PDA

Επιστροφή στο Forum : Γενοκτονία Κρητικών από ΒυζαντινούςDj_Storm
29-08-06, 11:25
Παιδια καλησπερα βρηκα το παρακατω κειμενο στο internet το οποιο πραγματικα προκαλει αισθηση....Θα'θελα τις αποψεις σας περι του θεματος λόγω του ότι είμαι κρητικος και θα'θελα να ξερω περισσότερα...λοιπόν παραθέτω το κειμενο


Η Γενοκτονία 270.000 Ελλήνων το 961 από τους βυζαντινούς κατακτητές

Καθ’ όλη την διάρκεια της χιλιετούς βυζαντινής αυτοκρατορίας η Κρήτη ήταν το κόκκινο πανί για τους βυζαντινούς κατακτητές. Γι’ αυτό την αιματοκύλησαν πολλές φορές.

Το 727 οι Κρητικοί όχι μόνον συμμετέχουν μαζί με όλους τους Έλληνες στην Μεγάλη Επανάσταση κατά των βυζαντινών, αλλά επιπλέον ετοιμάζουν πανστρατιά και επιτίθενται κατά της Κωνσταντινουπόλεως για να εκθρονίσουν(!!!) τον αυτοκράτορα Λέοντα Γ’ τον Ίσαυρο.

Αρχηγό τους είχαν έναν Κρητικό ονόματι Κοσμά, ο οποίος ήταν μεγαλοπρεπής, ωραίος και γενναίος. Και παραλίγο να κατάφερναν να κυριαρχήσουν σε όλη την Μεσόγειο, όπως αναφέρει στην «Ιστορία των Σφακίων» ο ηγούμενος Γρηγόριος Παπαδοπετράκης.

Όμως οι λογαριασμοί βυζαντινών και Κρητικών παρέμεναν από αιώνες ανοικτοί και δεν έκλεισαν ποτέ. Ο Αλέξιος Κομνηνός, δια του υιού του Ισαακίου, το 1192, στέλνει απειλητική επιστολή προς το νησί της Κρήτης. Απειλούσε ότι αν δεν υποταχθούν στο βυζάντιο οι Κρητικοί, θα εξολοθρεύσει όλους τους άνδρες, τις γυναίκες και τα παιδιά, όπως έπραξαν στο παρελθόν, έγραφε η επιστολή, ο Βελισσάριος, ο Ιουστινιανός, ο Νικηφόρος Φωκάς και ο Βάρδας ο θαλασσινός.

Οι βυζαντινοί είχαν υποστεί αναρίθμητες ήττες από τους Κρητικούς, που ήταν πολύ γενναίοι μαχητές και θεοσεβείς. Οι Κρητικοί ουδέποτε πρόδωσαν τους Πατρώους Θεούς και τα Πάτρια ειωθότα. Το παράδειγμά τους έδινε θάρρος στους άλλους Έλληνες να διατηρήσουν τον Ελληνισμό τους και την Πατρώα Ελληνική Θρησκεία. Γι’ αυτό ήθελαν να τους αφανίσουν οι βυζαντινοί κατακτητές.

Οι μνήμες από την τελευταία ήττα, ήταν ακόμη νωπές. Το 949 ο βυζαντινός αυτοκράτωρ Κωνσταντίνος Ζ’ υπέστη πανωλεθρία από τους γενναίους Κρητικούς καθώς όλο το βυζαντινό στράτευμα που έστειλε για να κατακτήσει το ηρωικό Νησί κατεσφάγη, όπως μας πληροφορεί ο Λέων Διάκονος.

Τα Κρητικά πλοία περήφανα έπλεαν στην Μεσόγειο αψηφώντας τον βυζαντινό στόλο. Και όποτε είχαν ευκαιρία έκαναν τολμηρές επιδρομές και κατέστρεφαν ολοσχερώς τον βυζαντινό στόλο. Ο Λέων Διάκονος γράφει για την «των Κρητών δυναστείαν, τραχηλιώσαν και κατά Ρωμαίων φονικόν πνέουσαν». Δηλαδή έσπερναν τον θάνατο στους βυζαντινούς οι σκληροτράχηλοι Κρητικοί, γράφει ο Λέων Διάκονος στην Ιστορία του.

Οι Κρητικοί ήταν ακατάβλητοι κυρίως για δύο λόγους, γράφει ο Συνεχιστής του Θεοφάνους: Πρώτον διότι είχαν διατηρήσει αλώβητο το Ελληνικό Ιερατείο τους, το οποίο προΐστατο στους Απελευθερωτικούς Αγώνες, και δεύτερον διότι ήταν φοβεροί έμποροι, κάτι που τους προσπόριζε τα αναγκαία χρήματα για τους πολέμους κατά των βυζαντινών.

Το μίσος των βυζαντινών κατά των Ελλήνων της Κρήτης αποτυπώνεται ανάγλυφα από τον παρακοιμώμενο Ιωσήφ Βρίγγα ο οποίος προσπαθεί να διεγείρει το βυζαντινό συμβούλιο κατά των Κρητικών. Ο Συνεχιστής του Θεοφάνους καταγράφει τα λόγια του Ιωσήφ: «Είναι τόσα τα δεινά που υπέστησαν οι Ρωμαίοι από τους αρνητές του Χριστού, σφαγές και καταστροφές εκκλησιών και αρπαγές περιουσιών και αιχμαλωσίες. Πρέπει να αγωνισθούμε υπέρ των Χριστιανών και να μην δειλιάσουμε από την απόσταση της θαλάσσης ούτε από τις φήμες».

Πράγματι οι γενναίοι Κρητικοί απελευθέρωναν τα παράλια της Ιωνίας από τους βυζαντινούς κατακτητές και κατέστρεφαν χριστιανικές εκκλησίες και έπιαναν χριστιανούς αιχμαλώτους για να τους ανταλλάξουν με Έλληνες.

Το 960 ο βυζαντινός αυτοκράτωρ Ρωμανός Β’ και ο παρακοιμώμενος Ιωσήφ Βρίγγας ανέθεσαν στον Αρμένιο στρατηγό Νικηφόρο Φωκά τον αφανισμό της Κρήτης και των Κρητικών. Ο τεράστιος βυζαντινός στόλος ξεκίνησε από την Κωνσταντινούπολη στις 5 Ιουλίου 960. Αποτελείτο από 3300 πλοία που μετέφεραν στρατό και εφόδια. Οι βυζαντινοί είχαν στρατολογήσει βάρβαρα στίφη Σλαύων, Αρμενίων και Ρώσων, για να κατασφάξουν τους Έλληνες της Κρήτης.

Ο M. Canard, στο Byzance et les Arabes μας πληροφορεί ότι οι Έλληνες διέθεταν μόλις 240 πλοία και ζήτησαν από τους Άραβες πολεμοφόδια και στρατό. Εκείνο τον καιρό οι Άραβες με επικεφαλής τον Χαμβδά πολεμούσαν στο μέτωπο της Μικράς Ασίας τους βυζαντινούς κατακτητές, και έτσι δεν μπόρεσαν να τους στείλουν παρά μικρές ποσότητες πολεμοφοδίων, αλλά καθόλου στρατό. Έτσι οι γενναίοι Κρητικοί μαχητές αντιμετώπισαν μόνοι τους τον τεράστιο βυζαντινό στόλο που μετέφερε 500.000 βυζαντινούς κατακτητές στο ηρωικό Νησί.

Οι Έλληνες γρήγορα έμαθαν τα νέα και άρχισαν να οχυρώνωνται. Η ιστορία έχει καταγράψει ως επικεφαλή της ηρωικής αντιστάσεως την Κρητικοπούλα Ιέρεια της Αρτέμιδος Κλεαγέτη.

Ο Πρίσκος στην χρονογραφία του μας πληροφορεί ότι ήταν μόλις 25 ετών το 960, και αμέσως άρχισε να εμψυχώνει τους Κρητικούς περιδιαβαίνουσα όλα τα οχυρά. Η Κλεαγέτη ήταν πολύ μορφωμένη και γόνος Ιερατικής οικογενείας. Η μητέρα της λεγόταν Ζηνόκλεια, ήταν Ιέρεια της Ήρας, και είχε πάρει μέρος στην μάχη της Κρήτης κατά των βυζαντινών το 949. Με το τόξο της είχε σκοτώσει 50 βυζαντινούς κατακτητές. Η Ζηνόκλεια τελούσε τα Ελληνικά Μυστήρια και είχε διδάξει από μικρή την θυγατέρα της Κλεαγέτη το πώς να πολεμά τους βυζαντινούς κατακτητές.

Ο Λέων Διάκονος στην Ιστορία του αναφέρει την Κλεαγέτη με υβριστικούς όρους. Την αποκαλεί «γύναιον εταιρικόν», «αναιδές», και ότι τάχα έκανε μαγγανείες. Όμως της αναγνωρίζει, αν και με υβριστικό τόνο, ότι ήταν μάντισσα και ότι ήταν ατρόμητη, καθώς πλησίαζε μόνη της μέχρι τα φυλάκια των βυζαντινών και τους προκαλούσε σε πόλεμο.

Οι Κρητικοί Ιερείς και Ιέρειες μόλις αντίκρισαν του πρώτους βυζαντινούς στρατιώτες έκαναν καθαρμό σε όλο το Νησί για να φύγει το χριστιανικό μίασμα.

Ο Νικηφόρος Φωκάς αμέσως μετά την απόβαση αρχίζει γενική επίθεση. Σφάζει αρκετούς Κρητικούς τις πρώτες ημέρες. Νοιώθοντας ότι η νίκη του θα είναι εύκολη εξ αιτίας του τεραστίου όγκου του στρατεύματός του, δίνει 10.000 βυζαντινούς στρατιώτες στον στρατηγό Νικηφόρο Παστιλά και τον διατάσσει να εισβάλει στην ενδοχώρα του Νησιού και να κατασκοπεύσει τους Κρητικούς.

Η ατρόμητη Ιέρεια Κλεαγέτη απαντά με ανταρτοπόλεμο. Βάζει τις Κρητικοπούλες να δίνουν κρασί στους βυζαντινούς στρατιώτες, να τους μεθούν και να αποσπούν πληροφορίες. Αφού τους διέλυσαν την πειθαρχία η Κλεαγέτη διέταξε τους 400 Κρητικούς που είχε υπό τις διαταγές της να λάβουν θέσεις μάχης στα βουνά.

Μόλις οι Κρητικοί είδαν τους βυζαντινούς αποδιοργανωμένους ξεκίνησαν επίθεση με επικεφαλής την ηρωική Ιέρεια της Αρτέμιδος. Οι βυζαντινοί αντιστάθηκαν με σθένος. Η Κλεαγέτη σημάδεψε με το τόξο της τον βυζαντινό στρατηγό Νικηφόρο Παστιλά, κτύπησε το άλογό του και τον ανάγκασε να ξεκαβαλικέψει. Αμέσως χύμηξε πάνω του με το τσεκούρι της και τον σκότωσε.

Οι βυζαντινοί σε αυτή την δεύτερη φάση του αγώνος τράπηκαν σε φυγή αλλά οι Κρητικοί τους πήραν στο κυνήγι. Ελάχιστοι από τους στρατιώτες του Νικηφόρου Παστιλά κατόρθωσαν να επιστρέψουν ζωντανοί στο στρατόπεδο του Νικηφόρου Φωκά.

Ο Φωκάς, ωσάν να κτυπήθηκε από κεραυνό, μόλις άκουσε τα νέα άρχισε να ετοιμάζει ενέδρες. Άρχισε να πολιορκεί τον Χάνδακα (Ηράκλειο).

Ο Πρίσκος, έχει καταγράψει το πώς απευθύνθηκε στους στρατιώτες του λέγων ότι «Δεν νομίζω να αγνοεί κανείς σας την επιθετικότητα και το θράσος των απογόνων της Αριάδνης, τις τόσες διαρπαγές και τα φονικά που έχουν διαπράξει κατά των Ρωμαίων. Δεν ανέχεται η εκκλησία του Χριστού να λυμαίνωνται το χριστεπώνυμο πλήθος οι ειδωλολάτρες.

Μην εξοκείλετε στην απειθαρχία και την καλοπέραση διότι θα πάθετε ότι και οι στρατιώτες του Νικηφόρου Παστιλά. Ας μην σπαταλάμε τον καιρό μας με οκνηρία και μέθη, αλλά παραμένοντας Ρωμαίοι ας επιδείξουμε στον πόλεμο κατά των ειδωλολατρών το γενναίο μας φρόνημα».

Μετά πήρε τον στρατό του και άρχισε επίθεση καθώς είχε πληροφορίες ότι 40.000 Κρητικοί ετοιμάζονταν να του επιτεθούν αιφνιδιαστικά και να τον εκδιώξουν από το Νησί. Ο Νικηφόρος Φωκάς περίμενε να νυκτώσει και επιτέθηκε το βράδυ στους Κρητικούς, οι οποίοι δεν άκουσαν την Κλεαγέτη και έκαναν το λάθος να κατασκηνώσουν σε πεδιάδα.

Εκεί ο Νικηφόρος Φωκάς τους έπιασε στον ύπνο, απροετοίμαστους, και τους έσφαξε όλους. Ο Νικηφόρος Φωκάς, για να αποδείξει το πόσο βάρβαρος ήταν και το πόσο μισούσε τους Έλληνες, διέταξε τους στρατιώτες του να κόψουν τα κεφάλια των Ελλήνων και να τα μαζέψουν σε σακκιά.

Ύστερα διέταξε να τα καρφώσουν σε κοντάρια και να τα τοποθετήσουν μπροστά στο κάστρο του Χάνδακος. Μετά, όπως διασώζει ο Λέων Διάκονος, ο Φωκάς διέταξε όσα κεφάλια Κρητικών περίσσεψαν να τα εκσφενδονίζουν με τις βαλλίστρες μέσα στα τείχη του κάστρου...

Οι Κρητικοί μόλις ανεγνώρισαν τους ομοφύλους των, ξέσπασαν σε οιμωγές. Ακούστηκαν κλάματα. Τρόμος κατέλαβε το στρατόπεδο των Κρητικών. Ακούστηκαν κραυγές και θρήνοι ωσαν η πόλη να είχε ήδη κατακτηθεί. Μολονότι δεν είχαν καμμία διάθεση για ειρήνη με τους βυζαντινούς, τώρα είχαν χάσει το θάρρος τους. Εκείνη την δύσκολη στιγμή εμφανίστηκε στα τείχη η νεαρή Ιέρεια Κλεαγέτη. Το πρόσωπό της έλαμπε από ζωντάνια όταν ενθάρρυνε τους Κρητικούς.

Ο Πρίσκος διέσωσε τα λόγια της: «Γενναίοι άνδρες και γυναίκες, αιώνες τώρα πολεμούμε τους Ρωμαίους. Οι Θεοί δεν μας εγκατέλειψαν, πάντα στέκονται στο πλευρό μας. Μόλις κατατροπώσαμε τους Ρωμαίους του Παστιλά. Τώρα θα λιποψυχήσουμε μπροστά σ’ έναν ασεβή Ρωμαίο; Εμπρός! Τραβήξτε τα σπαθιά. Ακονίσατε τους πελέκεις. Τεντώσατε τα βέλη. Θάνατος στους Ρωμαίους κατακτητές. Βοήθησέ μας Τοξόκλυτη Θεά. Ίσιωσε τα θανατηφόρα βέλη μας να βρουν τον στόχο τους».

Η νεαρή Ιέρεια αμέσως διατάζει επίθεση. Εμψυχωμένοι από την ατρόμητη Ιέρειά τους που όρμησε πρώτη, 35.000 Κρητικοί, μαζί και γυναικόπαιδα, εφορμούν εναντίον των βυζαντινών κατακτητών. Ο Νικηφόρος Φωκάς ταράζεται από την ξαφνική αντεπίθεση. Αλλά πριν προλάβει να συνέλθει καταμετρά 90.000 χιλιάδες νεκρούς, οι περισσότεροι από τα επίλεκτα βυζαντινά σώματα των Αρμενίων.

Ο Νικηφόρος Φωκάς αναγκάζεται να σαλπίσει υποχώρηση. Έβλεπε πιά ότι ήταν πολύ δύσκολο να κατατροπώσει τους Κρητικούς και μάλιστα με τέτοια οχυρά. Αποφάσισε, γράφει ο Λέων Διάκονος, να πολιορκήσει τον Χάνδακα(Ηράκλειο). Αποφάσισε να λιμοκτονήσει τους Κρητικούς μέχρις ότου κατασκευάσει νέες πολιορκητικές μηχανές. Έτσι τελείωσε ο χειμώνας του 960-961.

Κατά την διάρκεια του χειμώνος δεν έπαυσαν τελείως οι εχθροπραξίες. Ομάδες καταδρομών των Κρητικών κτυπούσαν συνεχώς τους βυζαντινούς κατακτητές. Οι απώλειες των Κρητικών έφτασαν τις 30.000 νεκρούς και των βυζαντινών τις 110.000 νεκρούς, αναφέρει ο M. Canard στο Byzance et les Arabes.

Στο τέλος Φεβρουαρίου του 961, ο Νικηφόρος Φωκάς άρχισε πάλι τον πόλεμο με νέο στρατό και εφόδια που παρέλαβε από την Κωνσταντινούπολη. Αντιθέτως η θέση των Κρητικών γινόταν όλο και πιό δύσκολη καθώς τα τρόφιμα λιγόστευαν και ο ναυτικός αποκλεισμός του Νησιού δεν επέτρεπε τον ανεφοδιασμό.

Οι στρατιωτικοί αρχηγοί των Κρητικών, Ναύκλος και Ανεμάς, έκαναν συμβούλιο και αποφάσισαν να περιμένουν, μέσα στην πόλη, βοήθεια από τους Άραβες. Όμως η Κλεαγέτη τους είπε να συνεχίσουν τον ανταρτοπόλεμο στα βουνά και να μην πολεμήσουν μέσα στην πόλη διότι το κάστρο ίσως να μην αντέξει την πολιορκία. Τελικά υπερίσχυσε η γνώμη του Ανεμά, η οποία δυστυχώς απεδείχθη μοιραία.

Οι βυζαντινοί κατακτητές άρχισαν την πολιορκία σκάβοντας κάτω από την τάφρο και άρχισαν να ξεκολλούν πέτρες από το τείχος. Πρόσθεσαν ξύλα στα υποστηρίγματα και τους έβαλαν φωτιά. Σε λίγο η φωτιά απανθράκωσε τα υποστηρίγματα και δύο επάλξεις του κεντρικού τείχους κατέρρευσαν. Αμέσως όρμησαν στην πόλη τα βυζαντινά στίφη και άρχισαν γενική σφαγή χωρίς να κάνουν διάκριση αμάχου και μαχομένου πληθυσμού. Τα γυναικόπαιδα έτρεχαν να κρυφτούν στα σοκάκια αλλά οι βυζαντινοί τους εξολόθρευαν ανηλεώς. Για τρεις ολόκληρες ημέρες δεν έκαναν τίποτε άλλο από το να σφάζουν άμαχο πληθυσμό.

Η κατάκτηση της Κρήτης ολοκληρώθηκε στις 7 Μαρτίου 961. Οι πηγές κατέγραψαν 200.000 νεκρούς Κρητικούς, μαζί με τα γυναικόπαιδα, που γενοκτόνησαν οι βυζαντινοί υπάνθρωποι. Μαζί με τους ήδη νεκρούς Κρητικούς στα πεδία των μαχών, το Ολοκαύτωμα της Κρήτης αριθμεί 270.000 νεκρούς, σφαγιασθέντες από τα βυζαντινά στίφη του Νικηφόρου Φωκά.

Ο Νικηφόρος Φωκάς, χωρίς κανένα ίχνος θεοσέβειας, ανδρείας και πολιτισμού, ζήτησε να βρουν το πτώμα της Ιέρειας Κλεαγέτης. Μόλις οι βυζαντινοί το βρήκαν, ο βάρβαρος Αρμένιος στρατηγός διέταξε να της κόψουν το κεφάλι και να το καρφώσουν σε ένα κοντάρι. Αφού το έφτυσε, το περιέφερε πάνω στο άλογό του ως τρόπαιο...

Ο Νικηφόρος Φωκάς για να ολοκληρώσει την καταστροφή της Κρήτης διατάσσει την φυλετική αλλοίωση του Κρητικού λαού. Εγκαθιστά στο ηρωικό Νησί βαρβάρους Σλαύους, Ρώσους και Αρμένιους. Επιπλέον διατάσσει τους μοναχούς των χριστιανών να εκχριστιανίσουν βιαίως τον Κρητικό λαό. Ο Νίκων ο «Μετανοείτε» αποβιβάζεται στην Κρήτη με προστασία βυζαντινής φρουράς και αρχίζει νέες σφαγές.

Παρά την τρομακτική γενοκτονία, οι Κρητικοί ανένηψαν και συνέχισαν τον Ιερό Αγώνα για Ελευθερία, κάτι που αποδεικνύεται με την απειλητική επιστολή που έστειλε ο Αλέξιος Κομνηνός το 1192, όπως αναφέραμε και στην αρχή του άρθρου μας.

Η Γενοκτονία 270.000 Κρητικών από τους βυζαντινούς κατακτητές το 961 έχει χαραχθεί βαθιά στην μνήμη όλων των Ελλήνων παρά τις προσπάθειες των νεοβυζαντινών κατακτητών να την διαγράψουν.

Ξεπερνώντας κάθε όριο θράσους, ο «πατριάρχης» των χριστιανών Βαρθολομαίος, πριν από δύο χρόνια, έστησε τον ...ανδριάντα(!) του Νικηφόρου Φωκά στην Κρήτη(!!!).

Όπως δείχνουν τα γεγονότα υπάρχουν ακόμη ανοικτοί λογαριασμοί μεταξύ Ελλήνων και βυζαντινών...

Πηγές:

Λέων Διάκονος, Ιστορία

M. Canard, Byzance et les Arabes

Πρίσκος, Κρητικά, στην συλλογή Jus Graeco-Romanum

Γρηγορίου Παπαδοπετράκη, Ιστορία των Σφακίων, Αθήνα 1971

Ισίδωρος Ηλιάκης


Λοιπόν;;τι γνωμη εχουμε;;εγώ τους ειχα ικανους για κατι τετοιο να πω την αμαρτια μου....

chilioooo
29-08-06, 18:38
Gia poio logo amartia?

leokats2
29-08-06, 20:48
ZHTO H KRHTH :judge:

Dj_Storm
30-08-06, 08:02
Gia poio logo amartia?

file mou giati oloi exoume to byzantio ws tin "kali aytokratoria" enw stin ousia to paraskinio itan toso skoteino oso de fantazete o aplos kosmos....

Dj_Storm
30-08-06, 08:14
αν οντως ισχυει το παραπανω κειμενο (που μαλλον ετσι ειναι)...τοτε...να χαιρομαστε ολους αυτους που διακηρυτταν το "δικαιωμα της ανεξιθρησκειας" στα Μεδιολανα πολλους αιωνες πριν με τον Μεγα Κωνσταντινο (που η εκκλησια τον ανακηρυξε Μεγα παρ'οτι κατεσφαζε τους Χριστιανους στην περιοδο των διωγμων)...να χαιρομαστε που καποτε υπηρχε μια αυτοκρατορια (που ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΑ θεωρουμαστε απογονοι της) η οποια ηταν πιστη στο δογμα που υπηρετουν οι Μουσουλμανοι "Υποταγή των Απίστων"....

Βεβαια ποιος ιστορικος θα βγει να παραδεχτει οτι οντως ΝΑΙ αυτο συνεβη ειναι αληθεια...
Ποιος θελει να κλονισει εναν ολοκληρο λαο;;;
Κανενας....γιατι τα οπια που μας δινουνε ειναι ωραια....

Τελος παντων θελω τις γνωμες σας πανω στο κειμενο που παρεθεσα στην αρχη...θελω να δω αν ειμαι ο μονος που εχω τετοιες αποψεις....

Thanos.
30-08-06, 19:44
Afth h ptyxh ths istorias mas einai polu polu eauis8hth kai xrisimopoieitai kata
koron polu apo tous arxaiolatres prepei na shmeiwsw.....
Gia na poun oti dh8en to Buzantio eixe mia stignh diktatoria kai rimaze olous
tous mh Xristianous.......
H eidwlolatrikh 8rhskeia twn arxaiwn Ellhnwn eixe hdh pro pollou parakmasei kai
htan aplws geloio na prospa8oun kapoioi na thn epanaferoun me to zori kai
dh8en na kanoun kai epanastash na ek8rwnhsoun ton xristiano buzantino
autokratora (gia tous arxaiolatres oi Buzantinoi den htan Ellhnes
alla.....barbaroi!).
Yparxoun polles ptuxes sthn istoria ths periodou autns pou akomh
ereunountai......Ekeina pou den lene oi arxaiolatres einai oti oi pistoi
Ellhnes dwdeka8eistes Krhtikoi eixan summaxisei me tous Sarakinous peirates
kai tous Arabes mousoulmanous pou eixan arxisei na katakluzoun
thn Mikra Asia kai th Mesogeio kai etsi eixan sthsei ena ex8riko proxwma mesa
sthn Ellinikh Buzantinh autokratoria. Twra ti sxesh exei h patrwa Ellinikh
8rhskeia me to Islam ;......Kamia alla eixan ena koino stoxo - th diwksh tou Xristanismou.
Oi Krhtikoi symmaxisan me to Islam (ekeinh tin periodo) kai htan kai 8ewrh8hkan prodotes kai opws kseroume h prodwsia ekeina ta xronia timwrontan banausa....

To apo panw keimeno den anaferetai stous diwgmous pou ekanan oi idioi oi Krhtikoi mazi me tous Sarakinous stous a8wous Xristianous ths Megalonhsou......

O Steven Ranchman sthn 'Istoria tns Byzantinhs autokratorias' (Agglos akadhmaikos) den egrapse pou8ena gia eksergeseis ston Elladiko xwro, sthn Kupro, sth M.Asia klp apo eidwlolatres h Ellhnes pou upeferan apo to Xristianiko
zugo......Auto giati apla den uphrxe anti-buzantino sunais8hma mesa sthn autokratoria. H kakh politikh twn Krhtikwn htan o logos gia thn banaush sumperifora tou Buzantiou sthn prodwsia enanti tou Kratous

thouthou
02-09-06, 22:56
Εγώ, το μόνο που κατάλαβα (αν ισχύουν τα ιστορικά δεδομένα γιατί απλά δεν τα γνώριζα) είναι ότι μεγάλωσε ο θαυμασμός μου για αυτή την Ελληνική φυλή, τους Κρητίκαρους, που τους γούσταρα πάντα, έτσι, χωρίς συγκεκριμένο λόγο.....
Πάντως οι περιγραφές για τους Κρητίκαρους με πείθουν ότι είναι αληθείς....
Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι το ποιό είναι το ερώτημα.....
Το αν οι Κρητικοί είναι λεβέντες;
Το αν υπήρξε σύγκρουση Ελλήνων και Βυζαντινής εξουσίας;
Το αν αυτή η σύγκρουση ήταν σύγκρουση χριστιανισμού πατρώας θρησκείας;

Όλα τα παραπάνω υπήρξαν, χωρίς καμιά αμφιβολία, ακόμα κι ας μην ξέρω την μεσαιωνική ιστορία των Ελλήνων... Λογικό είναι, και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά.....
Και λοιπόν;
Αυτά ας τα βλέπουν αυτοί που πιστεύουν ότι η έννοια του έθνους είναι δυτική και πρόσφατη.....
Λογικό δεν είναι οι Ελληνικοί πληθυσμοί που κρατούσαν μια συγκρότηση, να πολεμούν μέχρι εσχάτων; Έτσι πρέπει να κάνουν, έτσι πρέπει να είμαστε.... Η ιστορία όμως αποφάσισε αλλιώς, και υπερίσχυσε ο δυνατός.... Ας ήμασταν όπως θα έπρεπε να είμασταν, για να μην έχουμε τέτοια ιστορικά μαστιγώματα..... Και τόσο αίμα....
Πάντως το να βλέπουμε με μίσος το Βυζαντινό εξουσιαστικό οικοδόμημα, είναι σαν να μισούμε μέρος της ιστορίας μας, άρα το να μην δεχόμαστε να μάθουμε από την ιστορία.....
Το να μαυρίζουμε το Βυζάντιο είναι εύκολο. Αλλά ποιο Βυζάντιο μαυρίζουμε; Ποιος έκανε κουμάντο στον ευρύτερο Ελληνικό χώρο; Και γιατί δεν ήταν οι Έλληνες αυτοί; Και γιατί το θεωρούμε ως "ξένο"; Ποιος ζούσε στον Ελληνικό χώρο; Εφόσον το Βυζαντινό εξουσιαστικό οικοδόμημα είχε ως καρδιά του τον Ελληνικό χώρο, άρα τους Έλληνες, λογικό δεν είναι να φτάσουμε στην Ελληνικότητα της "αυτοκρατορίας"; Λογικό δεν ήταν να φτάσουμε στον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο;
Εκτός αν κάποιος έχει ιστορικές αποδείξεις ότι διαλύθηκε ο Ελληνικός πληθυσμός.....
Αυτά τα θρησκευτικά "επιχειρήματα" εκατέρωθεν, μου φαίνεται ότι μας εμποδίζουν να εκτιμήσουμε την ιστορία μας.....

luciferakos
02-09-06, 23:15
Το Βυζαντινό οικοδόμημα δεν ήταν τίποτα άλλο παρά η προέκταση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, η συνέχειά της με κάποια παρέκκλιση στα περί θρησκείας. Οι ίδιοι οι Βυζαντινοί, ορολογία αδόκιμη για εκείνη την εποχή, αυτοαποκαλούνταν Ρωμαίοι και την αυτοκρατορία με πρωτεύουσα την Πόλη, την ονόμαζαν Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.
Ναι η Ελλάδα, όπως ορίζεται σήμερα, ήταν μέρος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, αυτό όμως δεν σημαίνει πως αυτό που σήμερα ονομάζουμε Βυζάντιο, θα πρέπει να το ταυτοποιούμε με την Ελλάδα. Με την ίδια λογική, η Ελλάδα αποτέλεσε την αρχή ανάπτυξης της Οθωμανική Αυτοκρατορίας... μήπως να την συμπεριλάβουμε κι αυτή σαν περιεχόμενο του όρου Ελληνική Ιστορία;
Κάποια πράγματα θα ήταν πολύ ωραίο να ήταν δικά μας... αλλά ατυχώς δεν είναι!!!

thouthou
03-09-06, 01:37
Μα δεν μιλάει κανένας για ταυτοποίηση του Βυζαντινού κράτους με την Ελλάδα....
Οι ιστορικές πολιτικές δομές που οδήγησαν στο Βυζαντινό κράτος, απέχουν πάρα πολύ από το τελευταίο Ελληνικό κράτος, την Ελλάδα ως ενοποιημένο σύστημα κάτω από την διοίκηση τως Μακεδόνων βασιλέων....
Μην ξεχν'αμε ότι το Βυζαντινό κράτος ήταν αποτέλεσμα μιας κατοχής, αυτής των Ρωμαίων....

Απλά η ιστορία ήταν πάντα σύνθετη.... Το Ρωμαϊκό κράτος διαλύθηκε, η ανατολική αυτοκρατορία όμως κρατήθηκε για πολλούς αιώνες.... Γιατί άραγε; Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος γιατί δεν ήταν μόνο ανατολικορωμαίος, αλλά Έλλην αυτοκράτορας;
Το Βυζαντινό κράτος ήταν ένα εξουσιαστικό οικοδόμημα, αλλά εξουσία χωρίς εξουσιαζόμενους δεν υπάρχει..... Οι Έλληνες υποδουλώθηκαν από τους Ρωμαίους, αλλά δεν έπαψαν να υπάρχουν.... Η πορεία αυτή του Ελληνισμού μας ενδιαφέρει, και πως αυτή κέρδισε τον ρόλο της σε ένα εξουσιαστικό δημιούργημα εξωγενές όπως η αυτοκρατορία.... Και πως μιλάμε πλέον για ουσία, όταν η κατάλυση μιας αρχικά εξωελληνικής αυτοκρατορίας, ταυτίζεται στο υποσευνείδητο-παράδοση ενός λαού με την κατάλυση της πορείας του.....
Ελληνική ιστορία, ως ιστορία των Ελλήνων είναι έτσι και αλλιώς..... απλά η ουσία δείχνει ότι είναι και κάτι περισσότερο από απλά την ιστορία που υπέστημεν εμείς ως Έλληνες..... Όχι, δεν πρόκειται να μειώσουμε την ύπαρξή μας στην ιστορία μας και του κόσμου......

luciferakos
03-09-06, 23:41
Γιατί ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος ήταν αυτοκράτορας μιας ανύπαρκτης αυτοκρατορίας, αφού μέσα από τις κακοδιαχειρήσεις και τις δολοπλοκίες, έφτασαν να θεωρούν Αυτοκρατορία, μόνο την Κωνσταντινούπολη και κάποια κομμάτια της Ελλάδας... αλλά αυτό δεν είναι αυτοκρατορία... ήταν απλά οι τελευταίες ανάσες ενός νεκρού! ;)

luciferakos
04-09-06, 00:00
Για να γίνω κατανοητός...
"ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ 476 Μ.Χ"
http://www.thoughtline.com/byznet/476.jpg

luciferakos
04-09-06, 00:02
"ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ 565 Μ.Χ"
http://www.thoughtline.com/byznet/565.jpg
Ότι περικλείεται σε έντονες γραμμές είναι η Βυζαντινή Αυτοκρατορία

luciferakos
04-09-06, 00:04
"ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ 1400 Μ.Χ"
http://www.thoughtline.com/byznet/1400.jpg
Ότι περικλείεται σε έντονες γραμμές είναι η Βυζαντινή Αυτοκρατορία

luciferakos
04-09-06, 00:06
Ελπίζω Θανάση μου με τους τρεις χάρτες να γίνομαι κατανοητός ε; ;)

chilioooo
04-09-06, 00:17
Pote akribws upodoulo8hkan oi Ellhnes apo tous Rwmaious? To 200-300mX peripou? De 8umamai akribws..
Pantws apo tote (200-300mX) kai meta pou allakse h Autokratoria 8rhskeia kai prwteuousa mexri pou hr8an oi Tourkoi, egine pote kamia epanastash twn Ellhnwn gia na paroun thn eksousia?? H' toulaxiston na paroun pisw ton topo tous? Oxi. E tote pws diaolo milame gia ellhnikh buzantinh autokratoria?
To oti me thn parodo twn aiwnwn polloi Ellhnes anebhkan koinwnika kai katelaban upshles koinwnikes 8eseis de paei na pei oti to buzantio ellhnopoih8hke.
To Byzantio htan o megaluteros sfaxths twn Ellhnwn se olh tous thn istoria. To oti shmera eimaste mono 10 ekkatomuria to ofeiloume mono se keinh thn epoxh.

luciferakos
04-09-06, 00:29
Μα δεν υπήρχε καν ο όρος Ελλάδα... είναι κάτι που εμφανίσθηκε πολύ μετά το Βυζάντιο...

Dj_Storm
05-09-06, 10:37
εγώ προσωπικά θεωρώ μαζι με τον chiliooo οτι το Βυζάντιο Κατέσφαζε τους Ελληνες...Οχι δε μπορω να το αποδειξω ιστορικα γιατι ως γνωστον η ιστορια αλλοιώνεται απο τα συμφεροντα της εκαστοτε εποχης...
Το οτι υπηρχαν ακομα λατρες της αρχαιας ελληνικης θρησκειας στο Βυζαντιο ειναι γνωστο...ειναι επισης γνωστο οτι οι Βυζαντινοι ΝΑΙ ΜΕΝ υπεγραψαν το διαταγμα της ανεξιθρησκειας αλλα επιδοθηκαν σε εναν ανελεητο πολεμο εναντια στους απιστους...
Ας μη ξεχναμε οτι ο πολεμος αναμεσα στις δυο πιο γνωστες θρησκειες (Ισλαμ-Χριστιανισμος) ξεκινησε την Βυζαντινη περιοδο με τις Σταυροφοριες και την ΑναΚαταληψη των Αγιων Τοπων απο τους Σταυροφορους (γη που ειχαν κατακτησει μουσουλμανοι)...
Στο προκειμενο τωρα....
Γιατι το Βυζαντιο το θεωρουμε ελληνικο;;;
Ρωμαιοι δε το ιδρυσαν;;;
Μηπως ο Μεγας Κων/νος ηταν ελληνας;;;
Ρωμαικο Χαρακτηρα δεν ειχε η αυτοκρατορια;;;ασχετα αν πηραν τα παντα απο μας
Το ονομα της ηταν Ανατολικη Ρωμαικη Αυτοκρατορια οχι Ελληνικη Βυζαντινη ή ότι αλλη βλακεια εχω ακουσει....
Η ΜΟΝΗ δυναστεια ελληνων (διορθωστε με αν κανω λαθος) που εδωσε ελληνικη ταυτοτητα κ χαρακτηρα στο Βυζάντιο ηταν η Μακεδονικη (Βουλγαροκτονος κτλ)...
Στην τελικη η ελλαδα φιλοι μου ηταν υποδουλωμενη απο το 146 π.Χ. (ολικη καταληψη απο τους ΡΩΜΑΙΟΥΣ) μεχρι το 1821 που σηκωσε το αναστημα της στους Τουρκους....
Σκλαβωμενη 2000 χρονια ήταν η πατριδα μας...τι λετε τωρα για ελληνικο βυζαντιο...τετοιο πραγμα ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΠΟΤΕ....
Οσο για τις σφαγες και το κειμενο που παρεθεσα...εγω πιστευω οτι ειναι αληθεια ολα αυτα...
Κριμα που δε το εμαθα οταν ημουν ακομα σχολειο...μα ισως καλυτερα...γιατι τωρα μαθαινω το τι οπια μας ποτιζαν και θα ποτιζουν και στα παιδια μας στα σχολεια....

hayasa
05-09-06, 11:01
na miliso kai go san kritikaros pou leei kai o filtatos thou thou.....

o kritikos laos kai idiaitera to Rethimno kai ta Hania ehoun apodeixei se olous tous polemous tis Elladas (opos tin xeroume simera) oti einai apo tous kaliterous mahitikous laous tou kosmou.
na anafero epi tourkokratias to paradeigma tou daskalogianni kai epi katohis tous haniotes alexiptotistes pou epeftan akrivos mesa stin grammi tou piros.

tora gia to vizantio.....
to vizantio eihe kapoia thetiki epiroi stin torini Ellada alla kai polla arnitika......
auto me tous kritikous einai alitheia, hiliades sfagiastikan.
to thema einai omos oti meta ta prota hronia tou vizantiou oi tote Ellines sizousan ''shedon'' eirinika me tous vizantinous, tote profanos egine kai kapoia mixi ton filon alla min xehnate gia posa hronia prin milame etsi? gia auto ton logo file dj storm milane gia elliniko vizantio. auta peri armenion kai slavon signomi alla den ta pistevo
den prepei na xehname omos kai ta thetika, enishisan ton hristianismo stin patrida mas pou dihos auton tha eimastan akoma douloi ton tourkon kai oi misoi apo emas tha itan mousoulmanoi kai oi alloi misoi atheoi.
mas ''prostatepsan'' apo tin othomaniki autokratoria, an den eihame tin vizantini autokratoria sigoura tha eihe epikratisei i othomaniki ekeini tin epohi. den boro na fantasto ti tha ginotan ean eihame tous tourkous ohi 400 alla 2000 hronia apo pano mas. profanos o plithismos mas tha itan o misos kai o hristianismos tha eihe shedon exafaneistei apo tin hora mas.

tin kinisi tou Vartholomaiou den tha tin sholiaso.

chilioooo
05-09-06, 11:06
Sumfwnw apoluta DJ_Storm.
Mono pou pareleipses na anafereis ton autokratora Iouliano, o opoios prospa8hse na dwsei mia ellhnikh xroia sto byzantio anoigontas pali tis filosofikes sxoles kai genika proo8ontas tis episthmes. Omws oi fanatikoi xristianoi ton ka8arisan me thn prwth eukairia kai tou kolhsan kai sth sunexeia to paratsoukli "o parabaths".
Parabaths dioti prospa8hse na bgalei thn autokratoria apo to skotadi ths diseidaimonias..

