα τσίπουρα (δλδ τα κοτσάνια ή αλλιώς βόστρυχοι) τα αφήνουν στους παλιούς αποστακτήρες για να μην κολλήσουν τα στέμφυλα (τα πατημένα σταφύλια δλδ). Στους καινούργιας κατασκευής ΔΕΝ χρειάζεται επειδή ακολουθούν άλλη φιλοσοφία σχεδίασης του καζανιού (είναι κωδονειδούς σχήματος σε αντίθεση με τον παλιό κύλινδρο) και δεν έχουν καμμένα κατάλοιπα στο καζάνι τα οποία επιταχύνουν το κάψιμο των στεμφύλων. Οπότε νέος αποστακτήρας = λιγότεροι κίνδυνοι , λιγότερες πιθανότητες για ξυλόπνευμα (μεθανόλη) όπως και απουσία μολύβδου όπως αναφέρθηκε. Φυσικά μιλάω για τα χάλκινα καζάνια των "καζαναριών".


2) Στην απόσταξη ο χαλκός είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ. Δεν ειναι για πλάκα χάλκινα τα αποστακτήρια. Λόγω ειδικού βάρους ο χαλκός δεσμεύει την φορμαλδεϋδη, σε έναν ανοξείδωτο αποστακτήρα πρέπει είτε να έχετε χάλκινα σωληνάκια με κατάλληλη επιστροφή στο δοχείο βρασμού είτε να έχετε σκόνη χαλκού μέσα στο δοχείο. Γυάλινες ή ανοξείδωτες (και γενικά μη χάλκινες) διατάξεις δίνουν 100% φορμαλδεϋδη στο τελικό απόσταγμα. Μπορείτε να το επιβεβαιώσετε μόνο με αέριο χρωματογράφο (δυστυχώς).

3) Επειδή γράψατε για ούζο βιομηχανικής παραγωγής, το μοναδικό ούζο ΑΠΟΣΤΑΞΗΣ που μπορείτε να προμηθευτείτε στην αγορά είναι το Βαρβαγιάννη. Όλα τα υπόλοιπα ούζα είναι προϊόντα διήθησης και ανάμειξης με βιομηχανική αιθανόλη, δεν είναι αποστάγματα. Αυτό δυστυχώς είναι αλήθεια και για μεγάλα ονόματα του χώρου (π.χ. Πλωμάρι)

4) Το τσίπουρο το οποίο εκτιμούν οι "γνώστες" που την ψάχνουν πολύ την δουλειά είναι το σκέτο. Δηλαδή χωρίς γλυκάνισο, χωρίς έξτρα αρώματα (π.χ. κυδώνι ή σύκο_. Μόνο προστίθεται κάρβουνο από σκληρό ξύλο π.χ. δρυς (ενεργός άνθρακας δηλαδή) κατά τον δεύτερο βρασμό (ένα κάρβουνο ανά καζανιά). Γιατί; Επειδή ο γλυκάνισος καλύπτει τις ατέλειες των στεμφύλων. Καλά σταφύλια (με σωστά σάκχαρα) δινουν καλό μουστό και κατα συνέπεια καλά στέμφυλα άρα και καλό απόσταγμα. Σταφύλια που ποτίστηκαν υπερβολικά δίνουν μεγάλες ποσότητες σταφυλιών χαμηλής ποιότητας, άρα χαμηλής ποιότητας μούστο (ο οποίος πολλές φορές ξεκινά τον "βρασμό" του με "περίεργες" μεθόδους) και κατά συνέπεια χάλια στέμφυλα άρα χάλια απόσταγμα. Η τεχνική που ακολουθούν είναι να βάζουν ΠΟΛΥΥΥΥ γλυκάνισο ανα καζανιά (ειδικά στην περιοχή της Χαλκιδικής βάζουν μέχρι και 30 κιλά γλυκάνισο ανα καζανιά...) με αποτέλεσμα να είναι απόσταγμα γλυκάνισου με άρωμα στέμφυλων αντι το ανάποδο... Αυτό που θέλω να πω είναι πως το τσίπουρο με γλυκάνισο ενδείκνυται για ... απατεωνιές. ( Να μην μιλήσω για ξινισμένα ή σάπια σταφύλια...)

5) Στην απόσταξη δεν αφαιρούμε μόνο τα κεφάλια (τα πρωτόρακα, τα πρώτα αποστάγματα δλδ) αλλά και τις ουρές (δηλαδή τα τελειώματα). Τα ξεχωρίζουμε με το γραδόμετρο κατά την διαδικασία της πρώτης απόσταξης. Τα πρώτα περιέχουν μεθανόλη και τα τελευταία ανωτέρες αλκοόλες (προπανόλη, βουτανόλη). Κάποιοι τα κρατάνε και προσθέτουν στην επόμενη παρτίδα στέμφυλα για να αρχίσει πιο γρήγορα ο βρασμός (εγώ απλώς τα πετάω και κρατάω τα μεσαία αποστάγματα, δηλαδή τις καρδιές)


Αυτά...

Ένας οινο-τσιπουροπαραγωγός και μελισσοκόμος από χόμπι.

bakmak
29-04-11, 21:02
Γεια σας και απο εμένα.

Λοιπόν, διάβασα όλο το θέμα και χάρηκα που υπάρχει κόσμος με ενδιαφέροντα παρόμοια με τα δικά μου! Κάποιες φιλικές συμβουλές:

1) Τα τσίπουρα (δλδ τα κοτσάνια ή αλλιώς βόστρυχοι) τα αφήνουν στους παλιούς αποστακτήρες για να μην κολλήσουν τα στέμφυλα (τα πατημένα σταφύλια δλδ). Στους καινούργιας κατασκευής ΔΕΝ χρειάζεται επειδή ακολουθούν άλλη φιλοσοφία σχεδίασης του καζανιού (είναι κωδονειδούς σχήματος σε αντίθεση με τον παλιό κύλινδρο) και δεν έχουν καμμένα κατάλοιπα στο καζάνι τα οποία επιταχύνουν το κάψιμο των στεμφύλων. Οπότε νέος αποστακτήρας = λιγότεροι κίνδυνοι , λιγότερες πιθανότητες για ξυλόπνευμα (μεθανόλη) όπως και απουσία μολύβδου όπως αναφέρθηκε. Φυσικά μιλάω για τα χάλκινα καζάνια των "καζαναριών".


2) Στην απόσταξη ο χαλκός είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ. Δεν ειναι για πλάκα χάλκινα τα αποστακτήρια. Λόγω ειδικού βάρους ο χαλκός δεσμεύει την φορμαλδεϋδη, σε έναν ανοξείδωτο αποστακτήρα πρέπει είτε να έχετε χάλκινα σωληνάκια με κατάλληλη επιστροφή στο δοχείο βρασμού είτε να έχετε σκόνη χαλκού μέσα στο δοχείο. Γυάλινες ή ανοξείδωτες (και γενικά μη χάλκινες) διατάξεις δίνουν 100% φορμαλδεϋδη στο τελικό απόσταγμα. Μπορείτε να το επιβεβαιώσετε μόνο με αέριο χρωματογράφο (δυστυχώς).

3) Επειδή γράψατε για ούζο βιομηχανικής παραγωγής, το μοναδικό ούζο ΑΠΟΣΤΑΞΗΣ που μπορείτε να προμηθευτείτε στην αγορά είναι το Βαρβαγιάννη. Όλα τα υπόλοιπα ούζα είναι προϊόντα διήθησης και ανάμειξης με βιομηχανική αιθανόλη, δεν είναι αποστάγματα. Αυτό δυστυχώς είναι αλήθεια και για μεγάλα ονόματα του χώρου (π.χ. Πλωμάρι)

4) Το τσίπουρο το οποίο εκτιμούν οι "γνώστες" που την ψάχνουν πολύ την δουλειά είναι το σκέτο. Δηλαδή χωρίς γλυκάνισο, χωρίς έξτρα αρώματα (π.χ. κυδώνι ή σύκο_. Μόνο προστίθεται κάρβουνο από σκληρό ξύλο π.χ. δρυς (ενεργός άνθρακας δηλαδή) κατά τον δεύτερο βρασμό (ένα κάρβουνο ανά καζανιά). Γιατί; Επειδή ο γλυκάνισος καλύπτει τις ατέλειες των στεμφύλων. Καλά σταφύλια (με σωστά σάκχαρα) δινουν καλό μουστό και κατα συνέπεια καλά στέμφυλα άρα και καλό απόσταγμα. Σταφύλια που ποτίστηκαν υπερβολικά δίνουν μεγάλες ποσότητες σταφυλιών χαμηλής ποιότητας, άρα χαμηλής ποιότητας μούστο (ο οποίος πολλές φορές ξεκινά τον "βρασμό" του με "περίεργες" μεθόδους) και κατά συνέπεια χάλια στέμφυλα άρα χάλια απόσταγμα. Η τεχνική που ακολουθούν είναι να βάζουν ΠΟΛΥΥΥΥ γλυκάνισο ανα καζανιά (ειδικά στην περιοχή της Χαλκιδικής βάζουν μέχρι και 30 κιλά γλυκάνισο ανα καζανιά...) με αποτέλεσμα να είναι απόσταγμα γλυκάνισου με άρωμα στέμφυλων αντι το ανάποδο... Αυτό που θέλω να πω είναι πως το τσίπουρο με γλυκάνισο ενδείκνυται για ... απατεωνιές. ( Να μην μιλήσω για ξινισμένα ή σάπια σταφύλια...)

5) Στην απόσταξη δεν αφαιρούμε μόνο τα κεφάλια (τα πρωτόρακα, τα πρώτα αποστάγματα δλδ) αλλά και τις ουρές (δηλαδή τα τελειώματα). Τα ξεχωρίζουμε με το γραδόμετρο κατά την διαδικασία της πρώτης απόσταξης. Τα πρώτα περιέχουν μεθανόλη και τα τελευταία ανωτέρες αλκοόλες (προπανόλη, βουτανόλη). Κάποιοι τα κρατάνε και προσθέτουν στην επόμενη παρτίδα στέμφυλα για να αρχίσει πιο γρήγορα ο βρασμός (εγώ απλώς τα πετάω και κρατάω τα μεσαία αποστάγματα, δηλαδή τις καρδιές)


Αυτά...

Ένας οινο-τσιπουροπαραγωγός και μελισσοκόμος από χόμπι.Ευχαριστώ για τις χρήσιμες πληροφορίες.
Συμπληρωματικά να πώ ότι τις ουρές προσπαπεθώ να τις αποφεύγω ελέγχοντας τη θερμοκρασία βρασμού του χυμού. Χρησημοποιώ ηλεκτρονικό θερμόμετρο που έχω τοποθετήσει ακριβώς στην έξοδο του καζανιού (χύτρας). Δέν εμπιστεύομαι μόνο το γραδόμετρο.

bakmak
29-04-11, 21:08
tha ithela mia boithia....exw peripou 10 me 15 kila mila pws tha mporousa na kanw tsipouro...an gnwrizei kapoios tha ithela mia boithia!!!!
sas euxaristw ek ton protervn...

Φίλε μου και βέβαια μπορείς παράγεις αλκοολούχο απόσταγμα απο μήλα και οποιοδήποτε άλλο φρούτο (όσο πιό γλυκό φρούτο τόσο το καλύτερο).
Διάβασε προηγούμενες αναφορές και θα καταλάβεις. Αυτό που πρέπει να κάνεις με τα μήλα έιναι να τα κάνεις χυμό ή πολτό ή όσο γίνεται λιωμένα και στη συνέχεια να ακολουθήσεις τη διαδικασία της ζύμωσης και απόσταξης, που έχει αναφερθεί.
Άν χρειαστείς περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινήσεις, μπορείς να επανέλθεις.

stelios1
05-05-11, 19:36
Γεια σας και απο εμένα.

Λοιπόν, διάβασα όλο το θέμα και χάρηκα που υπάρχει κόσμος με ενδιαφέροντα παρόμοια με τα δικά μου! Κάποιες φιλικές συμβουλές:

1) Τα τσίπουρα (δλδ τα κοτσάνια ή αλλιώς βόστρυχοι) τα αφήνουν στους παλιούς αποστακτήρες για να μην κολλήσουν τα στέμφυλα (τα πατημένα σταφύλια δλδ). Στους καινούργιας κατασκευής ΔΕΝ χρειάζεται επειδή ακολουθούν άλλη φιλοσοφία σχεδίασης του καζανιού (είναι κωδονειδούς σχήματος σε αντίθεση με τον παλιό κύλινδρο) και δεν έχουν καμμένα κατάλοιπα στο καζάνι τα οποία επιταχύνουν το κάψιμο των στεμφύλων. Οπότε νέος αποστακτήρας = λιγότεροι κίνδυνοι , λιγότερες πιθανότητες για ξυλόπνευμα (μεθανόλη) όπως και απουσία μολύβδου όπως αναφέρθηκε. Φυσικά μιλάω για τα χάλκινα καζάνια των "καζαναριών".

2) Στην απόσταξη ο χαλκός είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ. Δεν ειναι για πλάκα χάλκινα τα αποστακτήρια. Λόγω ειδικού βάρους ο χαλκός δεσμεύει την φορμαλδεϋδη, σε έναν ανοξείδωτο αποστακτήρα πρέπει είτε να έχετε χάλκινα σωληνάκια με κατάλληλη επιστροφή στο δοχείο βρασμού είτε να έχετε σκόνη χαλκού μέσα στο δοχείο. Γυάλινες ή ανοξείδωτες (και γενικά μη χάλκινες) διατάξεις δίνουν 100% φορμαλδεϋδη στο τελικό απόσταγμα. Μπορείτε να το επιβεβαιώσετε μόνο με αέριο χρωματογράφο (δυστυχώς).

3) Επειδή γράψατε για ούζο βιομηχανικής παραγωγής, το μοναδικό ούζο ΑΠΟΣΤΑΞΗΣ που μπορείτε να προμηθευτείτε στην αγορά είναι το Βαρβαγιάννη. Όλα τα υπόλοιπα ούζα είναι προϊόντα διήθησης και ανάμειξης με βιομηχανική αιθανόλη, δεν είναι αποστάγματα. Αυτό δυστυχώς είναι αλήθεια και για μεγάλα ονόματα του χώρου (π.χ. Πλωμάρι)

4) Το τσίπουρο το οποίο εκτιμούν οι "γνώστες" που την ψάχνουν πολύ την δουλειά είναι το σκέτο. Δηλαδή χωρίς γλυκάνισο, χωρίς έξτρα αρώματα (π.χ. κυδώνι ή σύκο_. Μόνο προστίθεται κάρβουνο από σκληρό ξύλο π.χ. δρυς (ενεργός άνθρακας δηλαδή) κατά τον δεύτερο βρασμό (ένα κάρβουνο ανά καζανιά). Γιατί; Επειδή ο γλυκάνισος καλύπτει τις ατέλειες των στεμφύλων. Καλά σταφύλια (με σωστά σάκχαρα) δινουν καλό μουστό και κατα συνέπεια καλά στέμφυλα άρα και καλό απόσταγμα. Σταφύλια που ποτίστηκαν υπερβολικά δίνουν μεγάλες ποσότητες σταφυλιών χαμηλής ποιότητας, άρα χαμηλής ποιότητας μούστο (ο οποίος πολλές φορές ξεκινά τον "βρασμό" του με "περίεργες" μεθόδους) και κατά συνέπεια χάλια στέμφυλα άρα χάλια απόσταγμα. Η τεχνική που ακολουθούν είναι να βάζουν ΠΟΛΥΥΥΥ γλυκάνισο ανα καζανιά (ειδικά στην περιοχή της Χαλκιδικής βάζουν μέχρι και 30 κιλά γλυκάνισο ανα καζανιά...) με αποτέλεσμα να είναι απόσταγμα γλυκάνισου με άρωμα στέμφυλων αντι το ανάποδο... Αυτό που θέλω να πω είναι πως το τσίπουρο με γλυκάνισο ενδείκνυται για ... απατεωνιές. ( Να μην μιλήσω για ξινισμένα ή σάπια σταφύλια...)