Thn aneksi8rhskeia thn eixe upograpsei o Kwnstantinos an den kanw la8os. O 8eodwsios argotera apagorepse thn ellhnikh 8rhskeia teleiws kai opoioi pisteuan tous esfaze. Eixe apagorepsei kai tous olympiakous agwnes an de kanw la8os kai eixe gkremisei kai xiliades arxaious ellhnikous naous aristourghmata...

luciferakos
05-09-06, 19:37
Φίλε hayasa θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω σε κάποια λίγα πραγματάκια με αυτά που γράφεις. Ο Χριστιανισμός στα χρόνια της σκλαβιάς από τους Τούρκους, ήταν ένα από τα στοιχεία που κράτησε τους Έλληνες ενωμένους. Αυτό το δέχομαι. Ποιός Χριστιανισμός όμως; Ο Χριστιανισμός του απλού ραγιά, που στον Χριστό έβλεπε έναν βασανισμένο, κάποιον που του έμοιαζε και που είχε την δύναμη να τον λυτρώσει. Ο απλός Έλληνας και ο απλός ιερέας... αυτοί κράτησαν με τον Χριστιανισμό τον λαό ενωμένο... όμως:
1. Ο Χριστιανισμός και οι αμαρτίες των ηγετών του ήταν αυτά που έφεραν την Οθωμανική Αυτοκρατορία να πατήσει στην Ευρώπη και να γίνει για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα η υπερδύναμη σε όλο τον γνωστό κόσμο. Όταν ο Παλαιολόγος εκλιπαρούσε τους καθολικούς για βοήθεια, από ένα γινάτι αυτοί τον έγραψαν. Ούτε καν απάντησαν στην έκκλησή του. Και βέβαια έχουμε και τους ιεράρχες της Ορθοδοξίας, οι οποίοι την ώρα που ο Παλαιολόγος ζητούσε βοήθεια, αυτοί έκαναν παρακλήσεις μέσα στην Αγια Σοφιά, για να πέσει η Πόλη στους Οθομανούς, πιστεύοντας πως θα πάθαιναν λιγότερα κακά. Και βέβαια από την μεριά τους δεν είχαν άδικο, αφού όσες λεηλασίες και να έγιναν, όσος κόσμος και να σφαγιάσθηκε, οι εντολές του Μωάμεθ του Πορθητή, ήταν να μην αμφισβητηθεί η εξουσία της Ορθόδοξης ηγεσίας (σοφά πράτωντας για τον ίδιο και την Αυτοκρατορία του) και έτσι έχουμε και το δεύτερο δεινό
2. Οι μεγαλοσχήμονες της Ορθοδοξίας για να μην χάσουν τα προνόμια που η Πύλη τους παρείχε, σαμπόταραν την Επανάσταση. Χρειάστηκαν τεχνάσματα του Παπαφλέσσα για να ξεκινήσει η επανάσταση και να καμφθούν οι αντιρρήσεις μεγαλοπαππάδων και προυχόντων.
Μερικά πράγματα καλό είναι να τα λέμε. Και αυτά δεν είναι αρνητικά του Χριστιανισμού, αλλά αυτών που το παίζουν εκπρόσωποι του Θεού στη γη, αναγορεύοντας τους εαυτούς τους σε Θεούς. (Μητροπολίτες, Πατριάρχες, Δεσποτάδες).

hayasa
06-09-06, 08:30
geia sou re luciferako! mou eleipses!

prota ap'ola milisa gia orthodoxo hristianismo, oute gia katholikous (opote den anaferomai katholou sta sholia sou peri katholikon) oute gia papades klirikous ktl.
gia mena i orthodoxia den einai oi papades to eho xanapei.
den boreis omos na katigoreis ton hristianismo epeidi den eimastan mousoulmanoi pou i othomaniki autokratoria mas ''htipise''. den boreis na to kaneis auto giati einai san na mou les oti i tourkia pou ehei kathara dexia politiki tha mas htipouse epeidi stin kivernisi tha itan to pasok i to kke. diladi tha eprepe na ginoume oloi dexioi? sinepos oloi mousoulmanoi? akoma kai ston dodekatheo na pistevame pali to idio tha ginotan re lucifer, anti gia vizantines eikones tha ekaigan dafnes kai agalmata.

auto pou les peri ipostirixis tis othomanikis autokratorias apo papades einai pseudes. o mousoulmanismos anekathen ipostirize oti ean den eisai mousoulmanos toulahisto na eisai hristianos! eheis akousei omos tin orthodoxia na leei kala logia gia ton mousoulmanismo? OXI! isa isa pou tous apokalei eidololatreis.

oi papades den ekanan sabotaz, orismenoi nai auto to dehomai alla ohi oloi re file! min genikeveis katastaseis! nomizeis opos merikoi oti to kryfo sholeio itan psema? nomizeis oti klirikoi tis epanastasis pou sfagiastikan itan mithika prosopa?

oi sheseis orthodoxis ekklisias kai mousoulmanon itan kales mono epifaneiaka! pos tha borousan alloste na einai kales apo tin stigmi pou esfazan hristianous stin Ellada kai evgazan ta matia ton Agion apo tis toihografies?

kai se teliki analisi, den xero ean pisteveis i ohi stin orthodoxia alla akoma kai na min pisteveis prepei na dehteis oti i dinami pou edose o hristianismos stous Ellines euthinetai pou simera eimaste eleutheroi! ean den pisteveis oti mas voithise i Panagia o Xristos o Theos kai oi agioi pantes pistepse toulahisto tin dinami pou pigazei apo tin pisti o anthropos. o hristianismos den mas kratise apla enomenous opos les filtate, mas eleutherose!

klinontas thelo na po oti den eimai iper tou vizantiou, alla dehomai oti afise kapoia thetika stoiheia stin Ellada kai to spoudaiotero tin thriskeia. (isos ohi opos tin xeroume simera)

luciferakos
06-09-06, 23:07
Haysa ξαναδιάβασε το post μου... δεν μίλησα πουθενά για παππάδες... μίλησα για Ιεράρχες, Δεσποτάδες, Μητροπολίτες και Πατριάρχες... και όλοι αυτοί ΔΕΝ είναι παππάδες έτσι απλά. Φυσικά και πιστεύω... θυμίσου τα post μου στο theology ;)

hayasa
07-09-06, 07:49
papades ennoo genika despotades, patriarhes kai olous tous klirikous.
kai simfonisa oti poli kai malista apo to fanari(!) itan tsirakia ton tourkon, alla min ta genikevoume ola!

Dj_Storm
07-09-06, 12:18
το θέμα της θρησκειας ειναι αστα να πανε...οι κατεχοντες υψηλη κοινωνικη υποσταση "κληρικοι" πηγαιναν με τα συμφεροντα της Οθ. Αυτοκρατοριας (οι 9 στους 10)...Για να καταλαβετε τι εννοω θα σας πω αυτο...οι ιδιοι οι "κληρικοι" δε πιστευαν τον Χριστο οταν κατεβηκε στη Γη,οι ιδιοι τον σταυρωσαν....δεν ειναι λοιπον παραξενο που πηγαν να σαμποταρουν την επανασταση....

thouthou
08-09-06, 23:44
Δεν είναι δόκιμο να απλοποιούμε την ιστορία..... Μας αδικεί! Οι απλουστεύσεις της ιστορίας, του βιώματος και της ουσίας, είναι ίδιον των δυτικών "νταβατζήδων", που αφενός δεν μπορούν να πάρουν μυρωδιά του τί μπορεί να σημαίνει η παγκόσμια ιστορία στην εποχή της ανυπαρξίας τους, αφτέρου, τόσα καταλαβαίνουν τόσα λένε.....

Πχ, Άγγελε, παρέθεσες 3 χάρτες.... Δηλαδή χάρτες των συνόρων του πολιτικού οικοδομήματος της Ανατολικής Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.... Κανένας δεν αναρωτήθηκε ποτέ γιατί το ανατολικό Ρωμαϊκό κράτος βαπτίσθηκε ως "Βυζαντινό" από τους δυτικούς σημερινούς ιστορικούς..... Γιατί; Ήταν Ανατολικό Ρωμαϊκό κράτος, και έτσι έσβησε. Γιατί οι δυτικοί ιστορικοί το ξεχώρησαν; Αυτή είναι η ουσία για τον χαρακτήρα του Βυζαντίου, και οι χάρτες είναι τρομερά διδακτικοί για την πορεία της αυτοκρατορίας ιστορικά και πολιτικά.....
Κάτι άλλο.... Η Ανατολική-Βυζαντινή Ρωμαϊκή αυτοκρατορία, περιείχε λαούς, φυλές, έθνη.... Γιατί ο Έλληνας έμεινε ως Ρωμιός; Υπάρχει σλάβος Ρωμιός; Υπάρχει Αρμένης Ρωμιός; Τις συμπυκνώσεις τις ιστορίας, αν θέλουμε να τις αναλύσουμε, πρέπει να τις αναλύσουμε, όχι να τις αντιμετωπίζουμε με ευκολία δελτίου ειδήσεων.....

Λές κάπου Άγγελε ότι δεν υπήρχε ο όρος Ελλάδα, και δημιουργήθηκε πολύ μετά.... Δεν υπήρχε όρος "κράτος Ελλάδα".... Υπήρχαν οι Έλληνες, υπήρχε το κράτος των Ελλήνων, υπήρχε η δύναμη (αυτό σημαίνει κράτος) των Ελλήνων που όριζαν την ύπαρξή τους..... Υπήρχαν κράτη που υπεράσπιζαν την Ελληνική τους συνέχεια, μέχρι πριν την Ελληνική επανάσταση..... Θα είναι πολύ διδακτικό να μάθουμε πότε η "Μεγάλη Ελλάδα" έγινε τυπικά μέρος του Ιταλικού κράτους, όπως και η κατάλυση των Πτολεμαϊκών κρατών-βασιλείων της Βακτριανής.......

Μιλάμε για την σύγκρουση Ελλήνων-Βυζαντινών... Υπήρχε περίπτωση (εμείς που βλέπουμε την ιστορία ως playstation) να μην υπήρξε αυτή η σύγκρουση; Μιλάμε για αυγή ενός καινούριου κόσμου, που έπρεπε να υπερισχύσει του παλιού. Μιλάμε για πολιτικές δομές αυτοκρατορίας, που έπρεπε να υποτάξουν τους λαούς...... Έστω ότι η πολιτική ελίτ του Βυζαντινού κράτους ήταν ανθελληνική λόγω σύγκρουσης πολιτισμών και σκοπών.... Ποιος ήταν ο εξουσιαζόμενος; Στην Ελλάδα, στην νότιο Ιταλία, στην Μ. Ασία, στην μέση Ανατολή; Απλά ήταν έλληνες, κάποιοι εξελληνισμένοι, και μερικές φυλές. Όταν χωρίστηκε το Ρωμαϊκό κράτος, ποιοί ήταν οι αδιαμφισβήτητοι κάτοικοι του ανατολικού; ΕΛΛΗΝΕΣ και λοιποί..... Ναι, η πολιτική εξουσία ακολουθούσε την πορεία που είχε, αλλά η εξουσία του Μ.Κωνσταντίνου, σε σχέση με την εξουσία του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, απέχουν έτη φωτός.... Ναι, άλλαξαν τα σύνορα, άλλαξαν οι εποχές, αλλά αυτό δεν λέμε έτσι και αλλιώς; Δεν μπορούμε να καταλάβουμε την διαφορά του "Ρωμαίου αυτοκράτορα" από τον Παλαιολόγο των Ελλήνων "και λοιπών κατοίκων της αυτοκρατορίας";
Αφού το ψάχνουμε ιστορικά, τί σημαίνει "πώς ζούσαν οι Έλληνες με τους Βυζαντινούς";;;; Ποιοί ήταν οι Βυζαντινοί;;; Μιλάμε για μια εξουσιαστική-αυτοκρατορική ελίτ ατόμων που στην συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν Έλληνες, αλλά μόνο "θεωρητικά".... Και αυτή η "αυτοκρατορική" τους ύπαρξη, τους έκανε να διαφέρουν από τους Έλληνες..... Θυμίζει κάτι αυτό, με παγκοσμιοποιήσεις κλπ χαζά σήμερα; Ήταν πολίτες του κόσμου, είχαν "ευρύτερους σκοπούς", αλλά από κάτω υπήρχε ένας λαός που ζούσε την ζωή του..... Όλα αυτά που μας κάνουν Έλληνες σήμερα, πέρασαν κάτω από αυτό το εξουσιαστικό μόρφωμα, και διατηρήθηκαν μια χαρά.... Και η ιστορικοπολιτισμική τους δύναμη ήταν τόσο μεγάλη, που "πότισαν" και μια εξουσιαστική δομή, και την έκαναν από "Ρωμαϊκή" σε "Ρωμέϊκή"..... Ποιος άλλος λαός πενθεί για την άλωση της Βασιλεύουσας; Αυτή είναι η ουσία, και αν θέλουμε την καταλαβαίνουμε, αλλιώς μπορούμε να συνεχίσουμε να αναμασάμε τις προπαγάνδες, (έστω ακούσιες) της σχιζοφρένειάς μας, που θέλουμε να βρούμε τον εαυτό μας, λες και δεν τον έχουμε μέσα από την πορεία μας....
Αυτή η πορεία μας, είναι η δύναμή μας, δεν είναι ο μπαμπούλας μας.....
Ναι, αλλάξαμε θρησκεία στην πορεία, γίναμε διαφορετικοί.... Αλλά είμαστε ΕΜΕΙΣ που γίναμε διαφορετικοί.... Και έχουμε απίθανα πολλά πράγματα που δείχνουν ότι είμαστε οι ίδιοι που απλά αλλάξαμε.....
Και η ιστορία δεν είναι για να την αποδεχόμαστε αν γουστάρουμε.... Αυτή είναι, και αν την νιώσουμε, πρέπει να είμαστε τρομερά περήφανοι για να την αφήσουμε σε άλλους να την κρίνουν.... Και ό,τι δεν γουστάρουμε σε αυτή, ας την αλλάξουμε στο μέλλον..... Αυτό είναι το καθήκον μας, να αλλάξουμε το μέλλον, όχι να αλλάξουμε το παρελθόν..... Αν δεν είχαμε αυτό το παρελθόν, δεν θα είχαμε απορίες για το μέλλον................ Απλό δεν είναι;

luciferakos
11-09-06, 00:59
Δεν ζήτησε κανείς να απλοποιήσουμε καμμία ιστορία. Αλλά όσο αδόκιμο είναι να απλοποιούμε την ιστορία, άλλο τόσο αδόκιμο είναι να την περιπλέκουμε. Με περιπλοκές, για παράδειγμα, προσπαθούν οι Σκοπιανοί να αποδείξουν ότι είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Με ρωτάς για ποιό λόγο οι δυτικοί ιστορικοί, ενώ ο όρος Βυζάντιο δεν υπήρξε ποτέ, αναγκάστηκαν να τον δημιουργήσουν. Αναγκάστηκαν να δημιουργήσουν τον όρο Βυζαντινή Αυτοκρατορία, για αρκετούς λόγους που δεν γνωρίζω, αλλά υποψιάζομαι (αν και αρκετοί τονίζουν πως ο όρος ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ είναι αδόκιμος). Ένας λόγος είναι πως ενώ οι ίδιοι οι Βυζαντινοί θεωρούσαν τους εαυτούς τους πολίτες της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, καμμία σχέση δεν είχαν με την Ρώμη γεωγραφικά. Κέντρο της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ήταν η περιοχή Βυζάντιο, που "έδωσε" το όνομά της στην Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.
Θεωρώ πως ένας ακόμα λόγος, είναι το ότι κάπως έπρεπε να οριστούν τα πολιτιστικά επιτεύγματα της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
Υπάρχει μία τεράστια πολιτιστική ανάπτυξη στην Δύση εκείνη την εποχή, αλλά υπάρχει και μία πολιτιστική έξαρση στην Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και στην μουσική, και στις τέχνες γενικότερα, που κάπως θα έπρεπε να ξεχωρίσει. Μιλάμε για έργα σε πολιτιστικό επίπεδο, που έχουν στοιχεία και Δύσης και Ανατολής, εμφανίζονται φαινόμενο σύνδεσης πολιτισμών και όλα αυτά συνθέτουν έναν πολιτισμό που ενώ θα πρέπει να ονομαστεί Ρωμαϊκός, ουδεμία σχέση έχει με Ρώμη! Ανάγκη για έναν όρο υπήρχε και πάνω στην ανάγκη αυτή μας προέκυψε ο όρος Βυζάντιο!
Μια πολύ καλή ερώτηση είναι αυτή που μου κάνεις για τον επιθετικό προσδιορισμό Ρωμιός. Ειλικρινά Θανάση μου δεν μπορώ να σου απαντήσω. Γιατί άραγε μόνο εμείς;;; Τα παράπονά σου Θανάση μου στους Τούρκους που σε κατέλαβαν και σε χαρακτήρισαν έτσι και μάλιστα χρησιμοποιούσαν τον όρο και υποτιμητικά... γιατί άραγε;;; Μήπως ήθελαν να σου δείξουν πως μετά την σκλαβιά σου στους Ρωμαίους, έπαψες να είσαι Έλληνας και έγινες Ρωμιός; Λέω εγώ!!!
Μιλάς για εμάς που αλλάξαμε... ναι εμείς που αλλάξαμε, αλλά δεν γίναμε Ρωμαίοι, δεν γίναμε Βυζαντινοί και δεν γίναμε Τούρκοι. Αυτό πρέπει να μου τονίσεις... αλλά για να κάνεις μέρος της Ελληνικής Ιστορίας τους Ρωμαίους, θες να με πείσεις πως αλλάξαμε. Με ρωτάς ποιός πενθεί για την απώλεια της Βασιλεύουσας... όλος ο κόσμος Θανάση. Όλη η Ευρώπη, όλοι οι Ορθόδοξοι, οι πάντες!!!
Η Βασιλεύουσα έπεσε και η Τουρκία πάτησε Ευρώπη. Οι πάντες θρήνησαν και θρηνούν ακόμα. Όχι γιατί η Ελλάδα έχασε την Βασιλεύουσα (άλλωστε δεν την είχε και ποτέ!), αλλά γιατί στο δείπνο το Ευρωπαϊκό, πρέπει να καλέσεις και την Τουρκία, από το 1453 και μετά!
Η Μεγάλη Ελλάδα... η Ελλάδα της Νοτίου Ιταλίας, των κτήσεων του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η Ελλάδα των αποικιών της Μικράς Ασίας... η μεγάλη Ελλάδα πρέπει να διδάξει κάτι Θανάση μου τους σύγχρονους Έλληνες. Δεν μπορείς να οικειοποιηθείς μία ξένη ιστορία για να γίνεις κάποιος ή κάτι... οφείλεις να δημιουργήσεις την δική σου ιστορία!!!!
Κανένας Έλληνας δεν πήγε στα παραλία της Ιωνίας για να κάνει αποικίες και να οικειοποιηθεί τον Περσικό πολιτισμό, αν και θα μπορούσε να το κάνει. Πήγαν εκεί και έγραψαν ιστορία σε τέτοιο βαθμό, που σήμερα κανένας δεν θυμάτε Πέρσες, αλλά Ελληνικές αποικίες. Όταν ο Μέγας Αλέξανδρος κατακτούσε τα πέρατα της γης, δεν οικειοποιήθηκε την ιστορία τους, που θα μπορούσε να το κάνει (στην Αίγυπτο τον αναγόρευσαν σε Φαραώ), αλλά έχτισε Αλεξάνδρειες και έγραφε την ιστορία την Ελληνική με τα δικά του χέρια.
Αν θες να στο πω αλλοιώς, το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι πως δεν έχει ιστορία. Έχει και είναι τεράστια και δεν χρειάζεται και προσθήκες. Το πρόβλημά μας, πως εδώ και κάτι χρόνια, έχουμε ξεχάσει πως γράφεται η ιστορία. Και μιας και δεν μπορούμε πλέον να γράψουμε ιστορία, ψάχνουμε μπας και βρούμε κάτι δικό μας, σε χώρους που δεν μας ανήκουν!

dagreek
11-09-06, 20:41
Gia Sas Manges,

San Miso-Kritikos, mou epiase to mati to thema afto, ke diavaso ola ta posts.

Katse na sas po pos ta vlepo. Pistevo den ehi idieteri simasia i ethnikotita ton elite tis Vizandinis Aftokratorias. Sigoura o haractiras tou Vizandiou prepi na itane kirios Elliniki, afou pios zouse se afton to horo, ke pia koultoura kiriarhouse? Den giname oli itali otan egine o laos mas meros tis Romaikis Aftoktratorias.

Ala pera apo afto, otan milame gia tin Vizandini Aftokratoria pistevo prepi na to theoroume 'sistima diikisis' ke ohi san hora me vasi kapio ethnos opos vlepoume p.h. simera tin ellada. Gia paradigma, i Vizantini Aftokratoria itan san to Soviet Union as poume, kati horisto apo tin Rousia os ethnos. Ke eki lene i diafori lai pou itan upo tous Soviets, mas sfazane i Rosi, tote ekini tin epohi, all i Rosi lene ohi, ke imis opferame, ipo tous 'Sovietikous', giati, ke o Stalin Georgianos den itane? Gia mena afto ine paromio me to thema mas edo pou sizitame. Mia aftokratoria ipireti ta simferonda ton igeton, ke ohi tou laou.

Apla, ekines tis imeres i ellines zousane ipo to Vizandino systima exousisas, pou opos diavasoume den itane panda gia to kalo tou aplou anthropou, stao paradima mas, i kritiki. Sigoura i exousiazondes itan poli Ellines se ethnikotita, ala gia mena den ehi simasia afto. Ellines ine ikani na sfazouze alous Ellines opos xeroume, me oti proshima volevi, ite ine Ethnikismos, Thriskia, Politiki, ktl.

Telos pandon, giafto nomizo pos stin teliki den ehi ka tosi simasia to ti akrivos itane i Vizandini oson afora to ama itane Ellines, i ohi. Itan aftokratores, ke o elliniko laos itane simandiko meros tis aftokratorias tous. Otan kindineve kapio meros apo afto na xefigi, kanane oti itane anageo gia na min gini afto.

I exelixi tis ellinikis koutouras ke ethnous sto Vizandio, ke to ama itane kalo i arnitiko afto, ine horisto thema, gia to opio den eho apandisi.

Xero omos oti iparhoune pola simferonda pou theloune an doume tin istoria mas mesa apo to en i alo prisma, ite ine san diamahi ellinon me dytikous ke tourkous, ite san diamahi thriskias, i oti alo boris na fandastis. Ala afta ine theatro gia ta matia tou laou. Ta panda, stin politiki, ine gia ta lefta, ta 'resources', ke to pios tha ta diekdiki. Afti ine i tapini mou gnomi.

Who owns Greece today? History continues :-)

Gia Hara,
Alex

P.S. Spanios grafo sta ellinika ke giafto bori na ta grafo ligo paraxena, elpizo na me katalavenete ti grafo.

rnylk
12-09-06, 20:28
Αργκ!!! Είχα γράψει ένα κατεβατό και έκλεισα την Opera κατά λάθος! Καλά να πάθω που δεν έκανα κανά επιλογή όλων/αντιγραφή!

Λοιπόν, με λιγότερα λόγια.

Λέων ο Ίσαυρος = αρχή εικονομαχίας. Καμία σχέση με δωδεκάθεο. Ναι, οι εικονομάχοι έλεγαν ότι το να προσκυνάς εικόνες είναι ειδωλολατρικό και κατά την άποψή μου είναι, αλλά μην το πείτε σε καμιά γιαγιούλα που πάει στην εκκλησία γιατί θα φάτε καμιά τσαντιά (ή πολλές αν σας ακούσουν οι φίλες της)

Η Κρήτη ήταν επί 120 χρόνια υπό Αραβική κατοχή. Έχει ακούσει κανείς για αυτοκρατορία/"υπερδύναμη"/κλπ που δεν θα επιτεθεί για να ξανακατακτήσει μια περιοχή ακόμα κιαν αυτή δεν έχει τη στρατηγική σημασία της Κρήτης;\
Πιστεύει κανείς ότι όταν οι κάτοικοι της Μήλου έφυγαν από το μαντρί της Αθηναϊκής ηγεμονίας οι Αθηναίοι τους κατέστρεψαν ολοσχερώς για λόγους θρησκευτικούς ή άλλους πέραν του ότι έφυγαν από το μαντρί;

Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία ήταν πολυεθνική. Όπως αυτή του Αλεξάνδρου, των Ρωμαίων, των Οθωμανών. Το πάνω "χέρι" το είχαν από τη μέση περίοδο και μετά οι Έλληνες (και δεν μιλάω για Έλληνες από DNA κλπ. αυτά τα θεωρώ σαχλαμάρες προσωπικά) και η ελληνική κουλτούρα..

Το να εξισώνει κανείς την Ελλάδα με οποιαδήποτε θρησκεία, είτε αυτή λέγεται χριστιανισμός είτε αυτή λέγεται Δωδεκάθεο μειώνει την Ελλάδα και τον πολιτισμό της απίστευτα. Το να βρίσκουμε δε κάποιον άλλο για να ρίξουμε το φταίξιμο (φτάνοντας στο να ανακαλύψουμε μια "εθνότητα" ονόματι "βυζαντινοί" ) είναι καταστρεπτικό και παιδιάστικο (δεν έφταιγα εγώ μαμά! Ο τάδε το έκανε!)

hayasa
13-09-06, 09:32
rnylk den exisose kanenas tin Ellada me ton Hristianismo, omos o Hristianismos einai ena kommati apo ton politismo kai tin paradosi tis Elladas kai auto epireazei pollous tomeis stin poreia tis horas mas.

rnylk
13-09-06, 11:38
hayasa
1ον μίλησα είτε για τον Χριστιανισμό είτε για το δωδεκάθεο.

2ον και οι δημαγωγοί είναι κομμάτι από τον πολιτισμό και την παράδοση της Ελλάδας, από πολύ παλαιότερα μάλιστα (ένα από τα σάπια φρούτα στο καλάθι με τα δώρα που δώσαμε στον κόσμο). Δε βλέπω να γίνεται και μεγάλος ντόρος για αυτούς με τον ίδιο τρόπο.
Ναι, καλώς ή κακώς είμαστε Χριστιανοί. Το ίδιο και κάμποσοι άλλοι στον πλανήτη. Ο Χριστιανισμός έχει τόσο διεθνιστικές τάσεις όσο κι ο κομμουνισμός, το παιδομάζωμα είχε ως στόχο όλα τα χριστιανόπουλα κι όχι μόνο τα ελληνόπουλα, η Βυζαντινή Αυτοκρατορία επιτεθόταν σε οποιονδήποτε χριστιανό ή μη για τον οποίο πίστευε ότι με τα θρησκευτικά του πιστεύω ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο κλόνιζε την ενότητά της.

Αν δούμε τον Χριστιανισμό στα σωστά του πλαίσια και πώς επηρεάστηκε η Ελλάδα από τον Χριστιανισμό καθώς και πώς εμείς (όπως και όλοι οι άλλοι) προσάρμοσαν κατά το μάλλον ή ήττον το Χριστιανισμό εντάξει.
Το να θεωρούμε είτε ότι ο Χριστιανισμός δε συνάδει με τον Ελληνισμό είτε ότι ό,τι μη Χριστιανικό δε συνάδει με τον Ελληνισμό είναι λάθος, αυτό λέω μόνο.

luciferakos
13-09-06, 18:58
Το να θεωρούμε είτε ότι ο Χριστιανισμός δε συνάδει με τον Ελληνισμό είτε ότι ό,τι μη Χριστιανικό δε συνάδει με τον Ελληνισμό είναι λάθος, αυτό λέω μόνο.
Σωστότατο!

thouthou
16-09-06, 21:08
Όντως σωστότατο......

Απλά όταν λέμε σύγκρουση "Βυζαντινών-Ελλήνων" χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες, βγάζει λαθος συμπεράσματα.... Ιστορία "της Ελλάδας" σημαίνει ιστορία των Ελλήνων, αυτού του λαού..... Είτε μιλάμε για κυρίως Ελλάδα και Ιωνία ως αρχέγονο σημείο, είτε για τα διαφορα ιστορικά-γεωγραφικά σημεία που μας έριξε η ιστορία και το ξερό μας το κεφάλι.....
Το "Βυζαντινοί" ήταν ένα φτιαχτό "κατά συνθήκην" δημιούργημα της ιστοριογραφίας..... Και ως τέτοιο δεν μπόρεσε να φτουρίσει..... Έτσι το να λέμε ότι το Βυζάντιο δεν ήταν Ελληνικό είναι σωστό, αλλά το να λέμε ότι ήταν ξένο με τον Ελληνισμό είναι λάθος.....
Η ιστορία είναι απλή μέσα στην πολυπλοκότητά της.... Την απλοποιούν αυτοί οι δυτικοί που δεν μπορούν να κατανοήσουν την πολυπλοκότητά της.... Εμείς πρέπει να ξέρουμε κάτι παραπάνω.... Όπως και οι ξένοι που κατάλαβαν κάτι παραπάνω, και εκθειάζουν οτιδήποτε......

luciferakos
17-09-06, 03:24
Θανάση μου η λογική σου με οδηγεί στο εξής συμπέρασμα:
Το να λέμε ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία είναι Ελληνική, είναι λάθος, λάθος όμως είναι και το να λέμε πως είναι άσχετη με τον Ελληνισμό!

thouthou
17-09-06, 12:22
Μα δεν είναι άσχετη με τον Ελληνισμό!
Ο Καραθεοδωρής ως υπουργός εξωτερικών του σουλτάνου, δεν είναι άσχετος!

Αλλά και η Οθωμανική αυτοκρατορία ως μέγεθος δεν έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με την Βυζαντινή. Οθωμανική ήταν η αυτοκρατορία που δημιουργήθηκε από μια συγκεκριμένη φυλή, των Οσμανίδων-Σελτζούκων Τούρκων.... Η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία δημιουργήθηκε από ένα συγκεκριμένο φύλο, τους Ρωμαίους.... Όταν διαλύθηκε αυτή το ανατολικό κομμάτι της έμεινε ως τοπικό πολιτικό μέγεθος. Αυτό ποιών ήταν; Των Βυζαντινών; Οι δομές έμειναν διεθνείς-παγκοσμιοποιητικές, αυτές οι δομές είχαν σαν σκοπό την διατήρηση της εξουσίας, αλλά το περιεχόμενο άλλαξε και έγινε συγκεκριμένο, με αποτέλεσμα το Ρωμαϊκό κράτος να γίνει Ρωμέικο, με αποτέλεσμα ο Ρωμαίος αυτοκράτορας να γίνει αυτοκράτορας "των Ρωμιών και λοιπών κατοίκων", με αποτέλεσμα τα ελληνικά να αντικαταστήσουν τα λατινικά......
Αυτό δεν σημαίνει ότι το Βυζάντιο έγινε καθαρή πολιτική έκφραση των Ελλήνων, αλλά δεν ήταν και η ξένη εξουσιαστκή δομή που προϋπήρχε....Εξ'ού και μερικοί "χαλαροί" αναλυτές είπαν ότι κακώς επαναστατήσαμε, αφού σε μερικά χρόνια θα ελέγχαμε ακόμα και αυτή την Οθωμανική αυτοκρατορία....

Βέβαια με τρώει, και δεν μπορώ να μην παρατηρήσω ότι ενώ απορρίπτουμε το Βυζαντινό κράτος ως ξένο, την ίδια στιγμή που έχουμε καθαρά ελληνικό κράτος ως πολιτική έκφραση, σπεύδουμε να το αποδομήσουμε κάνοντάς το "μη ελληνικό"..... Άσχετο, αλλά ήταν μια παρατήρηση που κάνω πάντα από την σκοπιά της εξ'αποστάσεως παρατήρησης......

markos33
22-09-06, 17:17
Αγαπητοι φιλοι

Το κειμενο που υπαρχει στην αρχη ειναι καταπτυστο απο λαθη και ανακρηβιες
ο συγγραφεας εχει παραποιιση γεγονοτα και χρονολογιες

τιποτα απο οσα γραφει δεν ειναι αληθεια ή μαλον
γραφει τα γεγονοτα οπως θελει

ΕΛΕΟΣ

Σαν Κρητικος λυπαμε για το καταντιμα αυτου του ανθρωπου

Dj_Storm
27-09-06, 10:46
markos μπορεις να μας δωσεις τις αποδειξεις που εχεις για να καταλαβουμε κ εμεις γιατι ειναι παραποιηση;;;ΚΙ ΕΓΩ Κρητικος ειμαι και παρεθεσα το κειμενο γιατι ΑΝ ειναι οντως αληθεια...τοτε μιλαμε για ΣΦΑΓΕΙΟ κι οχι για Βυζαντιο....αλλα το να γραφω οτι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ...ετσι ξερα...δε βοηθαει πουθενα πρεπει να μας πεις που το στηριζεις...γι'αυτο υπαρχει αυτο το thread...για να βρεθει η τομη...

φιλικα...

markos33
27-09-06, 19:13
ok idi grafo mia apantisi sto keimeno ayto

dose ,moy mono ligo xrono giati thelo ta stoixia poy tha balo na einai tekmiriomena

pisteyo se mia dyo meres na to exo teleiosh kai na to dhmosieyso

markos33
27-09-06, 19:13
ok idi grafo mia apantisi sto keimeno ayto

dose ,moy mono ligo xrono giati thelo ta stoixia poy tha balo na einai tekmiriomena

pisteyo se mia dyo meres na to exo teleiosh kai na to dhmosieyso

hayasa
28-09-06, 08:23
marko kalos irthes stin parea mas, kai go apo Kriti eimai kai se vevaiono oti ta gegonota pou leei o filos storm einai alithina. safos omos to vizantio edose kai polla kala stin hora mas kai an theleis sto nisi mas pou den ta anaferei o filos mas!

markos33
28-09-06, 16:06
kalispera Exo entelos antitheti gnomh
perimene se parakalo ligo kai tha apantiso
analytika sto keimeno ayto.
O syggrafeas toy keimenoy psebdetai asistola.

hayasa
29-09-06, 10:40
ok eimai stin anamoni, dekton oti anafereis pros sizitisi...:)

markos33
30-09-06, 21:50
Agapitoi filoi
meta apo poly kopo katafera na grapso
thn apanthsh gia to livelografima toy hliaki

An Thelete mporeite na to katebasetai apo thn dieythinsh

******************************************

rotisteme ane exete kapoia aporia


DEAD LINK

EDITED BY STELLA...

markos33
01-10-06, 11:07
xilia sygnomi
to parapano site den doyleyei

to sosto einai:

http://rapidshare.de/files/35077777/gegonota.rar.html


elpizo tora na katebenei to arxeio

opoiadipote ervtisi dekth

skam
08-10-06, 17:51
Περα απο καθε παρεξηγηση και πραγματικα χωρις διαθεση για διαξιφισμους παρατηρω στο τοπικ που ανοιξατε μια...λατρεια για την Κρητη. Εγω σεβομαι φυσικα τον ιστορικο αυτον τοπο ο οποιος ειναι αρρηκτα δεμενος με τον ελληνισμο και την ιστορια του αλλα ειμαι καθετα αντιθετος στην "λεβεντια" οπως την οριζετε στο ομορφο νησι σας αλλα και στην επιδειξη ανδρισμου με τα οπλα και τα μαχαιρια σας...Φυσικα θαυμαζω και χαιρομαι τα εθιμα σας, τους χορους σας και την φιλοξενια σας απλα με ενοχλει ο τοπικισμος σας. Υπαρχει και σχετικο ανεκδοτο:
Ρωταει ο γιος τον πατερα Κρητικο:
- Μπαμπα τι ειναι σωβινισμος;
Απαντα ο πατερας:
- Σωβινισμος ειναι να πιστευει καποιος οτι ο τοπος του ειναι καλυτερος απο την Κρητη.

Φυσικα τωρα καποιοι θα αρχισετε να καταφερνεστε εναντιον μου νομιζοντας οτι σας βριζω...Αντιθετως ομως... απλα δεν μου αρεσει να γραφεται η ιστορια εκ των υστερων και να ερμηνευεται οπως μας βολευει κατι στο οποιο ολοι οι Ελληνες διαπρεπουμε.
Εγω θα πω απλα οτι ειμαι περηφανος που ειμαι Ελληνας απογονος των κατοικων της δεδομενης γεωγραφικης περιοχης στους αιωνες -και των προσμιξεων με αλλους που αναγκαστικα ειχαμε..Θεωρω λοιπον λαθος να αναφερομαστε σε θεματα που μας διχαζουν ειδικα στους δυσκολους καιρους που ερχονται παγκοσμιως σε θεματα διατηρησης της εθνικοτητας προτεινοντας να μην "σκαλιζουμε" τετοια θεματα.
Ενας Ηπειρωτης Βλαχος...Καλη συνεχεια σε ολους τους Ελληνες οπου και αν βρισκεστε...
Ξερετε εμεις οι...βλαχοι

markos33
09-10-06, 13:42
kati tetoio edo den yparxei

toylaxiston ego prospathisa me stoixia na balo ta pragmata stin thesh toys

den anaferthika se uemata topikismoy
den ksero an diavases to keimeno?

Oso gia tin lebentia kai ta opla klp
sigoyra den jereis apo krhth
sigoura den ksereis apo toys istorikoys agones ton krhtion
tipota allo
poloys xeretisnoys markos

markos33
09-10-06, 13:44
paidia exo bgalei to prhgoymeno keimeno apo to rapidshare
logo toy oti brika perisotera stoixia kai thelo na to sympliroso
distixos den exo xrono
se merikes meres tha to anebaso

Mitsiminjho
10-10-06, 09:24
Paidia oi byzantinoi genikotera einai ypeuthinoi gia polles katastrofes k genoktonies min trelathoume twra...

skam
10-10-06, 10:03
[QUOTE=markos33]kati tetoio edo den yparxei

toylaxiston ego prospathisa me stoixia na balo ta pragmata stin thesh toys

den anaferthika se uemata topikismoy
den ksero an diavases to keimeno?

Oso gia tin lebentia kai ta opla klp
sigoyra den jereis apo krhth
sigoura den ksereis apo toys istorikoys agones ton krhtion
tipota allo
poloys xeretisnoys markos[/QUOTE
φιλε μαρκο οπως σου ειπα σεβομαι και εκτιμω τον τοπο σου. Μην παιρνεις προσωπικα οσα εγραψα διοτι ειναι τουλαχιστον ισοπεδωτικο να χαρακτηρισω συνολικα του κρητικους. Απλα η επαφη μου με πολλους απο το νησι με εκανε να συμπερανω αυτα που εγραψα...δεν ισχυουν για ολους και δεν αναιρουν την ιστορια του τοπου. Οχι φιλε μου δεν σε προσβαλλω..κανω διαλογο μαζι σου...αλλωστε πολλα απο οσα γραφω ξερεις οτι ισχυουν σε καποιο βαθμο.Ας το σταματησουμε εδω λοιπον... Οσον αφορα την ιστορια που αναφερεις θα πω τα ακολουθα...επειδη το βυζαντιο ηταν καθαρα θεοκρατικο κρατος και δομησε την χιλιετη παρουσια του πανω σε αυτο κατεπνιγε εν τη γεννεση οποιαδηποτε επαφη+επιρροη απο ξενους λαους...αντιθετως επελεγε την επιρροη σε αλλους(κλασσικο παραδειγμα ο εκχριστιανισμος των σλαβων και των ρωσων...) Η κρητη λογω της γεωγραφικης θεσης της ερχονταν σε επαφη με αλλους πολιτισμους (κυριως τους αραβες αλλα και τους "δυτικους" γενικοτερα με αποτελεσμα να διαφοροποιεται και να αναπτυσσεται σε επιστημες και τεχνες (για μενα προς το καλυτερο). Δεν ειναι τυχαιο οτι επεσε τελευταια στα χερια των τουρκων το 1669(διορθωστε με αν κανω λαθος...) γεγονος που δειχνει(σε αντιθεση με την υπολοιπη ελλαδα που ειχε υποταγει απο τα μεσα κιολας του 15 αιωνα) οτι δεν επιθυμουσε οπως συνεβει σε πολλες αλλες περιοχες της χωρας την υποταγη στους οθωμανους. [Αν το δεις ιστορικα η οπλοκατοχη (μαχαιρια και οπλα) εχει ιστορικη εξηγηση απλα η υιοθετηση της "λεβεντιας" μεσω αυτων ειναι που με ενοχλει βρε Μαρκο... εχει τοσους αλλους τροπους να το αποδειξει ο τοπος αυτος...δεν χρειαζεται πλεον] Να εισαι καλα φιλε μου οπου βρισκεσαι και να συνεχισεις να αγαπας τον τοπο που καταγεσαι...

hayasa
12-10-06, 16:22
skam ean ixeres kapoia pragmata gia tin kriti den tha milouses. apo tote pou vgikan ta opla teleiosan oi andres, megali kouventa auto! i kriti den leo fimizetai gia ta opla tis, alla min xehnas se poia epohi zoume. tsekare ligo egklimatikotita kritis me athina, me thessaloniki, kai milao gia pososta! edo mono hasisokalliergites tha vreis, viastes kai eboroi kokainis, iroinis iparhoun se apeiroelahisto deigma. i leventia tis kritis den einai ta opla, i psihi ton anthropon einai! opos eipe kai o filos markos xereis apo agones tis kritis?
gia ton topikismo tha diafoniso, ego to theoro kalo pragma. na eisai topikistis kai na ipostirizeis ton topo sou horis omos na ipovivazeis tin ipoloipi Ellada. kai na sou po kai kati i kriti einai apo ta pio omorfa meri tis Elladas me tous pio filoxenous katoikous, giati na min to leme? tha se parakalousa loipon ean den xereis KALA ena topo na min ton sholiazeis vlepontas ton mesa apo sirial kai diafimiseis tis nova..........


marko, diavasa to proigoumeno sou keimeno alla afou tha to allaxeis to afino asholiasto. apla tha sou po oti eheis berdepsei se megalo vathmo tis ennoies kritikos-kritis-aravas-enetos-sarakinos.

dodos2006
13-10-06, 07:55
hayasa eipes "edo mono hasisokalliergites tha vreis, viastes kai eboroi kokainis, iroinis iparhoun", aytoi einai diladi oi antrwpoi tis Kritis gia tin psyxi twn opoiwn eisai perifanos????? Me ti diki sou logiki stin Peloponniso prepei na exoun tanks!!!!

hayasa
13-10-06, 11:18
ohi file mou, den eimai perifanos gia autous....
einai apodedeigmeno oti i oploforia ton politon meionei tin egklimatikotita!!!!!
an kai stin pelloponiso eihan opla den xero ean tha eihe to idio apotelesma...
px ameriki kanadas. kai oi dio hores me terasteia oplokatohi alla des tin egklimatikotita.

dodos2006
13-10-06, 11:42
Gia pes moy pws tha stamatiseis ton klefti poy arpazei tin tsanta apo mia gynaika i ayton pou sou pairnei to radio/CD apo to aytokinito soy i ton diarrikti poy mpainei spiti soy tin wra pou leipeis i ayton pou methysmenos odigei prokalwntas atyximata i ton kataxrasti pou klebei tin epixeirisi toy i ton xasapi pou se klebei sto zygi... me koympoyria i maxairia i karampines i peristrofa????

Stin Ameriki blepeis kathimerina na mpainei kai enas oploforos se ena sxoleio i se ena panepistimio kai skotwnei athwoys... twra an to egkrineis ayto....??!?!?!??

Apo tin alli tosa xronia oploforias tha eprepe na eixate midenisei toys deiktes egklimatikotitas, an eixes dikio... Epipleon i andria, i psyxi kai to tharros den metrietai apo to mikos tis kanis mias karampinas i apo ti diametro enos peristrofoy, i kanw lathos?

NAUTICA1ENG
13-10-06, 12:44
Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΑΓΝΩΣΤΑ ΣΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΔΕΝ ΒΟΗΘΑΕΙ ΣΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΙΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΑΓΩΓΗ ΣΩΣΤΩΝ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΩΝ. ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΞΕΡΩ ΕΓΩ ΣΤΑ ΣΙΓΟΥΡΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΚΡΙΤΙΚΟΣ ΝΑ ΔΗΛΩΣΕΙ ΠΙΣΤΗ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ. ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΜΑΛΙΣΤΑ. ΤΙ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΕ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ; ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΤΟ ΞΕΡΩ

Ο ΟΡΟΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΙ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟ ΒΑΡΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΩΣΤΟΣ.(ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ).

ΕΝΑΣ ΒΟΥΛΓΑΡΟΣ ΦΙΛΟΣ ΕΛΑΦΡΑ ΠΩΡΩΜΕΝΟΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΟΥ ΕΙΧΕ ΠΕΙ ΚΑΠΟΤΕ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΒΟΥΛΓΑΡΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΣΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΤΙ ΕΝΝΟΕΙ. ΤΕΛΙΚΑ ΜΙΛΟΥΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΙΛΟΥΣΕ ΓΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥΣ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΩΝ ΒΑΣΙΛΕΙΟ Β' ΤΟΝ ΒΟΥΛΓΑΡΟΚΤΟΝΟ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΜΟΛΙΣ 15 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΝΙΚΗΦΟΡΟ ΦΩΚΑ ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΔΙΚΟ ΜΟΥ;ΝΩΜΙΖΩ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ. ΑΠΟ ΟΣΟ ΓΝΩΡΙΖΩ ΜΕ ΤΩΝ ΟΡΟ ΕΛΛΗΝΑ ΑΠΟΚΑΛΟΥΣΑΝ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΑΣΠΑΣΤΕΙ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΙΔΩΛΟΛΑΤΡΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΩΣ ΕΘΝΟΣ ΕΠΙΣΗΣ Ο ΟΡΟΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΙ ΤΩΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΡΩΜΑΪΚΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΥΠΗΡΞΕ ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΤΗΣ ΡΩΜΑΙΚΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ ΣΕ ΔΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΑΤΟΛΗ). ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΤΙΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Η ΔΥΤΙΚΗ ΠΑΡΗΚΜΑΣΕ ΕΧΑΣΕ ΤΗΝ ΙΣΧΥ ΤΗΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΡΩΜΑΪΚΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΕΞΕΛΛΗΝΙΣΜΕΝΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΝΑΙ ΜΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΕΙ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ ΚΑΘΩΣ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕ ΚΑΤΑ ΚΑΙΡΟΥΣ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΙΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΕΘΝΟΤΗΤΕΣ ΩΣΤΟΣΟ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΥΠΕΡΙΣΧΥΕ ( ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΟΤΙ Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΒΑΛΕ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΕΡΑ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ) ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΤΗΣ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΜΑΥΡΑ ΣΗΜΕΙΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΠΙΘΑΝΟ Ο ΕΚΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΤΟΝ ΠΙΟ ΟΜΑΛΟ ΤΡΟΠΟ. ΣΙΓΟΥΡΑ ΥΠΗΡΞΑΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΟΥΣΑΝ ΤΗΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ. ΣΙΓΟΥΡΑ ΗΡΩΙΚΗ Η ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΠΑΤΡΩΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ( ΑΛΛΩΣΤΕ ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ ΔΥΣΚΟΛΑ ΝΑ ΒΑΛΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΑ ΣΕ ΚΑΛΟΥΠΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥ ΕΠΙΒΑΛΕΙΣ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ) . ΑΛΛΑ ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΝΝΟΟΥΜΕ ΜΙΑ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΑΝΤΙΘΕΤΑ Η ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΤΕΚΤΗΣΑΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΑ ΤΟΥΣ ΡΩΜΑΙΟΥΣ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ ΓΝΩΣΤΗΣ ΣΕ ΜΑΣ ΩΣ ΒΥΖΑΝΤΙΟ.

Η ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕ ΤΟΝ ΕΩΣ ΤΟΤΕ ΓΝΩΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ( ΝΟΤΙΑ ΙΤΑΛΙΑ ΕΩΣ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ) ΑΛΛΑ ΕΙΧΕ ΠΛΕΟΝ ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΠΕΒΑΛΕ ΚΑΝΕΙΣ ΑΛΛΑ ΑΠΛΩΣ ΕΓΙΝΕ ΔΕΚΤΗ ΩΣ ΜΙΑ ΝΕΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΩΝ ΥΠΗΚΟΩΝ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ.
ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΝΑ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΤΩΝ ΕΛΕΝΧΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΜΑΚΡΙΝΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ( ΤΟ ΙΔΙΟ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΤΟΝ ΦΙΛΙΠΠΟ ΚΑΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΟΠΟΥ ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΑΡΝΟΥΝΤΑΝ ΤΩΝ ΕΛΕΝΧΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΗΓΕΤΕΣ ). ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΑ ΛΟΙΠΟΝ ΘΑ ΥΠΗΡΧΑΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ. ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ Η ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΕΙΧΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΒΙΑΣ ΔΕΝ ΔΙΣΤΑΖΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΕΙΤΕ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΣΛΑΒΩΝ, ΒΟΥΛΓΑΡΩΝ, ΑΡΑΒΩΝ, ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΕ ΜΕΡΙΔΑ ΕΛΛΗΝΩΝ.

NAUTICA1ENG
13-10-06, 12:56
Σε αυτά μπορούμε να συμπληρώσουμε τα όσα αναφέρει ο Μακεδόνας Ίων Δραγούμης
«Σκοπός εκείνων που έφτειασαν το νέο κράτος ήταν (..) να ξαναπιάσει ο Ρωμηός τη διοίκηση του κράτους του που είχε πρωτεύουσα την Πόλη και να ξανακαθίσει Έλληνας βασιλιάς στο θρόνο των Παλαιολόγων. Μα οι περιστάσες, η σχετική αδυναμία των αρχηγών και οι μεγάλοι της γής έτσι το θέλησαν και αντί να γίνει, σύμφωνα με τη θέληση του λαού το κράτος της μεγάλης ιδέας, έγινε ένα μικρό ελληνικό κράτος στο μέρος που είχε ανθίσει η αρχαία Ελλάδα. Το ελληνικό όνειρο ίσως να περιορίστηκε προπάντων από την ευρωπαϊκή αντίληψη την ξεπαρμένη τότε από μια νεογέννητη φωτοβολή του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Μόνο οι Ρώσοι, με το να μην έχουν κλασσική μόρφωση, ένοιωθαν σωστά ποιο ήταν αλήθεια το ελληνικό όραμα, και αυτοί δε είχαν λόγους να το σπρώξουν να γίνει πράμα, απεναντίας το έτρεμαν. Και οι Τούρκοι όμως, που δεν τους εσκότιζαν το μυαλό οι πιο αρχαίες ιστορίες, κι αυτοί ήξεραν καλά το τί εγύρευε το ξυπνημένο πια έθνος των Ρωμαίων, γιατί το θυμόντουσαν και οι ίδιοι - δεν είχαν περάσει και πολλά χρόνια - πως από αυτό το έθνος, το βασιλικό, επήραν την Πόλη, και αυτό το ίδιο θα θελήσει μια μέρα πάλι να τους την ξαναπάρει.» «...Και όπως ο φιλελληνισμός και η αρχαιομανία των Ευρωπαίων και η όμοια αρχαιομανία των γραμματισμένων ρωμηών έπλαθαν την αντίληψη μιας μικρής Ελλάδας στενεύοντας τα σύνορα της φυλής και ταιριάζοντάς τα με τα σύνορα της αρχαίας, ενώ ο λαός είχε ζωντανή μέσα του σα πόθο εθνικό πάντα τη βυζαντινή παράδοση της αυτοκρατορίας, έτσι και στα άλλα, ενώ ο λαός κρατούσε τη δημοτική παράδοση, οι γραμματισμένοι με τη βοήθεια των αρχαιόμαθων φιλελλήνων οραματίζονταν με τον αρχαίον Ελληνισμό στενεύοντας τη ζωή του έθνους. Και οι φιλέλληνες και οι γραμματισμένοι Έλληνες επρόβαιναν με το μυαλό τους καττά κάποιαν αφαίρεση. Η νέα Ελλάδα ήταν κατευθεία συνέχεια της αρχαίας, τα ενδιάμεσα δυο χιλιάδες χρόνια με τους δύο ελληνικούς πολιτισμούς τους ήταν σβησμένα. Αλεξαντρινά κράτη και προ πάντων βυζαντινό δεν είχαν υπάρξει. Όλα είχαν φτωχήνει τόσο μέσα στη ψυχή των μορφωμένων του έθνους, που δε εστοχάστηκαν ότι μπορούσαν να στραφούν αλλού παρά στην Ευρώπη για να γυρέψουν πρότυπα και για τους νόμους του κράτους και για τη διοίκηση και για την πνευματική ζωή(...) Ο ξενοφερμένος βασιλιάς με οργανωτές χοντρούς Βαυαρέζους αντίγραψαν νόμους φράγκικους και συντάγματα ισωπεδωτικά (...) ο γερμανομαθημένος αρχιτέκτονας μετάφερνε μαζί του από τη Γερμανία δείγματα σπιτιών, ο γαλλομαθημένος ράφτης μόδες, ο φραγκοπασαλειμμένος νομικός νόμους και ο διαβασμένος ποιητής στίχους ρωμαντικούς. Και ό,τι έφτανε ίσα από την Ευρώπη εφάνταζε και λαμποκοπούσε, ό,τι εντόπιο ήταν περιφρονημένο. Στην Ευρώπη φώλιασε ο πολιτισμός και η επιστήμη, εκεί λοιπόν φυτρώνει και κάθε τελειότητα. Όποιος δε πήγε στο Παρίσι δεν είναι άνθρωπος(...) Ο νομοθέτης φραγκοφερμένος και αυτός ή τουλάχιστο φραγκομαθημένος ετσάκισε με νόμους τα φυσικά του Ρωμηού, την κοινοτική ζωή, αντί να τη μελετήσει και να την καλλιτερέψει και απάνω της να θεμελιώσει τον κρατικό μηχανισμό, την κατασύντριψε, γιατί στη Βαυαρία δεν υπάρχουν κοινότητες (...) Το μόνο που θέλησαν να κρατήσουν ελληνικό, και αυτό όμως όχι νεοελληνικό, ήταν οι τύποι, η φάτσα, η εξωτερική μορφή, και βάφτισαν με αρχαιόπρεπα ονόματα τους θεσμούς και τις διάφορες θέσεις και αξιώματα. Φτάνει να λέγονταν κάτι "δήμος" και ήταν αμέσως ελληνικό, "σύνταγμα" και ήταν καλό, "βουλευτής" και ήταν γνήσιο. Έτσι και τους ανθρώπους από πρωτητερινά χρόνια άρχισαν και τους βάφτιζαν Περικλήδες, Θεμιστοκλήδες, Σωκράτηδες, Δημοσθένηδες, νομίζοντας πως θα τους έφτειαναν έτσι γνήσιους απόγονους των αρχαίων που τους σπούδαζαν ωστόσο στην Ευρώπη για να τους τελειοποιήσουν. Και αρμένιζε η Ελλάδα όλη κατάισα κατά κάποιον αρχαιόμορφο και ξενότροπο μαϊμουδισμό, που έκαμε το ελληνικό μυαλό να παραδέρνει σε μια λιμνοθάλασσα από ιδέες παλιές και νέες.» ["Eλληνικός πολιτισμός", του I. Δραγούμη, εκδ. Φιλόμυθος σ. 52][IMG]

hayasa
14-10-06, 07:47
dodo sou xanaeipa alla malon den to diavases. ta opla den kanoun ton antra!!!! den metrame tin antreia mas me ta pistolia. auto provaloun ta sirial mono!
gia tin egklimatikotita epeidi mou eipes gia ameriki tha sou po gia kanada pou iparhei tromero pososto oploforias. eheis akousei kati tetoio? ohi!
to thema einai na min ftasei o egklimatias stin praxi, kai ohi ti tha ginei meta tin praxi. na midenistei i egklimatikotita den ginetai kai to xereis. exallou min xehnas oti stin kriti den eimaste mono kritikoi. ehoume kai alles ''fares''. alvanous, athinaious, nisiotes, tourkous ktl.

nautica kala ola auta pou les alla se pliroforo oti i allagi tis thriskeias ton Ellinon egine me viaio tropo. einai kai to pio logiko afou monos sou eipes oti o Ellinas kai poso malon o kritikos den goustarei na tou epivaloun pragmata (toulahisto tote)

skam
14-10-06, 08:22
Πιστευεις οτι ο καναδας εχει μικροτερη εγκληματικοτητα απο την ελλαδα; Εκει ειναι συνονθυλευμα ανθρωπων απο πολλες χωρες με τελειως διαφορετικη κουλτουρα(μόνο αυστραλους δεν εχουν...) και η εγκληματικοτητα τους ειναι συγκριτικα με την ευρωπη αυξημενη παρολο την ευχερεια κονδυλιων που εχουν(σε σχεση με την Ελλαδα) ζωντας σε μια τεραστια πλουσια χωρα με λιγα εκατομμυρια κατοικους. Εδω δεν εχουμε ουτε κατα διανοια τα εγκληματα που εχουν εκει(διαβασε τους ετησιους καταλογους που εκδιδονται απο τις αρμοδιες υπηρεσιες για να μαθαινεις...)Δηλαδη στην κρητη η οποια εχει γεμισει με ξενους οπως λες(μονο αυτη...επειδη σε βολευει...) η οπλοκατοχη αποτελει επιλογη κατα της εγκληματικοτητας... Με την δικη σου λογικη στην καλλιθεα της αθηνας η οποια εχει την μεγαλυτερη αναλογια ξενων προς ελληνων στην χωρα(διαβασε τα στοιχεια της ελληνικης στατιστικης υπηρεσιας για να μαθαινεις...πριν γραψεις) θα επρεπε να κυκλοφορουν οι παππουδες με ουζι. Φιλε μου για να μην φτασει ο εγκληματιας στην πραξη χρειαζεται προληψη και οχι καταστολη. Η βια γεννα την βια και απλα την διαιωνιζει. Αυτο ειναι το προβλημα σας εκει κατω. Η ιστορια και η παραδοση σας -που ειναι πλουσια και αδιαπραγματευτη και για την οποια καθε ελληνας περηφανευεται και καμαρωνει- στεκεται εμποδιο στην χρηση απτης λογικης στις μερες μας κανοντας σας να φοβαστε οτι θα σας κατακρινουν οι υπολοιποι ως αναδρους αν εχετε τετοιες ιδεες. Ασε τα σηριαλ που αναφερεσαι στην ακρη αυτα τα παρακολουθουν αργοσχολες νοικοκυρες...η συγχρονη κρητη πρεπει να ξεπερασει συμπλεγματα του παρελθοντος και να προχωρησει στην θεση που της αξιζει αναμεσα στους υπολοιπους ελληνες. Μην επικαλεστεις την ιστορια παλι διοτι αυτα αποτελουν παρελθον και αυτη την στιγμη κρινουμε το παρον χρησιμοποιωντας το παρελθον μονο ως μετρο συγκρισης. Αν αδυνατεις να το κανεις συνεχισε να μας αναφερεις πως ο μινωας στην μυθολογια κατεκτησε την αθηνα, πως 1000 κρητικοι λεβεντες κατατροπωσατε χιλιαδες βυζαντινους αλλα και τι κανατε με τους τουρκους πριν 5 γενιες...Εγω σε προκαλω να μας πεις τι κανατε τα τελευταια 60 χρονια με την λεβεντια σας...(ελπιζω να μην στειλετε στην αθηνα γενναιους οπλοφορους να με συννετισετε αλλα να προχωρησετε σε διαλογο επι της ουσιας...) Αυτα επι του παροντος...σου προτεινω πριν απαντησεις αλαλαζοντας πατριωτικες μαντιναδες να διαβασεις λιγο πριν μου απαντησεις και ξαναεκτεθεις.

Ενας Ελληνας ισος με τους υπολλοιπους Ελληνες περηφανος για την ιδιοτητα αυτη...

dodos2006
14-10-06, 18:42
Epitelous na kai enas sobaros kai logikos anthrwpos. Mprabo Skam swstos me epixeirimata kai isopedwtikos

Hayasa me ayta pou les deixneis oti oi Kritikoi einai gematoi symplegmata kai anasfaleies kai pisteyw oti adikeis toys sympatriwtes sou.

Egw tha synopsisw se ayto pou eipe o Skam "Ενας Ελληνας ισος με τους υπολλοιπους Ελληνες"

hayasa
16-10-06, 07:15
na arhiso me ton dodo.....
katarhin oloi Ellines eimaste eite apo thessaloniki eite apo kriti eite apo mitilini. eimaste perifanoi gia auto kai kaliteroi apo pollous allous laous! enas Ellinas = isos me tous ipoloipous Ellines, K.K.Estes eiste?PATE KALA? diladi enas pou ehise aima gia tin patrida isoute to idio me enan allo pou kathotan kai epine kafedaki me tous germanous, tourkous ktl? an ennoeis stous nomous kai sta dikaiomata tote simfono apolita, ean omos ennoeis gia to poso Ellinaras eisai tote kaneis megalo lathos!!!!!!!!!!!!!!!!! kai na sou anafero kai paradeigma apo tin kriti (gia na min les oti katigoro tin ipoloipi Ellada) pos borei na einai isoi oi Haniotes alexiptotistes pou polloi pethanan ston aera, me tous lasithiotes pou epinan kafe kai horevan me tous italous kataktites? katalavaineis tin diafora?

simplegmata,anasfaleia,orgi dimiourgeitai ston kritiko mono ean tou thixeis oikogeneia kai patrida, kai edo pou ta leme se polles periohes tis Ellados i axia tis oikogeneias ehei parei tin kato volta....i kano lathos? toulahisto edo tin kratame os ipsilo idaniko!

tora ston skam.
na ektetho se poion re file? se 2 atoma apo ta tosa tou forum?
koita, profanos eheis kapoio proigoumeno me kapoion kritiko kai vgazeis tis dikes sou anasfaleies edo. na xereis omos pos ''pantou ta panta''. sigoura kai stin kriti iparhoun polla apovrasmata, min krineis omos apo ena mikro pososto tous ipoloipous kritikous. nomizo einai adikia. pragmati stin Kriti ehoume pollous alvanous alla ohi tosi egklimatikotita apo autous oso stin ipoloipi Ellada. DIAVASE esy ligo ta stoiheia egklimatikotitas ana periohes, an den boreis na ta vreis zitise ta apo ton navago i ton nomikario pou einai dikigoroi! oute enantia stin prolipsi eimai oute enantia stin katastoli, alla distihos den iparhoun opote katafevgoume stin lisi tou ''ouzi''.

ean thes na deis ti kaname me tin leventia mas ta teleutaia 60 hronia stin Kriti kateva na deis apo konta......


ps: emeis toulahisto milame akoma se auton pou menei apenanti apo to spiti mas.eseis?

skam
16-10-06, 13:18
na arhiso me ton dodo.....
katarhin oloi Ellines eimaste eite apo thessaloniki eite apo kriti eite apo mitilini. eimaste perifanoi gia auto kai kaliteroi apo pollous allous laous! enas Ellinas = isos me tous ipoloipous Ellines, K.K.Estes eiste?PATE KALA? diladi enas pou ehise aima gia tin patrida isoute to idio me enan allo pou kathotan kai epine kafedaki me tous germanous, tourkous ktl? an ennoeis stous nomous kai sta dikaiomata tote simfono apolita, ean omos ennoeis gia to poso Ellinaras eisai tote kaneis megalo lathos!!!!!!!!!!!!!!!!! kai na sou anafero kai paradeigma apo tin kriti (gia na min les oti katigoro tin ipoloipi Ellada) pos borei na einai isoi oi Haniotes alexiptotistes pou polloi pethanan ston aera, me tous lasithiotes pou epinan kafe kai horevan me tous italous kataktites? katalavaineis tin diafora?

simplegmata,anasfaleia,orgi dimiourgeitai ston kritiko mono ean tou thixeis oikogeneia kai patrida, kai edo pou ta leme se polles periohes tis Ellados i axia tis oikogeneias ehei parei tin kato volta....i kano lathos? toulahisto edo tin kratame os ipsilo idaniko!

tora ston skam.
na ektetho se poion re file? se 2 atoma apo ta tosa tou forum?
koita, profanos eheis kapoio proigoumeno me kapoion kritiko kai vgazeis tis dikes sou anasfaleies edo. na xereis omos pos ''pantou ta panta''. sigoura kai stin kriti iparhoun polla apovrasmata, min krineis omos apo ena mikro pososto tous ipoloipous kritikous. nomizo einai adikia. pragmati stin Kriti ehoume pollous alvanous alla ohi tosi egklimatikotita apo autous oso stin ipoloipi Ellada. DIAVASE esy ligo ta stoiheia egklimatikotitas ana periohes, an den boreis na ta vreis zitise ta apo ton navago i ton nomikario pou einai dikigoroi! oute enantia stin prolipsi eimai oute enantia stin katastoli, alla distihos den iparhoun opote katafevgoume stin lisi tou ''ouzi''.

ean thes na deis ti kaname me tin leventia mas ta teleutaia 60 hronia stin Kriti kateva na deis apo konta......


ps: emeis toulahisto milame akoma se auton pou menei apenanti apo to spiti mas.eseis?
πρωτα απο ολα δεν εχω προηγουμενα με τους κρητικους και την ιστορια τους. Μην παραφραζεις τα λογια μου διοτι αυτο σε κανει λιγοτερο..."λεβεντη". Δεν εχω προηγουμενα με κανεναν κρητικο τουναντιον μαλιστα!!! Χαιρομαι να πηγαινω σε γαμους και χορους κρητικων διοτι εχουν κεφι και λεβεντια που πηγαζει απο την παραδοση τους ασε το γεγονος οτι σε μενα ειναι παντα φιλοξενοι και τους το ανταποδιδω αναλογα σε βλαχικα γιαννιωτικα γλεντια...Αυτο που δεν καταλαβες οντας τυφλωμενος απο τοπικισμο και ρατσιστικες διαθεσεις οπως διαβασα και σε αλλες σελιδες του φορουμ ειναι οτι εμενα με ενοχλει η συμπεριφορα πολλων ντοπιων κρητικων(επιμενω στο ντοπιων και οχι στους ετεροδημοτες ή μεταναστες) οι οποιοι ντροπιαζοντας τα μερη τους και την καταγωγη τους κανουν τους ψευτομαγκες κρυβοντας την δειλια τους πισω απο την μαχαιρα τους και το οπλο τους. Επειδη δεν εχεις ιδεα για την ιδιοτητα του ανθρωπου που μιλας θα σε παραπεμψω αφου σου αρεσει να εκτιθεσαι με την αγνοια σου στην επισημη σελιδα του υπουργειου δημοσιας ταξης για να μαθεις απο επισημα χειλη την εικονα της εγκληματικοτητας στην χωρα...που ξερεις μπορει να βοηθαει στην συλλογη των στοιχειων και αυτος που σου γραφει... Αναφορικα με τους δικηγορους που ανεφερες καλα να ειναι τα παλληκαρια να σου επιβεβαιωσουν οτι δεν εχεις επιχειρηματα... Τελειωνεις το μηνυμα σου ρωτωντας με αν μιλαω με την γειτονια μου... ναι φυσικα το κανω ως εκλεγμενος αιρετος απο τους ιδιους στην περιοχη μου... αλλα βλεπω οτι κομπαζεις για το γεγονος οτι μιλας και εσυ στους γειτονες σου...μπραβο πολυ καλα κανεις...να μιλας συχνα και καθημερινα ειδικα στους αλβανους γειτονες που εκμεταλλευεστε για ενα κομματι ψωμι εκει κατω και μετα απορειτε που σας μισουν...ετσι θα γνωριζουν ποιος ειναι το αφεντικο και λεβεντης.... Εκει δεν ηταν που ειχατε σκοτωσει κατι φουκαραδες αλβανους πριν λιγο καιρο...το ξερω το κανατε μονο επειδη ειστε "λεβεντες"...Συγχαρητηρια!!!(Φυσικα δεν βρηκες κατι να μου πεις για την λεβεντια σας τα τελευταια 60 χρονια και αναλωθηκες σε γενικολογιες...λογικο ηταν...δεν υπαρχει τιποτα πλεον) Αυτο που με στεναχωρει ρε πατριωτη ειναι οτι το νησι εχει κυριως κατοικους προοδευτικων αποψεων (οχι κομμουνιστικων οπως πραγματικα ηλιθια συμπερανες...για μενα) οποτε περιμενα περισσοτερο ανοιχτα μυαλα...Ελπιζω να καταλαβες τι εννοω. Επισης θελω να σε διορθωσω σε κατι που ανεφερες στην αρχη...γραφεις οτι ολοι οι ελληνες ειμαστε περηφανοι για την ιδιοτητα μας...σωστο...ομως συνεχιζεις οτι ειμαστε καλυτεροι απο πολλους αλλους λαους...οχι δεν ειμαστε καλυτεροι ειμαστε ισοι με αλλους λαους...η οποια ανωτεροτητα μας πηγαζει απο το γεγονος οτι ανεχομαστε την διαφορετικοτητα των αλλων...Τελικα λεω να κατεβω στην κρητη...εχω τοσους φιλους εκει αλλωστε για να περασω καλα απο την φιλοξενια τους...αλλα υπαρχει ενα προβλημα ρε φιλε με τους ομοιους σου οταν ερθω...Αναρωτιεμαι πως θα με υποδεχθειτε χωρις οπλα και μαχαιρια;;;Εσεις χωρις αυτα νιωθετε γυμνοι...Ασε που θα ερθετε δεκα δεκα ως καλοι λεβεντες οπως κανατε στον φουκαρα αλλοδαπο τις προαλλες... Βεβαια την λεβεντια σας την χανετε μολις μπειτε στο καραβι αλλα αυτο ειναι αλλου παπα ευαγγελιο... Ξερεις κατι στην τελικη; Απο εσενα περιμενα αν ησουν σωστος να με καλουσες στην Κρητη για τσικουδιες και αν μου αποδειξεις το αντιθετο ομως η μικροπρεπεια σου και ο τυφλος αρρωστημενος τοπικισμος σου σε εκανε να με καλεις ειρωνικα...Δεν καταλαβαινεις οτι και τα ελαχιστα επιχειρηματα που εχεις ετσι τα χανεις...τελικα η κρητη δεν εχει να ντρεπεται μονο για τεκνα της σαν τον Μητσοτακη αλλα εχει και δεξιοτερους σαν και σενα...μακαρι ρε να παραδεχτεις τα λαθη σου και να αλλαξεις τροπαριο και μυαλο...υπαρχει ακομα χρονος να τιμησεις τα παντελονια που φορας και να αποδειξεις τι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ σημαινει λεβεντια...
Εγω παντως σε καλω στην αθηνα οχι φυσικα για να σου "δειξω" αλλα για να ποιουμε κανα τσιπουρο...ισως ετσι καταλαβεις

hayasa
17-10-06, 07:10
oraios! entaxei file minima elifthei! KKE ishiro! batsoi gourounia ktl......
asto kalitera na stamatisei i sizitisi edo! tiflos apo topikismo den eimai gia auto alloste sou eipa na kateveis kriti! (emmesos se kalesa alla den pires prefa!)
tin kriti tha tin noioseis molis kateveis, kala eipa loipon gia ta sirial, pragmati ta parakoloutheis, giati an ixeres pragmatika apo kriti tha gnorizes oti oute to 10% den oploforei stous dromous. malon o ratsistis file mou eisai esy!!!

i leventia den apodeiknietai mesa apo forum, apodeiknietai apo tis praxeis tou kathenos stin diarkeia tis imeras. edo den hreiazetai na apodeixo tipota!

ps: euharisto gia tin prosklisi alla den tha paro.....
ps2: sigharitiria gia tin eklogi sou! prepei na eisai poli perifanos!
ps3: kala na eisai kai kala na pernas esto kai an eheis tetoies idees stin kefala sou!

luciferakos
17-10-06, 07:43
Κατ'αρχάς ο καθένας είναι υπερήφανος για τον τόπο του και αυτό δεν είναι κακό... κακό είναι να μην μπορείς να δεις και τα αρνητικά του τόπου σου... ας πούμε λέει ο φίλος μου ο hayasa, να κατέβουμε στην Κρήτη και να δούμε τα όσα έκαναν οι Κρητικοί με την λεβεντιά τους. Λοιπόν, για να είμαστε ειλικρινείς, μετά την Αθήνα, η Κρήτη είναι η περιοχή στην οποία έχουν πάει τα περισσότερα κεφάλαια από το Ελληνικό κράτος χρόνια τώρα και σε επίπεδο τουριστικών υποδομών και σε επίπεδο παιδείας. Ας πούμε φίλε μου, από το 1989, που έδωσα εγώ Πανελλήνιες, υπάρχει Πολυτεχνείο στα Χανιά, Πανεπιστήμιο σε Ρέθυμνο και Ηρακλείο, την ώρα που στην Πελοπόνησο, υπήρχαν μόνο τα ΤΕΙ και το Πανεπιστήμιο Πάτρας και η Ακαδημία στην Τρίπολη. Πώς να υπάρξει ανάπτυξη λοιπόν, όταν δεν πέφτουν τα κεφάλαια ισομερώς στην ελληνική περιφέρεια; (Ευτυχώς που κάποια στιγμή το πήραν χαμπάρι και από το 1996 και μετά, είδαμε και κάποια έργα στην υπόλοιπη Ελλάδα)
Πάμε τώρα στα περί όπλων. Το όπλο στην Κρήτη δεν είναι απόδειξη λεβεντιάς, αλλά μια ανάγκη που υπήρχε κάποτε και που πλέον έχει γίνει συνήθεια που δεν μπορεί να εξαλειφθεί. Αφού η Κρήτη είναι αποκωμμένη από την υπόλοιπη Ελλάδα, πώς θα υπερασπίζοταν αυτοί οι άνθρωποι τον τόπο τους, χωρίς όπλα; Και να μην ξεχνάμε πόσους κατακτητές γνώρισε η Κρήτη... πάντως hayasa ελπίζω να συμφωνείς πως τα όπλα στην Κρήτη, όχι μόνο δεν έχουν μειώσει την εγκληματικότητα, αλλά την έχουν αυξήσει και μάλιστα σε αφάνταστο βαθμό. Η ληστεία στις Καλύβες (έμεινα εκεί το καλοκαίρι), αποδεικνύει, πως η κατοχή όπλων δεν σας βοήθησε να καταπολεμήσετε την εγκληματικότητα, αλλά σας όπλισε και με θράσος που δεν ξέρετε που να το διοχετεύσετε!
Και τέλος κάποιος με τις απόψεις του skam, δεν λέγεται κουμουνιστής, εκτώς κι αν είσαι της άποψης "πας μη εθνικόφρων δεξιός, κομμουνιστής", αλλά τότε κι εγώ φίλε μου, είμαι της άποψης "πας εθνικόφρων δεξιός, προδότης και αδελφοφάγος"... δεν πάμε πουθενά όμως έτσι! ;)

dodos2006
17-10-06, 08:14
hayasa prosexe to "ysixia, taksi kai asfaleia" einai poly konta sto "Zitw i epanastasis tis 21is Aprilioy 1967"...
Ta opla oxi mono den meiwnoyn tin egklimatikotita alla tin ayksanoyn (kai to paradeigma sou me ton Kanada katariptetai an analogisteis to boiotiko epipedo twn ekei katoikwn).
Oso gia tin aksia tis oikogeneias stin Kriti koitakse sto www.statistics.gr na deis oti i Kriti einai o 2os eparxiakos nomos sta diazygia meta apo tin Patra (mprosta einai Athina kai Thessaloniki) enw ean thes statistikes egklimatikotitas koitakse pososta endooikogeneiakis bias stin Kriti (ean katalabaineis ti simainei ayto!!!) kai ksylodarmwn gynaikwn apo toys lebentes syzygoys toys.
Hayasa prosexe giati ayto poy eipes "asto kalitera na stamatisei i sizitisi edo!" dilwnei tin anikanotita sou na syndialegeis me anthrwpoys poy sou apantoyn me epixeirimata... enas Kritikos lebentis den pisteyw na feygei trexontas me to kefali katw apo ta skelia otan briskei ta skoura kai den mporei na apantisei... ektos kai an xreiazesai boitheia... fwnakse kamia 10aria Kritikous na syndramoun!!!!