5) Στην απόσταξη δεν αφαιρούμε μόνο τα κεφάλια (τα πρωτόρακα, τα πρώτα αποστάγματα δλδ) αλλά και τις ουρές (δηλαδή τα τελειώματα). Τα ξεχωρίζουμε με το γραδόμετρο κατά την διαδικασία της πρώτης απόσταξης. Τα πρώτα περιέχουν μεθανόλη και τα τελευταία ανωτέρες αλκοόλες (προπανόλη, βουτανόλη). Κάποιοι τα κρατάνε και προσθέτουν στην επόμενη παρτίδα στέμφυλα για να αρχίσει πιο γρήγορα ο βρασμός (εγώ απλώς τα πετάω και κρατάω τα μεσαία αποστάγματα, δηλαδή τις καρδιές)


Αυτά...

Ένας οινο-τσιπουροπαραγωγός και μελισσοκόμος από χόμπι.Κ εσενα ποιος σε ορισε διαφωτιστη των αλλων? το χομπυ σου?
1ον! Εχω καζανι τσουκαλι, κυλινδρο οπως ειπες που δεν πεφτει μεσα τσαμπι για ευκολια. Απορογοση γινεται στο σπασιμο-πατημα και δεν πιανει καθολου, τι ειναι αυτα που λες? Οποιος παραγωγος σημερα δεν κανει διαχωρισμο κατα τ πατημα τ σταφυλιων απλα.. παιδευεται. Επισης να σου πω οτι ειναι ΑΥΣΤΗΡΑ καθορισμενο τ σχημα, τ υλικο κ η χωρητικοτητα τοιυ καζανιου (τωρα ειναι σφραγισμενο απ τ τελωνειο κ θα ξεσφραγιστει λιγο πριν δοθουν αδειες). Ποιος σου ειπε οτι πιανει τ καζανι απ αυτο τ λογο εσενα? Ψεματα ειναι.
2ον! Επικρατησε ο χαλκος λογω καλης θερμοπερατοτητας (καλος αγωγος) κ επειδη ειναι μεταλο ελατο και ολκιμο και δουλευοταν ευκολα. Πιστευεις οτι ειχαν τροπο να φτιαξουν ανοξειδωτα καποπε?
3ον! Ποιος σου δινει τ δικαιωμα εσενα ΑΝΩΝΥΜΕ να ονοματιζεις εταιριες! Αυτη λεει κανει καλο τσιπουρο κ η αλλη οχι! Τον εαυτον σου τον ανωνυμο εκθετεις κ το φορουμ..
4ον! Τσιπουρο λεμε τ αποσταξη απο τσιπουρα, πατημενα- ζυμωμενα σταφυλια δηλαδη τα λεμε τσιπουρα οκ! Αν ειναι σκετα στ καζανι τοτε τα λεμε ρακι-γραπα-τσικουδια αν εχουν γκυκανισο τ λεμε ΟΥΖΟ αλλο ποτο ειναι το ουζο κ αλλο το ρακι αλλα κ τα 2 παραδοσιακα ειναι απο ΤΣΙΠΟΥΡΑ. Εγω ειμαι μικρασιατης κ ξερω το ουζο απο παραδοση και τ πινω με νερο ( κ οχι με παγο η σκετο οπως πολλοι ΝΕΟασχετομερακληδες που τ πινουν σκετο αλλα την ρετσινα τους με κοκα κολα αχχ!) Φιλιππιδη Στελιο με λενε ελα κ παρε απ οπου θες, νταμιτζανα-δεξαμενη-οπου βρεις ουζο πιες 1 πενταρα κ οταν ξυπνησεις θα δεις τ θα πει γνησιο. Αν δεν σ αρεσουν οσα λεω κ μου απαντησεις να τ κανεις σοβαρα κ επωνυμα (εστω κ σε προσωπικο μηνυμα) 30 κιλα γλυκανισος στ καζανια δεν εχει μπει ποτε πουθενα Σ ΟΛΗ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ Τ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ! 3 σου ΕΙΠΑΝΕ οχι 30!! Αν ειναι δυνατον να τ λες αυτα..
Το ουζο ειναι ουζο! Ειναι σχεδον χαρακτηρισμενο εθνικο μας ποτο κ η διαφορα του ειναι στ γλυκανισο, η γραπα (τ χωρις γκυκανισο δηλαδη) ειναι σ ολες τ χωρες τ κοσμου που εχουν σταφυλια! Σταματηστε αθελα σας μερικοι να παιζεται το παιχνιδι αγνωστων συμφεροντων!

andreas42
08-05-11, 04:17
Μπράβο σου! Είσαι πολύ ωραίος. Τι καλύτερο από τους καρπούς που μας δίνει η φύση;

Thinker
08-05-11, 22:35
Κ εσενα ποιος σε ορισε διαφωτιστη των αλλων? το χομπυ σου?
1ον! Εχω καζανι τσουκαλι, κυλινδρο οπως ειπες που δεν πεφτει μεσα τσαμπι για ευκολια. Απορογοση γινεται στο σπασιμο-πατημα και δεν πιανει καθολου, τι ειναι αυτα που λες? Οποιος παραγωγος σημερα δεν κανει διαχωρισμο κατα τ πατημα τ σταφυλιων απλα.. παιδευεται. Επισης να σου πω οτι ειναι ΑΥΣΤΗΡΑ καθορισμενο τ σχημα, τ υλικο κ η χωρητικοτητα τοιυ καζανιου (τωρα ειναι σφραγισμενο απ τ τελωνειο κ θα ξεσφραγιστει λιγο πριν δοθουν αδειες). Ποιος σου ειπε οτι πιανει τ καζανι απ αυτο τ λογο εσενα? Ψεματα ειναι.
2ον! Επικρατησε ο χαλκος λογω καλης θερμοπερατοτητας (καλος αγωγος) κ επειδη ειναι μεταλο ελατο και ολκιμο και δουλευοταν ευκολα. Πιστευεις οτι ειχαν τροπο να φτιαξουν ανοξειδωτα καποπε?
3ον! Ποιος σου δινει τ δικαιωμα εσενα ΑΝΩΝΥΜΕ να ονοματιζεις εταιριες! Αυτη λεει κανει καλο τσιπουρο κ η αλλη οχι! Τον εαυτον σου τον ανωνυμο εκθετεις κ το φορουμ..
4ον! Τσιπουρο λεμε τ αποσταξη απο τσιπουρα, πατημενα- ζυμωμενα σταφυλια δηλαδη τα λεμε τσιπουρα οκ! Αν ειναι σκετα στ καζανι τοτε τα λεμε ρακι-γραπα-τσικουδια αν εχουν γκυκανισο τ λεμε ΟΥΖΟ αλλο ποτο ειναι το ουζο κ αλλο το ρακι αλλα κ τα 2 παραδοσιακα ειναι απο ΤΣΙΠΟΥΡΑ. Εγω ειμαι μικρασιατης κ ξερω το ουζο απο παραδοση και τ πινω με νερο ( κ οχι με παγο η σκετο οπως πολλοι ΝΕΟασχετομερακληδες που τ πινουν σκετο αλλα την ρετσινα τους με κοκα κολα αχχ!) Φιλιππιδη Στελιο με λενε ελα κ παρε απ οπου θες, νταμιτζανα-δεξαμενη-οπου βρεις ουζο πιες 1 πενταρα κ οταν ξυπνησεις θα δεις τ θα πει γνησιο. Αν δεν σ αρεσουν οσα λεω κ μου απαντησεις να τ κανεις σοβαρα κ επωνυμα (εστω κ σε προσωπικο μηνυμα) 30 κιλα γλυκανισος στ καζανια δεν εχει μπει ποτε πουθενα Σ ΟΛΗ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ Τ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ! 3 σου ΕΙΠΑΝΕ οχι 30!! Αν ειναι δυνατον να τ λες αυτα..
Το ουζο ειναι ουζο! Ειναι σχεδον χαρακτηρισμενο εθνικο μας ποτο κ η διαφορα του ειναι στ γλυκανισο, η γραπα (τ χωρις γκυκανισο δηλαδη) ειναι σ ολες τ χωρες τ κοσμου που εχουν σταφυλια! Σταματηστε αθελα σας μερικοι να παιζεται το παιχνιδι αγνωστων συμφεροντων!

Για αρχή να σου πω πως δεν μου αρέσει το ύφος και ο τρόπος γραφής σου. Νομίζω πως μου "επιτίθεσαι". Γιατί; Παρεξηγήθηκες με κάτι που έγραψα; Εγώ έγραψα ξεκάθαρα "φιλικές συμβουλές", δηλαδή συμβουλές που θα έδινα σε κάποιον φίλο μου που θέλει να ακούσει και εάν θέλει να υιοθετήσει. Εσύ είσαι αυτός που το παίζει επαΐων και έχεις απόλυτες απόψεις.

Άντε να "απαντήσω" όμως επειδή έχω κέφια.
1ον. Δεν μας είπες όμως την δική σου άποψη γιατί σε μερικά καζάνια κολλάνε τα στέμφυλα εάν δεν γίνει αποβοστρύχωση... Όσο για το σχήμα εάν είναι αυστηρώς καθορισμένο θα χαρώ να σε ξεναγήσω σε μερικά καζάνια κυλινδρικά. Θα έχει ενδιαφέρον. Ανώνυμα όμως αφού την δόξα πολλοί εμίσησαν.
2ον. Χμμμ... δηλαδή δεν υπήρχαν άλλα μέταλλα ελατά και όλκιμα από τον μεσαίωνα ακόμη περα από τον χαλκό;!;!;!; Πάντως εγώ μίλησα συγκεκριμένα με επιστημονικά στοιχεία ενώ εσύ διατυπώνεις μια άποψη με έντονο ύφος εναντίον μου χωρίς όμως να αντικρούεις αυτό που έγραψα! Το ίδιο υλικό υπερασπιζόμαστε και οι δύο αλλά δεν καταλαβαίνω που θες να καταλήξεις... Δεν ξέρω εάν έχεις ανοξείδωτο άμβυκα 100% αλλά εάν ναι, να ξέρεις πως διατρέχεις κίνδυνο. Όχι απλώς τύφλωσης αλλά θανάτου.
3ον. Η "ανωνυμία" του διαδικτύου μου δίνει πολλά δικαιώματα. Αλλά μου δίνει και ευκαιρείες να μοιραστώ απλόχερα γνώσεις που δεν αποκόμισα με τίμημα, απλά ρωτάς το εξής "κάνετε απόσταξη στεμφύλων ή χρησιμοποιείτε σύγχρονες βιομηχανικές μεθόδους όπως καθαρή αλκοόλη;". 99% θα πάρεις απάντηση με ενθουσιασμό και τάσεις ανάλυσης της διαδικασίας. Εάν παραλείψεις την λέξη "σύγχρονες" τότε θα σε στραβοκοιτάξουν και απάντηση δεν θα πάρεις (και εδώ γλύψιμο θέλει για να εκμαιεύσεις πληροφορίες!). Όσο για το εάν εκτίθεμαι εγώ ανωνύμως άσε με να απολαύσω την ανωνυμία μου. Gια το φόρουμ, ε τι να πω, λιθοβολήστε με δημοσίως στην πλατεία και δημεύστε την περιουσία μου!
4ον. Χμμμ... "επήλθεν σύγχισις".
Τσίπουρα=στέμφυλα=πατημένα σταφύλια χωρίς κοτσάνια. Τσίπουρο=απόσταγμα στεμφύλων διπλής απόσταξης.
Ρακί= όπως το τσίπουρο όμως μονής απόσταξης.
Ούζο = αλκοολούχο ποτό γεωργικής αλκοόλης με έντονο άρωμα γλυκανίσου (ή άλλων παρόμοιων σπόρων όπως π.χ. ο κορίανδρος), όχι απαραίτητα αποσταζόμενο αφού η αλκοόλη μπορεί να αγοραστεί και με ανάδευση ή άλλες χημικές μεθόδους μπορεί να επέλθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Κοινώς το ούζο δεν χρειάζεται απαραίτητα σταφύλια.

edit: στο αρχικό μου μήνυμα εσφαλμένα είπα τσίπουρα τα κοτσανια! Τώρα το πρόσεξα.

Όσο για την καταγωγή εγώ είμαι Θρακιώτης, με Κρητικές ρίζες, η μια γιαγιά μου είναι Ισπανίδα, και η μια προγιαγιά μου είναι Ρωσίδα. Παρ'όλα αυτά δεν θα διαπληκτιστώ γύρω από την παέλια ή το μπόρς. Επειδή ο παππούς σου έφτιαχνε απόσταγμα σταφυλιών με γλυκάνισο και το ονόμαζε ούζο δεν σημαίνει πως είναι και η αποδεκτή ονομασία σήμερα για αυτό το ποτό. Όσο για τα σχόλια για την γευσιγνωσία δεν τα σχολιάζω, απλώς θα σταθώ πως ο καθένας απολαμβάνει το ποτό βάσει του χαρακτήρα του αλλά και της ψυχοσύνθεσής του με τέτοιον τρόπο που τονίζουν την διαφορετικότητά του. Δεν είναι θέμα παράδοσης ή μαγκιάς. Είναι θέμα απόλαυσης.

Για τα 30 κιλά γλυκάνισο λές "3 σου ΕΙΠΑΝΕ οχι 30!! Αν ειναι δυνατον να τ λες αυτα.." Αν και αυτός που άκουσε και είδε είμαι εγώ και όχι εσύ, απλώς απαντώ: Καλάαααααα.....

Για τους ξένους και το εάν είναι η διαφορά στο γλυκάνισο επέτρεψε μου να διαφωνήσω και να υπερασπιστώ την ανάποδή άποψη! Λέω δηλαδή πως οι ξένοι σπάνια αποστάζουν το υπόλλειμα της οινοποιητικής διαδικασίας και πως γνωρίζουν πολύ καλά τα ποτά με άρωμα γλυκανίσου (κυρίως λικέρ). Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ταινία "Γάμος αλά ελληνικά" όπου ο δυστυχής πεθερός Μίλερ (από το μήλο! χαχα) όταν του δίνουν να δοκιμάσει ούζο αναφωνεί αμέσως "anise", μια μικρή ένδειξη πως οι ξένοι ξέρουν και δεν είναι "βάρβαρες μαϊμούδες που κρέμονται από τα δέντρα" (όπως θα έλεγε ο γκας πορτοκάλος).