Skam: Den eimaste isoi me toys Dytikoeyrwpaioys min prosbaleis toys Ellines... den exoume kamia sxesi me aytoys kai mi sygkrineis ta asygkrita.

Luciferako: I oplokatoxi den einai pleon anagki kai den mporoume na krybomaste pisw apo to daxtylo mas gia mia dithen paradosi pou prokalei anisotites stin elliniki koinwnia, afoy ki egw ki esy tha syllifthoume gia oplokatoxi enw oi kritikoi exoun asylia... (parepiptontws poly kalo to stixaki me ton xaro apo pou einai?)

hayasa
17-10-06, 10:02
luciferako na sizitiso mazi sou giati eisai o monos pou sizitas sovara (tis perissoteres fores :)) kai auto to eheis apodeixei kai se alles kouventes pou ehoume kanei mazi.

tha paratirises oti oli i Kriti einai vammeni prasini kai auto giati eihan dothei polla lefta epi andrea, tora omos tis ginetai? kai den milao mono gia tin nd alla kai gia to pasok epi simiti! xereis oti den eimai kai poli tis aristeras omos o Kourakis (dilomenos pasokatzis) ehei kanei fovera erga sto irakleio! auto to paradehomai! erga eginan os topiki autodioikisi kai ohi apo to kratos, ektos to pagkritio stadio pou itan olimpiako shedio.......
stin kriti sas kalesa omos ohi gia na deite ta erga alla gia na deite tous anthropous, tin siberifora tous ston dromo, tin filoxenia mas kai ta omorfa topia mas..... leventia den einai na skotoneis ton allo epeidi sou evrise tin mana, leventia einai na ipodehesai agnostous sto spiti sou kai na tous kernas raki (orismenoi den to katalavan auto, malon epeidi milao kritika.) omos otan sou thixoun oikogeneia kai patrida tote kalo einai na vrazei ligaki to aima sou.....

gia ta opla tora, luciferako xereis posoi ehoun opla spiti tous?????????? ena terasteio pososto! posoi ta hrisimopoioun omos se anthropous? ena poli mikro eos apeiroelahisto pososto. ean ipirhe auto to pososto oplokatohis se alli periohi tis Elladas gia paradeigma athina, ti tha ginotan? 3os pagkosmios, anarhikoi polemoi kai listeies kathe treis kai ligo...... min mou les gia ta opla, oi anthropoi ta kanoun ola. fisika eimai ENANTION stis baloties mesa sta kentra, exallou auto to ethimo ehei arhisei na exafanizetai, den eho omos kanena provlima ean o allos trexei sto vouno kai apo tin hara tou gazosei to homa ston apenanti lofo me to Gatling gun..... gia ton ethimiko haraktira ton oplon tha simfoniso mazi sou, ehoun meinei apo tin istoria.

telos tha ithela na sou po pos pantou ta panta, kai edo ehoume apovrasmata pou hrisimopoioun ta opla gia egklimata, omos pes mou, pos tha iperaspisei tin zoi tou o voskos pou kathetai pentamonahos sto vouno na filaei ta zoa tou kai to kontinotero astinomiko tmima apehei 50 km? xereis poses zooklopes ehoun apofeuhthei kai poses zoes ehoun glitosei me enan aplo pirovolismo ston aera? auta vevaia oute stin statistiki ipiresia vgainoun oute sta kanalia. mono emeis ta xeroume!

xefigame apo to thema ligaki alla me prokalesan. hairomai pou toulahisto esy katalavaineis ''kritika''.

skam
17-10-06, 13:25
Γελασα με την ψυχη μου με τον τροπο που εχεις δομησει την κοινωνικη πραγματικοτητα στο μυαλο σου...με ειπες κομμουνιστη ενω δεν εχεις ιδεα οτι "κομμουνιστες" σαν και μενα τους δωσατε 70% στο Ηρακλειο... Τοσο ασχετος εισαι που τα εχεις μπερδεμενα στο μυαλο σου...Δεν ειναι τυχαιο που ο σοφος λαος μας υποστηριζει οτι η ημιμαθεια ειναι χειροτερη απο την αμαθεια...Για τον λογο αυτο ανθρωποι σαν και σενα ειναι αναλογικα επικινδυνοι... Εχεις δικιο σε κατι ομως...πραγματικα δεν εχει νοημα να συνεχισουμε την κουβεντα...Οι λογοι ομως ειναι τελειως διαφορετικοι απο αυτους που νομιζεις...Η κουβεντα δεν εγινε φυσικα για να σε αποπαρω για την καταγωγη σου...(για ονομα του θεου ποιος ελληνας θα το κανε για να το κανω εγω και μαλιστα στην Κρητη ΜΑΣ) ομως η αλαζονικα ραστιστικη και τοπικιστικη σου συμπεριφορα με εβγαλε εξω απο τα ρουχα μου...Ο σκοπος της κουβεντας ηταν να καταλαβεις οτι μονο η παραδοση και η ηρωική ιστορια ενος τοπου δεν φτανει για να σε κανει απογονο και συνεχιστη αυτης. Αντιθετως μαλιστα...η παρακαταθηκη των προγονων σου ειναι τετοια που πρεπει να βαραινει την κριση σου και να οξυνει την σκεψη σου κατι που προφανως δεν ισχυει για σενα...Απαντωντας ανακλαστικα απλα επιβεβαιωσες την αποψη που δημιουργησα για σενα οτι εισαι θρασυδειλος... Αυτο το γραφω γνωριζοντας την βαρυτητα του. Φτανει μονο αυτο για να το αποδειξω:γραφεις...

ean thes na deis ti kaname me tin leventia mas ta teleutaia 60 hronia stin Kriti kateva na deis apo konta......

και στο επομενο μηνυμα αναθεωρεις:

tiflos apo topikismo den eimai gia auto alloste sou eipa na kateveis kriti! (emmesos se kalesa alla den pires prefa!)

αυτο εσυ το θεωρησες προσκληση...λεβεντη και καμαρι της Κρητης...
Σου ειπα οτι η Κρητη ως τωρα ειχε να ντρεπεται μονο για τον Μητσοτακη (αν ημουν κομμουνιστης ρε ασχετο πλασμα θα τα χωνα στον Μητσοτακη που ειχε ταισει μαζι με την Μαρικα τον Φλωρακη ντολμαδακια το '89, για να βαλουν φυλακη τον μεγαλο δημοκρατη ηγετη; ) αλλα οπως βλεπω σκυβει το κεφαλι απο ντροπη και για αλλα συγχρονα τεκνα της.
Επιμενω οτι ανθρωποι σαν και σενα μονοχρωμοι, φλεγματικοι και συμπλεγματικοι αμαυρωνουν την φημη του νησιου αλλα και των ελληνων. Μην μου απαντησεις δεν εχει νοημα ετσι και αλλιως εχεις χασει τις εντυπωσεις...ομως για το καλο σου αλλαξε μυαλα μαθε να σεβεσαι τους ανθρωπους διοτι η ζωη τιμωρει και θα τα βρεις καποτε μπροστα σου. Εγω αντιθετως σου ευχομαι υγεια και ευτυχια(αληθεια ξερεις ποσο ομορφα νιωθεις οταν βοηθας τους συνανθρωπους σου; Εχεις προσεξει το βλεμμα τους; Αυτο φτανει για να κανει κατι "αριστερους" σαν και μενα ευτυχισμενους)
Μην ταυτισεις ομως παλι της αποψεις σου με την Κρητη διοτι αποτελεις εξαιρεση και οχι τον κανονα...λυπαμαι για ανθρωπους σαν και σενα αλλα πολυ περισσοτερο λυπαμαι που δεν εχεις τα κοτσια και την λεβεντια να γραψεις οτι εκανες λαθος...Αυτη ειναι η προσωπικη σου προκληση φιλε μου και οχι να ανταπαντας προσβλητικα σε προσωπα που δεν γνωριζεις...

Προς luciferako: Ασχετο αλλα το στιχακι σου με τον χαρο ειναι φοβερο...να μας γραφεις συχνα τετοια για να θυμομαστε τι εστι ελληνικη λεβεντια και παραλληλα να ξεχναμε αποψεις "γιαπωνεζων σαμουραϊ " με ιδεες απαρχαιομενες και αραχνιασμενες σαν του ιδιους...

luciferakos
17-10-06, 16:21
parepiptontws poly kalo to stixaki me ton xaro apo pou einai?
Από τραγούδι του Βασίλη Παπακωνσταντίνου :)

markos33
17-10-06, 18:16
Λοιπόν παιδιά ΗΡΕΜΙΑ……………..

Όλα ξεκίνησαν από ένα κείμενο κατάπτυστο κάπηλο με παραποιημένα στοιχειά το οποίο πατάει πάνω στην Κρητική λεβεντιά για να υποστηρίξει της ιδέες του περί δωδεκαθέου και νομίζω ότι στο κείμενο που έγραψα αποδείξα ότι όλα αυτά είναι ψέματα και κακοήθειες.

ωστόσο στο εδώ φόρουμ έχει δημιουργεί ένα άλλο θέμα δηλαδή αυτό της Κρητικής λεβεντιάς,

Πριν συνεχίσω θέλω να πω ότι εγώ αισθάνομαι ΈΛΛΗΝΑΣ 100% ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΟΥΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΟΥΤΕ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Ωστόσο αγαπητοί φίλοι αν δεν έρθετε να ζήσετε στο νησί δεν ξέρετε
Την συμπεριφορά των εδώ κατοίκων
Ένταξη ας μη την πούμε λεβεντιά να την πούμε τρέλα(κουζουλάδα)
Μια κουζουλάδα που πάνω απ όλα βάζει την πατρίδα προσοχή όχι την Κρήτη αλλά την μητέρα Ελλάδα

Για τους φίλους λοιπόν που αμφισβητούν αυτήν την ιδιότητα θα τους κάνω τις εξής ερωτήσεις
Α)Ποιοι ήταν οι υπερασπιστές στην Κωνσταντινούπολη την ημέρα της άλωσης δίπλα στον Παλαιολόγο? Αλήθεια οι υπόλοιποι Έλληνες που ήταν?
Β) Πια ταξιαρχία ελευθέρωσε την Θεσσαλονίκη και την βόρειο Ελλάδα ?
Γ) Τι έκανε αυτή η ταξιαρχία στη οπισθοχώρηση στο Μικρασιατικό Μέτωπο
Β) Σε όλη διάρκεια του β παγκοσμίου πολέμου (σε όλες τις εμπόλεμες περιοχές) συνεληφθη αιχμάλωτος μόνο ένας Γερμανός στρατηγός ,μήπως ξέρετε σε πιο μέρος έγινε?
Δ)Ποιες ήταν οι ενέργειες των κρητων φαντάρων στη Κύπρο το 74?

Αγαπητοί φίλοι πέστε το όπως θέλετε Κουζουλάδα λεβεντιά αντροσύνη
Εμένα δεν με νοιάζει το μόνο που με ενδιαφέρει είναι η Ελλάδα μας να πάει μπροστά
τίποτα άλλο ,δεν βλέπεται έχουμε κυκλωθεί από εχθρούς ΑΛΒΑΝΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ μόνο ενωμένοι θα τους απαντήσουμε

dodos2006
18-10-06, 07:51
Sti logiki tis trelas (kouzouladas) ftanoume omws sti logiki toy paralogoy file Marko...
Mporoyme na bgaloyme tis lebenties mas kai na tis metrisouyme?????
'H na aparithmisoume tis irwikes prakseis tis kathe perioxis tis Ellados mas????
Yparxei kapoios Ellinas pio Ellinas apo ton allo????
An ftasoume se ayto to simeio tha mporoyme na poyme oti oi Xaniwtes i oi Rethymniwtes einai oi pio lebentes apo toys alloys Kritikous!!!!!
I Kriti einai olwn twn Ellinwn kai oloi tin agapame opws ti Mani, tin Peloponniso, ti Makedonia, tin Hpeiro, ti Thraki klp klp
Den yparxoyn diafores... alliws tha mas fane laxano!!!
Apo tin alli den mporoyme na krybomaste mia zwi pisw apo tin ennoia "paradosi" kai na tin xrisimopoioyme opws kai opote mas boleyei, enw stin kathimerinotita tis allazoume ta fwta...

p.s. Skam??? O megalos dimokratis igetis ston opoio anaferese einai o Adreas Papandreoy, syzygos tis Dimitras Liani-Papandreoy??? Moy thymizeis ton kyr Ntino patera enos adelfikoy moy filoy... :) (leptomeries alli fora)

skam
18-10-06, 13:18
Φιλε μαρκο χαιρομαι που αγαπας τον τοπο σου και την πατριδα σου ομως θελω να καταλαβεις κατι... με το να απαριθμεις γενναιες ιστορικες στιγμες των κρητικων δεν λειτουργεις "πυροσβεστικα" αλλα αντιθετως ριχνεις λαδι στην φωτια...Θα μπορουσα λοιπον να σου απαντησω με προτασεις του τυπου: Ποιος εφτιαξε το παναθηναικο σταδιο το εθνικο μετσοβιο πολυτεχενειο το ζαππειο μεγαρο ή εσιαζοντας στην γενναιοτητα ποιοι στς αρχες του νοεμβρη 1940 αποδεκατισαν την επιλεκτη μεραρχια "τζουλια" συγκρατωντας τους ιταλους...Φιλε μαρκο η ιστορια γραφεται παντα εκ των υστερων γεγονος που πολλες φορες κρυβει ή υπερτονιζει τα γεγονοτα. Απλο παραδειγμα οτι ολοι ξερουμε για τους 300 σπαρτιατες του Λεωνιδα αλλα κανεις δεν ξερει για τους 700 θεσπιεις που πεθαναν μαζι τους. Δεν εχει νοημα λοιπον να προχωρουμε σε τετοιου ειδους αντιπαραθεσεις αφου και οι δυο οικιοποιουμαστε ως ελληνες τα ανδραγαθηματα αυτων των ηρωων προγονων μας. Συμφωνω οτι πρεπει να ειμαστε ενωμενοι οι ελληνες οχι ομως για να νικησουμε τους εχθρους που μας περιβαλλουν οπως υποστηριξες τοσο εσυ οσο και ο dodos 2006 αλλα για να διατηρησουμε την ελληνικοτητα μας στα πλαισια μιας διεθνους κοινοτητας που διαρκως εξελισσεται και μετασχηματιζεται υπο το πρισμα της παγκοσμιοποιησης σε υπερεθνικη οντοτητα χωρις τοπικες διαφορετικοτητες.
Αυτος ειναι ο εχθρος φιλε μου και οχι οι μεταναστες και οι υπολοιποι λαοι. Ας αφησουμε λοιπον τις κουζουλαδες και την επιδειξη ανδρισμου "τυπου hayasa" και ας τιμουμε την παραδοση μας με τροπο που να αποδεικνυει τον πολιτισμο μας και τα πιστευω μας. Ελπιζω να συμφωνεις μαζι μου...

Προς dodos 2006: Επειδη δεν ξερω την ηλικια σου και δεν γνωριζω ποσο ξερεις για το βρωμικο 89 και την περιβοητη συμμαχια Δεξιας- Αριστερας προκειμενου να ανεβει η πρωτη στην εξουσια σου γραφω οτι φυσικα αναφερομαι στον Ανδρεα Παπανδρεου (προσπερνω την ειρωνεια για την συζυγο του...) κατι που οπως καταλαβαινω μονο ο πατερας του φιλου σου γνωριζε. Τωρα γνωριζεις και εσυ!
Καλη συνεχεια σε ολους σας!!!

luciferakos
19-10-06, 00:22
Εγώ πάντως skam, στον βαθμό που η γνώμη μου μετράει, θα συμφωνήσω σε όλα όσα έγραψες. Και θα προσθέσω, πως ακόμα και στην περίοδο της "πόλης-κράτους" στην Αρχαία Ελλάδα, οι Έλληνες, ακάλυψαν το κάτι που θα τους ένωνε, στον θεσμό των Ολυμπιακών Αγώνων. Πέρα από τις όποιες διαμάχες τους, για το ποιός ήταν ο ανώτερος ανάμεσα τους, πέρα από τους πολέμους που άναβαν μεταξύ Ελλήνων, βρήκαν τον τρόπο να ενώνονται μέσα από αγώνες και αυτό είναι ένα δίδαγμα. Ο αθλητής που θα κέρδιζε, γινόταν ήρωας για την πόλη του, αλλά μέσα από αγώνες στους οποίους μετείχαν μόνο Έλληνες και κατά την διάρκεια των οποίων σταματούσαν οι αντιπαλότητες. Προφανώς είχαν καταλάβει αυτό που σήμερα κάποιοι αρνούνται να αντιληφθούν... πως δηλαδή δεν υπάρχουν πολλές Ελλάδες διαφορετικής αξίας και επιπέδου, αλλά μία που μέσα από την σύνθεση διαφορετικών παραδόσεων από περιοχή σε περιοχή, αποτελεί ένα κόσμημα, ακόμα και σήμερα για τον πλανήτη. Αυτό πρέπει να διαφυλάξουμε.

P.S Όσο για τον σύζηγο της Δήμητρας Λιάνη, το Δήμητρα Λιάνη θα συνοδεύεται πάντα από το ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, γιατί πολύ απλά το ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ δεν είναι για αυτήν επίθετο, αλλά τίτλος τιμής. Όπως τιμή ήταν για την Ελλάδα συνολικά, το ότι την καθοδήγησε ένας πολιτικός άνδρας του μεγέθους του Ανδρέα Παπανδρέου!

dodos2006
19-10-06, 08:13
Oi Ellines panta ypo dyskoles katastaseis briskoyn kati pou na toys enwnei kai ayto einai i agapi gia tin patrida Ellada i opoia yparxei se OLOYS toys Ellines aneksartitoy katagwgis

P.S.1 : Skam epeidi ezisa to 1989 na soy thymisw opws kala ksereis oti den yparxoyn brwmikes xronies alla brwmikoi anthrwpoi kai brwmikoi politikoi... To 1989 loipon dyo brwmies prospathisan na katadikasoyn mia alli brwmia se mia brwmiki parastasi. Epeidi omws fobithikan mipws oi dikes toys brwmies bgoun stin epifaneia ta epomena xronia afisan imiteles to brwmiko ergo toys. Brwmikos korakas den bgazei mati brwmikoy koraka. Kai ayto itan to mono poy apodeixthike to 1989...

P.S.2 : File Marko, mporei gia ti Liani (proswpika den tin thewrw aksia na ferei to epitheto Papandreoy alla...) na einai titlos timis na tis exei meinei to epitheto enos megaloy politikoy andra, alla den tis emeine mono ayto... Tis emeine kai mia wraiotati bilitsa stin Ekali (to kwlospito opws eixe pei o aeimnistos Giannopoylos)... Epipleon de tha diafwniseis mazi moy oti i Liani gia ti megali politiki istoria poy koybalaei o Andreas itan, einai kai tha einai mia mayri koilida poy tha ton lerwnei panta sta matia olwn osoi to sebastikan ws politiko kai exasan pasa idea gia to ti mporei na pathei kapoios sta geramata toy...

P.S.3 : O politikos fanatismos einai POLY xeiroteros apo thriskeytiko fanatismo i topikismo aisxistoy eidoys... ANOIXTA MYALA GIA KALYTERES KOINWNIES

skam
19-10-06, 16:38
ο συγκεκριμενος πολιτικος υπηρξε η μεγαλυτερη μορφη μεταπολεμικα στην ελλαδα και αν πραγματι δεν εκανε λαθη σαν το γαμο με την Λιανη(η ακομα καλυτερα το γεγονος οτι ηταν γυναικας και "εσπερνε οπου πηγαινε...) αλλα και το σκανδαλο κοσκωτα θα ειχε γεμισει η χωρα με πλατειες και δρομους με το ονομα του. Φιλε dodo2006 ειναι σιγουρο οτι η πολιτικη απο την φυση της ειναι βρωμικη ομως αν μπεις σε αυτη την διαδικσια πρεπει να αναιρεσεις το συνολο της ανθρωπινης ιστοριας και των ηγετων της αφου και εκεινοι αναλογικα ηταν "βρωμικοι"... Η πολιτικη ειναι πεδιο οπου οι οποιες ενεργειες δεν υλοποιουνται στα ισα αλλα εμμεσα...δεν θα μπορουσε επομενως κανεις να ηγειται και να διατηρειται στην θεση του αν δεν επαιζε το παιχνιδι μετους κανονες που αυτο θετει και οχι εκεινος...
Αναφερεσαι στον πολιτικο φανατισμο και εχεις δικιο...αν ομως αναφερεσαι σε μενα παρατηρησε μεσα απο τα προηγουμενα post μου οτι δεν φανερωνα πουθενα την πολιτικη μου ιδεολογια και το εκανα μονο οταν προκληθηκα απο εναν ακραιο στης αποψεις του ανθρωπο. Νομιζω οτι εχω δειξει την μετριοπαθεια μου και τις διαφωνιες μου για την συγχρονη πολιτικη σκηνη παρολο της επαφες που ειχα και εχω με καποιους απο αυτους. Φιλε dodo2006 οι περισσοτεροι φιλοι μου διαφωνουν με μενα πολιτικα...αυτο τους κανει περισσοτερο φιλους μου ομως διοτι συνδιαλεγονται μαζι μου και ειναι ακομα εκει..και ξερεις κατι; Ειμαι περηφανος για αυτο...

προς luciferako: Δεν μου αφησες περιθωρια φιλε μου...η τελευταια προταση σου απλα με καλυψε...

luciferakos
19-10-06, 16:54
Oi Ellines panta ypo dyskoles katastaseis briskoyn kati pou na toys enwnei kai ayto einai i agapi gia tin patrida Ellada i opoia yparxei se OLOYS toys Ellines aneksartitoy katagwgis
Καλό θα ήταν αυτό να το έκαναν και σε "εύκολες καταστάσεις".


P.S.1 : Skam epeidi ezisa to 1989 na soy thymisw opws kala ksereis oti den yparxoyn brwmikes xronies alla brwmikoi anthrwpoi kai brwmikoi politikoi... To 1989 loipon dyo brwmies prospathisan na katadikasoyn mia alli brwmia se mia brwmiki parastasi. Epeidi omws fobithikan mipws oi dikes toys brwmies bgoun stin epifaneia ta epomena xronia afisan imiteles to brwmiko ergo toys. Brwmikos korakas den bgazei mati brwmikoy koraka. Kai ayto itan to mono poy apodeixthike to 1989...
Λάθος φίλε μου. Αποδείχτηκαν πολλά. Αποδείχτηκε πως όλο το σκηνικό ήταν ένα παζάρεμα ανάμεσα σε Μητσοτάκη και ΜΜΕ, ειδικά τα λεγόμενα ΠΑΣΟΚικά. Αυτοί που μέχρι τότε έγλυφαν τον Ανδρέα, κατέληξαν να τον βρίζουν από τις εφημερίδες τους, για να βάλουν, με την άδεια του "πάρτε τα όλα" Μητσοτάκη, χέρι σε διαγωνισμούς και δημοπρατήσεις. Λαμπράκης, Μπόμπολας, Τεγόπουλος υπήρχαν πάντα... σκέψου όμως πότε ανδρώθηκαν στην κυριολεξία... είναι ή δεν είναι το '89 το κομβικό σημείο;;; Όσο για τον Κοσκωτά... νούμερο ένα στην εκδοτική του εταιρεία ήταν ο γνωστός δημοσιογράφος Παύλος Μπακογιάννης και υπεύθυνος του τομέα ειδήσεων εκεί ο γνωστός για τα πολιτικά του φρονήματα Δημήτρης Κωνσταντάρας. Η υπόθεση στήθηκε, δικαιώματα παραχωρήθηκαν και ξεκίνησε η κατρακύλα της Ελλάδας..., όσο για τους κόρακες, το μόνο που πέτυχαν ήταν να σκοτώσουν πολιτικά, το παράδειγμα αξιοπρέπειας, ήθους και αγωνιστικότητας, τον Τσοβόλα εννοώ...


P.S.2 : File Marko, mporei gia ti Liani (proswpika den tin thewrw aksia na ferei to epitheto Papandreoy alla...) na einai titlos timis na tis exei meinei to epitheto enos megaloy politikoy andra, alla den tis emeine mono ayto... Tis emeine kai mia wraiotati bilitsa stin Ekali (to kwlospito opws eixe pei o aeimnistos Giannopoylos)... Epipleon de tha diafwniseis mazi moy oti i Liani gia ti megali politiki istoria poy koybalaei o Andreas itan, einai kai tha einai mia mayri koilida poy tha ton lerwnei panta sta matia olwn osoi to sebastikan ws politiko kai exasan pasa idea gia to ti mporei na pathei kapoios sta geramata toy...
Αν απευθύνεσε σε μένα, με λένε Άγγελο :)
Στο ζητούμενο τώρα. Τον πολιτικό τον κρίνεις από την γυναίκα που παντρεύεται; Αν έτσι κρίνουμε τους πολιτικούς... τότε περαστικά μας! ;)

dodos2006
19-10-06, 17:31
File Aggele, loipon, kai Skam, an kai ksefygame apo to thema mas den peirazei... Ek prwimioy prepei na dextoyme oti osoi asxolounte me tin politiki to kanoyn gia na bgaloyn kai lefta. Kai pws tha to kataferoyn???? Me brwmikous tropoys... Ara einai brwmikoi... Mitsotakis kai MME den ferthikan brwmika ston Papandreoy??? O idios den eixe emploki sto skandalo Koskwta??? Htan athwa peristera???? Oxi, asxetws an athwwthike kai tin plirwse o Tsobolas kai o Koskwtas, panta me to azimiwto o kathenas!!!

Twra den pisteyw na dexeste oti o Andreas toy 1989 eixe kamia sxesi me ton Andrea toy 1981??? i me ton Andrea poy oloi lypithikame otan bgike apo to Wnasseio???? Kai bebaia tha ton krineis kai apo tin gynaika pou pantreyetai oxi gia tin aksia toy ws politiki proswpikotita alla gia tin katantia toy ws anthrwpoy ilikiwmenoy poy de skeftetai tin ysterofymia toy...

Oxi Skam otan lew gia politiko fanatismo fysika kai den anaferomai se esena, alla se oloys osoi den exoyn ti dynami na doyn pera apo ta prasina, mple, kokkina i roz gyalia toys...

skam
19-10-06, 17:32
aγγελε το τι εγινε το '89 θα αργησει να μαθευτει στις λεπτομερειες του τουλαχιστον μεχρι να φυγουν απο την ζωη ολοι οι εμπλεκομενοι...αυτο δεν σημαινει βεβαια οτι διαφωνω με οσα γραφεις απλα οτι θα δικαιωθεις μελλοντικα. Αναφορικα με τον Τσοβολα επειδη τον γνωριζουμε οικογενειακα (ειναι και ηπειρωτης με καταγωγη απο τους μελισσουργους αρτης) ειναι πραγματι παραδειγμα ηθους και αγωνιστικοτητας ομως στην πολιτικη προταση του αειμνηστου για να υπουργοποιηθει (μετα το 1993) απαντησε με απαιτηση του υπουργειου των οικονομικων και μονο...αυτο οδηγησε στις διαφωνιες και στην μετεπειτα δημιουργια του ΔΗΚΚΙ...αυτο φυσικα δεν αναιρει την συνολικη παρουσια του απλα την επισκιαζει...

luciferakos
19-10-06, 23:43
File Aggele, loipon, kai Skam, an kai ksefygame apo to thema mas den peirazei... Ek prwimioy prepei na dextoyme oti osoi asxolounte me tin politiki to kanoyn gia na bgaloyn kai lefta. Kai pws tha to kataferoyn???? Me brwmikous tropoys... Ara einai brwmikoi... Mitsotakis kai MME den ferthikan brwmika ston Papandreoy??? O idios den eixe emploki sto skandalo Koskwta??? Htan athwa peristera???? Oxi, asxetws an athwwthike kai tin plirwse o Tsobolas kai o Koskwtas, panta me to azimiwto o kathenas!!!
Κάποιοι άνθρωποι δεν χρειάζονται την πολιτική για να βγάλουν λεφτά... θα μπορούσαν να βγάλουν πολλά περισσότερα μη ασχολούμενοι με την πολιτική. Τώρα, για το αν ο Ανδρέας ήταν αθώα περιστερά, επέτρεψέ μου να σου πω, και δεν το κάνω με πολιτικό φανατισμό, πως έχει φανεί ήδη από την στάση ενοχής, όλων όσων τον κατηγόρησαν ότι ήταν αθώα περιστερά. Ο Ανδρέας, αν θες την άποψή μου, μπορεί να κατηγορηθεί για δύο μόνο πράγματα:
1. Δεν είχε συνεργάτες αντάξιους της δικής του αξίας και με τα δικά του οράματα, αλλά όχι σε θέματα κεντρικής πολιτικής. Σε θέματα "περνάω γραμμή στο λαό". Και για να γίνω πιο κατανοητός, όταν ο Ανδρέας μίλησε για αγροτικούς συνεταιρισμούς, είχαμε απ'ευθείας σχέση παραγωγού-καταναλωτή, που στον μεν πρώτο έφερνε μεγιστοποίηση κέρδους, στον δε δεύτερο καλύτερες τιμές, γιατί απλά πετάχτηκαν έξω οι μεσάζοντες, όμως αυτοί που επιλέχτηκαν για να ενισχύσουν τον θεσμό, κοίταξαν να φάνε, και ο θεσμός ατόνησε μέχρι που έπαψε να υπάρχει. Για τα στελέχη αυτής της κατηγορίας μιλάω και
2. Δεν φρόντισε, ώστε η μετά Ανδρέα εποχή, να βαδίσει πάνω στην σκέψη και στο έργο Ανδρέα. Δεν φρόντισε δηλαδή να βρει την διάδοχη κατάστασή του, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε στην εποχή Σημίτη, που ναι μεν έδωσε έργα στην Ελλάδα, αλλά με τεράστιο κόστος για τον λαό από πολλές απόψεις. Από την άλλη βέβαια, αν όριζε διάδοχο, θα έδινε πάτημα σε κάποιους να μιλήσουν για έλλειμα δημοκρατίας εντώς του ΠΑΣΟΚ, αλλά αυτό ούτως ή άλλως δεν το έλεγαν κάποιοι, όταν αναφέρονταν στο πόσο προσωποπαγές ήταν ως κόμμα το ΠΑΣΟΚ;


Twra den pisteyw na dexeste oti o Andreas toy 1989 eixe kamia sxesi me ton Andrea toy 1981??? i me ton Andrea poy oloi lypithikame otan bgike apo to Wnasseio???? Kai bebaia tha ton krineis kai apo tin gynaika pou pantreyetai oxi gia tin aksia toy ws politiki proswpikotita alla gia tin katantia toy ws anthrwpoy ilikiwmenoy poy de skeftetai tin ysterofymia toy...
Ο Ανδρέας του 1989 και ο Ανδρέας του 1981 ήταν η ίδια πολιτική προσωπικότητα, αυτό που άλλαξε το 1989 ήταν ο τρόπος που τα ΜΜΕ φέρθηκαν απέναντι στον Ανδρέα το 1989. Αλλά ας αφήσουμε τον Ανδρέα του 1989 και ας πάμε στον Ανδρέα του ειδικού δικαστηρίου. Η στάση του και μόνο δεν θύμιζε πολιτικό μαχητή, όπως ήταν ο Ανδρέας του 1981 ή ακόμα και ο Γέρος του ανένδοτου; Τώρα για τον Ανδρέα του Ωνασείου, μιλάμε για έναν ηγέτη στα πρόθυρα του θανάτου... καλό θα ήταν εκεί να σταθούμε με λίγη παραπάνω προσοχή. Όσο για την υστεροφημία του Ανδρέα, για εμένα που βρέθηκα στην κηδεία του, αν και δεν έμενα Αθήνα, μπορώ να πω, πως ήταν η μέγιστη απόδειξη για το ότι αυτός ο άνθρωπος, δεν οδήγησε απλά την Ελλάδα την περίοδο 1980-1995, αλλά αυτός ο άνθρωπος ήταν η Ελλάδα για αυτή την περίοδο. Και όσο για την Δήμητρα Λιάνη, περισσότερο την ισχυροποίησαν αυτοί που την πολέμησαν, κάνοντάς την πολιτικό πρόσωπο, παρά αυτός που την επέλεξε γιασύντροφό του. Το πολιτικό είναι πολιτικό, και το προσωπικό είναι προσωπικό θέμα, εκτώς και αν οι εχθροί σου δεν έχουν που να στοχεύσουν και στοχεύουν εκεί. Ως προς την κηδεία του Ανδρέα, να τονίσω πάντως, πως ήταν για μένα το μεγαλύτερο μάθημα, στο να καταλάβεις τον χαρακτήρα ανθρώπων που σε κυβερνούν. Από το να βλέπεις κεφαλές του τόπου να κλαίνε σαν μικρά παιδιά, μέχρι να βλέπεις ανθρώπους που τους αποκαλούσες μέχρι τότε "συντρόφους", να γελάνε... αλλά μην το προχωρήσω παρά πέρα!


Oxi Skam otan lew gia politiko fanatismo fysika kai den anaferomai se esena, alla se oloys osoi den exoyn ti dynami na doyn pera apo ta prasina, mple, kokkina i roz gyalia toys...
Αυτοί που δεν μπορούν να δουν πέρα από τα γυαλιά τους, είναι αυτοί που δεν μπορούν να μιλήσουν πολιτικά... ο όρος πολιτική δεν μπορεί να συνυπάρχει με τον όρο φανατισμός, μπορεί να συνυπάρχει με όρους, όπως λογική, σκέψη και φαντασία.... και γερό στομάχι για αυτόν που ασχολείται ενεργά και με ανιδιοτέλεια.

dodos2006
20-10-06, 14:06
Sto mono poy tha symfwnisw mazi soy Aggele einai to thema toy politikoy fanatismoy....
Ws pros ta atoma poy itan dipla toy den payoyn na itan dikes toy epiloges...
Ws pros ti Liani kai gia to an egine politiko proswpo den tha sou pw tin apopsi moy giati den moy to epitrepoyn oi spoydes, oi tropoi moy kai i katagwgi moy, afoy tha anagkastw na ekfrastw analoga me to epipedo tis...
H politiki brwmaei kai oi monoi poy dikaionontai einai oi nekroi... ta lathi toys omws ta plirwnoyn aytoi poy synexizoun na zoyn...

p.s. Enas Xaniwtis me rwtise exthes: Ti einai ayto poy xwrizei toys anthrwpoys apo ta zwa???? Ti na toy apantisw????

luciferakos
20-10-06, 17:37
Sto mono poy tha symfwnisw mazi soy Aggele einai to thema toy politikoy fanatismoy....
Ws pros ta atoma poy itan dipla toy den payoyn na itan dikes toy epiloges...
Ws pros ti Liani kai gia to an egine politiko proswpo den tha sou pw tin apopsi moy giati den moy to epitrepoyn oi spoydes, oi tropoi moy kai i katagwgi moy, afoy tha anagkastw na ekfrastw analoga me to epipedo tis...
H politiki brwmaei kai oi monoi poy dikaionontai einai oi nekroi... ta lathi toys omws ta plirwnoyn aytoi poy synexizoun na zoyn...
Δικάιωμά σου να διαφωνείς μαζί μου... :)
Αυτό δεν σημαίνει πως θα πρέπει να συμφωνήσω εγώ μαζί σου, ε; ;)


p.s. Enas Xaniwtis me rwtise exthes: Ti einai ayto poy xwrizei toys anthrwpoys apo ta zwa???? Ti na toy apantisw????
Θα σου έλεγα το Ρέθυμνο... αλλά θα με πλακώσουν ο hayasa και ο nomikarios μετά :tease:

skam
20-10-06, 19:07
Θα σου έλεγα το Ρέθυμνο... αλλά θα με πλακώσουν ο hayasa και ο nomikarios μετά

...και θα εχουν και δικιο...(φιλε αγγελε μαλλον ειναι η πρωτη φορα που ο hayasa θα εχει δικιο και θα το υποστηριξω...)

dodos2006
20-10-06, 22:45
Ma tote exoun endiaferon oi syzitiseis, otan yparxoyn diafwnies

ki egw Rethymno tha elega ;), alla eksartatai apo pou to blepeis apo aristera i apo deksia...

hayasa
21-10-06, 07:17
auto tha itan humor kai den tha ipirhe kamia antidrasi.........

skam
21-10-06, 07:21
Ma tote exoun endiaferon oi syzitiseis, otan yparxoyn diafwnies

ki egw Rethymno tha elega ;), alla eksartatai apo pou to blepeis apo aristera i apo deksia... o hayasa ως τωρα το βλεπει μονο απο δεξια....ακρα δεξια :)
ευχομαι να αλλαξει για να το συζηταμε ηρεμα πλεον

luciferakos
21-10-06, 08:05
skam εγώ εύχομαι να μείνει όπως είναι, για να έχουν ενδιαφέρων οι συζητήσεις μας ;)

dodos2006 Καλύβες Χανίων και τα μυαλά στα κάγκελα!! ;)

dodos2006
21-10-06, 12:24
An den me xaraktirisoun topikisti!!!!! :) apo kritikoys ki egw xaniwtes tha psifiza!!! :)

skam kaneis na min allaksei pisteyw kai apospeis... arkei na mporei na syzita...

skam
22-10-06, 16:00
An den me xaraktirisoun topikisti!!!!! :) apo kritikoys ki egw xaniwtes tha psifiza!!! :)

skam kaneis na min allaksei pisteyw kai apospeis... arkei na mporei na syzita...μπορει ομως;:whistle:

skam
22-10-06, 19:30
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=5348&subid=2&pubid=69571

επειδη στα χανια δεν εχουν οπλα φιλε dodo2006

dodos2006
23-10-06, 07:30
σσσσσσσσσσσσσσ skam μας ακουνε...

Mitsiminjho
23-10-06, 08:49
An den me xaraktirisoun topikisti!!!!! :) apo kritikoys ki egw xaniwtes tha psifiza!!! :)

skam kaneis na min allaksei pisteyw kai apospeis... arkei na mporei na syzita...


Etsi etsi...
Xania forever... :bow:

episis...

:bow: Kissamos for ever.... :bow:

skam
23-10-06, 09:04
σσσσσσσσσσσσσσ skam μας ακουνε...Μην φοβασαι δεν θα σε πειραξουν...οταν μπαινουν στο καραβι για αθηνα αφηνουν τα οπλα και την λεβεντια εκει...(φυσικα απευθυνομαι στους "λεβεντες" και οχι στο συνολο των Κρητικων.)

dodos2006
23-10-06, 09:42
φτου σου... προβοκατορα...

skam
25-10-06, 19:10
φτου σου... προβοκατορα...δηλαδη γραφω αναληθειες φιλε dodo2006;

evmourelatos
18-11-06, 13:03
ZHTO H KRHTH :judge:

από το 220 μ.Χ. (διάταγμα Καρακάλλα) αυτή η φυλή αποτελείτο από Ρωμαίους πολίτες. Οι ίδιοι οι Έλληνες αυτοαποκαλούντο όχι Έλληνες ή Γραικοί ή Ρωμαίοι αλλά Ρωμιοί. (Η ανάγνωση του Εθνικού μας Ήρωα και Αγωνιστή Μακρυγιάννη ή του Ρήγα Φεράίου θα σας πείσει).
Δυστυχώς ηττηθήκαμε το 800 μ.Χ. στην Ιταλία από τους Φράγκους (αιώνιους εχθρούς του Ελληνισμού από το 400 μ.Χ. που κατέλαβαν την Γαλλία και την κατέντησαν France) οι οποίοι οικειοποιήθηκαν τον τίτλο του Ρωμαίου και μας αποκάλεσαν αυτοί οι βάρβαροι Γραικούς.
Ηττηθήκαμε και το 1204, όταν λόγω άχρηστων ηγετώ, Νέα Υόρκη του Μεσαίωνα, Η Κωνσταντινούπολη με όλα της τα πλούτη ΄΄επεσε στα χέρια ανθρωπόμορφων Δυτικών "πολιτισμένων" τεράτων.
Από τότε εμείς είμαστε πεινάλες και οι Δυτικοί ματσωμένοι. Πριν ίσχυε το ακριβώς αντίθετο. (Ουαί τοις ηττιμένοις).
Τώρα επειδή ο κατήφορος μας δεν είχε τέλος ήρθαν οι Τούρκοι, ήρθε ο Ιερώνυμος Γουλφ και από κόμπλεξ τους Ανατολικούς Ρωμαίους ή Ρωμιούς τους αποκάλεσε το 1690 Βυζαντινούς (όρος υποτιμητικός που πρωτοεφευρέθηκε τότε για να μείωσε το μεγαλείοο των Ρωμηών).
Οι δυτικοσπουδαγμένοι Έλληνες του 1700 και 1800 υιοθέτησαν τον όρο των κατακτητών και μάλιστα απέρριψαν την λαμπρή ιστορία των προγόνων τους υιοθετώντας τον όρο Γραικός (π.χ. Κοραής) για τον εαυτό τους!!
Οι ήρωες του 21 όμως (Έλληνες και Αρβανίτες Αλβανοί δηλαδή) ήξεραν ότι δεν είναι Γραικοί ή Έλληνες απλώς. Ήταν Ρωμιοί συνεχιστές μιας χιλιόχρονης αυτοκρατορίας.
Όταν ήρθε ο Όθωνας και οι Βαυαροί τοποτηρητές του Ελληνικού προτεκτοράτου, (το οποίο είχε ηττηθεί από τους Τούρκους και είχε συσταθεί ως κράτος μαριονέτα μετά την επέμβαση των Συμμάχων το 28 στο Ναυαρίνο, καλή ώρα όπως το Κόσοβο τώρα όπου οι Αλβανοί τον ήπιανε από τους Σέρβους και ήρθε το κολοΝΑΤΟ να τους κάνει κράτος) επέβαλλαν δια της βίας και της π[λύσης εγκεφάλου τον όρο Έλληνας. Επίσης είπανε το Κράτος Βασίλειο της Ελλάδος και όχι των Ελλήνων για να μην διεκδικούνμε την απελευθέρωση από τονζυγό των υπόδουλων αδερφών μας. Ναι πολλοί από εμάς είμαστε και Έλληνες, όπως και εγώ. Αλλά για 2000 χρόνια οι Έλληνες έζησαν σε πολυεθνικές αυτοκρατορίες ως ηγέτες (Αλέξανδρος, Επίγονοι, Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία) και μεγαλλούργησαν και κονόμησαν και ζήσανε σαν άρχοντες και σαν πασάδες και όχι σαν λιμάρηδες όπως τώρα.
Αν θέλουμε να ξαναγίνουμε ότι ήμασταν πρέπει να σκεφτόμαστε ως Ρωμιοί, ως αφέντες δηλαδή και αδέλφια με τους υπόλοιπους λαούς της Βαλκανικής.
Και πρέπει επιτέλους να απαλλαγούμε από τους δύο ζυγούς. Του Μογγόλου δυνάστη από την Ανατολή και του Φράγκικου κτήνους από την Δύση. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με αγάπη και ομόνοια με τους επίσης Ρωμιούς γείτονες μας στον Βορρά και όχι με αρχαιολατρίες και διαχωρισμούς ακόμα και μεταξύ μας (Χριστιανοί εναντίον παγανιστών, δεξιοί εναντίον αριστερών , κλπ.)
Κύριοι ένας είναι ο εχθρός:
Ο Ιμπεριαλισμός (είτε είναι Δυτικός, είτε Μογγολικός).
Διαβάστε καλύτερα την ιστορία.
Να είστε περηφάνοι που είστε Έλληνες ΚΑΙ Ρωμιοί.

nous
20-11-06, 10:58
Η αρχική "διήγηση" αποτελεί "παραγωγή" (μία εκ των πολλών) διαβόητης φασιστο-ρατσιστικής νεοπαγανιστικής ιστοσελίδας με αποκλειστικό στόχο την οικοδόμηση τεχνητής διχόνοιας μεταξύ των Ελλήνων.

R U serius???? :(

tilemaxos12
31-01-07, 20:30
Παιδια καλησπερα βρηκα το παρακατω κειμενο στο internet το οποιο πραγματικα προκαλει αισθηση....Θα'θελα τις αποψεις σας περι του θεματος λόγω του ότι είμαι κρητικος και θα'θελα να ξερω περισσότερα...λοιπόν παραθέτω το κειμενο
Λοιπόν;;τι γνωμη εχουμε;;εγώ τους ειχα ικανους για κατι τετοιο να πω την αμαρτια μου....

ΤΙΣ ''ΝΕΑΡΕΣ ΤΟΥ ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΚΑΔΙΟ.ΤΟΝ ΘΕΟΔΟΣΙΟ .ΠΩΣ ΕΓΙΝΕ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ Ο ''ΜΕΓΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ '' ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΙΟΝ ΒΑΠΤΙΣΤΙΚΕ, ΑΝ ΕΓΙΝΕ ΠΟΤΕ ΑΥΤΟ .ΨΑΞΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΙΚΩΝ ΤΟΝ ΜΕΤΑΝΟΕΙΤΕ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΕΓΙΝΑΝ ΟΙ ΜΑΝΙΑΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΡΗΤΙΚΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΚΑΙ ΜΗΝ ΕΚΠΛΑΓΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ.ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ Β.ΡΑΣΣΙΑ ''ΕΣ ΕΔΑΦΟΣ ΦΕΡΕΙΝ '' ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΑ ΒΙΒΛΙΑ

tilemaxos12
31-01-07, 20:39
από το 220 μ.Χ. (διάταγμα Καρακάλλα) αυτή η φυλή αποτελείτο από Ρωμαίους πολίτες. Οι ίδιοι οι Έλληνες αυτοαποκαλούντο όχι Έλληνες ή Γραικοί ή Ρωμαίοι αλλά Ρωμιοί. (Η ανάγνωση του Εθνικού μας Ήρωα και Αγωνιστή Μακρυγιάννη ή του Ρήγα Φεράίου θα σας πείσει).
Δυστυχώς ηττηθήκαμε το 800 μ.Χ. στην Ιταλία από τους Φράγκους (αιώνιους εχθρούς του Ελληνισμού από το 400 μ.Χ. που κατέλαβαν την Γαλλία και την κατέντησαν France) οι οποίοι οικειοποιήθηκαν τον τίτλο του Ρωμαίου και μας αποκάλεσαν αυτοί οι βάρβαροι Γραικούς.
Ηττηθήκαμε και το 1204, όταν λόγω άχρηστων ηγετώ, Νέα Υόρκη του Μεσαίωνα, Η Κωνσταντινούπολη με όλα της τα πλούτη ΄΄επεσε στα χέρια ανθρωπόμορφων Δυτικών "πολιτισμένων" τεράτων.
Από τότε εμείς είμαστε πεινάλες και οι Δυτικοί ματσωμένοι. Πριν ίσχυε το ακριβώς αντίθετο. (Ουαί τοις ηττιμένοις).
Τώρα επειδή ο κατήφορος μας δεν είχε τέλος ήρθαν οι Τούρκοι, ήρθε ο Ιερώνυμος Γουλφ και από κόμπλεξ τους Ανατολικούς Ρωμαίους ή Ρωμιούς τους αποκάλεσε το 1690 Βυζαντινούς (όρος υποτιμητικός που πρωτοεφευρέθηκε τότε για να μείωσε το μεγαλείοο των Ρωμηών).
Οι δυτικοσπουδαγμένοι Έλληνες του 1700 και 1800 υιοθέτησαν τον όρο των κατακτητών και μάλιστα απέρριψαν την λαμπρή ιστορία των προγόνων τους υιοθετώντας τον όρο Γραικός (π.χ. Κοραής) για τον εαυτό τους!!
Οι ήρωες του 21 όμως (Έλληνες και Αρβανίτες Αλβανοί δηλαδή) ήξεραν ότι δεν είναι Γραικοί ή Έλληνες απλώς. Ήταν Ρωμιοί συνεχιστές μιας χιλιόχρονης αυτοκρατορίας.
Όταν ήρθε ο Όθωνας και οι Βαυαροί τοποτηρητές του Ελληνικού προτεκτοράτου, (το οποίο είχε ηττηθεί από τους Τούρκους και είχε συσταθεί ως κράτος μαριονέτα μετά την επέμβαση των Συμμάχων το 28 στο Ναυαρίνο, καλή ώρα όπως το Κόσοβο τώρα όπου οι Αλβανοί τον ήπιανε από τους Σέρβους και ήρθε το κολοΝΑΤΟ να τους κάνει κράτος) επέβαλλαν δια της βίας και της π[λύσης εγκεφάλου τον όρο Έλληνας. Επίσης είπανε το Κράτος Βασίλειο της Ελλάδος και όχι των Ελλήνων για να μην διεκδικούνμε την απελευθέρωση από τονζυγό των υπόδουλων αδερφών μας. Ναι πολλοί από εμάς είμαστε και Έλληνες, όπως και εγώ. Αλλά για 2000 χρόνια οι Έλληνες έζησαν σε πολυεθνικές αυτοκρατορίες ως ηγέτες (Αλέξανδρος, Επίγονοι, Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία) και μεγαλλούργησαν και κονόμησαν και ζήσανε σαν άρχοντες και σαν πασάδες και όχι σαν λιμάρηδες όπως τώρα.
Αν θέλουμε να ξαναγίνουμε ότι ήμασταν πρέπει να σκεφτόμαστε ως Ρωμιοί, ως αφέντες δηλαδή και αδέλφια με τους υπόλοιπους λαούς της Βαλκανικής.
Και πρέπει επιτέλους να απαλλαγούμε από τους δύο ζυγούς. Του Μογγόλου δυνάστη από την Ανατολή και του Φράγκικου κτήνους από την Δύση. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με αγάπη και ομόνοια με τους επίσης Ρωμιούς γείτονες μας στον Βορρά και όχι με αρχαιολατρίες και διαχωρισμούς ακόμα και μεταξύ μας (Χριστιανοί εναντίον παγανιστών, δεξιοί εναντίον αριστερών , κλπ.)
Κύριοι ένας είναι ο εχθρός:
Ο Ιμπεριαλισμός (είτε είναι Δυτικός, είτε Μογγολικός).
Διαβάστε καλύτερα την ιστορία.
Να είστε περηφάνοι που είστε Έλληνες ΚΑΙ Ρωμιοί.
ΤΟ ΡΩΜΙΟΣ ΗΤΑΝ ΒΡΙΣΙΑ . ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ,ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΤΕΛΟΥΝ ΤΙΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΟΥΝΤΑΝ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΜΕ ΕΞΟΡΙΣΜΟΥΣ ,ΘΑΝΑΤΟ , ΚΑΙ ΑΡΠΑΓΗ ΤΩΝ ΠΕΡΟΥΣΙΑΚΩΝ ΤΟΥΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ .ΥΠΟΧΡΕΩΘΗΚΑΝ ΝΑ ΞΕΧΑΣΟΥΝ ΤΟ ΕΛΛΗΝΑΣ . ΤΟ ΕΒΓΑΛΑΝ ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ 1821 ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΗΘΗ .ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ 1900, ΜΕΤΑ ΑΝΕΛΑΒΑΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΜΦΥΣΗΣΟΥΝ ΜΕ ΑΥΤΗΝ.

ertyanna
31-01-07, 22:35
Το αρχικο κειμενο ειναι εντελως καταπτυστο ψευδες και γεματο ανακριβειες.Προερχεται απο την παρακατω σελιδα η οποια ειναι δημιουργημα Βουλγαρικης προπαγανδας εδω και πολλα χρονια,ενω ειναι βεβαιο οτι ο συγγραφεας των κειμενων χρηματοδοτειτε απο την Τουρκια.
http://www.geocities.com/bulgarmak/mainpage.htm

Η Κρητη ηταν κατεχομενη απο τους Αραβε ,και τα περηφανα Κρητικα καραβια που αναφερει ο γλειωδης συγγραφευς ηταν αραβικα πειρατικα.Μετα απο πολλους αγωνες οι Αραβες τελικα ητηθηκαν απο τον Αυτοκτατορα μας Νικηφορο Φωκα και μετα απο 150 χρονια το νησι ελευθερωθηκε.
Προτου σχολιαζετε την καθε αισχρη προπαγανδα σαν αληθινο γεγονος καλο ειναι να ανοιγετε κανα βιβλιο ειδαλως να κρατατε το στομα σας κλειστο γιατι γελοιοποιειστε.

Mitsiminjho
01-02-07, 09:49
Wres wres einai n'anarwtiese omws....
Poia apo ta tosa istorika biblia lene thn alitheia ??? :hmmm:

luciferakos
02-02-07, 05:31
ΤΙΣ ''ΝΕΑΡΕΣ ΤΟΥ ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΚΑΔΙΟ.ΤΟΝ ΘΕΟΔΟΣΙΟ .ΠΩΣ ΕΓΙΝΕ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ Ο ''ΜΕΓΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ '' ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΙΟΝ ΒΑΠΤΙΣΤΙΚΕ, ΑΝ ΕΓΙΝΕ ΠΟΤΕ ΑΥΤΟ .ΨΑΞΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΙΚΩΝ ΤΟΝ ΜΕΤΑΝΟΕΙΤΕ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΕΓΙΝΑΝ ΟΙ ΜΑΝΙΑΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΡΗΤΙΚΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΚΑΙ ΜΗΝ ΕΚΠΛΑΓΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ.ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ Β.ΡΑΣΣΙΑ ''ΕΣ ΕΔΑΦΟΣ ΦΕΡΕΙΝ '' ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΑ ΒΙΒΛΙΑ
Αααααααα μάλιστα... μιλάμε για τον γνωστό Ρασιά;;; Τον εθνικό και από προσφάτως και πολιτικό αρχηγό;;; Αξιοπιστότατη πηγή και χωρίς προκατάλειψη!! :tease:

berserkerker
14-02-07, 01:31
polu endiaferousa ekdoxi alla tautoxrona uperboliki kai paralogi mou fainetai. i episimi istoria leei oti i byzadini autokratoria eksellinistike sta xronia tou autokratora irakliou, autou pou thriambeuse stin mikra asia kataluodas tin sassanidiki autokratoria fernodas pisw stin Poli ton timio stauro, milame gia ton 7o aiwna mx. kai milane gia epanastasi twn ellinwn, kata poianwn? kata tis eksellinismenis autokratorias? kai na zitisoun kai boitheia apo tous apistous? eleos. episis akougetai polu paralogo na exei epibiwsei i eidololatreia ston elliniko xwro ton 9o aiwna mx. tha sumfwnisw apoluta sto thema twn sarakinwn me ton xristi ertyanna, oson afora tin boulgariki propaganda den gnwrizw tipota an kai den to kobw kai apithano.

anwnymos
14-02-07, 22:57
Αλήθεια ή ψέματα, το θέμα είναι πως έρχεται ο καιρός να φωτίσουμε και σκοτεινές όψεις της ιστορίας μας και να καταρριφθούν οι μύθοι και το ότι "την ιστορία τη γράφουν οι νικητές"

manwlis1
18-02-07, 02:04
den 3erw ti letre alla bizantio=Ellada kai sto kato kato pia i diafora aftis tis istorias me tin kriti apo enan emfilio pou den einai kai ligoi e??? akoma milousan ellinika meletousan,egrafan ellinika diaso8ikan ta ellinika apo bizantinous asxeta to pws 3ekinise to kratos afto.An htan tourkoi opws proanafer8ike gia ta xronia as poume pou hmastan (upodouli twn bizantinwn) ti glossa 8riskia e8ima 8a eixame?????? kai to kiriotero ti 8a niw8ame tourkoi h ellines???

george1209
24-02-07, 08:29
ΤΟ 961 Η ΚΡΗΤΗ ΗΤΑΝ ΣΚΛΑΒΩΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΑΡΑΚΗΝΟΥΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΜΕ ΤΑ ΠΕΙΡΑΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΣΑΝ ΑΓΚΑΘΙ ΣΤΗΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ.
ΚΑΤΑ ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΣΕ ΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΣΑΡΑΚΗΝΟΙ ΝΑ ΑΦΟΜΟΙΩΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΡΗΤΙΚΟΥΣ ΕΙΧΑΝ ΦΕΡΕΙ ΜΕΓΑΛΑ ΠΛΗΘΗ ΣΑΡΑΚΗΝΩΝ ΝΑ ΚΑΤΟΙΚΗΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ.ΓΙ'ΑΥΤΟ ΤΟ ΛΟΓΟ ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ.
Η ΣΦΑΓΗ ΜΕΝ ΕΓΙΝΕ ΜΕΝ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΚΡΗΤΙΚΩΝ ΑΛΛΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΣΑΡΑΚΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΩΝ ΤΟΥΣ.
ΤΟ 961 ΟΙ ΚΡΗΤΙΚΟΙ Η ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΗΤΑΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥΣ ΕΓΚΤΑΣΤΑΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΤΑ 12 ΠΡΙΓΚΗΠΟΠΟΥΛΑ ΠΟΥ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΚΡΗΤΙΚΟΙ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΙ ΡΟΛΟ ΕΠΑΙΞΑΝ ΚΑΛΟ Η ΚΑΚΟ ΚΑΠΟΙΕΣ ΦΟΡΕΣ ΡΟΛΟ ΣΤΗΝ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΕΞΕΓΕΡΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΒΕΝΕΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΩΝ.ΑΝ ΤΟΥΣ ΜΙΣΟΥΣΑΜΕ ΤΟΤΕ ΤΟ ΣΙΓΟΥΡΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΑΝ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ ΟΙ ΓΕΝΙΕΣ ΤΟΥΣ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ.ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΕΡΔΕΥΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ.

manwlis1
01-03-07, 01:08
Kai panw apo OLA an den 3EROUME NA MIN MILAME giati einai ebestita afta mas polemoun oi 3enoi na polemame kai meta3imas????????

vladimiros
12-03-07, 08:53
Απ' ότι βλέπω σήμερα η παραϊστορία έγινε μόδα και ο μισός ελληνικός πλυθησμός χωρίστηκε οι μεν σε αριστερούς κουλτουριάρηδες οι οποίοι έχουν μίσος για την ελληνική φιλή γενικότερα, και οι δε σε νεοπαγανιστές αρχαιολάτρες που υπερασπίζονται τους 12 θεούς (όταν οι μεγαλύτεροι αρχαίοι φιλόσοφοι - Σωκράτης, Πλάτων κ.λ. δεν ήταν δωδεκαθεϊστές αλλά πίστευαν σε "Αγνωστο Θεό") και αμφισβητούν το Βυζαντινό πολιτισμό. Διαβάστε τον John Meyendorf, Byzantium and the Rise of Russia (Cambridge, 1981) για να καταλάβετε το πραγματικό όραμα που είχε το Βυζάντιο, που ήθελε να ενώσει όλους τους λαούς. Στο βυζάντιο δεν υπήρχε ο εθνικισμός. Επικρατούσε όμως η ελληνική σκέψη και πολιτισμός. Γενικότερα ο ελληνισμός δεν είναι "η καθαρότητα της φυλής", αλλά η ελληνική σκέψη, που σήμερα δυστυχώς λείπει στην ίδια την Ελλάδα γιατί κάποιοι έχουν φροντήσει να την εξαλείψουν. Και εσείες που λέτε ότι το ελληνικό κράτος δήθεν κρύβει την αλήθεια και δε θέλει τάχα να διχάσει τον ελληνικό λαό και να του "ανοίξει τα μάτια" - διαβάστε τους ξένους ιστορικούς και βυζαντολόγους σαν τον Άγγλο John Haldon ή τον N. G. L. Hammond. Όλοι θαυμάζουν το Βυζάντιο και πολλοί προσπάθησαν να το μιμηθούν.
Σημειοτέον ότι στο Βυζάντιο δεν καίγαν αιρετικούς στην πυρά όπως αργότερα στη Ρώμη, αλλά κάνανε δίκες και στη χειρότερη περίπτωση τους στέλνανε στην εξορία σε κάποιο νησί. Παράδειγμα Αρείος, που ουσιαστικά με την αίρεση του κατέστρεψε το Βυζάντιο πολιτικά γιατί όσοι προσχώρησαν στην αίρεση του μονοφυσιτισμού επαναστατούσαν κατά της Κωνσταντινούπολης. Έτσι αποσπάστηκε η Αίγυπτος που προμήθευε το Βυζάντιο με ψωμί. Παρόλα αυτά τον Αρείο δεν τον σκότωσαν αλλά απλά εξόρισαν. Γενικώς μπορούμε εδώ να μιλάμε για ώρες και να αναφέρουμε παραδείγματα όμως δεν έχει νόημα. Το Βυζάντιο είναι το καμάρι μας και δε θα έπεφτε ποτέ αν δεν το αποδυνάμωναν οι αλήτες σταυροφόροι. Όσο για το Μέγα Κωνσταντίνο ή το Μέγα Θεοδόσιο - μην τους κρίνετε μέσα από πρίσμα ιδεών Γαλλικής Επανάστασης και "ανθρωπίνων δικαιωμάτων". Η κάθε εποχή κρίνεται με τα δεδομένα που επικρατούσαν τότε. Έτσι και οι αριστεροφασίστεσ σήμερα ονομάζουν τον Μέγα Αλέξανδρο - ιμπεριαλιστή και Χίτλερ της εποχής. Να φαν τη γλώσσα τους οι ανόητοι. Ότι σφάξανε Έλληνες - σφάξανε, αλλά έτσι ήταν τότε οι αντιλήψεις. Όποιος δεν υποτάσσεται - σφάζεται. Η εποχή ήταν μιλιταριστική και οι άλλοι σφάζαν πολλοί περισσότερο από Βυζαντινούς Αυτοκράτορες, ας μην το λησμονούμε. Το Βυζάντιο πάντα ήθελε να βρεί διπλωματικές λύσεις και όταν δε γινόταν, τότε μόνο εφάρμοζε βία. Μήπως είναι καλύτερα σήμερα που μας υπέταξαν πνευματικά και ο Ελληνας πεθαίνει λόγω της μαλθακότητας του, επειδή δεν παντρεύεται, δεν κάνει παιδιά , πίνει, τρέχει και σκοτώνεται σε τροχαία και κάνει εκτρώσεις; Όσο για κρητικούς, έχω να πω το εξής:
Όσο οι Έλληνες διαχωρίζουν τους εαυτούς τους σε κρητικούς, κυπρίους, ποντίους και δε σημαδεύεται τόσο χειρότερο γι' αυτούς. Οι σεπαρατιστικές τάσεις καταστρέφουν τη φυλή.

nous
15-03-07, 23:31
Φίλε Βλαδίμηρε καλώς ήλθες στην παρέα μας! Συγχαρητήρια κι ευχαριστήρια για την νηφάλια θέση που εξέφρασες. Ελπίζω να σε βλέπουμε συχνά στις διάφορες συζητήσεις. :)

Για να μην μείνουν αμφιβολίες για την αρχειοθέτηση του αρχικού κειμένου στις παγανιστικές απάτες (hoax) που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο, χωρίς καμία σχέση με αυθεντικές ιστορικές πηγές, παραπέμπω σε δύο κατατοπιστικές και τεκμηριωμένες απαντήσεις για το θέμα.
1. Το παραμύθι της σφαγής των Κρητικών (http://www.oodegr.com/neopaganismos/diogmoi/kriti2.htm)
2. Ο Νικηφόρος Φωκάς και η απελευθέρωση της Κρήτης (http://www.oodegr.com/neopaganismos/diogmoi/kriti1.htm)

Εν ολίγοις τι λέει η ιστορία (ως και των Αράβων!): Ο Νικηφόρος Φωκάς, ήταν ο απελευθερωτής τής Κρήτης από τους Σαρακηνούς Άραβες.

nikoghlkd
24-03-07, 14:48
Είναι αυτονόητο ότι όπου υπάρχει πόλεμος, εκεί υπάρχει και βαρβαρότητα. Το να βλέπουμε όμως την ανάκτηση της Κρήτης από τους Άραβες ως γενοκτονία των Κρητών, είναι ,επιεεικώς, απαράδεκτο. Είναι γνωστές οι διαστρεβλώσεις της Ελληνικής Ιστορίας από τα ετεροκατευθυνόμενα πανεπιστήμια της Ευρώπης. Το Παπικό ιερατείο δεν είδε ποτέ με καλό μάτι τη δράση του Ελληνισμού. Το Βυζάντιο είχε σαφώς τη σαπίλα του, όπως την έχει η κάθε παντοκρατορία κάθε εποχής. Το πιο πονηρό του πράγματος όμως είναι ότι οι...αξιότιμοι(;) καθηγηταράδες της εσπερίας πάντα "ξεχνούν" τα δικά τους εγκλήματα εναντίον του Ελληνισμού συλλήβδην. Εδώ ανακάλυψαν "Μακεδονική Γλώσσα" υπέρ των Σκοπιανών. Προσοχή λοιπόν! Η μελέτη της ιστορίας θέλει νηφαλιότητα και πολλές διασταυρώσεις. Η Κρήτη και όλη η υπόλοιπη Ελλάδα δεν κινδυνεύουν από το Βυζάντιο, αλλά από την προπαγάνδα, τη δική μας αδιαφορία και των ύπουλο ρόλο των γραικύλων. Καλή μας δύναμη.

OlgaM
24-03-07, 22:43
Είναι αυτονόητο ότι όπου υπάρχει πόλεμος, εκεί υπάρχει και βαρβαρότητα. Το να βλέπουμε όμως την ανάκτηση της Κρήτης από τους Άραβες ως γενοκτονία των Κρητών, είναι ,επιεεικώς, απαράδεκτο. Είναι γνωστές οι διαστρεβλώσεις της Ελληνικής Ιστορίας από τα ετεροκατευθυνόμενα πανεπιστήμια της Ευρώπης. Το Παπικό ιερατείο δεν είδε ποτέ με καλό μάτι τη δράση του Ελληνισμού. Το Βυζάντιο είχε σαφώς τη σαπίλα του, όπως την έχει η κάθε παντοκρατορία κάθε εποχής. Το πιο πονηρό του πράγματος όμως είναι ότι οι...αξιότιμοι(;) καθηγηταράδες της εσπερίας πάντα "ξεχνούν" τα δικά τους εγκλήματα εναντίον του Ελληνισμού συλλήβδην. Εδώ ανακάλυψαν "Μακεδονική Γλώσσα" υπέρ των Σκοπιανών. Προσοχή λοιπόν! Η μελέτη της ιστορίας θέλει νηφαλιότητα και πολλές διασταυρώσεις. Η Κρήτη και όλη η υπόλοιπη Ελλάδα δεν κινδυνεύουν από το Βυζάντιο, αλλά από την προπαγάνδα, τη δική μας αδιαφορία και των ύπουλο ρόλο των γραικύλων. Καλή μας δύναμη.


mprabo sou!!akribws thn idia apopsh exw ki egw...

soula-rhodes
10-04-07, 17:40
και οι βυζαντινοι τι ηταν ελληνες δεν ειταν;
αυτα οτι η ελλας σταματισε στο βυζαντιο και οτι η ελλας αρχιζει το 1821 ειναι αρλουπες και προδοτικα.η ελλας ειναι μια και ενιεα με τα θετικα μας και τα αρνιτικα μας

authorne
30-04-07, 17:26
Παιδιά, δεν φταίνε οι Έλληνες που γενιές ολόκληρες "διδάσκονται" ότι το Βυζάντιο ήταν Ελλάδα... (Το Βυζάντιθο είχε με τους Έλληνες όση σχέση έχει ο φάντης με το ρετσινόλαδο...) Κάποιοι έκριναν ότι έτσι έπρεπε να γίνει. Ποιοι; Δεν νομίζω ότι χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να το φανταστείτε. Διαβάστε πραγματική ιστορία... Κι αν βαριέστε να αναζητήσετε πηγές, διαβάστε Τσιφόρο... είχε φροντίσει να διαβάσει αυτός για μας...

kleandros
01-05-07, 13:16
H Ελλάδα χρωστά τη σημερινή της ύπαρξη στην κληρονομιά του Βυζαντίου.
Το Βυζάντιο δεν ήταν έθνος-κράτος αλλά αυτοκρατορία που στήριξε (κατά την μέση και κυρίως ύστερη εποχή της) την ομογενοποίηση των πληθυσμών που την αποτελούσαν σε α) ελληνικά ήθη και β)χριστιανική ορθόδοξη θρησκεία. Και τα δύο χρησιμοποιήθηκαν κατα την εθνογένεση του νέου ελληνικού κράτους.

viannos
02-09-07, 07:16
Διαβασα κι εγω μολις το κειμενο του DJ_Storm και πραγματικα εξεπλαγην.. Ας μου επιτραπει ομως μια μικρη αμφιβολια για την εγκυροτητα του κειμενου, καθως ο χωρος δημοσιευσης τους στο διαδικτυο(σελιδες υπερ της ελληνικης θρησκειας) αλλα και το γεγονος οτι ο Λεων Διακονος και ο Πρισκος πιθανοτατα να τα κατεγραψαν απο την δικη τους οπτικη γωνια και να μην κατεγραψαν την πραγματικη αληθεια με προβληματιζουν για το αν αληθευουν ολα οσα λεει το κειμενο..

misha_GR
02-09-07, 11:25
Βρε παιδιά, έχω αρχίσει και φρικάρω, το τί έχουν δεί τα μάτια μου τους μήνες που βολτάρω εδώ μέσα είναι το κάτι άλλο!
Δεν ξέρω πια, τόσοι πολλοί είναι οι ανιστόρητοι ή γίνεται προπαγάνδα με στόχο τα "ανήλικα" που κατεβάζουν mp3?

lordlera
02-09-07, 22:35
Όσο οι Έλληνες διαχωρίζουν τους εαυτούς τους σε κρητικούς, κυπρίους, ποντίους και δε σημαδεύεται τόσο χειρότερο γι' αυτούς. Οι σεπαρατιστικές τάσεις καταστρέφουν τη φυλή.

Na agiasei to stoma sou

viannos
02-09-07, 22:56
Παιδια καλο θα ηταν οποιος εκφραζει αποψεις για το ολο θεμα και αναφερει διαφορα ιστορικα γεγονοτα να αναφερει και που τα βρηκε, δλδ την ακριβη πηγη.. Ετσι για να ξερουμε τι λεμε και αν πραγματικα ισχυουν οσα γραφονται εδω περα, για να μην γινεται και προπαγανδα οπως σωστα ανεφερε ο misha_gr........Γιατι καθε λαος οφειλει να εχει βαθεια γνωση της Ιστοριας του, οχι για εθνικιστικους λογους αλλα για να διδασκεται απο τα λαθη του και να προοδευει αποφευγοντας την επαναληψη τους..

djestiak
02-09-07, 23:11
Μολις διαβασα το κειμενο και μερικα απο τα ποστ που εκαναν καποια μελη. Το αν πραγματικα ειναι αληθεια ολα οσα γραφει και αν ισχυουν ιστορικα αυτο δεν μπορουμε να το ξερουμε και δεν μπορουμε και να το εξακριβωσουμε...εδς εχουμε αμφιβολιες για ιστορικα γεγονοτα μερικεσ δεκαετιες πριν,οχι για 1500 χρονια!

Η αποψη μου ειναι οτι η βυζαντινη αυτικρατορια ουδεμια σχεση εχει με οτιδηποτε το Ελληνικο και με ολα αυτα που πρεσβευει το Ελληνικο πνευμα ανα τους αιώνες.Σαφως και ηταν μια μετεξξελειξη της ρωμαικης αυτοκρατοριας με μονη ουσισαστικη διαφορα τη θρησκεια.Είναι γεγονος οτι οι βυζαντινοι στρατιωτες εσφαξαν αρκετο κοσμο και πολλους αμαχους εστω κι αν δε μπορουμε να βαλουμε το χερι μας στη φωτια σχετικα με ακριβη νουμερα η ιστορικα γεγονοτα...

Οσον αφορα τη μαχητικοτητα και τη λεβεντια των Κρητων εκει δεν τιθεται θεμα και ειμαι σιγουρος ακομα κι αν δεν ισχυουν τα γεγονοτα ετσι ακριβως οπως περιγραφονται απο το κειμενο,οι Κρητες θα ειχαν κανει σαφως καποιεσ επαναστασεις απεναντι στους βυζαντινουσ,οπως εκαναν και με τους Ενετους και με τους Τουρκους αργοτερα...Αυτη την περιοδο τυχαινει να διαβαζω το ιστορικο μυθιστορημα "Η ωραια της Κρητης" που στην ουσια περιγραφει τη μεγαλη επανασταση με αρχηγους τους Ψαρομηλιγκους απο τα Σφακια απεναντι στους Ενετους.

Σ'εκεινη τη φαση ομως οι Κρητικοι ηταν Χριστιανοι ορθοδοξοι και η επανασταση γινοταν απεναντι σε καθολικους,αλλα περισσοτερο γινοταν απεναντι σε κατακτητες ασχετα με τη θρησκεια...Πραγματι ισχυει οτι οι Κρητικοι ηταν ειδωλολατρες για χιλιαδες χρονια οπως και πολλοι αλλοι λαοι...αυτο ομως δεν εχει καμια σημασια γιατι ολες οι θρησκειες εξελισσονται με τα χρονια και προσαρμοζωνται στην εποχη. Γ'αυτο και δεν ειναι αληθινες,απλα ειναι δημιουργημα των λαων,η καλυτερα αυτων που θελουν να χειραγωγισουν τους λαους,μιας και ειναι το πιο αποδοτικο μεσο....


και για το τελος να η αποδειξη στο οτι οι Κρητες ηταν ειδωλολατρες και δεν πηγαιναν τους χριστιανους. η εξης μαντιναδα:

"εγω δεν ειμαι χριστιανος,
ειμαι ειδολωλατρης
γιατι πιστευω κι αγαπω
τα ματια μιας αγαπης"

doktoras76
08-09-07, 09:23
Yparxoun polles ptuxes sthn istoria ths periodou autns pou akomh
ereunountai......Ekeina pou den lene oi arxaiolatres einai oti oi pistoi
Ellhnes dwdeka8eistes Krhtikoi eixan summaxisei me tous Sarakinous peirates
kai tous Arabes mousoulmanous pou eixan arxisei na katakluzoun
thn Mikra Asia kai th Mesogeio kai etsi eixan sthsei ena ex8riko proxwma mesa
sthn Ellinikh Buzantinh autokratoria. Twra ti sxesh exei h patrwa Ellinikh
8rhskeia me to Islam ;......Kamia alla eixan ena koino stoxo - th diwksh tou Xristanismou.
Oi Krhtikoi symmaxisan me to Islam (ekeinh tin periodo) kai htan kai 8ewrh8hkan prodotes kai opws kseroume h prodwsia ekeina ta xronia timwrontan banausa....


Θα συμφωνήσω με τον Thanos, δεδομένου οτι η Βυζαντινή Αυτοκρατορία ήταν η τότε μητρόπολη, και υπάρχουν άπειρες αναφορές για ξένους, πού ζούσαν στην πόλη (ακόμα και Καθολικοί και Μουσουλμάνοι) χωρίς κανείς να τους πειράζει. Εύλογο λοιπόν είναι ότι ίσως να υπάρχει άλλο κίνητρο πίσω απο την βιαιότητα τών Βυζαντινών, πιθανώς δε και αυτή η συμμαχία για την οποία αναφέρει ο φίλος Thanos

Φιλικά
Dimis

chocorelo1
20-09-07, 12:49
file egrapse to keimeno to diavasa olo kai ena exo na po...auto to agalma tha figei apo kei..thelo na peraso tou xronou ekei kai tha ta kano gamata ola!zito i kriti re seis.....

chocorelo1
20-09-07, 13:34
Φίλε Βλαδίμηρε καλώς ήλθες στην παρέα μας! Συγχαρητήρια κι ευχαριστήρια για την νηφάλια θέση που εξέφρασες. Ελπίζω να σε βλέπουμε συχνά στις διάφορες συζητήσεις. :)

Για να μην μείνουν αμφιβολίες για την αρχειοθέτηση του αρχικού κειμένου στις παγανιστικές απάτες (hoax) που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο, χωρίς καμία σχέση με αυθεντικές ιστορικές πηγές, παραπέμπω σε δύο κατατοπιστικές και τεκμηριωμένες απαντήσεις για το θέμα.
1. Το παραμύθι της σφαγής των Κρητικών (http://www.oodegr.com/neopaganismos/diogmoi/kriti2.htm)
2. Ο Νικηφόρος Φωκάς και η απελευθέρωση της Κρήτης (http://www.oodegr.com/neopaganismos/diogmoi/kriti1.htm)

Εν ολίγοις τι λέει η ιστορία (ως και των Αράβων!): Ο Νικηφόρος Φωκάς, ήταν ο απελευθερωτής τής Κρήτης από τους Σαρακηνούς Άραβες.