Φιλικά (για όσους θέλουν τελος πάντων)
Ένας ανώνυμος διαφωτιστής (απευθείας απόγονος του Μοντεσκιέ)

stelios1
09-05-11, 21:16
Τhinker Συγνωμη αλλα ωφειλω να ειμαι καχυποπτος.. Οταν λες 30 κιλα στ καζανια γλυκανισος ειναι τρελο και απαραδεκτο κ κανεις δεν το πιστευει αυτο να εισαι σιγουρος. Να εισαι σιγουρος επισης οτι τ ξερω τ ιστορια αυτη κ ετσι κ αλλιως κ αλλιωτικα γιατι μεγαλωσα με αυτο κ επισης ειναι και 2η δουλεια μου (οσο την αφησουν ακομα να υπαρχει). Εθνικο ποτο ειναι το ΟΥΖΟ κ οχι η γραπα, σ σουπερ μαρκετ θα δεις Ιταλικα μπουκαλια να λενε γραπα αμφιβαλεις οτι οπου υπαρχει αμπελι στ κοσμο υπαρχει και γραπα?? Κοιτα.. ουζο ειναι το ποτο που θιγεις και κανενα δικαιωμα δεν εχεις εσυ να τ κατηγορεις! Μου ειναι δυσκολο δηλαδη λες να βγαζω γραπα αντι για ουζο και γ αυτο κ θιχτηκα? Οσο για το αλλο των ποτοποιων ο παππους μου το ελεγε <της ματσουκας> δηλαδη καθαρη αλκοολη υποτιθεται νομιμη φορολογημενη κτλ με νερο κ αναντολ ανακατεμενη με <ματσουκα> ενα ξυλο δηλαδη, βεργα. Εδω μιλαμε για αποσταξη. Τσιπουρο δηλαδη με γλυκανισο και τσιπουρο χωρις γλυκανησο. Και τ δυο τσιπουρα ειναι θες δεν θες. Τ καζανια τ παραγωγων ειναι αυστηρα καθορισμενα απ τ νομο, δεν εχω δικαιωμα εγω σαν παραγωγος να φτιαξω κατι διαφορετικο οκ. Το ψυγειο ηθελα να κανω ανοξειδωτο και δεν δεχοταν κουβεντα ο κατασκευαστης! Τι προσπαθεις ν πεις? Οτι οταν εμφανισθηκε η αποσταξη εκαναν ερευνες και βρηκαν ως καταλληλοτερο-υγιεινο υλικο τον χαλκο? Στεκεται αυτο? Σε κατσαρολες αλουμινιου γιατι μαγειρευε ο κοσμος μεχρι πριν λιγες δεκαετιες εφ οσον σημερα ξερουμε οτι ειναι βλαβερο? Ναι! Εφτιαχναν τ καζανια με χαλκο κυριως για τ λογους που ειπα.. Αν ειναι υγειηνοτερο χαιρομαι παρα πολυ κ μακαρι να ναι ετσι.
Οπως θες πιες το κ εσυ κ ο καθενας, ολοι μα ολοι οι ηλικιωμενοι 70-80 περιοδο που θυμαμαι καλα (με καρα ερχοταν, εχω ακουσει ιστοριες γ τ Αλβανικο μετωπο εγω ενα σωρο) το επιναν σε μικρα στενα ποτηρακια με νερο, αυτη ειναι η παραδοση εδω των προσφυγων, αλλου οπως Ηπειρο πχ δεν εβαζαν γλυκανισο, αλλα τσιπουρο ειναι κ τ παραγωγικο ουζο! Τ αν καλυπτει κατι αυτο μπορει ειναι η οσμη τ ποικιλιας και ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ αν ξυνισουν πχ ουτε με 100 κιλα δεν καλυπτεται. Ασχετοσυνες ειναι αυτα και τα 30 κιλα υπερβολη ασχετου (εκτος κ αν υπαρχει προθεση, μολις το 2ο μην σου στ φορουμ ειναι αυτο..) αληθεια, ξερεις ποσο κανει το κιλο? Δεν στεκονται αυτα που λες λογικα. Και οφειλω να μαι καχυποπτος (κ να τ φωναξω εδω μεσα) γιατι ονοματισες εταιρειες και ειπες τ μια καλη κ τ αλλη κακη! Ακομα κ να δουλευες στην <καλη>, ανωνυμα δεν επρεπε να τ κανεις αυτο. Δεν ειναι ηθος ουσιας αυτο, αλλα ηθος του στημενου υφους κ τροπων. Μπορεις παντα, να σβησεις τα μηνυματα που σε εκθετουν κ τοτε θα τ κανω κ εγω, μιας κ χαλαμε το ωραιο θεμα. Δεν θα μιλησω ξανα πανω σ αυτο το σημειο, συγνωμη bakmak.

ΑΝΤΙΓΟΝΗ
09-05-11, 21:56
Γειά χαρά σε όλους!Πολύ ωραίο θέμα ανοίξατε εδώ!Μπράβο!
Θα ήθελα να ρωτήσω, με την απόσταξη ελαίων απο βότανα,έχει κάνει κανείς τίποτα;
Υπάρχει καμμιά ιδιαιτερότητα σε αυτό το θέμα;
Ευχαριστώ και πάλι μπράβο!!!

Thinker
10-05-11, 21:23
stelios συγνώμη αλλά εγώ μίλησα για ούζο προς αυτούς που αναφέρθηκαν στο ούζο. Βάσει της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ νομοθεσίας το ούζο φτιάχνεται με δύο μεθόδους:
1) απόσταξη γεωργικής αλκοόλης τουλάχιστον 96% v/v με σπόρους ανίσου (γλυκανίσου δηλαδή), μαράθου ή/και κοριάνδρου και αραίωση του τελικού αποστάγματος με νερό
ή
2) με διαβροχή σπόρων ανίσου (δηλαδή την μέθοδο του εκχυλίσματος, όπως ακριβώς φτιάχνουμε τσάι στο σπίτι).

Πουθενά δεν αναφέρεται ως περιορισμός να είναι απόσταγμα στεμφύλων. Μπορεί να είναι και απο φρούτα ή από σιτάρι ή και πολλά άλλα.


Το τσίπουρο είτε έχει γλυκάνισο είτε όχι ( όπως το λένε μερικοί γράπα) είναι υποχρεωτικά απόσταγμα στεμφύλων. Νομίζω πως συμφωνούμε πως το τσίπουρο (είτε γλυκανίσου είτε γράπα) και το ούζο δεν είναι στην ίδια κατηγορία ποτών.
Αλκοολούχα ποτά με άρωμα γλυκανίσου φτιάχνουν και άλλες χώρες. Χαρακτηριστικά αναφέρω την Αρμενία που φτιάχνουν το όγκι νομίζω (και με γλυκάνισο φτιάχνουν και τυροκαυτερή! μιαμ μιαμ!) και την Γαλλία που φτιάχνει το παστίς (που πέρα από γλυκάνισο έχει και γλυκόριζα). Σαν μυρωδιά είναι διαδεδομένη στο εξωτερικό ο γλυκάνισος και όχι μόνο χάρη στο ούζο. Απλώς το ούζο είναι το φθηνότερο.

Άλλη μια λεπτομέρεια που θυμήθηκα: το τσίπουρο είναι ποτό που ωριμάζει!! Όπως ακριβώς το κρασί! Με την πάροδο του χρόνου "κάθεται"! Η αραίωση του αποστάγματος πρέπει να γίνει σε τουλάχιστον δύο στάδιο, με την πρώτη να γίνεται τουλάχιστον 2 μήνες μετά την απόσταξη και τις υπόλοιπες με διαφορά τουλάχιστον 3 μηνών. Όλα αυτά οδηγούν σε συμπέρασμα πως το καλό τσίπουρο είναι το περυσινό! Και φυσικά αραίωση δεν κάνουμε ποτέ με νερό της βρύσης επειδή περιέχει χλώριο το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε αντίδραση με συστατικά του τσίπουρου και να δημιουργηθεί ένα καφέ εναιώρημα (μια καφετιά γλίτσα που είναι μέσα στο τσίπουρο). Δεν χρησιμοποιούμε απιονισμένο νερό αφού δεν μας παρέχει τίποτα. Είτε από εγγυημένα καθαρή πηγή (στέλνετε δείγμα στο χημείο του κράτους) είτε χρησιμοποιείτε εμφιαλωμένο. Εγώ χρησιμοποιώ νερό Κορπή (ελπίζω να μην μου πεις πως δουλεύω και για την Κορπή τώρα και πως θα βρει τον μπελά του το φόρουμ από την Αύρα ή το Ζαγόρι επειδή τα λέω "κακά" ! ) επειδή μετά από μετρήσεις γνωστού μου βρήκε πως έχει τα χαμηλότερα ποσοστά χλωρίου από όλα τα εμφιαλωμένα νερά. Αυτές οι τιμές όμως στα εμφιαλωμένα αλλάζουν από παρτίδα σε παρτίδα και απο εποχή σε εποχή. Μια καλή τεχνική είναι να αφήσουμε το νερο εκτεθειμένο στον αέρα (σε μια κατσαρόλα χωρίς καπάκι δηλαδή) για 48 ώρες τουλάχιστον ώστε να εξατμιστεί αρκετή ποσότητα χλωρίου.

Φιλικά.

Thinker
10-05-11, 21:31
Αντιγόνη τα βότανα και τα φυτά είτε τα αποστάζουμε κατευθείαν με λίγο νερό είτε φτιάχνουν αφέψημα λαδιού (τζοτζόμπα ή ελαιόλαδο) με αποξηραμένα φυτά και αποστάζουν το λάδι. Δεν έχω ασχοληθεί με την διαδικασία!

ΑΝΤΙΓΟΝΗ
10-05-11, 21:41
Πώς τα αποσταζουμε με νερό;Βραζουμε δλδ ;Και αψέφημα;Βράζω νερό και αφήνω μέσα το βοτανο;Και πως καταλήγουμε σε λάδι;

ΑΝΤΙΓΟΝΗ
10-05-11, 22:03
Μπορείς να εξηγήσεις πως αποστάζουμε τα φυτά με νερό;Και αψέφημα ξέρω ότι βράζεις νερό και αφήνεις το φυτό μέσα.Πώς καταλήγουμε στο λάδι;

Thinker
10-05-11, 22:15
Με το νερό εάν επιπλέουν τα φυτά μπορείς να τα βάλεις να επιπλέουν και να κάνεις απόσταξη. Εάν δεν έχεις μεγάλη ποσότητα το κρεμάς μέσα σε ένα τούλι από μπομπονιέρα πάνω από το νερο που βράζει (μέσα στον ατμό δηλαδή) και μαζεύεις το απόσταγμα (κανεις απόσταξη με τον ατμό δηλαδή).

Για την μέθοδο με το λάδι πρέπει πρώτα να αποξηράνεις το φυτό γύρω στις 2 εβδομάδες, μετά να βάλεις το αποξηραμένο φυτό μέσα σε ελαιόλαδο και να το αφήσεις να το χτυπάει ο ήλιος για 15 μέρες. Μετά απόσταξη στο λάδι.

ΔΕΝ το έχω δοκιμάσει. Απλά σου λέω τι έχω διαβάσει. Εάν το δοκιμάσεις πες μου, ακούγεται ενδιαφέρον!

ΑΝΤΙΓΟΝΗ
10-05-11, 22:33
Έχω κάνει το δευτερο αλλά δεν αποξήρανα το φυτό και ίσως για αυτό να μην είχε 100/ επιτυχία.Έφτιαξα κουνουπέλαιο απο λεμονόχορτοΈκανε δουλειά !Θα προσπαθήσω με λεβάντα σε λίγο που θα μαζέψω!

kostas p
15-05-11, 15:50
:bananadan Μεγάλη επιτυχία !!!!
Έβγαλα απόσταγμα απο μούσμουλα και είναι το κάτι άλλο... Απίθανη γεύση και άρωμα.
Το έβγαλα δοκιμαστικά αυτοσχεδιάζοντας και σε μικρή ποσότητα...
Περισσότερα σε όποιον ενδιαφέρεται...

Μπορώ να εχω καποιες πληροφορίες σχετικά με την παραγωγή τσίπουρου απο μούσμουλα ??
Ευχαριστώ

bakmak
16-05-11, 09:30
Τhinker Συγνωμη αλλα ωφειλω να ειμαι καχυποπτος.. Οταν λες 30 κιλα στ καζανια γλυκανισος ειναι τρελο και απαραδεκτο κ κανεις δεν το πιστευει αυτο να εισαι σιγουρος. Να εισαι σιγουρος επισης οτι τ ξερω τ ιστορια αυτη κ ετσι κ αλλιως κ αλλιωτικα γιατι μεγαλωσα με αυτο κ επισης ειναι και 2η δουλεια μου (οσο την αφησουν ακομα να υπαρχει). Εθνικο ποτο ειναι το ΟΥΖΟ κ οχι η γραπα, σ σουπερ μαρκετ θα δεις Ιταλικα μπουκαλια να λενε γραπα αμφιβαλεις οτι οπου υπαρχει αμπελι στ κοσμο υπαρχει και γραπα?? Κοιτα.. ουζο ειναι το ποτο που θιγεις και κανενα δικαιωμα δεν εχεις εσυ να τ κατηγορεις! Μου ειναι δυσκολο δηλαδη λες να βγαζω γραπα αντι για ουζο και γ αυτο κ θιχτηκα? Οσο για το αλλο των ποτοποιων ο παππους μου το ελεγε <της ματσουκας> δηλαδη καθαρη αλκοολη υποτιθεται νομιμη φορολογημενη κτλ με νερο κ αναντολ ανακατεμενη με <ματσουκα> ενα ξυλο δηλαδη, βεργα. Εδω μιλαμε για αποσταξη. Τσιπουρο δηλαδη με γλυκανισο και τσιπουρο χωρις γλυκανησο. Και τ δυο τσιπουρα ειναι θες δεν θες. Τ καζανια τ παραγωγων ειναι αυστηρα καθορισμενα απ τ νομο, δεν εχω δικαιωμα εγω σαν παραγωγος να φτιαξω κατι διαφορετικο οκ. Το ψυγειο ηθελα να κανω ανοξειδωτο και δεν δεχοταν κουβεντα ο κατασκευαστης! Τι προσπαθεις ν πεις? Οτι οταν εμφανισθηκε η αποσταξη εκαναν ερευνες και βρηκαν ως καταλληλοτερο-υγιεινο υλικο τον χαλκο? Στεκεται αυτο? Σε κατσαρολες αλουμινιου γιατι μαγειρευε ο κοσμος μεχρι πριν λιγες δεκαετιες εφ οσον σημερα ξερουμε οτι ειναι βλαβερο? Ναι! Εφτιαχναν τ καζανια με χαλκο κυριως για τ λογους που ειπα.. Αν ειναι υγειηνοτερο χαιρομαι παρα πολυ κ μακαρι να ναι ετσι.
Οπως θες πιες το κ εσυ κ ο καθενας, ολοι μα ολοι οι ηλικιωμενοι 70-80 περιοδο που θυμαμαι καλα (με καρα ερχοταν, εχω ακουσει ιστοριες γ τ Αλβανικο μετωπο εγω ενα σωρο) το επιναν σε μικρα στενα ποτηρακια με νερο, αυτη ειναι η παραδοση εδω των προσφυγων, αλλου οπως Ηπειρο πχ δεν εβαζαν γλυκανισο, αλλα τσιπουρο ειναι κ τ παραγωγικο ουζο! Τ αν καλυπτει κατι αυτο μπορει ειναι η οσμη τ ποικιλιας και ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ αν ξυνισουν πχ ουτε με 100 κιλα δεν καλυπτεται. Ασχετοσυνες ειναι αυτα και τα 30 κιλα υπερβολη ασχετου (εκτος κ αν υπαρχει προθεση, μολις το 2ο μην σου στ φορουμ ειναι αυτο..) αληθεια, ξερεις ποσο κανει το κιλο? Δεν στεκονται αυτα που λες λογικα. Και οφειλω να μαι καχυποπτος (κ να τ φωναξω εδω μεσα) γιατι ονοματισες εταιρειες και ειπες τ μια καλη κ τ αλλη κακη! Ακομα κ να δουλευες στην <καλη>, ανωνυμα δεν επρεπε να τ κανεις αυτο. Δεν ειναι ηθος ουσιας αυτο, αλλα ηθος του στημενου υφους κ τροπων. Μπορεις παντα, να σβησεις τα μηνυματα που σε εκθετουν κ τοτε θα τ κανω κ εγω, μιας κ χαλαμε το ωραιο θεμα. Δεν θα μιλησω ξανα πανω σ αυτο το σημειο, συγνωμη bakmak.Καλημέρα σε όλους και όλες.
Καλό είναι να ακούμε και σεβόμαστε την άποψη του άλλου και ας διαφωνούμε.
Όταν θεωρούμε οτι κάποιος παρεκτρέπεται, καλό είναι να μή το συνεχίζουμε, αλλά να το παραβλέπουμε, τουλάχιστον εδώ που επικονωνούμε για συγκεκριμένους λόγους και δέν έχουμε τίποτε το προσωπικό.
Εδώ κολάει το "ρίχνουμε λίγο νερό στο κρασί μας .... Άς μή δώσουμε συνέχεια σε αντεγκλίσεις....

Εύχομαι καλή και επικοδομητική συνέχεια......

bakmak
16-05-11, 09:45
Μπορώ να εχω καποιες πληροφορίες σχετικά με την παραγωγή τσίπουρου απο μούσμουλα ??
Ευχαριστώ

Καλημέρα φίλε μου.
Και για τα μούσμουλα, ισχύει οτι ισχύει για τα υπόλοιπα φρούτα (δές προηγούμενη αναλυτική αναφορά μου).
Ίσως τα μούσμουλα να μή χρειάζοναται προσθήκη ενζύμων (εγώ για καλό και για κακό είχα βάλει). Κάτι μου λέει ότι υπάρχουν ένζυμα στη φλούδα τους, όπως και στα σταφύλια.
Άν έχεις συγκεκριμένες απορίες ή επεξηγήσεις, ευχαρίστως....
Άν προχωρήσεις στην ζύμωση - απόσταξη, θα σε παρακαλούσα να δημοσιεύσεις το αποτέλεσμα και τη διαδικασία.
Καλή επιτυχία....

bakmak
16-05-11, 10:19
Μπορείς να εξηγήσεις πως αποστάζουμε τα φυτά με νερό;Και αψέφημα ξέρω ότι βράζεις νερό και αφήνεις το φυτό μέσα.Πώς καταλήγουμε στο λάδι;

Καλημέρα ΑΝΤΙΓΟΝΗ.
Θα μοιραστώ και εγώ τις γνώσεις (από πληροφορίες) και τις σκέψεις μου γύρω απο τις απορίες σου.
1ο: Η απόσταξη για την παραγωγή ελαίων, έχει την ίδια φιλοσοφία με κάθε άλλη απόσταξη (Μετατροπή του υγρού σε αέριο, με την θερμότητα και στη συνέχεια υγροποίηση με τη μέθοδο της ψύξης).
2ο: Ο ατμός που παράγεται κατά τον βρασμό ουσιών που περιέχουν έλαια, περιέχουν εκτός απο το έλαιο και νερό.
3ο: Κατά την ψύξη του ατμού παράγεται υγρό που περιέχει μικρή ποσότητα σε έλαια και πολύ νερό.
4ο: Άρα στο δοχείο συλογής του αποστάγματος έχουμε πάνω πάνω τα έλαια (ελαφρύτερα απο το νερό) και παρακάτω το νερό.
5ο: Για να διαχωρίσουμε το μίγμα, αφαιρούμε τα έλαια που είναι πάνω και αυτό που μένει είναι νερό με μικρή ποσότητα ελαίων ή αλοιώς ανθόνερο.

Πρέπει να πώ ότι, επαγγελματικά, για την ατμοποίηση χρησιμοποιούν δύο καζάνια. Το ένα για την παραγωγή ατμού από νερό, ο οποίος διοχετεύεται με πίεση στο δεύτερο καζάνι που βρίσκονται τα αποξηραμένα φυτά.
Ο ατμός, λόγω υψηλής θερμοκρασίας, παρασύρει και τα έλαια που περιέχουν τα αποξηραμένα φυτά και τη συνέχεια γίνεται η υγροποίησή του με ψύξη. Για τον διαχωρισμό χρησιμοποιούν διαχωριστήρες.

Ερασιτεχνικά, σκέφτομαι να κάνω τα παρακάτω:
1- Να χρησιμοποιήσω και μιά 2η χύτρα για παραγωγή ατμού και μέσω βάνας και σωλήνα να τον διοχετεύω στην 1η χύτρα όπου θα έχω τοποθετήσει τα αποξηραμένα φυτά. Στη συνέχεια να πάρω απο το απόσταγμα τα έλαια, που βρίσκονται πάνω - πάνω, με σύριγγα ή
2- Να τοποθετήσω τα αποξηραμένα φυτά μέσα σε ένα μεταλικό τρυπητό σουρωτήρι με πόδια ί πέλμα (όπως αυτό για τα μακαρόνια) το οποίο θα τοποθετήσω μέσα στη χύτρα. Στη χύτρα θα έχω βάλει νερό μέχρι το σημείο που νά μήν ακουμπάνε τα αποξηραμένα φυτά.
Πρέπει να προσθέσω και μία βάνα στο σωλήνα που φεύγει ο ατμός, έτσι ώστε να ανοίγω ελεγχόμενα την έξοδο του ατμού. Θα κλείσω τη χύτρα, θα ανάψω τη φωτιά και μόλις βράσει και αυξηθεί η πίεση ****, θα ανοίξω τη βάνα και ούτω καθεξής.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Μή το δοκιμάσετε άν δεν είστε γνώστης.Κίνδυνος έκρηξης της χύτρας !!!!! άν αυξηθεί πολύ η πίεση. Άρα πρέπει ή να υπάρχει και η γνωστή βαλβίδα που έχουν όλες οι χύτρες, ή να προσθέσουμε βαλβίδα εκτόνωσης και πιεσόμετρο.
ΔΕΝ το έχω δοκιμάσει αλλά κάπως έτσι το σκέφτομαι. Περιμένω και τις όποιες άλλες σκέψεις και σχόλια !

nikos_a
18-05-11, 22:02
Φιλε μου σε χαιρετω! Θελω μονο να ρωτησω, αν αγορασω χαλκινο αποστακτηρα, τι να προσεξω? Ψαχνω μεσω διαδικτυου εδω και πολυ καιρο γιατι ενδιαφερομαι να αγορασω καζανι χαλκινο για δικη μου χρηση. Τι να προσεξω γιατι για φαινομενικα ιδια προιοντα οι τιμες ποικιλουν με μεγαλες διαφορες.

Σε ευχαριστω εκ των προτερων. Νικος

Thinker
20-05-11, 21:11
Για τι μέγεθος αποστακτήρα μιλάς;;; Να ξέρεις πως κανονικά χρειάζεται άδεια για να εγκαταστήσεις αποστακτήρα ακόμη και για προσωπική χρήση. Εάν τολμήσεις να λειτουργήσεις στα όρια της νομιμότητας είναι δικό σου το θέμα :)

Πάντως όπως είπε πιο πάνω κι ο άλλος φίλος καλύτερα το ψυγείο να είναι ατσάλινο, εάν έχεις μεγάλες ποσότητες να αποστάξεις καλό είναι να σκεφτείς πως χρειάζεται ένα οίκημα που θα διαμορφώσεις κατάλληλα ώστε να μην κουράζεσαι με χειρωνακτική εργασία αλλά να εγκαταστήσεις αντλία για την εισαγωγή στεμφύλων και να φτιάξεις σύστημα σωληνώσεων για άμεσο άδειασμα (χωρίς φτυάρισμα όπως κάνουν σε μερικά παλιά)

Φυσικά να πας στο μαγαζί και να δεις από κοντά την δουλειά που κάνει και να δεις οι συναρμογές των φύλλων να είναι με πτυχώσεις (με διπλώματα) και όχι με κολλήσεις. Πρέπει να κρίνεις γενικά την εγκατάσταση, όχι μόνο τον αποστακτήρα.

ΑΝΤΙΓΟΝΗ
22-05-11, 00:24
Εχαριστώ για τις πληροφορίες.Μου φαίνεται δύσκολο τελικα αυτό το εγχείρημα.Ενημέρωσε πάντως αν προβείς σε αυτό!

nikos_a
23-05-11, 20:59
Σε ευχαριστω πολυ! Παντως ενδιαφερομαι για ενα μικρο χωρητικοτητας περιπου 20l(μουστου,τσιπουρα) ετσι κι αλλιως κανω δικο μου κρασι και απο δικα μου και αγοραστα σταφυλια και εχω καποιο χωρο που με βολευει.Οσον αφορα τις πτυχώσεις που λες, αυτο σημαινει οτι δεν θα ειναι απολυτως κολημενα, δεν θα εχει διαρροες απο εκει? Περιμενω απαντηση.

stelios1
24-05-11, 20:39
Σε ευχαριστω πολυ! Παντως ενδιαφερομαι για ενα μικρο χωρητικοτητας περιπου 20l(μουστου,τσιπουρα) ετσι κι αλλιως κανω δικο μου κρασι και απο δικα μου και αγοραστα σταφυλια και εχω καποιο χωρο που με βολευει.Οσον αφορα τις πτυχώσεις που λες, αυτο σημαινει οτι δεν θα ειναι απολυτως κολημενα, δεν θα εχει διαρροες απο εκει? Περιμενω απαντηση.


Μην τον ακους και ασχετος ειναι και καθολου τυχαιος εδω. Ολοι μαγειρευαν παλια σε αλουμινιου κατσαρολες (πολυ κακο ναι) και σε γανωμενες (καλαι) αλλα οι καρκινοι στ δικες μας γενιες κανουν θραυση κ οχι τοτε! Κανενας δεν τυφλωθηκε κ κανενας δεν πεθανε τοτε απο τσιπουρο κ ας ειχε μεσα και τα κοτσανια, απο ραντισματα και λιπασματα να φοβαστε! Προσεξε δηλαδη τι σταφυλια αγοραζεις για να συμπληρωσεις κ μην ανησυχεις για τιποτα αλλο. Κοτσανες λεει! Ανωνυμα ο ιδιος αναφερε μαρκες (αυτη καλη η αλλη κακη) και οτι βαζουν εως κ 30 κιλα στην καζανια γλυκανισο κ ενα σωρο παρομοια που το καθ ενα σηκωνει ατελειωτη συζητηση, η ασχετοσυνη της απολυτης ασχετιλας! Πιο ακιβα απ τα σταφυλια θα κοστισει ο γλυκανισος! Οσο γ αυτο που σε ανησυχησε ο αχετος φωστηρας μαθε φιλε μου οτι κολλανε πλεον τον χαλκο με χαλκο το αλουμινιο με αλουμινιο το ανοξειδωτο με ανοξειδωτο κτλ. Απο εδω φαινεται η ασχετιλα και η αγνοια, παρ ολ αυτα διαβασε.. ακουσε.. πιστεψε.. θεωρησε καλο να μεταφερει τ γνωσεις του... φιλοτιμος κυριος! Πριν μια δεκαετια καναμε το καζανι καινουριο λογω φθορας και οι κολησεις πλεον ηταν με χαλκο χωρις να ξερουμε τιποτα, απλα το προσεξαμε οταν το στηναμε. Αυτα που λεω ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΕΤΣΙ. Με αποδειξεις αρκει να μην αποδεικνυω τα αυτονοητα σε κανενα φαντασμα..

Thinker
26-05-11, 21:23
Φίλε νίκο, οι κολλήσεις στα χάλκινα γίνονται με συσκευές κόλλησης ενώ οι αναδιπλώσεις με πρέσσα, κάποιες φορές και με σφυρηλατηση.

Με την κόλληση γίνεται και κάτι περίεργο, μερικές φορές χρησιμοποιούν σύγχρονες μεθόδους (π.χ. Tig) ή μεθόδους φλόγας (π.χ. μπρουντζοκόλληση με φλόγιστρο ασετιλίνης) και δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για το εαν έγιναν κολλήσεις με χάλκινο σύρμα + φλόγιστρο. Σαν μέθοδος κατασκευής η κόλληση είναι φθηνότερη. Παρ'ολα αυτά εάν γίνει σωστή δουλειά είναι εξίσου αξιόπιστη με την σφυρηλάτηση-πρεσσάρισμα.

Για τα 20 λίτρα που λες και λαμβάνοντας το πνεύμα του μηνύματός σου θα σου πρότεινα να κοιτάξεις κάποιον αποστακτήρα με υγραέριο αφού θα σου κάνει την ζωή πολύ ευκολότερη από έναν με ξύλα. Ειδικά σε ένα ( λέω εγώ τώρα...) υπόγειο με έναν σχετικά καλό εξαερισμό θα είσαι λογικά ΟΚ. Επίσης θα έχεις το πλεονέκτημα της εύκολης μετακίνησης εάν χρειαστεί.

Να ξέρεις επίσης πως στην τιμή παίζει ρόλο και η ποσότητα χαλκού που θα χρησιμοποιηθεί αφού είναι ένα ακριβό μέταλλο και χοντρά φύλλα = χοντρά λεφτά.

Φιλικά,
ένας άσχετος φωστήρας

nikos_a
27-05-11, 17:25
Φιλε μου σε ευχαριστω πολυ για ολες τις πληροφοριες. Οσο για το χωρο ειναι ισογειο με αυλη (που ειναι καλυτερα μεσα η εξω?). Το ξερω οτι ζηταω πολλα, οσο για το παχος του μεταλλου υπαρχει καποιο ελαχιστο οριο και οσο για τις κολλησεις υπαρχει καποιος τροπος να τις ελεγξω αν ειναι σωστες η οχι? Α , και κατι αλλο, το ψυγειο δεν παιζει ρολο να ειναι χαλκινο(αφου ετσι κι αλλιως το αποσταγμα δεν εχει επαφη με το νερο)?