ΚΑΤΗΓΟΡΩ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΘΕΤΕΙ Ο ΦΙΛΟΣ ΝΟΥΣ ΣΑΝ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΑΠΟ ΤΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ.Ποτε μωρε υπηρχαν Χριστιανοι στην Κρητη το 960?Εδω μιλαμε οτι σφαζανε 3 μερες συνεχομενα ενω οι σελιδες που μας παραπεμπεις να παμε να δουμε λενε"ο Νικηφορος Φωκας εμπαινε αναμεσα στους σφαγιαζοντες για να κατευνασει το μισος"..Ρε φιλε κανε μας τη χαρη.Εισαι δυστυχως παπαγαλακι της Ελληνικης Χριστιανικης Εκκλησιας η οποια αποτελειται απο φασιστακια και κολλημενα μυαλα που δεν αξιζουν τον τιτλο Χριστιανος.Χριστιανισμος ρε ειναι στις καρδιες μας και πουθενα αλλου.Αμαν πια κωλοεκκλησια μας εχεις διαστρεβλωσει τα παντα.Να ξερετε ενα πραγμα φιλοι μοθ,οι μεγαλυτεροι πολεμοι εχουν γινει στο ονομα της Θρησκειας.Ρε ουστ....Ασπαζομαι το χριστιανισμο σαν Ιδεολογια και τον παραδεχομαι.....αλλα ποτε σα θρησκεια.Συντηρητικα καθικια (μιλαω μονο για τους πολυ της εκκλησιας και στην πραξη τιποτα)ξεκολληστε και παλεψτε για εναν καλυτερο κοσμο
Ενας κρητικος φυλακισμενος στην Αθηνα

papadakis80
29-09-07, 18:15
ΑΝΑΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ


Επτά αναθέματα κατά των ΕΛΛΗΝΩΝ και της ΕΘΝΙΚΗΣ μας Κοσμοθεάσεως και Φιλοσοφίας από το «Τριώδιον», τα οποία περιέχονται στο «Συνοδικό της Αγίας Ζ’ Οικουμενικής Συνόδου υπέρ της Ορθοδοξίας» και τα οποία αναγιγνώσκονται ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ την Κυριακή της Ορθοδοξίας.


1. Ετι τοις φρονούσι και λέγουσι, κτιστήν είναι πάσαν φυσικήν δύναμιν και ενέργειαν της τρισυποστάτου Θεότητος ως κτιστήν εκ τούτου πάντως, και αυτήν την θείαν ουσίαν αναγκαζομένοις δοξάζειν κτιστή γαρ κατά τους Αγίους ενέργεια , κτιστήν δηλώσει και φύσιν. Άκτιστον δε, άκτιστον χαρακτηρίσει ουσίαν. Καντεύθεν ήδη κινδυνεύουσιν εις αθείαν παντελή περιπίπτειν, και την Ελληνικήν μυθολογίαν, και των κτισμάτων λατρείαν τη καθαρά και αμώμω των Χριστιανών Πίστει προστριβομένοις, μη ομολογούσι δε κατά τας Αγίων θεοπνεύστου θεολογίας και το της Εκκλησίας ευσεβές φρόνημα άκτιστον είναι πάσαν φυσικήν δύναμιν και ενέργειαν της τρισυποστάτου Θεότητος ΑΝΑΘΕΜΑ ΤΡΙΣ.

2. Τοις μετά των άλλων μυθικών πλασμάτων, αφ΄εαυτών και την καθ' ημάς κλίσιν μεταπλάττουσι, και τας Πλατωνικάς ιδέας ως αληθείς δεχομένοις, και αυθυπόστατον την ύλην παρά των ιδίων μορφούσθαι λέγουσι, και προφανώς διαβάλλουσι το αυτεξούσιον του Δημιουργού, του από του μη όντος ει το είναι παραγάγοντος τα πάντα, και ως Ποιητού πάσιν αρχήν και τέλος επιτιθέντος εξουσιαστικώς και δεσποτικώς ΑΝΑΘΕΜΑ ΤΡΙΣ

3. Τοις τα Ελληνικά διεξιούσι μαθήματα, και μη δια παίδευσιν μόνον ταύτα παιδευομένοις, αλλά και ταις δόξαις αυτών ταις ματαίας επομένοις, και ως αληθέσι πιστεύουσι, και ούτως αυταίς ως το βέβαιον εχούσας εγκειμένοις ώστε και ετέρους ποτε μεν λάθρα, ποτέ δε νοερώς ενάγειν αυταίς και διδάσκειν ανενδοιάστως ΑΝΑΘΕΜΑ ΤΡΙΣ.

4. Τοις δεχομένοις, και παραδίδουσι τα μάταια και Ελληνικά ρήματα, ότι τε προϋπαρξις εστι των ψυχών και εκ του μη όντος τα πάντα εγένετο, και παρήχθησαν, ότι τέλος εστί της κολάσεως, ή αποκατάστασις αύθις της κτίσεως, και των ανθρωπίνων πραγμάτων, και δια των τοιούτων λόγων την Βασιλείαν Των Ουρανών λυομένην πάντως, και παράγουσαν εισάγουσιν, ήν αιωνίαν και ακατάλυτον αυτός τε ο Χριστός και Θεός ημών εδίδαξε, και παρέδοτο, και δια πάσης της παλαιάς και νέας Γραφής ημείς παρελάβομε, ότι και η Κόλασις ατελεύτητος και η Βασιλεία αίδιος, δια δε των τοιούτων λόγων εαυτούς τε απολλύασι, και ετέροις αιωνίας προξένοις γινομένοις ΑΝΑΘΕΜΑ ΤΡΙΣ.

5. Τοις ευσεβείν μεν επαγγελομένοις, τα των Ελλήνων δε δυσσεβή δόγματα τη και Καθολική Εκκλησία περί τε ψυχών ανθρωπίνων, και ουρανού και γής, και των άλλων κτισμάτων αναιδώς, ή μάλλον ασεβώς επεισάγουσιν ΑΝΑΘΕΜΑ ΤΡΙΣ.

6. Τοις την μωράν των έξωθεν ( = Ελλήνων) φιλοσόφων λεγομένην σοφίαν προτιμώσι, και τοις καθηγηταίς αυτών επομένοις, και τας τε μετεμψυχώσεις των ανθρωπίνων ψυχών, ή και ομοίως τοις αλόγοις ζώοις ταύτας απόλλυσθαι, και εις το μηδέν χωρείν δεχομένοις και δια τούτο ανάστασιν και κρίσιν και την τελευταίαν των βεβιωμένων ανταπόδοσιν αθετούσιν ΑΝΑΘΕΜΑ ΤΡΙΣ.

7. Τοις λέγουσιν, ότι οι των Ελλήνων σοφοί και πρώτοι των αιρεσιαρχών, οι παρά των επτά Αγίων και Καθολικών Συνόδων, και παρά πάντων των εν Ορθοδοξία λαμψάντων Πατέρων αναθέματι καθυποβλήθέντας, ως αλλότριοι της Καθολικής Εκκλησίας δια την εν λόγοις αυτών κίβδηλον και ρυπαράν περιουσίαν κρείττονες εισί κατά πολύ, και ενταύθα, και εν τη μελλούση κρίσει, και των ευσεβών μεν και ορθοδόξων ανδρών, άλλως δε κατά πάθος ανθρώπινον ή αγνόημα πλημμελησάντων ΑΝΑΘΕΜΑ ΤΡΙΣ.

papadakis80
29-09-07, 18:25
ΟΙ ΔΙΩΞΕΙΣ ΤΟΥ ΘΑΥΜΑΣΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ
ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ

Μια απλή υπενθύμιση των πράξεων που έκανε και κάνει η Χριστιανική Θρησκεία για την επιβίωση του Ελληνικού πολιτισμού. Για να μην ακούμε πια αηδείες απο τα ΜΜΕ και απο κάποιους που δε θα ήθελα να ονομάσω

Όπως θα δείτε και στο κείμενο που ακολουθεί, η ιουδαϊκή θρησκεία και τα παράγωγά της (πχ ο χριστιανισμός), αντιμετώπισαν με μεγάλο φόβο και μίσος το ελεύθερο Ελληνικό πνεύμα. Ο λόγος είναι απλός. Θρησκείες όπως οι παραπάνω βασίζονται στην αρχή του "πίστευε και μη ερεύνα". Οτιδήποτε πέρα της δικιάς τους ιδεολογίας θεωρείτε "σατανικό" και συνήθως είχε τη ποίνη του θανάτου (η ιερά εξέταση σταμάτησε να ισχύει μόλις το 1850 μ.χ.). Κάτι τέτοιο ήταν αδιανόητο για τους Έλληνες που είχαν έντονα τα στοιχεία της αναζήτησης και του προβληματισμού. Ήταν λοιπόν απειλή για τους εκφραστές της θρησκείας της "αγάπης". Με δικαιολογία λοιπόν τον εκχριστιανισμό μας, καταστρέψανε ένα πολιτισμό ανώτερο από κάθε άποψη. Ένα πολιτίσμο που έθεσε τις βάσεις της επιστημονικής σκέψης, της καλλιτεχνικής αναζήτησης και ενός ιδεώδους που δεν επιτρέπει στον άνθρωπο να είναι ζώο με προκαθορισμένη μοίρα στα χέρια του εκάστοτε δημιουργού (Γιαχβέ, ʼλλαχ), αλλά ένα ον νοήμον, ικανό να μεγαλουργήσει, αν του βγάλεις τις παρωπίδες του φόβου.


324 μ.χ. Μετά την εξόντωση του ανταγωνιστή του Λικίνιου , ο ρωμαίος αυτοκράτορας Φλάβιος Βαλέριος Κωνσταντίνος , αρχίζει την συστηματική καταστροφή των ελληνικών ιερών. Λεηλατεί το περίφημο Μαντείο του Διδυμαίου Απόλλωνος στην Ιωνία, και θανατώνει με φρικτά βασανιστήρια όλους τους ιερείς.

326 μ.χ. Ο Κωνσταντίνος με την προτροπή της φανατικά χριστιανής μητέρας του Ελένης καταστρέφει ολοκληρωτικά το ιερό του Θεού Ασκληπιού στις Αίγες της Κιλικίας
330 μ.χ. Ο Κωνσταντίνος κλέβει όλους τους θησαυρούς και τα αγάλματα που βρίσκονται μέσα στα Ελληνικά ιερά για να διακοσμήσει την Nova Roma (Κωνσταντινούπολη). Η πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας εγκαθίσταται στην μεγαρικής προέλευσης πόλη Βυζάντιον.
Ο ελληνικός χαρακτήρας της πόλης αλλοιώνεται από βαρβαρικούς πληθυσμούς που μαζικά μεταφέρονται στην πόλη ώστε να αυξηθεί ο πληθυσμός της. Το ελληνικό στοιχείο μετατρέπεται από κυρίαρχο σε μια μικρή μειοψηφία. Η χερσόνησος του ʼθου από ιερό ελληνικό κέντρο μετά από σφαγές και καταστροφές ναών μετατρέπεται από τον Κωνσταντίνο (με την προτροπή της θεομανούς μητέρας του) σε μοναστικό χριστιανικό κέντρο. Τον ίδιο χρόνο ο χριστιανικός όχλος, συνεπαρμένος από τη μισαλλόδοξη χριστιανική εκκλησία, καίει στο Bayeux το ιερό του Βελλενού-Απόλλωνος και λυντσάρει τους ιερείς του.

335 μ.χ Ο Κωνσταντίνος καταστρέφει δεκάδες ιερούς εθνικούς ναούς στη Μικρά Ασία και Παλαιστίνη ενώ διατάζει την ΣΤΑΥΡΩΣΗ όλων των μάγων και μάντεων. (με αυτούς τους χαρακτηρισμούς οι αμόρφωτοι και μισέλληνες χριστιανοί εννοούσαν όλους τους επιστήμονες, φιλόσοφους, ιερείς). Τότε είναι που μαρτύρησε και ο νεοπλατωνικός φιλόσοφος Σώπατρος. Ακολουθούν καταστροφές ελληνικών ναών και στη θέση τους κτίζονται χριστιανικές εκκλησίες
337 μ.χ. Είναι το έτος που ο Κωνσταντίνος από τους πρώτους καταστροφείς του ελληνικού πνεύματος, παιδοκτόνος και συζυγοκτόνος (Ο Κωνσταντίνος διατάζει την εκτέλεση της ίδιας του της συζύγου Φαύστας την οποία και βράζουν ζωντανή, Κωνσταντίνος και Ελένη δηλητηριάζουν τον άτυχο Κρίσπο, γιο του Κωνσταντίνου από την παλλακίδα του Μινερβίνα, με την δικαιολογία ότι συνωμοτούσε ενάντια στον θρόνο καθώς και ουκ ολίγους συγγενείς τους), πεθαίνει ενώ λίγο πριν είχε βαπτιστεί χριστιανός. Η εκκλησία για το θεάρεστο έργο του, τον ανακηρύσσει ʼγιο και Ισαπόστολο, όπως επίσης και την μητέρα του Ελένη ως Αγία.
341 μ.χ. Ο αυτοκράτωρ Κωνστάντιος Θέτει εκτός νόμου το Ελληνίζειν και την παραδοσιακή μαντική. Πολλοί Έλληνες είτε εκτελούνται , είτε φυλακίζονται
346 μ.χ. Μεγάλης κλίμακας διωγμοί εναντίον των εθνικών, Ελλήνων και μη της Κωνσταντινούπολης. Ο ρήτωρας, φιλόσοφος και συγγραφέας Λιβάνιος κατηγορείται ως μάγος και εξορίζεται.
353 μ.χ. Με διάταγμα ο Κωνστάντιος απαγορεύει την λατρεία και την προσφορά θυσιάσματος στους εθνικούς δια ποινής θανάτου.
354 μ.χ. Με νέο διάταγμα ο Κωνστάντιος απαγορεύει την λειτουργία των εθνικών και ελληνικών ιερών και διατάζει το κλείσιμο τους. Οι ιεροί ναοί των Ελλήνων και των άλλων εθνικών λατρειών μετατρέπονται σε πορνεία και ταβέρνες. Οι εθνικοί ιερείς εκτελούνται. Καινούριο αυτοκρατορικό διάταγμα διατάζει την "ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΝΑΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΦΑΓΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ". Αρχίζουν οι πρώτες πυρπολήσεις βιβλιοθηκών σε πολλές πόλεις της αυτοκρατορίας.
Χριστιανοί ασβεστοπαραγωγοί κατασκευάζουν ασβεστοκάμινους δίπλα σε ελληνικούς ναούς για να εκμεταλευτούν τα μάρμαρα των ναών. Είναι η αρχή για ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα ενάντια στην επιστήμη και πνευματική και τεχνολογική πρόοδο της ανθρωπότητας. Από το 354 μ.χ. και για 1500 χρόνια ακόμα θα καούν στην πυρά ανυπολόγιστος αριθμός ελληνικών βιβλίων. Βιβλία φιλοσοφίας, λογοτεχνίας , μαθηματικών, ιστορίας, γεωγραφίας, ποιητικές συλλογές και κυρίως επιστημονικά βιβλία. Σε αυτά τα τελευταία οι χριστιανοί θα επιδείξουν ιδιαίτερο ζήλο καθώς για τον εξαιρετικά χαμηλού πνευματικού επιπέδου χριστιανικό όχλο αποτελούν, ιδιαίτερα τα μαθηματικά, κείμενα μαγείας.

Το αποτέλεσμα αυτών των πράξεων φαίνεται σήμερα αφού από την αρχαιοελληνική γραμματεία έχουμε όπως υπολογίζεται λιγότερο από τον 1% . Όσα σώθηκαν, σώθηκαν κυρίως από τους ʼραβες και από άλλους ελληνόφιλους

357 μ.χ. Ο Κωνστάντιος απαγορεύει δια νόμου όλες τις μεθόδους μαντείας
359 μ.χ. Στην Σκυθόπολη της Συρίας οργανώνονται από τους χριστιανούς τα πρώτα στρατόπεδά θανάτου της ιστορίας. Εκεί συγκεντρώνονται οι συλληφθέντες Εθνικοί από όλα τα μέρη της αυτοκρατορίας. Τα βασανιστήρια και οι εκτελέσεις είναι σε καθημερινή βάση.
361 μ.χ. Ίσως ο μεγαλύτερος Ελληνολάτρης της ιστορίας ανεβαίνει στον θρόνο. Ο Φλάβιος Κλαύδιος Ιουλιανός μια από της τραγικότερες και εκπληκτικότερες μορφές της ιστορίας. Αμέσως παύει κάθε διωγμός ενάντια στους εθνικούς. Θεσμοθετεί απόλυτη ανεξιθρησκία και επιδιορθώνει όσους από τους ελληνικούς ναούς δεν είχαν ολοκληρωτικά καταστραφεί από τους χριστιανούς . Θέλοντας κάθε άνθρωπος να έχει την δυνατότητα να ακολουθεί ελεύθερα το θρησκευτικό του μονοπάτι επιδιώκει ακόμα και την αναστήλωση του ναού του Σολομώντα.
363 μ.χ. Δολοφονείται πισώπλατα από οπαδό της θρησκείας της αγάπης ο Ελληνολάτρης αυτοκράτορας Ιουλιανός κατά την διάρκεια μάχης με τους Πέρσες. Μόλις 2 χρόνια μετα. Η δολοφονία του Ιουλιανού θεωρείται σίγουρη καθώς κανείς από τους Πέρσες στρατιώτες δε παρουσιάστηκε να ζητήσει την ανταμοιβή που είχε ορίσει ο βασιλιάς Σαπώρ για τον θάνατο του Ιουλιανού. Ο χριστιανός Σωζόμενος επίσης επαινεί τον δολοφόνο ¨που για την αγάπη του θεού και της θρησκείας εκτέλεσε μια τέτοια πράξη¨. Τυπικό δείγμα μισαλλοδοξίας και αρρωστημένης φαντασίας.
364 μ.χ. Ο αυτοκράτορας Φλάβιος Ιοβιανός διατάζει την πυρπόληση της βιβλιοθήκης της Αντιόχειας. Χιλιάδες Ελληνικα βιβλία φιλοσοφίας και επιστήμης καίγονται.
365 μ.χ. Απαγορεύεται στους εθνικούς αξιωματικούς να διατάζουν χριστιανούς στρατιώτες.
370 μ.χ. Ο αυτοκράτωρ Βάλεντος διατάζει μεγάλο διωγμό κατά των Ελλήνων. Καίγονται χιλιάδες Ελληνικά βιβλία με την κατηγορία της μαγείας!!!! Ενώ ο φιλόσοφος Σιμωνίδης καίγεται στην πυρά, ο φιλόσοφος Μάξιμος ύστερα από φρικτά βασανιστήρια αποκεφαλίζεται, οι ιερείς Πατρίκιος και Ιλάριος εκτελούνται ενώ χιλιάδες άλλοι εθνικοί επώνυμοι και μη φυλακίζονται ή εκτελούνται.
372 μ.χ. Ο ανθέλληνας Βάλεντος διατάζει τους κυβερνήτες της Μικράς Ασίας να ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΣΟΥΝ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΗΣ ΚΟΣΜΟΘΕΩΡΙΑΣ ΚΑΙ ΛΑΤΡΕΙΑΣ ΤΟΥΣ.
373 μ.χ. Νέα απαγόρευση όλων των μορφών μαντείας. Αρχίζει η χρήση του όρου PAGANI (δηλαδή κάτοικος της υπαίθρου, λόγο της μεγαλυτερης θρησκευτικής ελευθερείας που είχε η επαρχία απο τη πόλη) υποτιμητικά για τους Ελληνές και τους λοιπούς Εθνικούς.
375μ.χ. Ο ναός του Ασκληπιού στην Επίδαυρο κλείνετε από τους χριστιανούς
380μ.χ. Ο φανατικός ισπανός ανθέλληνας Θεοδόσιος ο Α΄( ο αποκαλούμενος και Μέγας από τους χριστιανούς). Ορίζει επίσημη και μοναδική θρησκεία του κράτους τον χριστιανισμό και κηρύσσει εκτός νόμου κάθε άλλη λατρεία. Όποιος δεν είναι χριστιανός χαρακτηρίζεται ως σιχαμερός, αιρετικός, μωρός και τυφλός και απειλείται με επουράνια και επί γης τιμωρία (βλέπε Κώδιξ Θεοδοσίου). Δίνει εξουσιοδότηση στον επίσκοπο Μεδιολάνου Αμβρόσιο να καταστρέψει όλους τους ναούς των Εθνικών. Χριστιανοί ιερείς καθοδηγούν τον χριστιανικό όχλο ενάντια στον ναό της Δήμητράς στην Ελευσίνα καταστρέφουν τα πάντα γύρω τους και προσπαθούν να λιντσάρουν τους ιεροφάντες των Ελευσίνιων Μυστηρίων Νεστόριο και Πρίσκο. Ο 95χρονος ιεροφάντης Νεστόριος ύστερα από όλα αυτά κηρύσσει το τέλος των Ελευσίνιων μυστηρίων και την αρχή ενός πνευματικού σκότους για την ανθρωπότητα.
381μ.χ. Μια επιστροφή στις αρχαίες λατρείες αρχίζει να παρατηρείται στην αυτοκρατορία με μαζικές αποκηρύξεις της θρησκείας του Γιαχβέ και του Ναζωραίου. ο Μέγας και ʼγιος Θεοδόσιος βλέποντας την επιστροφή πολλών χριστιανών στις πατρικές λατρείες με διάταγμα του στερεί τα πολιτικά δικαιώματα όλων των χριστιανών που επιστρέφουν στης παραδοσιακές λατρείες.
Σε όλη την ανατολική αυτοκρατορία ναοί και βιβλιοθήκες γκρεμίζονται και καίγονται. Σήμερα από τα 82 έργα του Αισχύλου έχουμε μόνο τα 7, από τα 123 του Σοφοκλή μόνο τα 7 από τα 92 έργα του Ευριπίδου μόνο τα 18. Έλληνες φιλόσοφοι, ποιητές, τραγωδοί, επιστήμονες, εχουν μείνει στην ιστορία μόνο από τα ονόματα τους και μικρά αποσπάσματα από τα γραπτά τους που βρίσκονται σε άλλα κείμενα. Ενώ δεκάδες άλλοι έχουν χαθεί μαζί με τα έργα τους για πάντα χάρη στο θεάρεστο έργο των χριστιανών.

Με νέο διάταγμα του ο Θεοδόσιος απαγορεύει ακόμα και την απλή επίσκεψη στους ελληνικούς και εθνικούς ναούς. Στην Κωνσταντινούπολη ο ναός της Θεάς Αφροδίτης μετατρέπεται από τους ευσεβείς χριστιανούς σε πορνείο ενώ της Θεάς Αρτέμιδος και του Θεού Ήλιου σε στάβλους

382μ.χ. Το hellelu-jah ( το γνωστό αλληλούια) εντάσσεται στις χριστιανικές τελετές. Θα πρέπει να μάθετε ότι η φράση αυτή στα εβραικά σημαίνει Δόξα τω Γιαχωβά και ήταν η πολεμική κραυγή των εβραίων Ζηλωτών.
384μ.χ. Ο Θεοδόσιος διορίζει Ύπαρχο Ανατολής τον Ματέριο Κυνήγιο και τον διατάζει να συνεργαστεί με τους τοπικούς χριστιανούς επίσκοπους στην καταστροφή των ελληνικών και εθνικών ναών σε νότια Ελλάδα και Μικρά Ασία καθώς και την καταστροφή και το κάψιμό όλων των ελληνικών βιβλίων.
385-388μ.χ. Ο Μάτερνος Κυνήγιος ακολουθούμενος από χιλιάδες φανατικούς μοναχούς περιδιαβαίνει την ελληνική ύπαιθρο καίγοντας και καταστρέφοντας τα πάντα στο πέρασμα του. Εκατοντάδες ελληνικοί ναοί και βιβλιοθήκες ισοπεδώνονται και καίγονται από τους οπαδούς της θρησκείας της αγάπης. Χιλιάδες Έλληνες και Εθνικοί από όλα τα μέρη της αυτοκρατορίας καταλήγουν στα στρατόπεδα θανάτου της Σκυθοπόλεως.
389μ.χ. Όλες οι μέθοδοι χρονολόγησης πέραν της χριστιανικής καταργούνται δια νόμου.
390μ.χ. Ο πατριάρχης Αλεξάνδρειας Θεόφιλος εξαπολύει μέγα διωγμό κατά των Ελλήνων και των Εθνικών της περιοχής. Καταστρέφει σχεδόν όλους τους μη-χριστιανικούς ναούς της Αλεξάνδρειας εκτός του Σεραπείου και των ναών της Ίσιδος (όχι φυσικά λόγο κάποιου είδους σεβασμού αλλά λόγο του πολυάριθμου των Ισιδιστών της περιοχής). Οι μισαλλόδοξοι εβραιοχριστιανοί θέλοντας να εξευτελίσουν τα Ιερά των Εθνικών ανεβάζουν σε γαϊδούρια ιερά σκεύη και αγάλματα και τα περιφέρουν στην πόλη. Η φαιδρή αυτή πράξη οδηγεί σε εξέγερση των Εθνικών.
Ο χριστιανός Γότθος στρατηγός Βοθέριχος αρχηγός των Βυζαντινής φρουράς της Θεσσαλονίκης προσπαθεί με την βία να επιβάλλει την θρησκεία του Ναζωραίου στους Έλληνες της πόλης. Οι Έλληνες εξεγείρονταί και σκοτώνουν πολλούς αξιωματικούς και στρατιώτες της φρουράς. Ο Θεοδόσιος μαθαίνοντας τα συμβάντα καλεί τους κάτοικούς της Θεσσαλονίκης στον ιππόδρομο δήθεν να παρακολουθήσουν ιπποδρομίες.

Μέσα σε τρεις ώρες ο Θεοδόσιος με την βοήθεια των εκχριστιανισμένων Γότθων ΣΦΑΖΟΥΝ 7000 ΕΛΛΗΝΕΣ (ΑΛΛΕΣ ΠΗΓΕΣ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ 15000) ΕΠΕΙΔΗ ΕΜΜΕΝΟΥΝ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΘΕΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΑΣΠΑΣΤΟΥΝ ΤΗΝ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΟΥ ΕΒΡΑΙΟΥ ΘΕΟΥ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ. Σε μια προσπάθεια να ηρεμίσουν τα πνεύματα η χριστιανική εκκλησιά καταδικάζει την πράξη του Θεοδοσίου ενώ βέβαια στην συνέχεια τον ανακηρύσσει Μέγα και ʼγιο.

391μ.χ. Ο Θεοδόσιος με νέο του νόμο απαγορεύει εκτός από την απλή επίσκεψη σε εθνικούς ναούς ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΙΤΑΓΜΑ ΤΩΝ ΣΠΑΣΜΕΝΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΓΑΛΜΑΤΩΝ. Επίσης απαγορεύει την ελληνική γλώσσα και καθιερώνει την λατινική γλώσσα ως την επίσημη της αυτοκρατορίας.
Νέοι διωγμοί και σφαγές των Εθνικών. Νέα εξέγερση των Εθνικών στην Αλεξάνδρεια που οχυρώνονται στο Σεράπειο. Μέσα στον ναό βρίσκονται τα τελευταία διασωθέντα έργα από την βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας. Ο νεοπλατωνικός φιλόσοφος Ολύμπιος καλεί τους αρχαιόθρησκους της πόλης σε ένοπλο αγώνα υπέρ βωμών. Είναι μια απελπισμένη προσπάθεια των εκεί ελεύθερων ανθρώπων να υπερασπίσουν την τιμή τους , τις πατρώες λατρείες , και την γνώση του αρχαίου κόσμου από τους οπαδούς του Εβραίου θεού. Στην υπεράσπιση του ναού συμμετέχουν και οι ιερείς Ελλάδιος και Αμμώνιος καθώς και οι ποιητές Παλλαδάς και Κλαυδιανός. Για την αποφυγή περαιτέρω εξεγέρσεων ο Θεοδόσιος λύει την πολιορκία, δίνει αμνηστία στους πολιορκούμενους και ονομάζει οσιομάρτυρες τους χριστιανούς πολιορκητές που σκοτώθηκαν.

Αμέσως μετά την αποχώρηση του Ολύμπιου και των συναγωνιστών του, ο δειλός Θεόφιλος και οι εξίσου δειλοί οπαδοί της θρησκείας της αγάπης επιτίθενται στον ανυπεράσπιστο ναό, τον καταστρέφουν και παραδίδουν στις φλόγες την τεράστια βιβλιοθήκη που φιλοξενούσε το ιερό. Στην θέση του ναού και της ανυπολόγιστης αξίας βιβλιοθήκης οι χριστιανοί θα κτίσουν αργότερα μοναστήρι.

392μ.χ. Νέες σφαγές Ελλήνων και Εθνικών. Τα Καβήρεια μυστήρια της Σαμοθράκης παύουν και οι Έλληνες ιερείς σφάζονται. Στην Κύπρο οι τοπικοί επίσκοποί Επιφάνιος και Τύχων (ʼγιοι και οι δύο) καταστρέφουν σχεδόν όλους τους ναούς στο νησί. Τα μυστήρια της θεάς Αφροδίτης σταματούν. Νέος παρανοϊκός νόμος του Θεοδοσίου, σύμφωνα με το οποίο, όποιος δεν υπακούει τον "ʼγιο" Επιφάνιο δεν έχει δικαίωμα ζωής στο νησί! Νέες εξεγέρσεις Ελλήνων και Εθνικών ενάντια στον αυτοκράτορα και την εκκλησία σε πολλές περιοχές της αυτοκρατορίας.
393μ.χ. Απαγόρευση των Πυθικών, των Ολυμπιακών και ʼκτιων αγώνων ως ελληνικά μιάσματα. Οι οπαδοί της αγάπης ισοπεδώνουν τους ναούς της Ολυμπίας. Παράλληλα με όλα αυτά ο Θεοδόσιος όλος περιέργως- ορίζει την ιουδαϊκή θρησκεία ως ανεκτή από τους χριστιανούς και απαγορεύει κάθε καταστροφή Ιουδαϊκής συναγωγής.
395μ.χ. Στον θρόνο ανεβαίνει ο επίσης ισπανικής καταγωγής Φλάβιος Αρκάδιος με δύο νόμους του διατάζει ανηλεή διωγμό κατά Ελλήνων και Εθνικών. Όμως ο κίνδυνος των Γότθων ( χριστιανών στο θρήσκευμα ασφαλώς) αρχίζει να ανησυχεί την βασιλεύουσα. Ο ευνούχος συμβουλάτορας του Αρκάδιου, Ρουφίνος συμβουλεύει τον αρχηγό των Γότθων Αλάριχο να στραφεί εναντίον της Γης των Ελλήνων και του υπόσχεται αμύθητα πλούτη τα οποία κρύβονταί μέσα στους ελληνικούς ναούς. Οι εκχριστιανισμένοι Γότθοι του Αλάριχου συνεπικουρούμενοι από πλήθος ειδωλοφάγων μοναχών αρχίζουν την ισοπέδωση των ελληνικών πόλεων και την σφαγή των Ελλήνων.
Το Δίων, η Μεσσηνία, το ʼργος, η Νεμέα, η Λυκόσουρα, η Σπάρτη, τα Μέγαρα, η Κόρινθος και άλλες ελληνικές πόλεις καταστρέφονται ολοκληρωτικά. Τα ιερά του Διός στην Νεμέα, τα ιερά της Ολυμπιάς, τα αρκαδικά ιερά της Λυκόσουρας και το ιερό της Ελευσίνας μαζί με πλήθος άλλων ελληνικών λατρευτικών κέντρων καταστρέφονται ολοκληρωτικά ενώ οι ιερείς τους είτε σφάζονται, είτε όπως ο ιεροφάντης του Μίθρα, Ιλάριος καίγονται ζωντανοί. Χαρακτηριστική είναι η στάση που κρατάνε οι απανταχού την ελληνική επικράτεια αυτοκρατορικές φρουρές που αντί να εμποδίσουν τον Γότθο εισβολέα που καταστρέφει πόλεις τις αυτοκρατορίας παρακολουθούν απαθέστατα.

Χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό της άφιξης των Γότθων στις Θερμοπύλες. Ο Αλάριχος αναγγείλει την άφιξη του στον Ανθύπατο Αντίοχο και αρχηγό της φρουράς των Θερμοπυλών Γερούσιο, ζητώντας τους να τον αφήσουν να περάσει ελεύθερα στην υπόλοιπη Ελλάδα, κάτι που φυσικά δεν του αρνούνται.

396μ.χ. Νόμος του Αρκάδιου ορίζει ότι οποιαδήποτε είδους ενασχόληση με το Δωδεκάθεο και τις εθνικές λατρείες πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ύστατη προδοσία απέναντι στην αυτοκρατορία. Οι εναπομείναντες Εθνικοί ιερείς και ιεροφάντες φυλακίζονται.
397μ.χ. Νέος νόμος του Αρκάδιου. Με την παρότρυνση του ʼγιου και φανατικού ανθέλληνα Χρυσόστομου, αυτού του ανεκδιήγητου που απεκάλεσε τους Έλληνες φιλόσοφους ανήθικα καθάρματα, διατάζει το "Ες έδαφος φέρειν" για όλους τους εναπομείναντες ναούς Ελλήνων και Εθνικών, καθώς και την ασβεστοποίηση των μαρμάρων τους και την χρήση τους ως οικοδομικά υλικά ώστε να χαθούν για πάντα τα ίχνη των εθνικών λατρειών.
398μ.χ. Το 4ο εκκλησιαστικό συνέδριο της Καρχηδόνας απαγορεύει την μελέτη των βιβλίων των Ελλήνων και λοιπών Εθνικών ακόμα και στους χριστιανούς επίσκοπους. Ο επίσκοπός Πορφύριος, και αυτός "ʼγιος", ισοπεδώνει σχεδόν όλους τους ναούς των εθνικών στη Γάζα. Ο Γότθος Αλάριχος για το θεάρεστο έργο της ισοπέδωσης της Ελλάδος διορίζεται γενικός αρχηγός του ιλλυρικού ζητήματος.
399μ.χ. Ο Αρκάδιος διατάζει με νέο νόμο την ισοπέδωση όσον από τους ελληνικούς και εθνικούς ναούς έχουν παραμείνει.
400μ.χ. Ο επίσκοπός Νικήτας καταστρέφει το μαντείο του Θεού Διονύσου στις Βέσσες και "βαπτίζει" τους κατοίκους της πόλης.

papadakis80
29-09-07, 19:02
Afth h ptyxh ths istorias mas einai polu polu eauis8hth kai xrisimopoieitai kata
koron polu apo tous arxaiolatres prepei na shmeiwsw.....
Gia na poun oti dh8en to Buzantio eixe mia stignh diktatoria kai rimaze olous
tous mh Xristianous.......
H eidwlolatrikh 8rhskeia twn arxaiwn Ellhnwn eixe hdh pro pollou parakmasei kai
htan aplws geloio na prospa8oun kapoioi na thn epanaferoun me to zori kai
dh8en na kanoun kai epanastash na ek8rwnhsoun ton xristiano buzantino
autokratora (gia tous arxaiolatres oi Buzantinoi den htan Ellhnes
alla.....barbaroi!).
Yparxoun polles ptuxes sthn istoria ths periodou autns pou akomh
ereunountai......Ekeina pou den lene oi arxaiolatres einai oti oi pistoi
Ellhnes dwdeka8eistes Krhtikoi eixan summaxisei me tous Sarakinous peirates
kai tous Arabes mousoulmanous pou eixan arxisei na katakluzoun
thn Mikra Asia kai th Mesogeio kai etsi eixan sthsei ena ex8riko proxwma mesa
sthn Ellinikh Buzantinh autokratoria. Twra ti sxesh exei h patrwa Ellinikh
8rhskeia me to Islam ;......Kamia alla eixan ena koino stoxo - th diwksh tou Xristanismou.
Oi Krhtikoi symmaxisan me to Islam (ekeinh tin periodo) kai htan kai 8ewrh8hkan prodotes kai opws kseroume h prodwsia ekeina ta xronia timwrontan banausa....

To apo panw keimeno den anaferetai stous diwgmous pou ekanan oi idioi oi Krhtikoi mazi me tous Sarakinous stous a8wous Xristianous ths Megalonhsou......

O Steven Ranchman sthn 'Istoria tns Byzantinhs autokratorias' (Agglos akadhmaikos) den egrapse pou8ena gia eksergeseis ston Elladiko xwro, sthn Kupro, sth M.Asia klp apo eidwlolatres h Ellhnes pou upeferan apo to Xristianiko
zugo......Auto giati apla den uphrxe anti-buzantino sunais8hma mesa sthn autokratoria. H kakh politikh twn Krhtikwn htan o logos gia thn banaush sumperifora tou Buzantiou sthn prodwsia enanti tou Kratous


ΑΠΟ ΠΟΥ ΝΑ ΑΡΧΙΣΩ ΚΑΙ ΠΟΥ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΩ ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΕ ΕΒΡΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΕ,ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΙΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΤΟΥΣ ΚΡΗΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ ΤΩΝ ΣΑΡΑΚΗΝΩΝ.ΒΡΩΜΕΡΕ ΣΙΧΑΜΕΝΕ ΦΑΝΤΑΣΙΟΠΛΗΚΤΕ ΠΟΥ ΘΑ ΜΙΛΗΣΕΙΣ ΕΤΣΙ.ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΔΑΣΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΗΡΩΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟΝ ΕΓΔΑΡΑΝ ΖΩΝΤΑΝΟ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ,ΜΩΡΕ,ΕΔΩ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΨΥΧΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΛΟΓΑΡΙΑΖΟΥΝ ΘΑΝΑΤΟ,ΟΥΤΕ ΚΑΤΑΚΤΗΤΗ.