Φιλικα ενας αλλος ασχετος

nikos_a
27-05-11, 18:15
Φίλε μου και βέβαια μπορείς παράγεις αλκοολούχο απόσταγμα απο μήλα και οποιοδήποτε άλλο φρούτο (όσο πιό γλυκό φρούτο τόσο το καλύτερο).
Διάβασε προηγούμενες αναφορές και θα καταλάβεις. Αυτό που πρέπει να κάνεις με τα μήλα έιναι να τα κάνεις χυμό ή πολτό ή όσο γίνεται λιωμένα και στη συνέχεια να ακολουθήσεις τη διαδικασία της ζύμωσης και απόσταξης, που έχει αναφερθεί.
Άν χρειαστείς περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινήσεις, μπορείς να επανέλθεις.

Γεια σου , εχεις κανει αποσταξη αλλων φρουτων? Κατι αλλο, για αιθερια ελαια που θα βρω πληροφοριες?
Περιμενω απαντηση

bakmak
31-05-11, 08:05
Γεια σου , εχεις κανει αποσταξη αλλων φρουτων? Κατι αλλο, για αιθερια ελαια που θα βρω πληροφοριες?
Περιμενω απαντηση

Καλημέρα.
Έχω ήδη ζυμώσει κ αποστάξει χυμούς απο διάφορα φρούτα και άμυλα (Μούσμουλα, φραγκόσυκα, κούμαρα, καρπούζι, πορτοκάλι, λωτό, πατάτα, κριθάρι...). Αναλυτικές πληροφορίες, γιά ζύμωση και απόσταξη φρούτων, έχω αναφέρει σε προηγούμενη αναφορά μου. Τά άμυλα θέλουν μιά διαφορετική διαδικασία ζύμωσης (Αμυλο σέ ζάχαρ & Ζάχαρα σε αλκοόλ).
Το ΠΣΚ μάζεψα μούρα και ήδη προχωρώ στη ζύμωση.
Για την απόσταξη αιθέριων ελαίων, έχω αναφέρει ότι έχω μάθει και τις σκέψεις μου για την εφαρμογή στην πράξη ερασιτεχνικά. Δέν έχω ακόμη δοκιμάσει. Όταν δοκιμάσω θα μετεφέρω τις εμπειρίες - αποτελέσματα.
Νά είστε όλοι καλά....

Thinker
02-06-11, 20:19
Καλημέρα.
Έχω ήδη ζυμώσει κ αποστάξει χυμούς απο διάφορα φρούτα και άμυλα (Μούσμουλα, φραγκόσυκα, κούμαρα, καρπούζι, πορτοκάλι, λωτό, πατάτα, κριθάρι...). Αναλυτικές πληροφορίες, γιά ζύμωση και απόσταξη φρούτων, έχω αναφέρει σε προηγούμενη αναφορά μου. Τά άμυλα θέλουν μιά διαφορετική διαδικασία ζύμωσης (Αμυλο σέ ζάχαρ & Ζάχαρα σε αλκοόλ).
Το ΠΣΚ μάζεψα μούρα και ήδη προχωρώ στη ζύμωση.
Για την απόσταξη αιθέριων ελαίων, έχω αναφέρει ότι έχω μάθει και τις σκέψεις μου για την εφαρμογή στην πράξη ερασιτεχνικά. Δέν έχω ακόμη δοκιμάσει. Όταν δοκιμάσω θα μετεφέρω τις εμπειρίες - αποτελέσματα.
Νά είστε όλοι καλά....

Πολύ ωραία!! Σας ζηλευω που έχετε το θάρρος και την υπομονή για μια τέτοια διαδικασία!!! Bakmak περιμένουμε τα αποτελέσματά σου!

offtopic: μιλάς τούρκικα; bakmak σημαίνει "βλέπειν" στα τούρκικα!

nikos_a
02-06-11, 21:04
Γεια σας και παλι και απο εμενα καλη επιτυχια, παντως προσοχη στις λεπτομερειες γιατι μου εδωσε ενας φιλος ουγγρος 1 μπουκαλι Ουγγρικη ΣΠΙΤΙΚΗ palinka (ετσι λενε την ρακι στην Ουγγαρια) απο αναμικτα φρουτα, η οποια τελικα κανει μονο για εντριβες (σκετο δηλητηριο).Οσα τηλεφωνα εχω κανει σε κατασκευαστες χαλκινων αποστακτηρων μεχρι τωρα ολοι χρησιμοποιουν την ARGON - TIC ως μεθοδο συγκολλησης. Συνεχιστε τις ανταλλαγες πληροφοριων, ειναι πολυ χρησιμες.

bakmak
03-06-11, 11:46
Γεια σας και παλι και απο εμενα καλη επιτυχια, παντως προσοχη στις λεπτομερειες γιατι μου εδωσε ενας φιλος ουγγρος 1 μπουκαλι Ουγγρικη ΣΠΙΤΙΚΗ palinka (ετσι λενε την ρακι στην Ουγγαρια) απο αναμικτα φρουτα, η οποια τελικα κανει μονο για εντριβες (σκετο δηλητηριο).Οσα τηλεφωνα εχω κανει σε κατασκευαστες χαλκινων αποστακτηρων μεχρι τωρα ολοι χρησιμοποιουν την ARGON - TIC ως μεθοδο συγκολλησης. Συνεχιστε τις ανταλλαγες πληροφοριων, ειναι πολυ χρησιμες.

Ευχαριστώ για την συνεισφορά σου στις πληροφορίες.
Πάντως, εγώ κ η παρέα μου, έχουμε καταναλώσει αρκετή ποσότητα απο τα αποστάγματα φρούτων και καμμία μα καμμία ενόχληση ή πονοκέρφαλο.
Επαναλαμβάνω ότι αυτό που δέν κάνει και είναι για εντριβές, είναι το ξυλόπνευμα που περιέχεται κυρίως στα κοτσάνια (ξυλώδη).
Καλημέρα σε όλους....

bakmak
03-06-11, 11:49
Πολύ ωραία!! Σας ζηλευω που έχετε το θάρρος και την υπομονή για μια τέτοια διαδικασία!!! Bakmak περιμένουμε τα αποτελέσματά σου!

offtopic: μιλάς τούρκικα; bakmak σημαίνει "βλέπειν" στα τούρκικα!

Καλημέρα.
Σάν διδικασία δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Τα μούρα άρχισαν σιγά - σιγά να ζυμώνωνται (Φέεεετα.....), χωρίς προσθήκη ενζύμων και εκτιμώ ότι θα είναι έτοιμος ο χυμός σε 1 περίπου μήνα.

nikos_a
14-06-11, 12:19
Καλημέρα.
Σάν διδικασία δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Τα μούρα άρχισαν σιγά - σιγά να ζυμώνωνται (Φέεεετα.....), χωρίς προσθήκη ενζύμων και εκτιμώ ότι θα είναι έτοιμος ο χυμός σε 1 περίπου μήνα.
Μας κανεις να ζηλευουμε.

stg11
25-06-11, 21:43
Καλησπερα κι απο εναν νεο στο "αθλημα"!
Ειπα να ασχοληθω με την αποσταξη κυριως για αιθερια ελαια και λιγοτερο με τσιπουρο. Ψαχνωντας βρηκα αυτον εδω το αποστακτηρα http://www.tool-shop.gr/tools/product_info.php?cPath=21_31_228&products_id=1310
Ειναι καταλληλος και για τις δυο χρησεις που θελω; Επισης αν εχει ασχοληθει καποιος, ποσο αιθεριο ελαιο βγαινει συνηθως απο π.χ. ενα κιλο βοτανα (αν το εχω διατυπωσει σωστα); Εξαρταται βεβαια απο το βοτανο και την ποιοτητα του, αλλα στα 3 λιτρα νερο του αποστακτηρα ποσα περιπου γραμμαρια ελαιο περιμενει καποιος να παρει;

nikos_a
01-07-11, 15:39
Εχω μαζεψει περιπου 10 κιλα δαμασκηνα τα εχω πολτοποιησει και περιμενω. Σε κανα μηνα θα σας πω τι εγινε.

bakmak
04-07-11, 07:53
Εχω μαζεψει περιπου 10 κιλα δαμασκηνα τα εχω πολτοποιησει και περιμενω. Σε κανα μηνα θα σας πω τι εγινε.

Καλημέρα.
Έχεις μετρήσει ph & ζάχαρα; Έχεις κάνει αραίωση με νερό;
Είναι απαραίτητα για να πετύχει η ζύμωση (Διάβασε προηγούμενη σχετική δημοσίευση). Στο παρελθόν την πάτησα...
Αναμένω αποτέλεσμα....
Καλή επιτυχία !

nikos_a
06-07-11, 11:01
Καλημέρα.
Έχεις μετρήσει ph & ζάχαρα; Έχεις κάνει αραίωση με νερό;
Είναι απαραίτητα για να πετύχει η ζύμωση (Διάβασε προηγούμενη σχετική δημοσίευση). Στο παρελθόν την πάτησα...
Αναμένω αποτέλεσμα....
Καλή επιτυχία !

Καλημερα, πως μετραμε ph & ζάχαρα και η αραιωση δεν γινεται στην διαδικασια της αποσταξης? Περιμενω, τις 17 κλεινει 3 εβδομαδες ζυμωσης.

bakmak
11-07-11, 07:37
Καλημερα, πως μετραμε ph & ζάχαρα και η αραιωση δεν γινεται στην διαδικασια της αποσταξης? Περιμενω, τις 17 κλεινει 3 εβδομαδες ζυμωσης.

Καλημέρα..
Συγνώμη για την καθυστέρηση.
Οι μετρήσεις - ρύθμιση ζαχάρων & ph, γίνεται για να πραγματοποιθεί σωστά η ζύμωση. Δηλ. να μετατραπούν τα ζάχαρα σε αλκοόλη. Πρέπει να γίνει άμμεσα με την έναρξη της ζύμωσης, δηλ από την αρχή που θα ετοιμάσουμε τον χυμό στο βαρέλι για ζύμωση. Έχω αναφέρει αναλυτικά σε προηγούμενη αναφορά...
Τώρα ότι έγινε έγινε... Άστο και θα δείς το αποτέλεσμα στην απόσταξη.

nikos_a
12-07-11, 17:58
Καλημέρα..
Συγνώμη για την καθυστέρηση.
Οι μετρήσεις - ρύθμιση ζαχάρων & ph, γίνεται για να πραγματοποιθεί σωστά η ζύμωση. Δηλ. να μετατραπούν τα ζάχαρα σε αλκοόλη. Πρέπει να γίνει άμμεσα με την έναρξη της ζύμωσης, δηλ από την αρχή που θα ετοιμάσουμε τον χυμό στο βαρέλι για ζύμωση. Έχω αναφέρει αναλυτικά σε προηγούμενη αναφορά...
Τώρα ότι έγινε έγινε... Άστο και θα δείς το αποτέλεσμα στην απόσταξη.

Καλημερα και ευχαριστω, τωρα οτι εγινε θα το δουμε σε λιγες μερες. Θα σας πω τα αποτελεσματα.

bakmak
15-07-11, 08:25
Καλημέρα σε όλους.
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ για τη ζύμωση - απόσταξη ΜΟΥΡΩΝ:
- Η ζύμωση ολοκληρώθηκε επιτυχώς σε περίποτ 4 εβδομάδες χωρίς προσθήκη ενζύμων.
- Η απόσταξη έγινε με καλή απόδοση (4 λίτρα απόσταγμα από 17 λίτρα χυμό), αλλά γευστικά δεν μου "κάθεται". Έχει πολύ σκληρή γεύση με έντονο το στοιχείο του οινοπνεύματος. Θα το κάνω και δεύτερη απόσταξη, προσθέτοντας διάφορα καρυκεύματα (Πιπερόριζα, βανίλια, γαρύφαλο,κλπ), για να το φέρω γευστικά εκεί που θέλω.

nikos_a
21-07-11, 21:24
Γεια σας και παλι, σημερα εκανα την αποσταξη των δαμασκηνων σε εναν αποστακτηρα που εφτιαξε ενας φιλος απο τρια ανοξειδωτα βαρελια μπυρας, συνολικης χωρητικοτητας 37 κιλων περιπου(ωραια και εξυπνη κατασκευη με κολησεις ΤΙΚ).Για αυτη την αποσταξη εκανα δυο σημαντικα λαθη α) τα δαμασκηνα δεν ειχαν
ολα τη σωστη ωριμανση και ετσι οπως μου τονισε και φιλος bakmak επρεπε να τα μετρησω την πρωτη μερα β)δεν πατησα τα φρουτα στο χυμο τους με
αποτελεσμα να παρουν μια μικρη μυρωδια. Παντως αυτο το πολυ λιγο που βγηκε (σε σχεση με την ποσοτητα των φρουτων) μπορω να πω οτι ειναι πολυ καλο.
Την επομενη φορα θα προσπαθησω καλυτερα για να διορθωσω τα λαθη μου.
Ερωτηση, στα φρουτα τα ζάχαρα τα μετραμε με το γνωστο μουστομετρο που χρησιμοποιουμε και στο μουστο των σταφυλιων?

bakmak
22-07-11, 06:49
Καλημέρα.
Δέν πειράζει...Το ίδιο λάθος έκανα και εγώ κάποτε με τα φραγκόσυκα. Την επόμενη φορά θα είναι σίγουρα καλύτερα.
Τα ζάχαρα τα μετράμε με δύο τρόπους: Ο 1ος με το μουστόμοτερτρο - Μπομόμετρο και ο 2ος με δείκτες ζαχάρου (Γιια τό πώς, έχω αναφέρει σε προηγούμενη αναφορά). Προσοχή και στο ph !!!.
Πρέπει να προσέξεις και την αραίωση. Ο χυμός να έχει ρευστότητα είναι ανάμεσα από λάσπη και νερό (με το μάτι).
Κάποτε έστιβα τα φρούτα (πολύς κόπος). Τώρα τα πολτοποιώ κατευθείαν στο βαρέλι με το τρυπάνι και τον αναδευτήρα (αυτόν που ανακατεύουμε την κόλα πλακιδίων και τα χρώματα) και με το ίδιο κάνω και το καθημερινό ανακάτεμα.

Έχω ήδη ζυμώσει καμμιά 25αριά λίτρα χυμό καρπουζιού και θα τον αποστάξω τον Αύγουστο (λόγω υποχρεώσεων).
Θα ενημερώσω για τα αποτελέσματα...
Καλό καλοκαίρι....

Γεια σας και παλι, σημερα εκανα την αποσταξη των δαμασκηνων σε εναν αποστακτηρα που εφτιαξε ενας φιλος απο τρια ανοξειδωτα βαρελια μπυρας, συνολικης χωρητικοτητας 37 κιλων περιπου(ωραια και εξυπνη κατασκευη με κολησεις ΤΙΚ).Για αυτη την αποσταξη εκανα δυο σημαντικα λαθη α) τα δαμασκηνα δεν ειχαν
ολα τη σωστη ωριμανση και ετσι οπως μου τονισε και φιλος bakmak επρεπε να τα μετρησω την πρωτη μερα β)δεν πατησα τα φρουτα στο χυμο τους με
αποτελεσμα να παρουν μια μικρη μυρωδια. Παντως αυτο το πολυ λιγο που βγηκε (σε σχεση με την ποσοτητα των φρουτων) μπορω να πω οτι ειναι πολυ καλο.
Την επομενη φορα θα προσπαθησω καλυτερα για να διορθωσω τα λαθη μου.
Ερωτηση, στα φρουτα τα ζάχαρα τα μετραμε με το γνωστο μουστομετρο που χρησιμοποιουμε και στο μουστο των σταφυλιων?

nikos_a
22-07-11, 18:12
Ευχαριστω θα τα ξαναπουμε, περιμενω αποτελεσματα. Εγω μαλλον θα ξαναδοκιμασω οκτωβρη με τα σταφυλια.


Καλημέρα.
Δέν πειράζει...Το ίδιο λάθος έκανα και εγώ κάποτε με τα φραγκόσυκα. Την επόμενη φορά θα είναι σίγουρα καλύτερα.
Τα ζάχαρα τα μετράμε με δύο τρόπους: Ο 1ος με το μουστόμοτερτρο - Μπομόμετρο και ο 2ος με δείκτες ζαχάρου (Γιια τό πώς, έχω αναφέρει σε προηγούμενη αναφορά). Προσοχή και στο ph !!!.
Πρέπει να προσέξεις και την αραίωση. Ο χυμός να έχει ρευστότητα είναι ανάμεσα από λάσπη και νερό (με το μάτι).
Κάποτε έστιβα τα φρούτα (πολύς κόπος). Τώρα τα πολτοποιώ κατευθείαν στο βαρέλι με το τρυπάνι και τον αναδευτήρα (αυτόν που ανακατεύουμε την κόλα πλακιδίων και τα χρώματα) και με το ίδιο κάνω και το καθημερινό ανακάτεμα.

Έχω ήδη ζυμώσει καμμιά 25αριά λίτρα χυμό καρπουζιού και θα τον αποστάξω τον Αύγουστο (λόγω υποχρεώσεων).
Θα ενημερώσω για τα αποτελέσματα...
Καλό καλοκαίρι....

bakmak
21-09-11, 20:06
Καλησπέρα σε όλους.
Έκανα την απόσταξη χυμού ΚΑΡΠΟΥΖΙΟΥ (για την αακρίβεια πολτού), και το αποτέλεσμα ήταν:
- Καλή απόδοση σε αλκοόλ.
- Δεν μου άρεσε η γεύση του. Είχε κάτι απο χαλασμένο καρπούζι και μάλλον έφτεξε το ότι ήταν πολτός (όλο το περιεχόμενο που τρώμε) και όχι χυμός. Για να το διορθώσω το έκανα πολλαπλές αποστάξεις προσθέτοντας διάφορα μυρωδικά (βανίλια σε ξύλο, τζίτζερ, γαρύφαλο, φασκόμυλο, κλπ) και διορθώθηκε σε καλό επίπεδο.

Ήδη ζυμώνω μικρή ποσότητα σταφυλιών απο δύο κλιματαριές που τρύγισα χωρίς να ωριμάσουν πλήρως (τα έτρωγαν οι σφήκες, τα πουλιά, κλπ).
Σκέφτομαι να κατέβω στην λαχαναγορά και να αγοράσω παραγινομένο (φτηνό) σταφύλι μοσχάτο για να κάνω μιά καλή παραγωγή παραδοσιακού τσίπουρου μπάς και βγάλουμε την "κρίση".

Ήδη τροποιήσα ελαφρώς τον αποστακτήρα, προσαρμόζοντας μεγαλύτερης διαμέτρου χαλκοσωλήνα ( Φ: 50) στην αρχή του καπακιού και σχεδόν σε όλο το ύψος (περίπου 60 εκ.), για καλύτερα (¨οσο πιό μεγάλη σε διάμετρο , τόσο το καλύτερο. Για νά δουλεύει καλύτερα ο ατμός όπως ο "παπάς" στα κλασικά καζάνια). Στη συνέχεια προσάρμοσα το υπόλοιπο κύκλωμα του χακλοσωλήνα. * Θα ανεβάσω σχετικές φώτο.

Άντε σιγά σιγά να μαζευόμαστε.. ήρθε ο καιρός για τρύγο - ζύμωση - απόσταξη.. " Των φρονίμων τα παιδιά ......"

nikos_a
27-09-11, 13:03
Γεια σας και απο μενα. Μετα απο την ημιαποτυχημενη προσπαθεια που εκανα με τα δαμασκηνα (θα ξανακανω και το επομενο καλοκαιρι) τωρα εχω ετοιμασει τα τσιπουρα απο τα σταφυλια και περιμενω το πρωτο δεκαημερο του οκτωβρη για να κανω την αποσταξη. Μεχρι τωρα ολα ειναι καλα και με την μουστομετρηση και τα μπομε. Καθησα και εβγαλα ολα τα κοτσανια την ημερα που τα πατησα και οσο πιο πολλους σπορους μπορουσα. Σε δυο εβδομαδες θα σας πω τα αποτελεσματα.

bakmak
28-09-11, 12:51
Γεια σας και απο μενα. Μετα απο την ημιαποτυχημενη προσπαθεια που εκανα με τα δαμασκηνα (θα ξανακανω και το επομενο καλοκαιρι) τωρα εχω ετοιμασει τα τσιπουρα απο τα σταφυλια και περιμενω το πρωτο δεκαημερο του οκτωβρη για να κανω την αποσταξη. Μεχρι τωρα ολα ειναι καλα και με την μουστομετρηση και τα μπομε. Καθησα και εβγαλα ολα τα κοτσανια την ημερα που τα πατησα και οσο πιο πολλους σπορους μπορουσα. Σε δυο εβδομαδες θα σας πω τα αποτελεσματα.

Φίλε μου δεν πειράζει... δεν γεννηθήκαμε μαθημένοι. Και απο τά λάθη μαθαίνουμε. Ελπίζω με τα σταφύλια να πάς καλά και όπως φαίνεται όλα πάνε καλά.
Για να μή πολυπαιδεύεσαι με τα κοτσάνια και εφόσον χρησιμοποιείς ολόκληρα τα τσαμπιά για ζύμωση, βάλτα ολόκληρα τα τσαμπιά χωρίς πάτημα στο βαρέλι και ανακάτεψέτα όπως είπα με τον αναδευτήρα που βάζουμε για την κόλα πλακιδίων ή τα χρώματα στο τρυπάνι. Βγαίνουν σχεδόν όλα...... τίς φλούδες μη τις βγάζεις χρειάζονται, τα σπόρια θα μείνουν στον πάτο.
Συμβουλή: Ανακάτευε συχνά και καλά το μίγμα που ζυμώνεις απο τα σταφύλια (Το καλύτερο γίνεται με τον αναδευτήρα που προείπα, αλοιώς με ξύλο, κλπ)....
Καλή επιτυχία...

sauntich
01-10-11, 22:36
Μια απλή ερώτηση απο ένα νεοφώτιστο προς ... ψαγμένους (εγώ είμαι στο ψάξιμο το νεούδι )!
Για αποατακτήρα μικρό 15 με 20 λίτρα (για παραγωγή το πολύ 20lt το χρόνο) χρειάζομαι άδεια (ή να τον φτιάξω μικρότερο) ;
Και αν ναι που να πάω ;

nikos_a
02-10-11, 16:22
Μια απλή ερώτηση απο ένα νεοφώτιστο προς ... ψαγμένους (εγώ είμαι στο ψάξιμο το νεούδι )!
Για αποατακτήρα μικρό 15 με 20 λίτρα (για παραγωγή το πολύ 20lt το χρόνο) χρειάζομαι άδεια (ή να τον φτιάξω μικρότερο) ;
Και αν ναι που να πάω ;

Ακομα δεν ειναι ξεκαθαρο το θεμα. Παρομοιο προβλημα υπαρχει σε πολλες ευρωπαικες χωρες και ειναι περιπου εναμιση χρονο που εχει ανοιξει η αγορα καζανιων τσιπουρου η διαφορων αποσταγματων, γιατι ακριβως τα ιδια καζανια χρησιμοποιουν και σε αλλες χωρες(Τσεχια,Σλοβακια,Ουγγαρια,Πολωνια,Ρουμανια κα) στις οποιες ισχυε ακριβως οτι και εδω αλλα μετα απο καποιο νομο τις Ερωπαικης Ενωσης περι απελευθερωσης κατι εχει αλλαξει αλλα τι ακριβως δεν ειναι ξεκαθαρο. Παντως αν δεις και στο διαδικτυο ειναι πολυ πιο ελευθερη η διακινηση και αγοραπωλησια αποστακτηρων απο οτι παλαιοτερα. Αν εισαι σε μερος που δεν φαινεσαι πολυ παρε ενα μικρο που να σου κανει και κανε τη δουλεια σου ησυχα χωρις να το πολυδιαφημιζεις. Να ξερεις οτι παιζει πολυ μεγαλο ρολο το μεταλο (ανοξειδωτο,χαλκο) λογω διαφορας ειδικου βαρους μεταλλων(ο χαλκος ειναι πιο ιδανικος οτι και σου λενε). Αν ψαξεις για <αποστακτηρες χαλκου> στο διαδικτυο θα σου βγαλει ολα τα χαλκουργεια που ασχολουνται με το αντικειμενο.

sauntich
02-10-11, 21:56
Αν ψαξεις για <αποστακτηρες χαλκου> στο διαδικτυο θα σου βγαλει ολα τα χαλκουργεια που ασχολουνται με το αντικειμενο.

:book:
ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΒΟΥΛΗ , αλλά μάλον προσανατολίζομαι σε ιδιοκατασκευή !
Γι αυτό και η συμμετοχή μου στην κουβέντα (είδα φως και μπήκα που λένε ) ! :grin:
χαιρετώ (έστω και ετεροχρονισμένα ) και ευχαριστώ που μοιράζεστε τις εμπειρίες σας από την ευγενή σας ενασχόληση (της κρασοτσιπουροκατανύξεως) !
Υπόσχομαι μετά την πρώτη μου απόπειρα (ασχέτως αποτελέσματος ) να μοιραστώ και εγώ τις δικές μου !
Και στο φίλο bacmak στέλνω μύνημα : το δικό μου ... "καζάνι θα είναι απείρως καλύτερο " :ras: από το δικό του !:grin: (φυσικά και αστειεύομαι ) !
Σας ευχαριστώ και πάλι που μου δείξατε οτι υπάρχουν άνθρωποι που έχουν τις ίδιες ..."ανησυχίες " με μένα , και χαιρετώ (προσωρινά) !

bakmak
03-10-11, 08:31
:book:

Και στο φίλο bacmak στέλνω μύνημα : το δικό μου ... "καζάνι θα είναι απείρως καλύτερο " :ras: από το δικό του !:grin: (φυσικά και αστειεύομαι ) !
Σας ευχαριστώ και πάλι που μου δείξατε οτι υπάρχουν άνθρωποι που έχουν τις ίδιες ..."ανησυχίες " με μένα , και χαιρετώ (προσωρινά) !

Καλημέρα και καλώς όρισες..
Ειλκρινά εύχομαι να είναι καλύτερος ο δικό σου αποστακτήρας που θα κατασκευάσεις....
Όχι μόνο δεν διεκδικώ τα πρωτεία, αλλά θέλω να μάθω και εγώ από κάτι καλύτερο έστω και ώς ιδέα...Όλοι μαθαίνουμε και θέλουμε να γινόμαστε καλύτεροι! Αυτός είναι και ο λόγος που άνοιξα αυτό το θέμα.. (περιμένω αποτλέσματα. ¨αν μπορώ να βοηθήσω με τη γνώμη μου, θα το κάνω με ευχαρίστηση.)
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ......

nikos_a
03-10-11, 20:12
:book:
ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΒΟΥΛΗ , αλλά μάλον προσανατολίζομαι σε ιδιοκατασκευή !
Γι αυτό και η συμμετοχή μου στην κουβέντα (είδα φως και μπήκα που λένε ) ! :grin:
χαιρετώ (έστω και ετεροχρονισμένα ) και ευχαριστώ που μοιράζεστε τις εμπειρίες σας από την ευγενή σας ενασχόληση (της κρασοτσιπουροκατανύξεως) !
Υπόσχομαι μετά την πρώτη μου απόπειρα (ασχέτως αποτελέσματος ) να μοιραστώ και εγώ τις δικές μου !
Και στο φίλο bacmak στέλνω μύνημα : το δικό μου ... "καζάνι θα είναι απείρως καλύτερο " :ras: από το δικό του !:grin: (φυσικά και αστειεύομαι ) !
Σας ευχαριστώ και πάλι που μου δείξατε οτι υπάρχουν άνθρωποι που έχουν τις ίδιες ..."ανησυχίες " με μένα , και χαιρετώ (προσωρινά) !