Η ΚΡΗΤΗ ΑΠΟ ΕΚΕΙΝΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΤΙΖΕΙ ΜΕ ΑΙΜΑ ΤΑ ΧΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΟΠΟΥ ΑΛΛΟΥ Η ΠΕΡΙΣΤΑΣΗΣ ΤΟ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙ.ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΑ ΠΑΡΕΘΕΣΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ.

ΜΙΛΑΣ ΓΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΑΤΡΕΣ ΚΑΙ ΕΙΔΩΛΟΛΑΤΡΕΣ,Η ΣΩΣΤΗ ΕΚΦΡΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΘΝΙΚΟΙ,Η ΑΛΛΙΩΣ ΠΟΛΥΘΕΙΣΤΕΣ,ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΘΕΟΙ ΤΩΝ ΠΡΟΓΩΝΩΝ ΜΑΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΜΟΝΟ 12 ΑΛΛΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ,ΚΑΙ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΘΕΟΙ ΟΠΩΣ ΕΝΝΟΕΙΣ ΤΟΝ ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟ ΓΙΑΧΒΕ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΡΑΒΙΝΟ ΤΖΕΣΟΥΑ (ΧΡΙΣΤΟ ΣΟΥ),ΑΛΛΑ ΣΥΜΒΟΛΙΖΑΝ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ,(ΔΙΑΣ,ΣΥΜΒΟΛΙΖΕ ΤΗΝ ΠΑΤΡΟΤΗΤΑ,ΗΡΑ ΤΗΝ ΜΑΝΑ,ΕΣΤΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ,ΑΘΗΝΑ ΤΗΝ ΣΟΦΙΑ,ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ ΤΟ ΦΩΣ ΤΗΝ ΜΟΥΣΙΚΗ),ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΘΕΟΤΗΤΕΣ ΤΙΣ ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ(ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ ΝΕΡΟ,ΝΥΜΦΕΣ ΝΕΡΑΙΔΕΣ ΔΑΣΗ),ΚΑΙ ΠΟΣΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΠΟΥ ΑΠΟΔΩΣΑΝΕ ΣΤΑ ΥΠΕΡΟΧΑ ΑΥΤΑ ΑΓΑΛΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑΥΜΑΖΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ.

ΑΥΤΟΙ ΗΤΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ,ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ,ΣΤΗΝ ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΨΥΧΗ,ΚΑΙ ΥΜΝΟΥΣΑΝ ΤΗΝ ΦΥΣΗ ΤΗΝ ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΟΝ ΕΡΩΤΑ,ΚΑΙ ΟΤΙ ΟΜΟΡΦΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.

ΕΣΥ ΠΟΥ ΠΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΥΝΑΣ ΤΗΝ ΚΑΘΕ ΜΟΥΜΙΑ ΠΟΥ ΣΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΑΣΑΡΕΙ ΓΙΑ ΑΓΙΟ,ΠΟΥ Ο ΠΑΠΑΣ ΣΕ ΛΕΕΙ ΔΟΥΛΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ,ΑΠΟ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΙΕΣΑΙ,ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΣΟΥ?ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΚΑΤΑΡΙΕΤΑΙ ΜΕ 7 ΑΝΑΘΕΜΑΤΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ?ΕΣΥ ΕΙΣΑΙ ΕΙΔΩΛΟΛΑΤΡΗΣ ΚΑΙ ΜΟΥΜΙΟΛΑΤΡΗΣ,ΚΑΙ ΕΒΡΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ,ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΤΟΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ.

ΕΓΩ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΔΟΥΛΟΣ,ΕΙΜΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ,ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΟΥ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΔΕΝ ΚΑΝΑΝΕ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΠΑΡΤΟΡΙΚΟ ΑΜΑΡΤΗΜΑ,ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΕΒΡΑΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΑΚΙΑ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΟΥ.ΕΣΕΝΑ ΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΑΔΑΜ ΚΑΙ ΕΥΑ,ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΟΥ Ο ΔΕΥΚΑΛΙΩΝΑΣ ΚΑΙ Η ΠΥΡΡΑ.

ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΕΧΩ ΝΑ ΓΡΑΨΩ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΘΥΜΟ ΜΟΥ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΩ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΛΛΟΝ ,ΑΛΛΑ ΜΟΝΟΝ ΕΣΕΝΑ,ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΕΔΩ ΜΕΣΑ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΛΕΕΙ Ο ΤΗΑΝΟΣ ΤΑ ΑΡΡΩΣΤΗΜΕΝΑ ΑΥΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ,ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΝΑ ΜΑΘΕΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΝΑ ΞΕΣΤΡΑΒΩΘΕΙ.

ΕΣΣΕΤΑΙ ΗΜΑΡ.

Themistoklis
01-10-07, 22:56
ΣΥΜΦΩΝΩ

ERATOSTENIS
20-02-08, 23:43
Εγώ θέλω να επισημάνω ότι στο αρχικό δημοσίευμα, κατ’ αρχάς οι αριθμοί που αναφέρονται είναι εξωφρενικοί. Η αλήθεια θα πρέπει να βρίσκεται κάπου στο ένα δέκατο.

Ακόμα η Κρήτη την εποχή της κατάκτησης από το Νικηφόρο Φωκά είχε σχεδόν πλήρως εξισλαμιστεί.

Όσο για τους τρομερούς πολέμους των Κρητικών και το μίσος των Βυζαντινών προς αυτούς, στην πραγματικότητα ήταν πειρατικές επιδρομές από τη μια και προσπάθεια σταθεροποίησης του Αιγαίου από την άλλη.

Φοβάμαι πως το κείμενο είναι καθαρά στρατευμένο και υπηρετεί με σκόπιμες υπερβολές και ψέματα ένα συγκεκριμένο ιδεολογικό χαρτοφυλάκιο.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η βιβλιογραφία περιλαμβάνει αποκλειστικά άγνωστους συγγραφείς και όχι ονομαστούς και διεθνούς κύρους ιστορικούς. Στο εξωτερικό αδιαφορούν για τα πολιτικά παιχνίδια που παίζουμε εδώ και λένε τα (δικά μας) πράγματα με το όνομά τους. Μέσα στη στρατευμένη υπερβολή ήταν αυτό το κείμενο.

Όσο για τις σφαγές και τις ωμότητες, χαίρω πολύ. Όταν οι «Κρητικοί» κατέλαβαν τη Θεσσαλονίκη, έσφαξαν σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού της. Με το γάντι δηλαδή έπρεπε να φερθούν στους «Κρητίκαρους» που τόσους εδώ μέσα συγκίνησαν; Για συνέλθετε λιγάκι!

ERATOSTENIS
20-02-08, 23:46
Να συμπληρώσω ακόμα ότι στο Βυζάντιο δεν ήταν κανόνας ο θάνατος στην πυρά των αιρετικών, διότι είχαν πολλές άλλες επιλογές. Αλλά οι ιστορικοί αναφέρουν πολλές περιπτώσεις που αιρετικοί θανατώθηκαν στην πυρά συγκεκριμένα. Το ίδιο και οι οδηγίες των αυτοκρατόρων ως προς τον τρόπο συνέτισης των άπιστων.

fytotech
14-05-08, 03:11
Στην Δυτικη Κρητη κατω απο τη σκια των Λευκων Ορεων βρισκονται μερικα ορεινα χωρια στα οποια ακομα και σημερα τραγουδιουνται τα λεγομενα ριζιτικα τραγουδια ακριβως επειδη βρισκονται στη ριζα του βουνου. επειδη καταγομαι απο τις ριζες και εχω αρχισει συστηματικα να μελετω τη λαογραφια της περιοχης θα ηθελα να επισημανω τα εξης.
Στα χωρια της επαρχιας του ορεινου Αποκορωνα, κατα καιρους εχω ακουσει γεροντες να τραγουδανε στην τοπικη διαλεκτο τραγουδια σχετικα με τον Νικηφορο Φωκα, την καταληψη της Ανδριανουπολης απο τους Τουρκους και την Αλωση της Πολης. οπως βεβαιωνουν και τοπικοι λαογραφοι και φιλολογοι τα τραγουδια χρονολογουνται απο την εποχη που συνεβησαν αυτα τα γεγονοτα και αυτο δικαιολογειται απο πληθωρα λεξεων και αλλων λεκτικων χαρακτηριστικων που πιστοποιουν την ηλικια τους. δεν θα αναφερθω στο περιεχομενο τους για τον Ν.Φ. που σε καμια περιπτωση δεν τον βλεπουν ως κατακτητη, ουτε και για την Ανδριανουπολη της οποιας το ριζιτικο ειναι απο τα πιο λυπημενα και θλιμενα.
θελω να αναφερθω σε μια ιστορια που τραγουδιεται και λεει τα εξης.
λιγους μηνες πριν την αλωση της πολης οι κρητικοι αποφασιζουν να αποστειλουν 3 καραβια προς ενισχυση των πολιορκημενων της Βασιλευουσας. το τραγουδι περιγραφει τη ζωη ενος παιδιου το οποιο εχοντας χασει ολη του την οικογενεια αποφασιζει να ακολουθησει αυτην την αποστολη. οπως λεει το τραγουδι το ταξιδι ηταν δυσκολο και με πολλες κακουχιες.τα καραβια εφτασαν στην πολη οταν πλεον ειχε ξεκινησει η εφοδος των τουρκων. σε αυτο το σημειο το τραγουδι εξιστορει με ιδιαιτερη γλαφιροτητα το δεος που επιασε τους κρητικους οταν πλησιαζαν τον κερατιο και αντικρισαν το πληθος του οθωμανικου στολου. 3 μοναχα καραβια απεναντι σε εναν στολο που επιανε τη μια ακρη του βοσπορου εως την αλλη. η αναλυτικη περιγραφη της μαχης συγκλονιζει αφου οπως αναφερεται στο ριζιτικο κατα τη διαρκεια της εφοδου των κρητικων γαλερων προς την εισοδο της πολης ολα τα τουρκικα καραβια πεφτουν πανω τους για να τους αποτρεψουν. κατα τη διαρκεια της ναυμαχιας, η πολιορκια της πολης σταματα αφου πολιορκητες και πολιορκημενοι στρεφουν τα βλεμματα τους προς τη θαλασσα για να δουν την εκβαση της μαχης. τελικα μετα απο πολυωρη μαχη μονο 1 κρητικο καραβι καταφερνει να προσεγγισει την πολη. τα αλλα δυο βυθιστηκαν προκαλοντας τρομακτικες ζημιες στον αντιπαλο ωστοσο η χαρα που δωθηκε στους πολιορκημενους ηταν αρκετη για να αποκρουσουν τους Οθωμανους για εκεινη την μερα.
-διαβαζοντας το αρχικο μηνυμα που εδωσε την αφορμη να ανοιξει αυτος ο διαλογος θυμηθηκα λοιπον αυτο το τραγουδι. δεν θελω να προβω σε καμια ερωτηση γιατι καποια συμπερασματα ειναι προφανη.ουτε επισης δεχομαι οτι αυτοι που εγραψαν αυτα τα τραγουδια πριν απο 1050 χρονια ηταν πρακτορες των βυζαντινων αλλοιωνοντας και την πληθυσμιακη συνθεση της περιοχης. και αυτο γιατι οποιος επισκεφθει την περιοχη ακομα και με τα σημερινα μεσα θα καταλαβει ποσο απροσπελαστη και ισως και αχρηστη λογω της ορεινης απομονωσης θα ηταν για τον οποιοδηποτε κατακτητη(ακομα και σημερα υπαρχουν γιαγιαδες εκει που δεν εχουν δει ποτε τους θαλασσα). καταληγοντας θα ηθελα να κανω τις εξεις επισημανσεις:
ειναι αδιαμφισβητητο οτι ο κοσμος πριν απο περιπου 1600 χρονια γνωριζε τρομερους τριγμους, αφου μια παγκοσμια αυτοκρατορια κατερεε( η Ρωμη), μια νεα θρησκεια εξαπλωνονταν με ρυθμο που δεν μπορουσαν να ανακοψουν οι διωγμοι και τα βασανιστηρια(ο χριστιανισμος) και το πολιτικο κεντρο εξουσιας αρχισε να μετατοπιζεται ανατολικα κοντα στους δρομους του εμποριου και του πλουτου(Βυζαντιο). η Κρητη παντα αποτελουσε και αποτελει ενα πολυ σημαντικο σταθμο στο σταυροδρομι της ανατολικης Μεσογειου αφου δεν μπορει να επιβληθει καποιος στην περιοχη εαν δεν εχει εκμεταλλευτει πρωτα το γεωγραφικο της πλεονεκτημα. καθε φορα που το νησι καταλαμβανονταν απο ξενους τοτε ο ντοπιος πληθυσμος αναγκαζονταν να ανεβει προς τα ορεινα και οι πεδιαδες καταλαμβανοντας απο επεικους. οι πηγες αναφερουν οτι αυτοι η απομονωση ηταν πιο εντονη κατα την περιοδο επιβολης των Αραβων καταπιεζοντας ακομα περισσοτερο τους ντοπιους. η παρεμποδιση των εμπορικων δρομων των βυζαντινων απο τους Αραβες οδηγησε τον Φωκα στην αιματοβαμμενη επιχειρηση ανακαταληψης της νησου. μετα τη νικη επι των Αραβων αφησε τη διοικηση του νησιου σε 12 αρχοντες καταγομενους απο την Πολη. σε ολη αυτη τη μακρια τοποθετηση μου προσεξα και δεν χρησιμοποιησα τον χαρακτηρισμο χριστιανοι για τον ελληνικο πληθυσμο αλλα αναφερθηκα σε ντοπιους. θεωρω οτι ειναι λαθος ο θρησκευτικος διαχωρισμος κρητων και βυζαντινων αφου πουθενα στην τοπικη λαογραφια δεν αναφερεται κατι τετοιο και επιπλεον η Κρητη ηταν απο τις πρωτες περιοχες που αναπτυχθηκε ο Χριστιανισμος στην Ελλαδα αφου σε αυτην και συγκεκριμενα στην περιοχη της Μεσσαρας πρωτοδιδαξε ο Αποστολος Παυλος(63 μ.Χ).
τελος η αποψη οτι Κρητες δηλαδη Ελληνες και Βυζαντινοι(που ετσι και αλλιως ο ορος τοτε δεν υπηρχε) ηταν κατι διαφορετικο δημιουργει το εξης παραδοξο στους υποστηρικτες της. εφοσον οι Κρητες δηλαδη οι Ελληνες δεν εχουν καμια σχεση με τους Βυζαντινους αφου οι πρωτοι πιστευαν στο 12θεο και οι αλλοι οχι, τοτε σημαινει οτι και οι Κρητες δεν εχουν καμια σχεση με τους Μινωιτες αφου και αυτοι δεν λατρευαν τουλαχιστον στην αρχη το 12θεο(δηλαδη οι Μινωες δεν ηταν Ελληνες, αραγε ηταν Φοινικες ή Παλαιστήνιοι;). τα τελευταια χρονια διεξαγεται απο το ΑΠΘ μαζι με καποια ευρωπαϊκα πανεπιστημια μια μεγαλη ερευνα περι της γεννετικης συγγενειας των λαων της Αν. Μεσογειου.τα πρωτα αποτελεσματα ειναι εντυπωσιακα(δεν λεω τιποτα αλλο για να μην κατηγορηθω ως ναζι) και μπορειτε να τα βρειτε με λιγο ψαξιμο. ωστοσο σημερα δεν μπορεις να διαμορφωσεις σε καποιον την εθνικη του συνειδηση με βαση το Dna(π.χ ειναι αδυνατο να πησεις καποιον κατοικο της Σμυρνης οτι ειναι Ελληνας αφου αυτος εχει μεγαλωσει και αισθανεται Τουρκος). η παγανιστικη θρησκεια και ο χριστιανισμος αν μελετησει κανεις τις λατρευτικες παραδοσεις θα διαπιστωσει οτι εχουν αρκετα κοινα στοιχεια. ο χριστιανισμος επομενως ακολουθησε ως φυσιολογικη συνεχεια το 12θεο(δεν ειναι ωραια η συμπτωση με τους 12 αποστολους;) και δυστυχως σε αρκετες περιπτωσεις η εκοσμικευση της εκκλησιας την οδηγησε και σε καταστροφες εναντιον της αρχαιας κληρονομιας. ποσα ομως σωθηκαν και χαρη στις προσπαθειες των μοναχων ετσι ωστε εμεις να μπορουμε να διαβαζουμε σημερα Πυθαγορα, Ομηρο και Αριστοτελη!το συμπερασμα ειναι οτι το ελληνικο εθνος ειναι εναιο και αδιαιρετο με περιοδους ακμης και παρακμης και του οποιου ο συνδετικος κρικος δεν ειναι απλα γονιδιακος αλλα κυριως πολιτιστικος και εκπαιδευτικος. οι αρχαιοι μπορει να ελεγαν "πας μη Ελλην βαρβαρος" αλλα επισης ελεγαν οτι " ελληνας ειναι αυτος που εχει την ελληνικη παιδεια". ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

iamakos
24-05-09, 20:12
Εγω αυτα δεν τα ηξερα... και θα τα διασταυρωσω εν πασοι περιπτωση.
Αλλα απο την αλλη παγια θεση μου και γνωμη ειναι οτι οι Βυζαντινοι καμμια σχεση δεν ειχαν εχουν η θα εχουν ποτε με την Ελλαδα και τους Ελληνες...
Απο την αλλη ειναι λαθος να κατηγορεις τον χριστιανισμο σαν κακο τσιμπουρι γιατι ολες οι εκκλησιες του κοσμου οιασδηποτε θρησκειας παντα ηταν οργανισμοι αισχροι και απαραδεκτοι.
Γενικως ειμαι εναντιον της Εκκλησιας του πατριαρχειου και ολων αυτων των γενικων ταχα μου δηθεν αντιπροσωπειων του θεου επι της γης.
Ειμαι ομως υπερ της διδασκαλιας του Χριστου η οποια ειναι οτι απλουστερο και μεγαλειωδες (τα παν και αλλοι βεββαια αλλα ο Χριστος προβληθηκε τι να κανουμε) υπαρχει στις σχεσεις των ανθρωπων. Για τη σχεση ανθρωπου θεου δεν εχω αποψη καθως δεν πιστευω σε θεους δαιμονες διαβολους και τριβολους, αυτα ειναι ειδωλολατρειες.

dios
01-06-09, 22:46
Καλα ολα τα ακουσαμε εδω, συν το οτι οι Βυζαντινοι δεν ηταν ποτε Ελληνες. Ευγε. Ελληνες να σου πετυχουν που δεν γνωριζουν Ιστορια.

katharmatakos
01-06-09, 23:16
Καλα ολα τα ακουσαμε εδω, συν το οτι οι Βυζαντινοι δεν ηταν ποτε Ελληνες. Ευγε. Ελληνες να σου πετυχουν που δεν γνωριζουν Ιστορια.

Απορω γιατι χαλιεσαι οταν ενας επισκεπτης εδωσε την αληθεια τοσο απλα.

http://www.thegreekz.com/forum/showpost.php?p=3727297&postcount=103

Θα υπαρχουν δυστυχως στην Ελλαδα μας πολλοι που θα μας πολεμουν εκ των εσω.Και αυτο γιατι εχουμε καταλαβει λαθος την δημοκρατια που μας διδαξαν οι προγονοι μας,με αποτελεσμα να το εκμεταλευονται οι "δηθεν" Ελληνες.

ka8arma27
13-06-09, 23:17
Ευτυχώς συνονόματε.. που υπάρχουν Έλληνες που προσπαθούν να σας "απελευθερώσουν" εκ των έσω.. "Σεβόμενοι" τη δημοκρατία που τους δίδαξαν οι πρόγονοι τους..
Και όχι όπως έπραξαν οι "δήθεν Έλληνες" που εσείς ονομάζετε "προγόνους" σας..
Κάτι προφανώς έχετε "καταλάβει" λάθος ή μάλλον, σας έχουν πει και σας έχουν ποτίσει και "βαφτίσει" στο λάθος..
Φιλικά και.. δημοκρατικά.

doktoras76
23-03-10, 02:55
θα σε παραπέμψω σε συνεντευξεις ενός απο τους μεγαλύτερους βυζαντινολόγους του κόσμου steven runciman για το τί εστί Ρομαική Αυτοκρατορία. Οσο για το πόσο σκοτεινή ήταν, εαν θεωρείς το τέλειο εκπαιδευτικό σύστημα, νοσοκομειακή περίθαλψη, φορολογικό κ νομοθετικό σύστημα, επαγγελματικό στρατό και μηδέν ανεργεία "σκοταδισμό", περιμένω να μου πείς πόσο πολιτισμένα πιστεύεις οτι ήταν τα υπόλοιπα κράτη των "πολιτισμένων" κρατών τότε.

DIOMEDESGR
23-03-10, 03:11
θα σε παραπέμψω σε συνεντευξεις ενός απο τους μεγαλύτερους βυζαντινολόγους του κόσμου steven runciman για το τί εστί Ρομαική Αυτοκρατορία. Οσο για το πόσο σκοτεινή ήταν, εαν θεωρείς το τέλειο εκπαιδευτικό σύστημα, νοσοκομειακή περίθαλψη, φορολογικό κ νομοθετικό σύστημα, επαγγελματικό στρατό και μηδέν ανεργεία "σκοταδισμό", περιμένω να μου πείς πόσο πολιτισμένα πιστεύεις οτι ήταν τα υπόλοιπα κράτη των "πολιτισμένων" κρατών τότε.

Καλέ μου άνθρωπε ποιούς προσπαθείς να διαφωτίσεις??

Τους Νεοπαγανιστές πιτσιρικάδες που επειδή ακούν Death Metal θεωρούν in να λιβανίζουν και την παγανιστική Αρχαοελληνική θρησκεία??

Δεν πάμε καλύτερα για ψάρεμα???:fishing:

Pegasus
25-12-10, 18:16
Δεν ξέρω αν αναφέρθηκε πουθενά ότι η Κρήτη ήταν ορμητήριο των Σαρακηνών από το 824 μέχρι το 960. Επίσης οι ανταρσίες επαρχιών δεν ήταν παράξενο φαινόμενο. Τι άλλο θα σκεφτούν οι δωδεκαθεϊστές...

Ο όρος Βυζαντινός αποδίδει τον όρο της εποχής Ρωμαίος και είναι πολιτικός. Με αυτόν τον όρο ελαφρώς παραλλαγμένο (Ρωμιοί) ταυτίστηκαν σταδιακά οι Γραικοί (που απαγορευόταν πια να λέγονται Έλληνες) ως η κυρίαρχη εθνότητα της αυτοκρατορίας. Μετά από πολλούς αιώνες όπως όλοι γνωρίζουμε καταλήξαμε στο Έλληνες αφήνοντας στην άκρη το Γραικός και το Ρωμιός που χρησιμοποιούνταν ως τότε αμφότερα. Οπότε το σχήμα "βυζαντινοί εναντίον κρητικών" προϋποθέτει αυτόνομο κρητικό κράτος.

tsolstav
28-12-10, 21:15
ego exo na po to ekseis.: Αρχηγό τους είχαν έναν Κρητικό ονόματι Κοσμά, ο οποίος ήταν μεγαλοπρεπής, ωραίος και γενναίος. tora avto einai sovari istoriki anafora? mou mirizei to olo thema , kai an exei ena meros tis alittheias tote min apataste den einai etsi opos to parousiazoun se avto to kimeno. geia,

odysseus_nemo
03-01-11, 03:31
Στο internet βρίσκω και ελληνικό site πως οι Μακεδόνες και ο Μέγας Αλέξανδρος δεν ήταν Έλληνες. Τί σημαίνει ότι πρέπει να το πιστέψω;

Σε ό,τι αφορά αυτές τις σφαγές δεν αναφέρεται καν αν ήταν για την εξόντωση πολιτικών αντιπάλων (κινήσεις ισχυρών τοποικών αρχόντων με στόχο την κατάληψη του θρόνου ή την ανεξαρτησία τους) ή ήταν κινήσεις εκκαθαριστικές μεταξύ βυζαντινών και κρητικών ή άλλογενών εθνών.

Σχετικά με το Βυζάντιο : ξεκίνησε ως το Ανατολικό ανεξάρτητο κομμάτι της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και μετελλίχθηκε απο ελληνόφωνο σε ελληνικό.

Μέσα στο thegreekz.gr υπάρχουν διάφορα pdf που αναφέρονται στην Βυζαντινή αυτοκρατορία, όσοι ενδιαφέρονται για την περίοδο αυτή ας τα κατεβάσουν. Όσοι δεν ξέρουν ας μην μεταφέρουν κρίσεις αμφιλεγόμενων ιστοριογράφων, δημιουργούν κακόηχο και κακοποίητο θόρυβο.


εν ξέρω αν αναφέρθηκε πουθενά ότι η Κρήτη ήταν ορμητήριο των Σαρακηνών από το 824 μέχρι το 960. Επίσης οι ανταρσίες επαρχιών δεν ήταν παράξενο φαινόμενο. Τι άλλο θα σκεφτούν οι δωδεκαθεϊστές...

Ο όρος Βυζαντινός αποδίδει τον όρο της εποχής Ρωμαίος και είναι πολιτικός. Με αυτόν τον όρο ελαφρώς παραλλαγμένο (Ρωμιοί) ταυτίστηκαν σταδιακά οι Γραικοί (που απαγορευόταν πια να λέγονται Έλληνες) ως η κυρίαρχη εθνότητα της αυτοκρατορίας. Μετά από πολλούς αιώνες όπως όλοι γνωρίζουμε καταλήξαμε στο Έλληνες αφήνοντας στην άκρη το Γραικός και το Ρωμιός που χρησιμοποιούνταν ως τότε αμφότερα. Οπότε το σχήμα "βυζαντινοί εναντίον κρητικών" προϋποθέτει αυτόνομο κρητικό κράτος.

Συμφωνώ με τον Pegasus, ο οποίος δίνει την πραγματική θέση της Κρήτης την εποχή του βυζαντινού κόσμου.

stelios1
27-01-11, 18:19
Αν το Βυζαντιο ηταν Ελλαδα θα το λεγαμε Ελλαδα σωστα? Κ αν ηταν ετσι θα την λεγαμε Ελληνικη κ οχι Βυζαντινη την ιστορια της αυτοκρατοριας αυτης σωστα? Που μπερδευομαστε δεν μπορω να καταλαβω.. κομματι (μικρο μερος της και εδαφικα και ουσιαστικα) ειναι κ ο Ελληνισμος, ε αμα φτανουμε στ σημειο να ξεχωριζουμε απ ολοκληρη ιστορια μιας αυτοκρατοριας μικρες περιοχες οπως η Κρητη, η Ηπειρος , η Μακεδονια κτλ δεν θα βγαλουμε ακρη βεβαια. Να βαλω και την ιστορια τ χωριου μου μεσα τοτε.. Δεν υπηρχε τοτε εθνικη συνειδηση παιδια οπως την εννοουμε τωρα! Ο Θεσσαλος πχ δεν ενιωθε ομοεθνης με τον νησιωτη. Το βυζαντιο εχει δικη του ιστορια και σ μεγαλη περιοδο η δικη μας ταυτιζεται μ αυτην κ αυτο ειναι ολο!! Οποιος νομιζει η πιστευει το αντιθετο παντα με τετοιες αποριες θα ζει..

Chameleon
27-01-11, 19:14
Αν ειχες διαβασει λιγο ιστορια θα γνωριζες οτι το Βυζαντιο υπηρχε απο το 600 π.χ ως αποικια,και γι'αυτο την βυζαντινη αυτοκρατορια δεν την ελεγαν Ελλαδα.Στο οποιο Βυζαντιο,παρολο που ηταν μια πολυπολιτισμικη κοινωνια,δεν επικρατησαν τα λατινικα αλλα η κυρια γλωσσα ηταν τα Ελληνικα (και προφορικα και γραπτα).Το Βυζαντιο ηταν η πρωτη πρωτευουσα της αυτοκρατοριας.Μετα ο αυτοκρατορας Κωσταντινος μετεφερε την πρωτευουσα εκει που βρισκεται σημερα η Κωνσταντινουπολη λογω των πλεονεκτηματων που ειχε εκεινη η θεση για την αυτοκρατορια.
Ευτυχως που η ιστορια γραφεται απο τους νικητες και οχι απο ανιστοριτους που κανουν υποθεσεις.

demis0858
27-01-11, 23:09
Αν ειχες διαβασει λιγο ιστορια θα γνωριζες οτι το Βυζαντιο υπηρχε απο το 600 π.χ ως αποικια,και γι'αυτο την βυζαντινη αυτοκρατορια δεν την ελεγαν Ελλαδα.Στο οποιο Βυζαντιο,παρολο που ηταν μια πολυπολιτισμικη κοινωνια,δεν επικρατησαν τα λατινικα αλλα η κυρια γλωσσα ηταν τα Ελληνικα (και προφορικα και γραπτα).Το Βυζαντιο ηταν η πρωτη πρωτευουσα της αυτοκρατοριας:think:.Μετα ο αυτοκρατορας Κωσταντινος μετεφερε την πρωτευουσα εκει που βρισκεται σημερα η Κωνσταντινουπολη λογω των πλεονεκτηματων που ειχε εκεινη η θεση για την αυτοκρατορια.
Ευτυχως που η ιστορια γραφεται απο τους νικητες και οχι απο ανιστοριτους που κανουν υποθεσεις.
Το Βυζαντιο DEN ηταν η πρωτη πρωτευουσα της αυτοκρατοριας alla h Rwmh...
To patriarxeio Konstantinoupoleos DEN legete BYZANTINO alla patreiarxeio NEAS RWMHS
kai h kwnstantinoupolh DEN onomastike etsi alla NEA RWMH kai o RWMIOS bghke apo to RWMH kai oxi apo pou8ena allou...
An 8elete na ma8ete istoria....

arkoleon
27-01-11, 23:27
Η ιστορία είναι έρευνα και όταν αναφέρουμε ένα ιστορικό γεγονός θα πρέπει να αναφέρουμε τις πηγές μας και τα επιχειρηματά μας. επίσης να διασταυρώνουμε ό,τι ξεστομίζουμε διότι μετά από ένα σημείο και έπειτα καταντούμε γραφικοί. Μερικοί ανοίγουν ένα βιβλίο που ουδόλως νοίαζεται για την ιστορική αλήθεια παρά μονάχα γιά την οικονομική πλευρά της έκδοσής του και θεωρούν τους εαυτούς τους γνώστες και κοινωνούς ενός γεγονότος.

Εγώ δεν θέλω να μακρυγορήσω με αναλύσεις που στο κάταω κάτω δεν πείθουν και τόσο. απλά θα παραθέσω μερικά άρθρα που έχω αναρτήση σχετικά με το θέμα τις ελληνικότητας του Βυζαντίου (Ρωμανία) στο προσωπικό ιστολόγιο που διατηρώ σχετικά με γενικότερα ιστορικά ζητήματα. Απλά λέω τούτο κλείνοντας. "ΝΑ ΔΙΑΒΆΖΕΤΑΙ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΣΑΣ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΕΚΕΊΝΟ"

http://arkoleon.blogspot.com/2010/05/blog-post.html
http://arkoleon.blogspot.com/2011/01/blog-post_04.html
http://arkoleon.blogspot.com/2011/01/blog-post_731.html
http://arkoleon.blogspot.com/2010/12/blog-post_09.html

demis0858
27-01-11, 23:42
"Nova Roma» είναι παραδοσιακά φέρεται να είναι η λατινική ονομασία που δίνεται από τον αυτοκράτορα Μεγάλου Κωνσταντίνου στη νέα αυτοκρατορική πρωτεύουσα ίδρυσε το 324 στην πόλη στην ευρωπαϊκή ακτή των Στενών του Βοσπόρου, γνωστό και ως Βυζάντιο μέχρι τότε και ως Κωνσταντινούπολη (Κωνσταντινούπολη) Από τότε, μέχρι μετονομάστηκε Κωνσταντινούπολη στη σύγχρονη εποχή. Η πρώτη εμφάνιση του όρου «Νέα Ρώμη», στο πλαίσιο της από την Κωνσταντινούπολη σε οποιοδήποτε είδος του εγγράφου ήταν το πρώτο Συμβούλιο της Κωνσταντινούπολης (381), στο πλαίσιο της αποφάσεως ότι η σχετικά νεανικh εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως πρέπει να έχει προτεραιότητα σε σχέση με την Αλεξάνδρεια και την Αντιόχεια »επειδή είναι η Νέα Ρώμη ». Ακόμα και μετά από αυτό, το όνομα αυτό δεν χρησιμοποιήθηκε στο επίσημο προκηρύξεις από την υπηρεσία πολιτικής, σε αντίθεση με την χριστιανική εκκλησία.
en.wikipedia.org/wiki/New_Rome encyclopedia

Chameleon
27-01-11, 23:58
Εδω μιλαμε για την βυζαντινη αυτοκρατορια η οποια ειχε ως πρωτη πρωτευουσα το Βυζαντιο!
Μπορει η μια αυτοκρατορια να ειναι συνεχεια της αλλης αλλα ειναι διαφορετικες χρονικες περιοδους και οταν το Βυζαντια ηταν στην ακμη του ως κοινωνια ειχε εξελιχθει σε κατι τελειως διαφορετικο απο την ρωμαϊκη αυτοκρατορια οπως την ξερουμε απο την ιστορια!
Ετσι οπως το λες καποιος που δεν ξερει θα λεει οτι η ρωμαϊκη αυτοκρατορια ξεκινησε το 50 π.χ και κατερευσε το 1453 μ.Χ.

voldemort
28-01-11, 00:24
Για να χαλαρώσουμε λίγο και να βάλουμε και ένα οριστικό τέλος σε αυτήν την κουβέντα.

Η διπλωματική μου στη Βυζαντινή Ιστορία έγινε πάνω στις Βυζαντινο-αραβικές συγκρούσεις στην Ανατολική Μεσόγειο τον 9ο και 10ο αιώνα μ.Χ .

Να πάρουμε τα πράγματα απο την αρχή ;

1) Κατά τα έτη 824-827 μ.Χ η Κρήτη αρχικά λεηλατείται και σταδιακά κατακτάται απο τους Ανδαλούσιους Μουσουλμάνους υπό τον Αbu Hafs αφού το καταφύγιο που είχαν βρει στην Αίγυπτο έπειτα απο την εξορία τους απο την Κόρδοβα χάνεται (είχαν βρει την ευκαιρία να εγκατασταθούν στην Αίγυπτο λόγω της επανάστασης που είχε ξεκινήσει ο διοικητής της κατά της κεντρικής διοίκησης της Βαγδάτης) .
Αν και οι ιστορικοι διαφωνούν για την ακριβή χρονολογία της κατάκτησης της Κρήτης εικάζεται πως μεταξύ 826 και 827 μ.Χ είχε ολοκληρωθεί,

Μελέτες έχουν γίνει απο τον Jenkins αλλά και από τον Christides , ενώ μπορει κανείς να βρει αρκετές πληροφορίες στο Byzance et les Arabs του Vasiliev , Buzance et la Mer της Αρβελέρ (θεμελιώδες έργο) , Eickhoff "Seekrieg und Seepolitik" και άλλα βιβλία...

2) Όλες οι κύριες πόλεις του νησιού κατακτήθηκαν δια της βίας εκτός απο μια που παραδόθηκε και έτσι κράτησε τη θρησκευτική της αυτονομία.

3) Το Αραβικό Εμιράτο της Κρήτης ήταν ένα αραβικό εμιράτο απόλυτα οργανωμένο με στρατό , στόλο , εμπόριο , φορολογικό σύστημα που δεν διέφερε σε τίποτε απο τα άλλα αραβικά κράτη/εμιράτα της περιόδου (όπως πχ της Ταρσού ή της Τριπόλεως - της Συρίας - )

4) Αραβικός πληθυσμός υπήρχε αρχικά σε μεγέθη των 10-12 χιλιάδων , όσοι και οι ακόλουθοι του Αμπου Χαφς , αλλα προφανώς σε βάθος χρόνου αυτός ο πληθυσμός αυξήθηκε σημαντικά τόσο απο τον εκτεταμένο εξισλαμισμό των κατοίκων της Κρήτης αλλά και απο την μετοίκηση μουσουλμανικών πληθυσμών της Συρίας και του Λιβάνου

5) Το χριστιανικό στοιχείο επιβίωσε με διαφόρους τρόπους

6) Αποτυχημένες απόπειρες για ανάκτηση της Κρήτης έγιναν αμέσως μετά την πτώση του Νησιού απο τους Αυτοκράτορες Θεόφιλο Α' , Μιχαήλ Γ' αλλά απέτυχαν για διαφόρους λόγους.

7) Με την άνοδο της Μακεδονικής Δυναστείας αρχίζει μια αντεπίθεση σε όλα τα μέτωπα. Η Κρήτη έχει σημαντική θέση στην ατζέντα της Κεντρικής Κυβέρνησης της Κωνσταντινούπολης και οργανωνονται 3 εκστρατείες που αποτυγχάνουν . 911-935-949 μ.Χ .

Τελικά το νησί ανακαταλαμβάνεται απο το Νικηφόρο Φωκά , μετέπειτα αυτοκ.Νικηφόρο Β' ...

Ως φυσικό επακόλουθο ακολούθησαν σφαγές επι μέρες παρότι οι πηγές διασώζουν πως ο ίδιος ο Φωκάς προσπάθησε να τους σταματήσει. Όπως και να'χει αργότερα ήρθαν ιεραπόστολοι και μοναχοί για να επαναφέρουν σε κυρίαρχη θέση την Ορθοδοξία (και όχι απλά τον Χριστιανισμό , το Σχίσμα έχει Ήδη επέλθει).

Αυτά ήταν τα γεγονότα.

Πάμε να καταρρίψουμε βήμα προς βήμα όσα γελοία αναφέρει το άρθρο αυτό που ούτε μια λέξη αλήθειας δεν περιέχει....


Η Γενοκτονία 270.000 Ελλήνων το 961 από τους βυζαντινούς κατακτητές
Το νούμερο αυτό δεν αποδεικνύεται απο καμιά πηγή και πολύ περισσότερο δεν αναφέρεται ο όρος " Έλληνες".


Καθ’ όλη την διάρκεια της χιλιετούς βυζαντινής αυτοκρατορίας η Κρήτη ήταν το κόκκινο πανί για τους βυζαντινούς κατακτητές. Γι’ αυτό την αιματοκύλησαν πολλές φορές.
Άλλη ανοησία. Η Κρήτη ήταν απόλυτα πιστή στην Αυτοκρατορία (ακόμη και σε επαναστάσεις όπως του Θωμά του Σλάβου) και μάλιστα αποτελούσε και ξεχωριστό θεμα - στρατιωτικοδιοικητική περιφέρεια .