Επειδη ρωτησες που να πας για αυτο σου ειπα για τους χαλκινους. Σε προηγουμενη παραθεση μου γραφω για εναν αποστακτηρα ιδιοκατασκευη που ειδα, φτιαγμενος απο ανοξειδωτα βαρελια μπυρας, χωρητικοτητας περιπου 35 λιτρων. Αποτελουμενος απο 2 βαρελια μπυρας συν ενα ακομα για το ψυγειο. Αν θελεις μπορω να ρωτησω πληροφοριες, παντως απο οτι θυμαμαι ειναι δυο 50λιτρα βαρελια μπυρας το ενα με κομμενο το πανω μερος και αλλο με κομμενο το κατω μερος προσεκτικα , ετσι ωστε τα 2 βαρελια θυληκωνουν το ενα κανει την κατσαρολα και το αλλο το λουλα. Μετα απο το πανω εχει αφαιρεθει η βαλβιδα ωστε παντα με ανοξειδωτες κολλησεις να προσαρμοστει ενας ανοξειδωτος σωληνας εξαγωγης ατμου που να ενωνεται μετα απο την αλλη μερια του με το σπιραλ του ψυγειου. Σχετικα εξυπνη κατασκευη αλλα οχι και πολυ φθηνη αν δεν πιανουν τα χερια σου και δεν εχεις εργαλεια(κολλησεις κλπ)(τα βαρελια αν βρεις κοστιζουν πανω απο 50 ευρω το ενα, ο σωληνας με το σπηραλ του και αυτος ειναι λιγο ακριβος και μετα η εργασια που απαιτει καθαρες κολλησεις τικ για ανοξειδωτα μαγειρεματος παντα μιλαμε αν δεν εχεις τα καταλληλα εργαλεια). Καλη επιτυχια και περιμενουμε αποτελεσματα η ερωτησεις. Παντως ηθελα κι εγω να φτιαξω ενα τετοιο αλλα με απετρεψε ενας φιλος κρητικος και ετσι πηρα χαλκινο.

bakmak
03-10-11, 20:15
Ανεβάζω τις φωτογραφίες που υποσχέθηκα..
Δείχνουν τις τροποποιήσεις στον αποστακτήρα που περιέγραψα σε προηγούμενη αναφορά
- Μεγάλο χαλκοσωλήνα στην συνέχεια του καπακιού, για να δουλεύει καλύτερα ο ατμός (όπως ο παπάς στα παραδοσιακά καζάνια).
- Ηλεκτρονικό θερμόμετρο &
- Φίλτρο καθέ για καθάρισμα και προστασία του αποστάγματος πριν πέσει στην κανάτα.
Καλά ΤΣΙΠΟΥΡΑ !!!!!
51153511545115551156

bakmak
03-10-11, 20:41
Επειδη ρωτησες που να πας για αυτο σου ειπα για τους χαλκινους. Σε προηγουμενη παραθεση μου γραφω για εναν αποστακτηρα ιδιοκατασκευη που ειδα, φτιαγμενος απο ανοξειδωτα βαρελια μπυρας, χωρητικοτητας περιπου 35 λιτρων. Αποτελουμενος απο 2 βαρελια μπυρας συν ενα ακομα για το ψυγειο. Αν θελεις μπορω να ρωτησω πληροφοριες, παντως απο οτι θυμαμαι ειναι δυο 50λιτρα βαρελια μπυρας το ενα με κομμενο το πανω μερος και αλλο με κομμενο το κατω μερος προσεκτικα , ετσι ωστε τα 2 βαρελια θυληκωνουν το ενα κανει την κατσαρολα και το αλλο το λουλα. Μετα απο το πανω εχει αφαιρεθει η βαλβιδα ωστε παντα με ανοξειδωτες κολλησεις να προσαρμοστει ενας ανοξειδωτος σωληνας εξαγωγης ατμου που να ενωνεται μετα απο την αλλη μερια του με το σπιραλ του ψυγειου. Σχετικα εξυπνη κατασκευη αλλα οχι και πολυ φθηνη αν δεν πιανουν τα χερια σου και δεν εχεις εργαλεια(κολλησεις κλπ)(τα βαρελια αν βρεις κοστιζουν πανω απο 50 ευρω το ενα, ο σωληνας με το σπηραλ του και αυτος ειναι λιγο ακριβος και μετα η εργασια που απαιτει καθαρες κολλησεις τικ για ανοξειδωτα μαγειρεματος παντα μιλαμε αν δεν εχεις τα καταλληλα εργαλεια). Καλη επιτυχια και περιμενουμε αποτελεσματα η ερωτησεις. Παντως ηθελα κι εγω να φτιαξω ενα τετοιο αλλα με απετρεψε ενας φιλος κρητικος και ετσι πηρα χαλκινο.


Έτσι πιστεύω & εγώ.
Θεωρώ ως την καλύτερη επιλογή το χάλκινο, αλλά πρέπει να διαθέσεις λεφτά για ένα μέτριο καζάνι περίπου 30 λίτρων..
Η χύτρα που χρησιμοποιώ για καζάνι, καλή αλλά λίγη (μόνο 10 λίτρα), πρέπει νακάνω πολλά βρασίματα και δεν είναι χάλκινη.
Έχω βρεί ένα μπουγαδοκάζανο χάλκινο, υπολογίζω ότι είναι καμιά 60αριά λίτρα, αλλά δεν έχει καπάκι. Κάποια στιγμή θα φτάψω χάλκινο καπάκι μόνος μου, όχι πομπέ όπως ο λουλάς, αλλά λέω να το κάνω κωνικό που είναι σχετικά εύκολο (κάτι μεσοβέζικο απο ίσιο και πομπέ). Για να μου φτάξει το ίδιο καπάκι (κωνικό), ο καζανάς στο Μοναστηράκι, μου είπε ότι θα μου κοστίσει τουλάχιστον 500 € !!!!!!!. και ούτε που το σκέφτηκα...
Η δυσκολία στην κατασκευή, θα είναι η προσαρμογή - στεγανότητα του καπακιού με το καζάνι. Θα το παλέψω όσο μπορώ και στην ανάγκη θα το στεγανώνω με τον παραδοσιακό τρόπο ??????????.

sauntich
03-10-11, 21:10
Σε προηγουμενη παραθεση μου γραφω για εναν αποστακτηρα ιδιοκατασκευη που ειδα, φτιαγμενος απο ανοξειδωτα βαρελια μπυρας,

ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΙΧΑ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΟΥ !
Τώρα όμως μου έβαλες φωτιά ! Για ποιό λόγο απέρριψε ο κρητικός τον ανοξείδωτο ; Λόγω τιμής ; Ή λόγω ποιότητας ; Η τιμή δεν με πολυχαλάει (την δουλειά θα την κάνω μόνος μου) ! Προσανατολίστηκα στον ανοξείδωτο ακριβώς γιαυτό ! Τον μπρούτζο δεν τον κατέχω !
Από την άλλη το χάλκινο δεν χρειάζεται γάνωμα ; Τουλάχιστον τα παλιά μπακίρια της γιαγιάς μου έτσι ήξερα οτι έπρεπε ! Στην περίπτωση του τσίπουρου όμως είναι αποτρεπτικός παράγοντας !
Είδα και την ... "διένεξη" πιο πριν ανοξείδωτο vs χάλκινου και έμπλεξα τα μπούτια μου !
Από την άλλη βρήκα μέσω ίντερνετ χάλκινους αποστακτήρες (πορτουγκέζικους ) όχι ιδιαίτερα ακριβούς , και θα συζητούσα για ένα 25 λιτρο !
Αν όπως λέτε η ποιότητα είναι καλύτερη προτιμώ τον χάλκινο (να γλυτώσω και μπόλικη δουλίτσα :mml:)

bakmak
04-10-11, 12:11
[B]
Από την άλλη βρήκα μέσω ίντερνετ χάλκινους αποστακτήρες (πορτουγκέζικους ) όχι ιδιαίτερα ακριβούς , και θα συζητούσα για ένα 25 λιτρο !


Καλησπέρα...
Η επιλογή, ούτως ή άλλως, είναι δική σου. Αυτό που έχω να σου επισημάνω είναι οτι:
Ποτέ δεν γεμίζουμε το καζάνι, αλλά γεμίζουμε περίπου μέχρι το 70% της χωρητικότητας. Άρα σε ένα 25λιτρο καζάνι βράζουμε κανονικά 15 - 18 περίπου λίτρα την κάθε φορά και από αυτό θα πάρουμε περίπου 3-4 λίτρα τσίπουρο.
Καλή επιτυχία....

nikos_a
04-10-11, 14:16
Στην Ελλαδα ενα καζανι απο χαλκο καλης ποιοτητας (καταλληλο για μαγειρικη) 25 λιτρων κοστιζει περιπου 600 ευρω.Βρηκα κι εγω καζανια φθηνα στην
Ουγγαρια και στη Σερβια (εχω οικογενεικες σχεσεις στη Ουγγαρια).
Αλλα οταν τους ρωτησα αν ειναι 100% χαλκος για μαγειρεμα και αν θελει γανωμα κ.α. δεν πηρα
καθαρη απαντηση και ετσι αποφασισα να παρω απο Ελλαδα και ας ειναι πιο ακριβος (παντως η διαφορα στην τιμη δεν ηταν και πολυ μεγαλη), οταν δε ηλθε και το καζανι ειδα οτι ο παπας ειναι πολυ ανωτερος απο αυτα που ειδα Ουγγαρια, Σερβια.
Οσον αφορα γιατι ο φιλος ο κρητικος του οποιου ο παππους, εχει καζανι χαλκινο και κανει καθε χρονο πολυ ωραια τσικουδια (την εχω δοκιμασει)με πιεσε να παρω χαλκινο λογω ποιοτητας , λενε οτι ειναι πολυ ανωτερος του ανοξειδωτου(εγω δεν ειμαι ειδικος και αυτο δεν μπορω να το ξερω ).Ολοι εχετε
σιγουρα ακουσει για καποια φαγητα που γινονται σε χαλκινες κατσαρολες στο τζακι πιο καλα και νοστιμα απο οτι σε ανοξειδωτες κατσαρολες πχ γιουβετσι.
Πριν τρια χρονια πηγα στη Δραμα και ρωτησα καποιους τσιπουραδες και αυτοι χρησιμοποιουν αυστηρως χαλκινα. Αυτος ο γνωστος μου που εχει
φτιαξει τον αποστακτηρα απο βαρελια μπυρας δεν ειχε ουτε εχει ιδιαιτερες γνωσεις πανω στο τσιπουρο, επιμενει στο ανοξειδωτο, και παλι λεω οτι εγω
δεν μπορω να ξερω πιο ειναι το πιο σωστο (ουτως η αλλως για το μαγειρεμα ολοι χρησιμοποιουμε ανοξειδωτες κατσαρολες) .Συν της αλλης ειναι και
φαναρατζης και εχει και ολα τα απαραιτητα (το πιο σημαντικο κολληση ΤΙΚ) γιατι αν αγορασεις ολα αυτα τα υλικα και μετα πας σιδερα η φανοποιο για να τα φτιαξεις μπορει απο 600 ευρω αρχικη τιμη του χαλκινου αγορα να σου παει λιγο πανω απο 400 ευρω, με δικο σου τρεξιμο, παντα μεσα με την πιθανοτητα λαθους.Οσο για τον φιλο bacmak θελω να του πω για το χαλκινο το οποιο διαθετει να προσεξει τι χαλκος ειναι (αν θελει γανωμα η οχι) και μια ερωτηση bacmak,
το χειμωνα τι αλλο φρουτο μου συνιστας να μαζεψω για αποσταξη. Τα σταφυλια θα τα αποσταξω το σαββατο και για δαμασκηνα θα περιμενω το αλλο
καλοκαιρι. Περιμενω απαντησεις.
Α και κατι αλλο για το γανωμα που ολοι αγχωνονται αυτο που πηρα υποτιθεται οτι δεν χρειαζεται γανωμα (αλλος χαλκος για υδραυλικα και διακοσμητικα και αλλος για μαγειρικα)

bakmak
05-10-11, 07:42
Οσο για τον φιλο bacmak θελω να του πω για το χαλκινο το οποιο διαθετει να προσεξει τι χαλκος ειναι (αν θελει γανωμα η οχι) και μια ερωτηση bacmak,
το χειμωνα τι αλλο φρουτο μου συνιστας να μαζεψω για αποσταξη. Τα σταφυλια θα τα αποσταξω το σαββατο και για δαμασκηνα θα περιμενω το αλλο
καλοκαιρι. Περιμενω απαντησεις.
Α και κατι αλλο για το γανωμα που ολοι αγχωνονται αυτο που πηρα υποτιθεται οτι δεν χρειαζεται γανωμα (αλλος χαλκος για υδραυλικα και διακοσμητικα και αλλος για μαγειρικα)

Καλημέρα..
- Σε καμία περίπτωση να μή το γανώσεις.... Το καλάϊ περιέχει μόλυβο που σιγά, σιγά με τη χρήση απελευθερώνεται στο απόσταγμα και αυτό είναι κακό για τη υγεία. Αν ήθελε γάνωμα, θα σου το πουλούσαν οι εταιρείες έτοιμο γανωμένο. Άλωστε με το γάνωμα χάνεται η αξια του χάλκινου καζανιού.
- Το χάλκινο μπουγδοκάζανο που έχω, δυστυχώς είναι γανωμένο. Θα προσπαθήσω να το ξεγανώσω οπωσδήποτε, όταν ασχοληθώ.

- Το πρώτο και καλύτερο φρούτο είναι το ΚΟΥΜΑΡΟ (Περιμένω να γίνουν σε λίγο καιρό), άν έχεις στην περιοχή σου. Δεν χρειάζεται να προσθέσεις ένζυμα γιατί περιέχει το ίδιο, αρκεί να μή τα πλείνεις ή να μήν τα μαζέψεις μετά από βροχή.
- Άν μπορείς να χρησημοποιήσεις ένζυμα, μπορείς απο όλα τα φρούτα. Πρώτο και καλύτερο το ΜΗΛΟ (σε χυμό) και το ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΟ (σε πολτό).
Έχω κάνει από:
- ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ (χυμό) με προσθήκη αρκετής ποσότητας ζάχαρης και ένζυμα που αγόρασα από ΣΟΥΗΔΙΑ.
- ΚΡΙΘΑΡΙ με διαδικασία μετατροπής του άμυλου σε ζάχαρα και τα ζάχαρα σε αλκοόλη. Όλα αυτά με ειδικά ένζυμα (πάλι από Σουηδία) και διαδικασία.

Αυτή τι στιγμή ζυμώνω από σταφύλια και κριθάρι. Το κριθάρι το ζυμώνω δοκιμαστικά με απλή διαδικασία για να δώ άν πετύχει και έτσι.

Καλή επιτυχία.

* Προσοχή στις οδηγίες ζύμωσης....(Ζάχαρα, ph, θερμοκρασία,κλπ)...
Καλή επιτυχία..

sauntich
05-10-11, 12:57
Στην Ελλαδα ενα καζανι απο χαλκο καλης ποιοτητας (καταλληλο για μαγειρικη) 25 λιτρων κοστιζει περιπου 600 ευρω.Βρηκα κι εγω καζανια φθηνα στην
Ουγγαρια και στη Σερβια (εχω οικογενεικες σχεσεις στη Ουγγαρια).

Μιλάω για την μισή τιμή φίλε Νίκο ! 350 γιούρα για καζάνι 30 lt !
Με χαλκό χωρίς γάνωμα ! Και κολλήσεις άνευ μολύβδου (καλάϊ) !
Κάπου εκεί κοστίζει και το ανοξείδωτο (όπως το λέγαμε πιο πριν) με πολύ προσωπική δουλειά και τρέξιμο , αλλά με την διπλάσια χωρητικότητα !
H ένσταση είναι το πάχος του χαλκού (0.8mm ) Αλλά επειδή δεν προβλέπεται να σηκώσει πιέσεις δεν νομίζω οτι είναι πρόβλημα !

sauntich
05-10-11, 13:01
30 L Alembic

sauntich
05-10-11, 13:13
30 L Alembic
http://www.copper-alembic.com/shop/index.php?act=viewProd&productId=73

nikos_a
05-10-11, 20:00
http://www.copper-alembic.com/shop/index.php?act=viewProd&productId=73

Ειμαι της αποψης οτι αφου θελεις να ασχοληθεις σαν χομπι με την αποσταξη τοτε μη χανεις πολυ χρονο για ψαξιμο, γιατι το χομπι το κανεις με ευχαριστηση. Οποτε παρε ενα καλο καζανι να κανεις οτι καλυτερο μπορεις για την παρτη σου ετσι ωστε να το ευχαριστηθεις και καλες καζανιες.

nikos_a
05-10-11, 20:12
Καλημέρα..
- Σε καμία περίπτωση να μή το γανώσεις.... Το καλάϊ περιέχει μόλυβο που σιγά, σιγά με τη χρήση απελευθερώνεται στο απόσταγμα και αυτό είναι κακό για τη υγεία. Αν ήθελε γάνωμα, θα σου το πουλούσαν οι εταιρείες έτοιμο γανωμένο. Άλωστε με το γάνωμα χάνεται η αξια του χάλκινου καζανιού.
- Το χάλκινο μπουγδοκάζανο που έχω, δυστυχώς είναι γανωμένο. Θα προσπαθήσω να το ξεγανώσω οπωσδήποτε, όταν ασχοληθώ.