Το 727 οι Κρητικοί όχι μόνον συμμετέχουν μαζί με όλους τους Έλληνες στην Μεγάλη Επανάσταση κατά των βυζαντινών, αλλά επιπλέον ετοιμάζουν πανστρατιά και επιτίθενται κατά της Κωνσταντινουπόλεως για να εκθρονίσουν(!!!) τον αυτοκράτορα Λέοντα Γ’ τον Ίσαυρο.
Καμιά εξέγερση δεν έγινε κατά του Λέοντος Γ' και φυσικα δεν μνημονεύεται σε καμιά πηγή !!! Δεν μιλάμε για ψεύδη αλλά για αποκυήματα μιας νοσηρής φαντασίας. Η τελευταία επίθεση κατά της Κωνσταντινούπολης έγινε το 717-718μ.Χ όταν ο στρατηγός Μασαλμάς (ή Μασλαμάς) οδήγησε ενα τεράστιο αραβικό στράτευμα κατά της Πόλης αλλά απέτυχε παταγωδώς και με απώλειες 150 χιλιάδων ανδρών , απο τους πανίσχυρους αραβικούς στόλους αποκλεισμών της Συρίας και της Αιγύπτου μόνο 5 πλοία επιβίωσαν για να φτάσουν στη Δαμιέττη..


Οι βυζαντινοί είχαν υποστεί αναρίθμητες ήττες από τους Κρητικούς, που ήταν πολύ γενναίοι μαχητές και θεοσεβείς. Οι Κρητικοί ουδέποτε πρόδωσαν τους Πατρώους Θεούς και τα Πάτρια ειωθότα. Το παράδειγμά τους έδινε θάρρος στους άλλους Έλληνες να διατηρήσουν τον Ελληνισμό τους και την Πατρώα Ελληνική Θρησκεία. Γι’ αυτό ήθελαν να τους αφανίσουν οι βυζαντινοί κατακτητές.

Η Κρήτη ήταν απόλυτα εκχριστιανισμένη ήδη απο το 365 μ.Χ και ανήκε με βάση την εκκλησιαστική Οργάνωση στον Πάπα της Ρώμης . Πολύ αργότερα υπήχθη στο Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης.


Οι μνήμες από την τελευταία ήττα, ήταν ακόμη νωπές. Το 949 ο βυζαντινός αυτοκράτωρ Κωνσταντίνος Ζ’ υπέστη πανωλεθρία από τους γενναίους Κρητικούς καθώς όλο το βυζαντινό στράτευμα που έστειλε για να κατακτήσει το ηρωικό Νησί κατεσφάγη, όπως μας πληροφορεί ο Λέων Διάκονος.

Ο Βυζαντινός Στρατός κατανίκησε τους Άραβες προ του Χάνδακα αλλά μεθυσμένοι απο την εύκολη νίκη οι αξιωματούχοι που ασκούσαν την ηγεσία με την ατυχή καθοδήγηση ενός ευνούχου , του Κωνσταντίνου Γογγύλη αμέλησαν να οχυρώσουν το στρατόπεδο τους με αποτέλεσμα οι Άραβες που είχαν καταφύγει στα γύρω υψώματα να επιτεθούν συνδυασμένα με τους πολιορκημένους στο Χάνδακα και να τους σφάξουν το βράδυ...

Προσοχή στο παρακάτω , εδώ γελάμε όμως...


Ο M. Canard, στο Byzance et les Arabes μας πληροφορεί ότι οι Έλληνες διέθεταν μόλις 240 πλοία και ζήτησαν από τους Άραβες πολεμοφόδια και στρατό. Εκείνο τον καιρό οι Άραβες με επικεφαλής τον Χαμβδά πολεμούσαν στο μέτωπο της Μικράς Ασίας τους βυζαντινούς κατακτητές, και έτσι δεν μπόρεσαν να τους στείλουν παρά μικρές ποσότητες πολεμοφοδίων, αλλά καθόλου στρατό. Έτσι οι γενναίοι Κρητικοί μαχητές αντιμετώπισαν μόνοι τους τον τεράστιο βυζαντινό στόλο που μετέφερε 500.000 βυζαντινούς κατακτητές στο ηρωικό Νησί.

Πριν ξεκινήσει η εκστρατεία κατά της Κρήτης οι Βυζαντινοί απέστειλαν διπλωμάτες σε διάφορα αραβικά κράτη για να βολιδοσκοπήσουν τις ηγεσίες τους εάν ήταν διατεθειμένες να βοηθήσουν τους Άραβες της Κρήτης. Για λόγους που δεν γίνεται να αναπτυχθούν σε λίγες μονο σειρές , οι υπόλοιποι Άραβες ήταν γενικά διστακτικοί καθώς άλλοι υφίσταντο σημαντικά πλήγματα στην Μικρά Ασία , ενώ οι Άραβες της Ιφρικίγια (Βόρειας Αφρικής) ήθελαν τον περιορισμό του Αραβικου Εμιράτου της Κρήτης για τους δίκους τους ιδιοτελείς σκοπους ...
Είναι αστείο να μιλάμε για συνεργασία Βυζαντινών και Αράβων και πολύ περισσότερο να μνημονεύεται το έργο του Canard που αναφέρει τα ακριβώς αντίθετα απο όσα περιγράφει το άρθρο. Φυσικά για όποιον θέλει να το ψάξει υπάρχει και η αραβική χρονογραφία του Tabari που μας δίνει τις αραβικές έριδες και απο την άλλη πλευρά...


Τώρα να δούμε λίγο και τις πηγές ;

Πάμε στο Λέοντα Διάκονο που τοοοσο πολύ τον αναφέρει ο συντάκτης του άρθρου...


Δείτε πως αποκαλεί τους Κρήτες....

τούτῳ τῷ αὐτοκράτορι
Ῥωμανῷ εἰς ἔννοιαν ἧκε, τὴν τῶν Ἀραβιτῶν Κρητῶν δυναστείαν,
τραχηλιῶσαν καὶ κατὰ Ῥωμαίων φονικὸν πνέουσαν, τῇ τοῦ κρείτ-
τονος ῥοπῇ ἐκποδὼν ποιήσασθαι. καὶ γὰρ τῷ ἐξ ὑπογυίου τοῖς
Ῥωμαίοις συμβεβηκότι ἀτυχήματι ἀμέτρως γαυρουμένη, τὰ πα-
6.15
ράκτια τῆς Ῥωμαϊκῆς ἐπικρατείας ἐληΐζετο μάλιστα. ὅπως δὲ
τὸ πταῖσμα Ῥωμαίοις συμβέβηκεν, ἐπιτροχάδην ἐρῶ. Κων-
σταντῖνος ὁ αὐτοκράτωρ, μὴ στέγων τὴν τῶν Κρητῶν ὕβριν καὶ
7.1
τὰς λαθραίους ἐπιδρομὰς, στρατιὰν ἀξιόμαχον συνειλοχὼς καὶ
τριήρεις ἐξαρτύσας πυρφόρους μάλα συχνὰς, κατὰ τῆς Κρήτης
ἔστελλεν, ὡς αὐτοβοεὶ τὴν νῆσον αἱρήσων.

Βλέπετε ; Αραβίτες Κρήτες = Άραβες Κρήτες , συλλήβδην ενίοτε Κρήτες .. Που είναι ο όρος Έλληνες ; ΠΟΥΘΕΝΑ. Και όπως πολύ εύκολα συμπεραίνει κανείς ο ορος "Βυζαντινός" δεν υπάρχει ΠΟΥΘΕΝΑ επίσης. Οι άνθρωποι αυτοί θεωρούσαν τους εαυτούς τους μεχρι και την ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΕΡΑ πριν την ΑΛΩΣΗ ΤΟΥ 1453 , ΡΩΜΑΙΟΥΣ !

Πάμε και λίγο παρακάτω...

ὁ δὲ στρατηγὸς, ἐπεὶ
τῆς Εὐρώπης ἀπάρας τὴν Ἀσίαν κατείληφε, καὶ τὸ αὔθαδες καὶ
ἀτέραμνον τοῦ Χαμβδᾶν ἠνωτίζετο, καὶ νεὼς καὶ κώμας πεπυρ-
πολημένας ἑώρα, καὶ φρουρίων κατασκαφὰς, ἐρημίαν τε τῶν
κατοίκων καὶ βιαίαν ἀπαγωγὴν, ἔγνω, μὴ ἐς προῦπτον κίνδυνον
19.20
ἐνιέναι τὴν στρατιὰν, μηδὲ τῷ βαρβαρικῷ εἰς τοὐμφανὲς ἀντι-
παρατάττεσθαι πλήθει, πολλὰς μὲν ἐπανῃρημένῳ νίκας, ταῖς δὲ
παρ' ἐλπίδα γαυριῶντι τύχαις, μυριανθρώπους τε καὶ ἐς τὸ ἀκρι-
βὲς καθωπλισμένας ἐπιφερομένῳ τὰς φάλαγγας· καὶ μάλιστα εὐ-
20.1
αρίθμητόν τε τὴν στρατιὰν καὶ οὐκ ἀξιόχρεων αὐτὸς ἐπαγόμενος,
κατεπτηχυῖάν τε τὰς τῶν Ἀγαρηνῶν εὐημερίας καὶ τὰ καθ' ἑκά-
στην τρόπαια· κατειληφέναι δὲ μᾶλλον τὰ ἐπικαιρότατα καὶ
κρημνώδη τῶν χώρων καὶ προλοχίζειν κατὰ ταῦτα, καὶ τὰς διεξ-
20.5
όδους ὑποτηρεῖν· ὑπαντιάζειν τε τοῖς βαρβάροις ἐν τοῖς ἐπισφα-
λέσι καὶ ἀμφιταλάντοις τῶν ἀταρπιτῶν, καὶ καρτερῶς ἀγωνίζε-
σθαι, ὁπηνίκα καὶ διοδεύοιεν.


Εδώ ο Διάκονος μιλά για τις φοβερές λεηλασίες που προκάλεσε το στράτευμα του Χαμδάν στην Ασία. Και προφανώς δεν ήταν σύμμαχος των Βυζαντινών , ώστε να του ζητήσουν και ενισχύσεις μάλιστα !!!!Τώρα για την Κλεάγετη , αυτά είναι παραμύθια που ούτε τα μικρά παιδιά δεν τα πιστεύουν , δεν είναι απαραίτητο να έχεις μεταπτυχιακό στην Βυζαντινή Ιστορία για να τα καταρρίψεις ΓΙΑ ΠΛΑΚΑ κιόλας , αφού δεν στέκουν σε οποιαδήποτε επιστημονική κριτική.


Παντού οι κάτοικοι της Κρήτης αναφέρονται ως "Αραβίτες, Άραβες , Σαρακηνοί , Αγαρηνοί" , και ενίοτε Κρήτες υπο την έννοια του γεωγραφικού προσδιορισμού , αλλά ΠΟΥΘΕΝΑ ως Έλληνες..


Επι χρόνια έβλεπα αυτό το γελοίο thread αλλά ήθελα να μελετήσω το θέμα επισταμένως όχι απλά για να το τσαλακώσω , αλλά για να το συντρίψω απο κάθε πλευρά.


Ορίστε και η απαραίτητη βιβλιογραφία για όποιον θέλει να μάθει πέντε πράγματα.

Ι.Καραγιαννόπουλος , Το Βυζαντινό Κράτος
Ι.Καραγιαννόπουλος , Ιστορία του Βυζαντινού Κράτους , τόμος Β' (565-1081)
H.Arweihler , Byzance et la Mer
A.A Vasiliev , Byzance et les Arabs
Δ.Τσουγγαράκης , Βυζαντινή Κρήτη
V.Christides , The Arab Conquest of Crete
Eickhoff , Seekrieg und Seepolitik im Mittelmeer
Μ.Σίμψας , Το ναυτικό στην Ιστορία των Ελλήνων
Κ.Αλεξανδρής , Η θαλάσσια δύναμις της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας
Β.Σκοπελίτη , Η πειρατεία στο Αιγαίο (διδακτορική διατριβή)
Α.Γκουτζιουκώστας (επικουρος καθηγητής ΑΠΘ) , Η Questura Exercitus Iustiniana (διοικητική οργάνωση της Κρήτης επι Ιουστινιανού)
R.Jenkins , Some Questions about the Arab Conquest of Crete by the Andalusians , VARIORUM REPRINTS


Και απο πηγές υπάρχει ο Theophanes Continuatus (Συνεχιστες Θεοφάνους) , έκδοση De Boor , New York 1980 , και ο Λέοντας Διάκονος (TLG) .Αν υπάρχει κάποια απορία για το ο,τιδήποτε μπορείτε να με ρωτήσετε. Ελπίζω να μην κουρασα και να ξεδιαλύναμε ΟΡΙΣΤΙΚΑ αυτό το θέμα...

voldemort
28-01-11, 00:43
Πάμε να λύσουμε και άλλες απορίες φίλων συμφορουμιτών εδώ μέσα ;)

Αρχικά του demis0858


Το Βυζαντιο DEN ηταν η πρωτη πρωτευουσα της αυτοκρατοριας alla h Rwmh...
To patriarxeio Konstantinoupoleos DEN legete BYZANTINO alla patreiarxeio NEAS RWMHS
kai h kwnstantinoupolh DEN onomastike etsi alla NEA RWMH kai o RWMIOS bghke apo to RWMH kai oxi apo pou8ena allou...
An 8elete na ma8ete istoria....

Η Ρώμη ήταν μεν η πρώτη πρωτεύουσα της Ενιαίας Αυτοκρατορίας (ως συνέχεια της παλαιάς Ρωμαικής) αλλά σταδιακά οι αυτοκράτορες είδαν πως και διέτρεχε κίνδυνο απο τον κάθε πιθανό και απίθανο επιδρομέα , αλλά παράλληλα ήταν μακριά και απο τα μέτωπα αποφασιστικής σημασίας όπως αυτό του Τίγρη και του Ευφράτη (κατά των Σασανιδών Περσών) . Έτσι πρώτος ο Διοκλητιανός μετέφερε την πρωτεύουσα του στη Νικομήδεια.
Ο Κωνσταντίνος Α ( ο Μέγας) είχε πολλές επιλογές . Νικομήδεια , Θεσσαλονίκη , Ναισσός , Αδριανούπολη αλλά επέλεξε το ελληνικό πόλισμα του Βυζαντίου (μικρός οικισμός και επί Σεβήρου) για λόγους στρατηγικούς αλλά και πολιτικούς αφου στόχευε στην renovatio imperii (αναγεννηση της αυτοκρατοριας) και αυτο μπορουσε να γίνει ουσιαστικά με μια νέα πρωτεύουσα εκ του μηδενός δίχως σύνδεση με το παλιό ειδωλολατρικό και διεφθαρμένο παρελθόν άλλων αστικών κέντρων...

Η πόλη αυτή , η νέα πρωτεύουσα ονομάστηκε Altera Roma (Νέα Ρώμη) , Ρώμη Δευτέρα , Κωνσταντίνου πόλις , και τέλος Κωνσταντινούπολις. Τόσο απλά. Αρκεί να ρίξετε μια ματιά στις μελέτες του Cyril Mango και του Paul Magdalino και θα σας λυθεί κάθε απορία...

Το πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης ιδρύθηκε για ευνόητους λόγους εφόσον είχε και η Ρώμη (άσχετα αν επι Θεοδοσίου Α' ο επίσκοπος Μεδιολάνων/Μιλάνο είχε μεγαλύτερη ισχύ και απο τον Πάπα) και προφανώς διακρίνουμε ποιο είναι το αρχαιότερο...;)


Και πάμε στον Chameleon


Εδω μιλαμε για την βυζαντινη αυτοκρατορια η οποια ειχε ως πρωτη πρωτευουσα το Βυζαντιο!
Μπορει η μια αυτοκρατορια να ειναι συνεχεια της αλλης αλλα ειναι διαφορετικες χρονικες περιοδους και οταν το Βυζαντια ηταν στην ακμη του ως κοινωνια ειχε εξελιχθει σε κατι τελειως διαφορετικο απο την ρωμαϊκη αυτοκρατορια οπως την ξερουμε απο την ιστορια!
Ετσι οπως το λες καποιος που δεν ξερει θα λεει οτι η ρωμαϊκη αυτοκρατορια ξεκινησε το 50 π.χ και κατερευσε το 1453 μ.Χ.

Δυστυχώς Βυζαντινή Αυτοκρατορία δεν υπήρξε , τουλάχιστον οι δύσμοιροι αυτοί άνθρωποι δεν φταίνε σε τίποτε να κουβαλάνε ένα "παρατσούκλι" που ουδέποτε χρησιμοποίησαν. Επίσης αν προσδιορίζαμε τους κατοίκους του Βυζαντίου θα λέγαμε οι Βυζάντιοι και όχι οι Βυζαντινοί. Ακόμη και έτσι το κράτος αυτό ονομαζόταν Ρωμαική Αυτοκρατορία , και έπειτα Ανατολική Ρωμαική Αυτοκρατορία , και τέλος αφου το 476 μ.Χ καταλύθηκε η Δυτική Αυτοκρατορία απέμεινε να λέγεται και πάλι Ρωμαική Αυτοκρατορία. Ούτε Ελληνική , ούτε Βυζαντινή , ούτε τίποτε άλλο.
Ο όρος Βυζαντινή αυτοκρατορία χρησιμοποιήθηκε απο τους Δυτικούς ώστε να καταδείξουν πως η Αγία Ρωμαική Αυτοκρατορία του Γερμανικού Έθνους αποτέλει το μόνο και γνήσιο συνεχιστή της Ρωμαικής Αυτοκρατορίας...
Τώρα για το πότε ξεκινά και πότε τελειώνει η "Βυζαντινή Αυτοκρατορία" . Υπάρχουν διάφορες ομάδες ιστορικών , άλλος την τοποθετεί στην ίδρυση της Κωνσταντινούπολης , άλλος στη νίκη του Κωνσταντίνου επι του Μαξεντίου , άλλος το 476 όταν καταλύεται απο Οδόακρο και τους Γότθους το Δυτικό κράτος , άλλοι πιο τολμηροί το τοποθετούν επι Ιουστινιανού....
Όσο για το τέλος άλλοι το θέτουν στο 1453 , άλλοι πιο πριν αφού η αυτοκρατορία ήταν φόρου υποτελής στους Οθωμανούς μερικές δεκάδες χρόνια πριν , άλλοι στην πτώση της Τραπεζούντας (προσωπικά το 1453 με καλύπτει)
Διαλέξτε και πάρτε......


Ελπίζω να σας βοήθησα :)

Βιβλία σχετικά με την Κωνσταντινούπολη

Notitia Dignitatum της Κωνσταντινούπολης (διοικητική δομή , αξιώματα κτλ στη Νέα Ρώμη)
Πάτρια Κωνσταντινουπόλεως , συλλογή κειμένων (αποδίδεται στον Ησύχιο , εσφαλμένα κατ'εμέ) που αναφέρονται στην ίδρυση της πόλης και σε όλα τα μνημεία της .
Τέλος ανέτρεξα σε διάφορα σχόλια πίσω πολύ παλαιότερα χρονικά , ορισμένα έχουν (κάποια) βάση αλλά τα περισσότερα είναι ό,τι ναναι και όπως να'ναι....


Αν θέλετε να δείτε μια πραγματική γενοκτονία των "Βυζαντινών" ψάξτε το θέμα των Μανιχαίων και των Παυλικιανών ...


Και όποιος κατάλαβε , κατάλαβε...;)

demis0858
28-01-11, 13:12
Εδω μιλαμε για την βυζαντινη αυτοκρατορια η οποια ειχε ως πρωτη πρωτευουσα το Βυζαντιο!
Μπορει η μια αυτοκρατορια να ειναι συνεχεια της αλλης αλλα ειναι διαφορετικες χρονικες περιοδους και οταν το Βυζαντια ηταν στην ακμη του ως κοινωνια ειχε εξελιχθει σε κατι τελειως διαφορετικο απο την ρωμαϊκη αυτοκρατορια οπως την ξερουμε απο την ιστορια!
Ετσι οπως το λες καποιος που δεν ξερει θα λεει οτι η ρωμαϊκη αυτοκρατορια ξεκινησε το 50 π.χ και κατερευσε το 1453 μ.Χ.
Akribws ξεκινησε το 50 π.χ και κατερευσε το 1453 μ.Χ
Oi Byzantinoi den onomazontai BYZANTINOI alla RWMAIOI.
Akoma kai to nomiko dikaio tou Ioustinianou onomazetai RWMAIKO....

demis0858
28-01-11, 13:16
Πάμε να λύσουμε και άλλες απορίες φίλων συμφορουμιτών εδώ μέσα ;)

Αρχικά του demis0858Η Ρώμη ήταν μεν η πρώτη πρωτεύουσα της Ενιαίας Αυτοκρατορίας (ως συνέχεια της παλαιάς Ρωμαικής) αλλά σταδιακά οι αυτοκράτορες είδαν πως και διέτρεχε κίνδυνο απο τον κάθε πιθανό και απίθανο επιδρομέα , αλλά παράλληλα ήταν μακριά και απο τα μέτωπα αποφασιστικής σημασίας όπως αυτό του Τίγρη και του Ευφράτη (κατά των Σασανιδών Περσών) . Έτσι πρώτος ο Διοκλητιανός μετέφερε την πρωτεύουσα του στη Νικομήδεια.
Ο Κωνσταντίνος Α ( ο Μέγας) είχε πολλές επιλογές . Νικομήδεια , Θεσσαλονίκη , Ναισσός , Αδριανούπολη αλλά επέλεξε το ελληνικό πόλισμα του Βυζαντίου (μικρός οικισμός και επί Σεβήρου) για λόγους στρατηγικούς αλλά και πολιτικούς αφου στόχευε στην renovatio imperii (αναγεννηση της αυτοκρατοριας) και αυτο μπορουσε να γίνει ουσιαστικά με μια νέα πρωτεύουσα εκ του μηδενός δίχως σύνδεση με το παλιό ειδωλολατρικό και διεφθαρμένο παρελθόν άλλων αστικών κέντρων...

Η πόλη αυτή , η νέα πρωτεύουσα ονομάστηκε Altera Roma (Νέα Ρώμη) , Ρώμη Δευτέρα , Κωνσταντίνου πόλις , και τέλος Κωνσταντινούπολις. Τόσο απλά. Αρκεί να ρίξετε μια ματιά στις μελέτες του Cyril Mango και του Paul Magdalino και θα σας λυθεί κάθε απορία...

Το πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης ιδρύθηκε για ευνόητους λόγους εφόσον είχε και η Ρώμη (άσχετα αν επι Θεοδοσίου Α' ο επίσκοπος Μεδιολάνων/Μιλάνο είχε μεγαλύτερη ισχύ και απο τον Πάπα) και προφανώς διακρίνουμε ποιο είναι το αρχαιότερο...;)


Και πάμε στον ChameleonΔυστυχώς Βυζαντινή Αυτοκρατορία δεν υπήρξε , τουλάχιστον οι δύσμοιροι αυτοί άνθρωποι δεν φταίνε σε τίποτε να κουβαλάνε ένα "παρατσούκλι" που ουδέποτε χρησιμοποίησαν. Επίσης αν προσδιορίζαμε τους κατοίκους του Βυζαντίου θα λέγαμε οι Βυζάντιοι και όχι οι Βυζαντινοί. Ακόμη και έτσι το κράτος αυτό ονομαζόταν Ρωμαική Αυτοκρατορία , και έπειτα Ανατολική Ρωμαική Αυτοκρατορία , και τέλος αφου το 476 μ.Χ καταλύθηκε η Δυτική Αυτοκρατορία απέμεινε να λέγεται και πάλι Ρωμαική Αυτοκρατορία. Ούτε Ελληνική , ούτε Βυζαντινή , ούτε τίποτε άλλο.
Ο όρος Βυζαντινή αυτοκρατορία χρησιμοποιήθηκε απο τους Δυτικούς ώστε να καταδείξουν πως η Αγία Ρωμαική Αυτοκρατορία του Γερμανικού Έθνους αποτέλει το μόνο και γνήσιο συνεχιστή της Ρωμαικής Αυτοκρατορίας...
Τώρα για το πότε ξεκινά και πότε τελειώνει η "Βυζαντινή Αυτοκρατορία" . Υπάρχουν διάφορες ομάδες ιστορικών , άλλος την τοποθετεί στην ίδρυση της Κωνσταντινούπολης , άλλος στη νίκη του Κωνσταντίνου επι του Μαξεντίου , άλλος το 476 όταν καταλύεται απο Οδόακρο και τους Γότθους το Δυτικό κράτος , άλλοι πιο τολμηροί το τοποθετούν επι Ιουστινιανού....
Όσο για το τέλος άλλοι το θέτουν στο 1453 , άλλοι πιο πριν αφού η αυτοκρατορία ήταν φόρου υποτελής στους Οθωμανούς μερικές δεκάδες χρόνια πριν , άλλοι στην πτώση της Τραπεζούντας (προσωπικά το 1453 με καλύπτει)
Διαλέξτε και πάρτε......


Ελπίζω να σας βοήθησα :)

Βιβλία σχετικά με την Κωνσταντινούπολη

Notitia Dignitatum της Κωνσταντινούπολης (διοικητική δομή , αξιώματα κτλ στη Νέα Ρώμη)
Πάτρια Κωνσταντινουπόλεως , συλλογή κειμένων (αποδίδεται στον Ησύχιο , εσφαλμένα κατ'εμέ) που αναφέρονται στην ίδρυση της πόλης και σε όλα τα μνημεία της .
Τέλος ανέτρεξα σε διάφορα σχόλια πίσω πολύ παλαιότερα χρονικά , ορισμένα έχουν (κάποια) βάση αλλά τα περισσότερα είναι ό,τι ναναι και όπως να'ναι....


Αν θέλετε να δείτε μια πραγματική γενοκτονία των "Βυζαντινών" ψάξτε το θέμα των Μανιχαίων και των Παυλικιανών ...


Και όποιος κατάλαβε , κατάλαβε...;)
Symfwno apolyta me ola ta parapanw giati apla einai istorikes alh8eies

odysseus_nemo
29-01-11, 01:08
Αν το Βυζαντιο ηταν Ελλαδα θα το λεγαμε Ελλαδα σωστα? Κ αν ηταν ετσι θα την λεγαμε Ελληνικη κ οχι Βυζαντινη την ιστορια της αυτοκρατοριας αυτης σωστα?

Σωστά, όμως ήταν ο ελλαδικός χώρος υπό του Βυζαντίου, άρα και οι τότε Έλληνες Βυζαντινοί. Σωστά;

than0uliC
29-01-11, 02:46
Ο όρος Βυζαντινή αυτοκρατορία χρησιμοποιήθηκε απο τους Δυτικούς ώστε να καταδείξουν πως η Αγία Ρωμαική Αυτοκρατορία του Γερμανικού Έθνους αποτέλει το μόνο και γνήσιο συνεχιστή της Ρωμαικής Αυτοκρατορίας...

xwris na eimai eidhmwn, 8a h8ela na se rwthsw ean, o oros Byzantinh Autokratoria edraiw8hke apo tous Rwssous peri ton enan aiwna meta th ptwsh ths Polhs?

DIOMEDESGR
29-01-11, 05:21
xwris na eimai eidhmwn, 8a h8ela na se rwthsw ean, o oros Byzantinh Autokratoria edraiw8hke apo tous Rwssous peri ton enan aiwna meta th ptwsh ths Polhs?

Ο όρος "Βυζαντινός -ή" εφευρέθηκε από τους Φράγκους του 16ου αιώνα:rant: (Ιερώνυμος Γουλφ, 1562) και εμπεδώθηκε από τον Montesquieu και έτερους ιδρυτές του Φράγκικου διαφωτισμού, με αποκλειστικό σκοπό την αποσύνδεση της Ρωμιοσύνης, που στέναζε κάτω από την μπότα των ποικίλων κατακτητών (ΚΑΙ Φράγκων), από την φυσική της κοιτίδα δλδ την Αρχαία Ελληνική παράδοση, την Ελληνικότατη Ρώμη και την κληρονομιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου!!
Απώτερος στόχος φυσικά η οικειοποίηση της Αυτοκρατορίας ( ίδρυση της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας από τον Καρλομάγνο, Σάλιο Φράγκο)!!

voldemort
29-01-11, 12:15
xwris na eimai eidhmwn, 8a h8ela na se rwthsw ean, o oros Byzantinh Autokratoria edraiw8hke apo tous Rwssous peri ton enan aiwna meta th ptwsh ths Polhs?


Οι Ρώσοι είχαν και αυτοί τους δικούς τους λόγους να θέλουν να αναγνωρίζονται ως διάδοχοι των Βυζαντινών , αλλά ακόμη τότε ο όρος "Βυζαντινός" δεν είχε γνωρίσει την ευρεία χρήση που σχεδόν δογματικά του απέδωσαν οι Δυτικοί , όπως πολύ σωστά επισημαίνει και ο DIOMEDESGR πιο πάνω.
Όλα γίνονταν για πολιτικούς και μόνο λόγους , και δυστυχώς η ρετσινιά της perfidia graecorum δεν θα έσβηνε πολύ σύντομα (αν έσβησε κιολας).

voldemort
29-01-11, 13:06
Σωστά, όμως ήταν ο ελλαδικός χώρος υπό του Βυζαντίου, άρα και οι τότε Έλληνες Βυζαντινοί. Σωστά;


Εδώ να κάνω μια παρατήρηση.

Αρχικά η Ανατολική Ρωμαική Αυτοκρατορία περιλάμβανε μια αχανή έκταση που περιείχε τα Βαλκάνια (απο τη Δαλματία ως και τον Δούναβη επάνω στη σημερινή Ρουμανία) , τμήματα της Ιταλικής χερσονήσου (κυρίως περιοχές όπως Ραβένα , Μπάρι κτλ) τη Σικελία (έπεσε οριστικά και αμετάκλητα το 902 μ.Χ με την κατάληψη της Ταορμίνα , "Ταυρομένιον" ελληνιστί) , την Καρχηδόνα (ξεχωριστό εξαρχάτο έπεσε τον 7ο αιώνα) , την Αίγυπτο (χάθηκε τον 7ο αιώνα επίσης) , Συρία , Λίβανο , Αραβία , Ιορδανία (όλα αυτά χάθηκαν πριν και μετά την καταστροφή μάχη στον Ιερομίακα ποταμό (Γιαρμούκ) και κατά το διάστημα 636-638 μ.Χ . Το ακραίο ανατολικό σύνορο έφτανε στη Μεσοποταμία (με μικρές διαφοροποιήσεις λόγω των συγκρούσεων με τους Πέρσες) τουλάχιστον ως τον 7ο αιώνα ενώ μετά αρχίζει η συμπίεση. Ακόμη η Αυτοκρατορία κατείχε την Κριμαία (Χερσώνα κτλ) που χάθηκε τον 8ο αιώνα επί Ιουστινιανού Β' , ενώ ήλεγχε την Αρμενία και την Γεωργία (Λαζική) κατά περιόδους.

Επομένως ως τις αρχές του 10ου αιώνα η Αυτοκρατορία είναι ένα εξόχως πολυφυλετικό και πολυσυλλεκτικό κράτος που περιλαμβάνει διάφορες εθνότητες και μειοψηφίες.

Αλλά με κυρίαρχη γλώσσα τα ελληνικά αφού άλλωστε στη λεκάνη της Μεσογείου ήταν η κοινή ελληνική που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι. Η γλώσσα της Κεντρικής Διοίκησης ήταν η λατινική και απο την εποχή του Ιουστινιανού Α' και μετά στα μέσα του 6ου αιώνα αρχίζουν τα ελληνικά να μπαίνουν όλο και περισσότερο σε νομοθετικά διατάγματα κτλ..

Επειδή έχω μελετήσει βυζαντινές σφραγίδες και κάποια χρυσόβουλλα (αλλά κυρίως μολυβδόβουλλα) έχω δει πως τουλάχιστον ως τον 9ο αιώνα η γλώσσα που χρησιμοποιειται στις σφραγίδες ειναι η λατινική (πχ αναγραφές multos annos / πολλά τα έτη) ή και μεικτά ελληνικά με λατινικά ...

Η Αυτοκρατορία ας πουμε οτι εξελληνίζεται όταν σταδιακά χάνει όλες τις υπερπόντιες κτήσεις και μένει στα τέλει του 11ου αιώνα με την περιοχή της Ελλάδας , καποιες περιοχές της Δαλματίες (περαν του Δυρραχίου) , τμήματα των ακτών της Μικράς Ασίας , Κρήτη και Κύπρο.

Ο εδαφικός περιορισμός έφερε και μια εθνοτική ομοιογένεια ως ένα βαθμό μπορούμε να πούμε . Με την Α' Σταυροφορία κατόρθωσε ο Αλέξιος Α' Κομνηνός να απελευθερώσει μέγαλο μέρος της Μικράς Ασίας και να φτάσει ως την Αντιόχεια (παρά τις χρόνιες συγκρούσεις με τους Νορμανδούς)....

arkoleon
29-01-11, 20:15
Σκίτσο του Χρήστου Γιαννουλόπουλου Σκαναρισμένο και επεξεργασμένο από εμένα!

Παρουσιάζει Ευγένη Κλιβανάριο Ιππέα (Κατάφρακτο) της Παλαιολόγιας Εποχής συνοδεία Σκουτάτου Αξιωματικού (Βαρή Πεζικό Κρούσης)

http://1.bp.blogspot.com/_Bxi7xlOKUNM/TUR1ItqWKHI/AAAAAAAABvk/w1h3xp79B9w/s1600/Byzantinos.jpg

Και ο... "Νοών, νοείτω"

odysseus_nemo
15-02-11, 06:44
Μπορείς να μας πεις τα χρυσόβουλα και τα μολυβδόβουλα σε τί χρησίμευαν (ποιό το περιεχόμενό τους) και που απευθύνοταν;

DIOMEDESGR
17-02-11, 04:18
Μπορείς να μας πεις τα χρυσόβουλα και τα μολυβδόβουλα σε τί χρησίμευαν (ποιό το περιεχόμενό τους) και που απευθύνοταν;

Τι ακριβώς εννοείς με την ερώτηση αυτή???

Τα διατάγματα-Νομοθετικές και Διοικητικές πράξεις του Κράτους έπρεπε και ακόμη πρέπει να φέρουν την υπογραφή του Ανώτατου Άρχοντα είτε Αυτοκράτορας είναι αυτός είτε Πρόεδρος της Δημοκρατίας!!

Αυτή η υπογραφή τότε για να μην αντιγράφεται ή να πλαστογραφείται είχε την μορφή του χρυσόβουλου! Σαν πολύτιμο υλικό που μονοπωλείτο από το Κράτος ο χρυσός σφράγιζε την γνησιότητα των επισήμων εγγράφων του Ανώτατου Άρχοντα!!

Απλό και εύλογο!!!:yes:

voldemort
18-02-11, 22:38
Τι ακριβώς εννοείς με την ερώτηση αυτή???

Τα διατάγματα-Νομοθετικές και Διοικητικές πράξεις του Κράτους έπρεπε και ακόμη πρέπει να φέρουν την υπογραφή του Ανώτατου Άρχοντα είτε Αυτοκράτορας είναι αυτός είτε Πρόεδρος της Δημοκρατίας!!

Αυτή η υπογραφή τότε για να μην αντιγράφεται ή να πλαστογραφείται είχε την μορφή του χρυσόβουλου! Σαν πολύτιμο υλικό που μονοπωλείτο από το Κράτος ο χρυσός σφράγιζε την γνησιότητα των επισήμων εγγράφων του Ανώτατου Άρχοντα!!

Απλό και εύλογο!!!:yes:

Kαλά δεν είναι ακριβώς έτσι , τα πράγματα είναι αρκετά πιο περίπλοκα (αλλά σε γενικές γραμμές οκ ;) )

Δικαίωμα κατοχής σφραγίδας είχε ο οποιοσδήποτε Ρωμαίος και αργότερα Βυζαντινός πολίτης . Το μόνο που άλλαζε στη σφραγίδα ήταν η παράσταση. Τώρα το μολυβδόβουλλο ήταν έτσι φτιαγμένο ώστε όταν χτυπιέται να κλείνει μέσα του τη μήρυνθο , το μεταξωτό (ή άλλου υλικού) σχοινί που διασφάλιζε το οτι το έγγραφο ήταν ασφαλές.
Σφραγίδες είχαν οι κρατικοί αξιωματούχοι , κληρικοί , μέλη της αυτοκρατορικής οικογένειας , ανώτεροι περιφερειακοί υπάλληλοι , θεματικοί άρχοντες , στρατιωτικοί , δικαστικοί , άρα όλοι !
Τα αυτοκρατορικά μολυβδόβουλλα ήταν αυτά που κύρωναν νόμους και παραχωρήσεις προνομίων , αργότερα μπήκαν σε χρήση τα χρυσόβουλλα (επίσης χρυσόβουλλα στέλνονταν σε ξένους ηγεμόνες) ενώ οι Καίσαρες (και λέγεται και για τους Δεσπότες Μυστρά και Ηπείρου) είχαν αργυρόβουλλα , αλλά δυστυχώς δεν μας έχει σωθεί κανένα απο τα τελευταία.

Απο τις σφραγιδες γενικά μπορούμε να βλέπουμε ειτε τη διαδρομή ενος κρατικού αξιωματούχου (cursus honorum) , αφού όποτε ανεβαινε στην ιεραρχια αλλαζε η σφραγίδα , είτε μαρτυριες βυζαντινής παρουσίας σε περιοχές που δεν φανταζόμασταν και πολλά πολλά άλλα !


Για όποιον ενδιαφέρεται υπάρχει το πολύ απλά γραμμένο και εύληπτο βιβλίου του Δημήτριου Τσουγκαράκη (καθηγητής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο) "Εισαγωγή στη Βυζαντινή Σφραγιδολογία" , φτηνό (10Ε) , ενώ όποιος θέλει να ασχοληθεί με πιο εξεζητημένα πράγματα υπάρχουν μελέτες του Schlumberger και του Seibt !
Βέβαια δεν ειναι ιδιαίτερα προσιτές στο ευρύ κοινό αφου είναι μόνο σε πανεπιστημιακές εξειδικευμένες βιβλιοθήκες και χρησιμοποιούν αρκετούς τεχνικούς όρους στα γαλλικά και τα γερμανικα :)