- Το πρώτο και καλύτερο φρούτο είναι το ΚΟΥΜΑΡΟ (Περιμένω να γίνουν σε λίγο καιρό), άν έχεις στην περιοχή σου. Δεν χρειάζεται να προσθέσεις ένζυμα γιατί περιέχει το ίδιο, αρκεί να μή τα πλείνεις ή να μήν τα μαζέψεις μετά από βροχή.
- Άν μπορείς να χρησημοποιήσεις ένζυμα, μπορείς απο όλα τα φρούτα. Πρώτο και καλύτερο το ΜΗΛΟ (σε χυμό) και το ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΟ (σε πολτό).
Έχω κάνει από:
- ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ (χυμό) με προσθήκη αρκετής ποσότητας ζάχαρης και ένζυμα που αγόρασα από ΣΟΥΗΔΙΑ.
- ΚΡΙΘΑΡΙ με διαδικασία μετατροπής του άμυλου σε ζάχαρα και τα ζάχαρα σε αλκοόλη. Όλα αυτά με ειδικά ένζυμα (πάλι από Σουηδία) και διαδικασία.

Αυτή τι στιγμή ζυμώνω από σταφύλια και κριθάρι. Το κριθάρι το ζυμώνω δοκιμαστικά με απλή διαδικασία για να δώ άν πετύχει και έτσι.

Καλή επιτυχία.

* Προσοχή στις οδηγίες ζύμωσης....(Ζάχαρα, ph, θερμοκρασία,κλπ)...
Καλή επιτυχία..

Για το δικο σου ρωταω αν θελει γανωμα γιατι ειπες οτι ηταν παλιο μπουγαδοκαζανο και το ρωταω αυτο γιατι οι παλαιοτερες χαλκινες κατασκευες ηθελαν
γανωμα τοτε σε αυτη την περιπτωση μπορει να σε συμφερει καλυτερα να παρεις ενα καινουργιο καλο απο το να παιδευτεις να φτιαξεις ενα παλιο. Εχω κι
εγω ενα παλιο(δοχειο χαλκινο με σχημα κατσαρολας με κυρτο πατο το οποιο το χρησιμοποιει η μανα μου για να σπαει ασβεστη) χωρητικοτητας περιπου 80 λιτρων ισως και παραπανω και ποτε δεν μου ειχε περασει απο το μυαλο να το μετατρεψω σε καζανι, πιστευω ομως οτι θα κοστιζε πολυ.

makvak1
20-10-11, 21:02
γεια σας παιδια καλιτερο σταφυλι για τσιπουρο ειναι το μοσχατο της σαμου μοναδικη πηκιλια που ευδωκιμη μονο στη σαμο λογο κλιματος και εδαφους.τοτσιπουρο εδω το λεμε σουμα.φτιαχνω ενα καζανι μικρο χαλκινο θα ανεβασω φοτο οταν το τελειωσω

bakmak
21-10-11, 10:11
γεια σας παιδια καλιτερο σταφυλι για τσιπουρο ειναι το μοσχατο της σαμου μοναδικη πηκιλια που ευδωκιμη μονο στη σαμο λογο κλιματος και εδαφους.τοτσιπουρο εδω το λεμε σουμα.φτιαχνω ενα καζανι μικρο χαλκινο θα ανεβασω φοτο οταν το τελειωσω

Καλημέρα στην όμορφη Σάμο.
- Όσο πιό πολλά αρώματα έχει το σταφύλι, τοσο πιό αρωματικό θα είναι και το τσίπουρο. Το ΜΟΣΧΑΤΟ πράγματι είναι πάρα πολύ αρωματικό και σε κάθε περιοχή, πέραν της ποικιλίας του μοσχάτου, έχει και τα ιδιαίτερα στοιχεία αρώματος και γλύκας.
- Εύχομαι καλή επιτυχία στην κατασκευή και περιμένω ΦΩΤΟ...

nikos_a
23-10-11, 22:07
Γεια σας και απο μενα, μια ερωτηση μονο , ποσες αποσταξεις να κανω μια η δυο περιμενω απαντηση.

bakmak
24-10-11, 08:05
Γεια σας και απο μενα, μια ερωτηση μονο , ποσες αποσταξεις να κανω μια η δυο περιμενω απαντηση.
kαλημέρα.
- Άν θέλεις ποιότητα, τότε κάνε διπλή απόσταξη, αλλά θα πάρεις περίπου 30% λιγότερη ποσότητα. Θα έχεις πιό καθαρό προϊόν, με λιγότερα επιβλαβή και μυρωδιές (ζυμέλαια, κλπ).
- Άν θέλεις ποσότητα, τότε μία απόσταξη, αλλά να πετάς οπωσδήποτε το πρώτο 1% που πρωτοστάζει, γιατί είναι σχεδόν σκέτο ξυλόπνευμα (βαράει στο κεφαλι, κλπ). Άν στη ζύμωση άφησες πολλά ξυλώδη (κυρίως κοτσάνια), τότε να πετάς περισσότερο. Αυτό βέβαια θα σου μειώσει και τη συνολική ποσότητα του αποστάγματος, μιάς και στην αρχή έχουμε και τους πιό πολλούς βαθμούς. Καλό είναι αυτό να γίνεται πάντα κατά την 1η απόσταξη, ανεξάρτητα άν θα ακολουθήσουν και άλλες αποστάξεις.

*** Κάνε όσο πιό αργή απόσταξη μπορείς, δηλ ίσα που να τρέχει (στάζει - τρέχει - τρέχει - τρέχει - στάζει ....), χαλήλωσε αρκετά τη φωτιά όταν αρχίζει να στάζει και ...Φέεετα.
Καλή επιτυχία.

nikos_a
24-10-11, 15:07
Αυτο ακριβως εκανα αλλα παρατηρησα οτι ο θερμοστατης μου εδειχνε 93-94 βαθμους κελσιου οταν εκανε αργη σωστη ροη (σαν σιροπι λενε να μην σταζει σταγονα σταγονα και να μην τρεχει σαν βρυση) και οχι 85 περιπου που αλλοι λενε οτι οτι αποσταζεται το τσιπουρο και οταν προσπαθουσα να το φερω στους κατω απο 90 βαθμους η σταματουσε να βγαζει η εβγαζε σταγονα σταγονα(λαθος υποτιθεται). Τελοςπαντων ολα βγηκαν καλα. Θυμαμαι κατι που μου ειχε πει καποιος παλια οτι οι παλιοι τσιπουραδες δεν ελεγχουν την αποσταξη με θερμομετρο (τους μπερδευει) αλλα με τη ροη του. Ποσα γραδα να το παω με το νερο?
Ξεχασα να πω οτι στη ζημωση δεν αφησα μεσα καθολου κοτσανια ,τα εβγαλα ολα ενα ενα.

nikos_a
24-10-11, 15:18
30 L Alembic

Τι εγινε δεν μας ειπες το πηρες το μηχανημα αν το πηρες πες μας αποτελεσματα.

bakmak
25-10-11, 12:19
Αυτο ακριβως εκανα αλλα παρατηρησα οτι ο θερμοστατης μου εδειχνε 93-94 βαθμους κελσιου οταν εκανε αργη σωστη ροη (σαν σιροπι λενε να μην σταζει σταγονα σταγονα και να μην τρεχει σαν βρυση) και οχι 85 περιπου που αλλοι λενε οτι οτι αποσταζεται το τσιπουρο και οταν προσπαθουσα να το φερω στους κατω απο 90 βαθμους η σταματουσε να βγαζει η εβγαζε σταγονα σταγονα(λαθος υποτιθεται). Τελοςπαντων ολα βγηκαν καλα. Θυμαμαι κατι που μου ειχε πει καποιος παλια οτι οι παλιοι τσιπουραδες δεν ελεγχουν την αποσταξη με θερμομετρο (τους μπερδευει) αλλα με τη ροη του. Ποσα γραδα να το παω με το νερο?
Ξεχασα να πω οτι στη ζημωση δεν αφησα μεσα καθολου κοτσανια ,τα εβγαλα ολα ενα ενα.

Την πάτησα και έχασα όλο το κείμενο που εξηγούσα το γιατί. Τώρα δεν έχω χρόνο να το ξανασυντάξω.
Μήν ανυσηχείς κανένα ουσιαστικό πρόβλημα. Άστο να τρέχει αργά ανεξάρτητα τι δείχνει το θερμόμετρο και σταμάτα την απόσταξη μετρώντας το απόσταγμα με γραδόμετρο (προτείνω 18 γράδα).
Άλλη φορά θα εξηγήσω γιατί κατά τη γνώμη μου υπάρχει απόλιση στο θερμόμετρο (δέν δείχνει την πραγματική θερμοκρασία του ατμού που παράγεται, αλλά δείχνει την θερμοκρασία του συγκεκριμένου σημείου στο καζάνι).
Καλή επιτυχία...

nikos_a
25-10-11, 21:38
Την πάτησα και έχασα όλο το κείμενο που εξηγούσα το γιατί. Τώρα δεν έχω χρόνο να το ξανασυντάξω.
Μήν ανυσηχείς κανένα ουσιαστικό πρόβλημα. Άστο να τρέχει αργά ανεξάρτητα τι δείχνει το θερμόμετρο και σταμάτα την απόσταξη μετρώντας το απόσταγμα με γραδόμετρο (προτείνω 18 γράδα).
Άλλη φορά θα εξηγήσω γιατί κατά τη γνώμη μου υπάρχει απόλιση στο θερμόμετρο (δέν δείχνει την πραγματική θερμοκρασία του ατμού που παράγεται, αλλά δείχνει την θερμοκρασία του συγκεκριμένου σημείου στο καζάνι).
Καλή επιτυχία...

ok Περιμενω

γιωρυος
04-11-11, 17:13
Εδώ είσαι bakmak http://rapidshare.com/files/38382665...odad_.rar.html

ωρε παληκαρια δεν μπορω να το κατεβασω αυτο γουαι???
πολυ καλη η συζητηση σας μπραβο!!!

nikos_a
04-11-11, 17:35
Δωσε συντεταγμενες, ποιο γουαι εννοεις.

γιωρυος
04-11-11, 17:46
http://rapidshare.com/files/38382665...odad_.rar.html


αυτο

emskan
04-11-11, 18:31
Από την μεταπτυχιακή διατριβή (2010) της φοιτήτριας Γουσιου Κυριακής. Γεωπονικό πανεπιστήμιο Αθηνών

"Ο άμβυκας, σύμφωνα με την νομοθεσία πρέπει να είναι από χαλκό χωρητικότητας μέχρι 130 λίτρα ή πήλινος μέχρι 40 λίτρα. Στη περιοχή μας κυριαρχούν δύο τύποι χάλκινοι που κυρίως διαφέρουν στο καπάκι. Ο ένας έχει ημισφαιρικό καπάκι (καμπάνα ή κρεμμύδι) που από τη κορυφή του ξεκινάει τοξοειδής σωλήνας που καταλήγει στο ψυγείο, ενώ ο άλλος έχει επίσης ημισφαιρικό καπάκι που όμως προεκτείνεται στη μια πλευρά και αποκτά το σχήμα ανεστραμμένης πίπας (μανίκι) γιαυτό ο τύπος αυτός λέγεται λουλάς .

Στον πρώτο τύπο είναι ευκολότερη η διαχείριση της φωτιάς, γιατί είναι δύσκολο να γίνει βίαιη μετάβαση του μίγματος (ξέρασμα ) λόγω του υψηλού τόξου και επιτυγχάνεται περισσότερο ομαλή απόσταξη. Ο δεύτερος τύπος είναι ο παλαιότερος και με τον Ν. 2969/01 που επιτρέπει βελτιώσεις, τείνει να εξαφανισθεί.

Σε αρκετούς άμβυκες υπάρχει θυρίδα αδειάσματος (πορτέλο) των υπολειμμάτων. Σε άλλες περιπτώσεις για ταχύτερη απόρριψη των υπολειμμάτων χρησιμοποιούσαν μπαλάγκο και αναποδογύριζαν όλο το καζάνι. Και αυτή η μέθοδος τείνει να αντικατασταθεί με το επιτρεπόμενο σήμερα πορτέλο.

Ο άμβυκας έγινε από χαλκό γιατί όπως αναφέραμε ήταν ήδη διαδεδομένη η χρήση του στη κατασκευή οικιακών σκευών και υπήρχαν αξιόλογοι χαλκουργοί στη Μακεδονία. Στη πορεία ακολουθώντας την αντίστοιχη διαδικασία των μαγειρικών σκευών οι καζανιέρηδες τα γανώνανε, διαδικασία που αποδείχθηκε λαθεμένη και επιβλαβής. Τα τελευταία χρόνια κατασκευάστηκαν άμβυκες από ανοξείδωτο χάλυβα με αρνητικά αποτελέσματα στη ποιότητα του αποστάγματος. Έτσι αποκαλύφθηκε η ευεργετική ιδιότητα του χαλκού στην απόσταξη. Η εξήγηση είναι ότι ο χαλκός αντιδρά, δεσμεύει τις ενώσεις του θείου και τα λιπαρά οξέα που μπορούν να παραχθούν είτε κατά τη ζύμωση, είτε κατά την απόσταξη και έτσι απαλλάσσουν το απόσταγμα από άσχημες μυρωδιές. Για το λόγο αυτό κατά καιρούς θα πρέπει η μαύρη επικάλυψη που αποκτά ο χαλκός εσωτερικά να καθαρίζεται.

Οι άμβυκες που ανακατασκευάζονται τελευταία φέρουν και άλλες βελτιώσεις. Ο πυθμένας δεν είναι επίπεδος αλλά κοίλος για να αποφεύγεται το «κόλλημα». Φέρουν μηχανικά θερμόμετρα στο καπάκι ( ή καμπάνα) για να βοηθούν στον καζανιέρη στον έλεγχο της απόσταξης. Λίγο πριν το σημείο εκροής υπάρχει σωλήνας σε σχήμα ύψιλον όπου βυθίζεται το αραιόμετρο και παρακολουθείται συνεχώς η πορεία της απόσταξης."


Αντιγράφω από άλλο φόρουμ:

"Το πρόβλημα ξεκινάει από το γεγονός ότι στην διάρκεια της απόσταξης δημιουργούνται βλαπτικές ουσίες που ο ανοξείδωτος χάλυβας σαν ουδέτερος χημικά δεν μπορεί να εξουδετερώσει και ως εκ τούτου περνάνε στο τελικό απόσταγμα. Αντιθέτως ο χαλκός έρχεται σε αντίδραση δημιουργόντας σύμπλοκα άλατα μεγάλου μοριακού βάρους άρα μη πτητικά που καθιζάνουν και δεν μπορούν να περάσουν στο απόσταγμα. Για αυτό και η προτεινόμενη λύση είναι να τοποθετηθεί κομμάτι χαλκού μέσα στο καζάνι."